Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Història és, per descomptat, exactament el que es va escriure, però ignorem si és exactament el que va succeir"
Enrique Jardiel Poncela (1901-1952) Escriptor

Articles & Papers del Mètode de la Nova Història• La meva experiencia de la “Universitat Nova Història”

Un jove estudiant d’Història, que ha assistit a la 10a Universitat, ens fa arribar el seu parer de la seva estada entre nosaltres.

AUTOR : R. Vaquer
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-09-2023


• Parlament d'En Carles Camp a la presentació de la 10a Universitat Nova Història, a Montblanc

Publiquem el parlament pronunciat per En Carles Camp a l'acte de presentació de l'UNH.

AUTOR : Carles Camp
DATA DE PUBLICACIÓ : 18-08-2023


• Franco, el Barça i el Reial Madrid

A ran de l’edició d’un videu per part del Reial Madrid en què es feia passar el Barça per l’equip del règim franquista, En Joan Casajuana es demana si els amics de l’estat espanyol no haurien realitzat aquest mateix capgirament de la veritat històrica moltes altres vegades al llarg dels darrers segles.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-08-2023


• Parlament d'En Jordi Bilbeny a l'obertura de la 10a Universitat Nova Història

Us oferim el parlament d’obertura de la 10a Universitat Nova Història, pronunciat per En Jordi Bilbeny, a Montblanc, el dia 2 d’agost del 2023.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-08-2023


• Novel·la històrica, novel·la literària: el procés d'escriptura

Conferència 10a Universitat Nova Història. Antic Convent de Sant Francesc (Montblanc).

AUTOR : Maria Lluïsa Amorós
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-08-2023


• La Universitat Nova Història celebra el seu desè aniversari a Montblanc

Ràdio Montblanc ha dedicat uns minuts a explicar aquesta nova edició de la UNH.

AUTOR : Pol Bragulat
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-08-2023


• La nova historiografia

Ens fem ressò de l'article de l'Auke Zeldenrust, publicat al Punt/Avui l'any 2020, en què s'hi reclama una nova història, com la que reivindica En Jordi Bilbeny i l'Institut Nova Història, lliure de tot colonialisme i espanyolisme historiogràfics.

AUTOR : Aude Zeldenrust
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-07-2023


• Per molts anys, Universitat Nova Història!

En Biel Ferrer Puig, filòleg i professor de Llengua Catalana i Literatura, i Na Marta Ferrer-Argote Portocarrero, estudiant de Batxillerat, entrevisten En Jordi Bilbeny, arran de la propera celebració de la 10a Universitat Nova Història.

AUTOR : Marta Ferrer-Argote, Biel Ferrer i Puig
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-07-2023


• Ja tenim data per la 10a UNIVERSITAT NOVA HISTÒRIA!AUTOR : Pol Bragulat
DATA DE PUBLICACIÓ : 31-05-2023


• La aportación del INH a la reconstrucción histórica de Cataluña

El diari digital ElPaís de Costa Rica s'ha fet ressò del llibre d'Andreu Marfull Pujadas "La vía cronológica" (2020). L'article explica la rellevància de l'INH sobre la historiografia de Sud-Amèrica.

AUTOR : Andreu Marfull Pujadas
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-05-2023


• Ressò de la Ruta Colombina de Pals

Després de la ruta colombina per Pals del passat 25 de març amb En Jordi Bilbeny, els participants han compartit la seva experiència a les xarxes socials.

AUTOR : Pol Bragulat
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-03-2023


• La intel·ligència artificial i la recerca històrica

En Jordi Àlvarez ha començat a fer preguntes a dos programes d’intel·ligència artificial sobre algun problema relacionat amb la nostra història literària. Els resultats són tan sorprenents, que ens engresca a fer-los servir a fi de continuar resolent temes de la nostra història censurada.

AUTOR : Jordi Àlvarez
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-03-2023


• L’Institut Nova Història i els perills de l’ortodòxia científica

En Carles Udina valora la feina de l’Institut Nova Història pel seu rigor i mètode científic, cosa que no sempre passa en l’àmbit de la historiografia. Però alhora es queixa que tot sovint l’ortodòxia científica també menysprea i arracona els científics que fan propostes en una nova dimensió de la ciència i que també, de tant en tant, es considera l’opinió científica com una veritat absoluta i un relat intocable.

AUTOR : Carles Udina
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-02-2023


• Història que no supera una falsació és Pseudohistòria

En Francesc Robusté creu que si la Història pot ser rebatuda amb proves que demostren que és falsa, en part o en la seva totalitat, llavors, no pot ser considerada Història, sinó Pseudohistòria. I remarca, com a colofó: «La Ciència ho diu, jo no menteixo». L’article intenta ser una apologia del mètode científic emprat pels investigadors de l’Institut Nova Història davant de l’atac dels autors del llibre «Pseudohistòria contra Catalunya».

