Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)
ARTICLES » 17-03-2021  |  MEMòRIA HISTòRICA
3816

La República espanyola contra Catalunya

El mes de març del 2016, l'ajuntament de Barcelona, presidit per l'Ada Colau, va aprovar canviar el nom de Plaça Llucmajor pel de Plaça de la República, en clara referència als anys de la Segona república espanyola (1931-1939). L'Agustí Soler ha escrit un llibre sobre aquells anys i en conclou que van