AUTOR : Francesc Robusté
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-01-2023


• Pseudohistòria, mètode científic i el tinent Columbo

Conferència inaugural del 21è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya, pronunciada el divendres 18 de novembre del 2022 a la Sala Municipal d’Arenys de Munt.

AUTOR : Francesc Robusté
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-11-2022


• Defensar l'Institut Nova Història és pensar per un mateix

Un llicenciat en història, En Santos Fernàndez, creu que no es pot aprendre història sense tenir en compte els estudis de l'Institut Nova Història. Alhora, pensa que per redescobrir la història amagada del nostre país cal desenvolupar quatre habilitats importants. Llegiu-ho.

AUTOR : Santos Fernández
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-01-2021


• Rèplica a Sàpiens (i 4): els arxius

Publiquem la quarta i darrera part de l'article que En Lleonard Garcia va confegir en resposta a les declaracions de quatre historiadors a la revista 'Sàpiens'. Els arxius també han patit massivament la censura. Posa els exemples de l'arxiu del Consolat de Mar de Barcelona, l'Arxiu Històric de Girona i l'Arxiu Diocesà també de Girona. Les fogueres, els espolis, els saquejos, la venda il·legal o els robatoris han pogut igualment afectar un arxiu «ben organitzat».

AUTOR : Lleonard Garcia i Solà
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-01-2021


• Avança la ciència només gràcies al mètode científic?

Reflexions de la Neus Rossell sobre el llibre «Las dudas de la física en el siglo XXI» d'En Lee Smolin[1], del qual ha extret un recull de frases i les comenta. Per fer avançar el coneixement cal seguir fins on es pugui el mètode científic, lluitar contra el dogmatisme, el pensament de grup, la jerarquia universitària i el sectarisme, mantenir actituds obertes, acceptar la controvèrsia, respectar les idees individuals, fomentar el risc i escoltar els dissidents.

AUTOR : Neus Rossell i Bancells
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-09-2020


• En defensa de la llibertat acadèmica, de recerca, difusió i debat històric

En Miquel-Àngel Soriano-Montagut, president de l’Ateneu Popular de Ponent, dóna suport, en nom seu i de l'entitat que presideix, a la 7a Edició de la Universitat Nova Història que es tornarà a fer a a Montblanc des del dia 1 fins al 4 d'agost.

AUTOR : Miquel Àngel Soriano-Montagut/Ateneu popular de Po
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-07-2020


• Rèplica a Sàpiens (3): un port a Pals

Tercera part de l’article d’En Lleonard Garcia i Solà, en què exposa un seguit d’arguments a favor d’un port marítim a Pals a finals del segle XV i durant el XVI.

AUTOR : Lleonard Garcia i Solà
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-07-2020


• Rèplica a Sàpiens (2): Antoni de Capmany

En Lleonard Garcia continua refutant reflexions dels historiadors de 'Sàpiens'. S'adona que l'Antoni de Capmany (1742-1813) aïllà quatre casos de censura en una obra mèdica del segle XVI, que tracta de l'arribada de la sífilis a Barcelona.

AUTOR : Lleonard Garcia i Solà
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-06-2020


• Rèplica a Sàpiens (1): Palos de Moguer

En Lleonard Garcia i Solà ha respost d’una manera molt detallada i aprofundida algunes de les afirmacions que quatre historiadors van emetre a la revista «Sàpiens» el març del 2019 contra la tasca de l’Institut Nova Història i la del seu cap de recerca. Avui publiquem la primera part: les excavacions a Palos de Moguer, estat de la qüestió.

AUTOR : Lleonard Garcia i Solà
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-06-2020


• La teoria cíclica de la història

Els arquitectes Eva Jiménez i Xavi Llobet reflexionen en aquest article sobre quines són les eines i les referències teòriques més adequades per interpretar el material històric que tenim al nostre abast.

AUTOR : Eva Jiménez i Xavi Llobet
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-06-2020


• La nova historiografia

Article al Punt-Avui + del 5 d'abril del 2020 de l'Auke Zeldenrust, frisó que viu al País Valencià: “Hi ha una xarxa de creences que el poder colonial utilitza per justificar el seu domini”. Contra ella cal exercir la desobediència epistèmica.

AUTOR : Auke Zeldenrust/El Punt-Avui +
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-04-2020


• Pseudohistòria, oficial

Article de l'Andreu Marfull a El Punt-Avui+ d'avui 1 de març del 2020."Però els aca­de­mi­cis­tes cre­uen en la bona fe dels manipuladors. Per a un acadèmic, o per a un admi­ra­dor de l’Acadèmia, repen­sar la història és massa incòmode".

AUTOR : Andreu Marfull
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-03-2020


• Assetjament psicològic i recerca històrica

Article de la psicòloga Neus Rossell i Bancells en el qual desenvolupa la seva ponència al 19è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya a Arenys de Munt (novembre del 2019). “Encara que les desqualificacions en el món professional siguin molt freqüents, diu molt poc dels seus autors quan ho fan en bloc des d’un estament de poder contra aquells que són més humils.”

AUTOR : Neus Rossell i Bancells
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-01-2020


• En defensa de l’Institut Nova Història: un col·lectiu que investiga la Història perquè estima el País.

Més recolzament. La Montserrat Montesinos, membre de l’Institut Nova Història, reivindica la feina d’En Bilbeny i de l’Institut.

AUTOR : Montserrat Montesinos
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-09-2019


• Sí a la constant revisió del saber

Article de la Montserrat Camps al setmanari 'La República' aparegut divendres 30 d'agost d'aquest 2019, en què replica un article de l'Albert Velasco contra En Jordi Bilbeny i l'Institut Nova Història. Per què el que diuen Bilbeny i altres sobre la censura és pseudo-història i, en canvi, els llibres sobre censura que han publicat altres estudiosos, no?

AUTOR : Montserrat Camps
DATA DE PUBLICACIÓ : 31-08-2019


• En defensa de l’actitud científica de l’Institut Nova Història

En Josep-Oriol Jorba defensa aferrissadament la tasca que duen a terme En Jordi Bilbeny i l'Institut Nova Història.

AUTOR : Josep Oriol Jorba
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-08-2019


• Carta oberta a Sàpiens

En Martí Teixidó s'afegeix a la llista de persones indignades amb les declaracions que quatre historiadors van llançar des de la revista 'Sàpiens' contra l'Institut Nova Història i ho expressa en el següent escrit adreçat a la redacció i la directora de la revista.

AUTOR : Martí Teixidó
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-07-2019


• Carta a 'Sàpiens'

Carta oberta d'en Lluís Roldan als professors de 'Sàpiens'. "Alguna cosa s’hi juguen. El prestigi potser?"

AUTOR : Lluís Roldan
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-06-2019


• Descobrint una NOVA HISTÒRIA. Una qüestió de paradigma. Escrit de rèplica a l'article de ‘Sàpiens’

En Roger Mallola ha redactat un profund i molt argumentat escrit de rèplica a l'article en què, des de la revista ‘Sàpiens’, tres historiadors desqualifiquen la feina d'investigació que l'Institut Nova Història duu a terme des de fa anys, seguint la cursa iniciada als anys noranta per l'avui cap de recerca de l'Institut, Jordi Bilbeny.

AUTOR : Roger Mallola
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-04-2019


• Resposta a la revista ‘Sàpiens’

En Josep Prats, musicòleg, denuncia contundentment, anomenant-los «en certa manera inquisidors», els historiadors als quals la revista ‘Sàpiens’ ha donat veu i que desqualifiquen en bloc la feina que estan duent a terme els membres de l’Institut Nova Història.

AUTOR : Josep Prats
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-04-2019


• Objectivitat i falsificació en la història

Comunicació de L'Agustí Barrera al 18è Simposi sobre la Història censurada de Catalunya (Arenys de Munt, novembre del 2018).

AUTOR : Agustí Barrera
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-03-2019


• Desmuntar la vella història i enderrocar el dogma

La revista ‘Sàpiens’ ha dedicat sis pàgines de la darrera edició a blasmar durament la feina que duu a terme l’Institut Nova Història i En Jordi Bilbeny. Heus ací una primera rèplica en nom dels investigadors d’aquesta institució.

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-03-2019


• La Clau: Censura i nou paradigma historiogràfic

El programa La Clau de la Nostra Història va entrevistar en Roger Mallola, membre de l'Institut Nova Història i doctorand en relacions internacionals, el passat 11 d'ctubre del 2017. Va parlar sobre la censura i la postveritat. Creu que la gran innovació de Nova Història ha estat introduir la variable de la censura en el relat de la història.

AUTOR : La Clau de la nostra història/Roger Mallola
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-04-2018


• El mètode lul·lià aplicat a la història

En Joan Cassola ressegueix per mitjà de la filosofía lul·liana l’enfrontament entre Catalunya i l’Estat Espanyol. “El comportament de l'Estat Espanyol és una constant històrica”.

AUTOR : Joan Cassola
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-05-2017


• El paper dels periodistes en la recuperació del nostre passat esborrat

Comunicació de l’Ester Sardans al 15è Simposi d’Arenys de Munt. El periodisme pot ajudar a recuperar el passat mitjançant la controvèrsia i fent negoci amb la història dins d’un estat independent.

AUTOR : Ester Sardans
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-06-2016


• La lògica formal aplicada a la recerca històrica

Quan un fet no es pot demostrar experimentalment és necessari utilitzar l'argumentació per abducció.

AUTOR : Daniel Ibànyez
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010

SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Més enllà de tots els tòpics que s'han dit sobre Sant Jordi, ara en Jordi Bilbeny aprofundeix en les arrels...[+]
L'escut de la US Navy amb els colors de la...[+]
A començament de febrer es va donar a conèixer als mitjans de comunicació el resultat de la restauració de la...[+]
Sabies que la dona del gran compositor rus Seguei Prokófiev va ser la catalana Carolina Codina? En Bartomeu...[+]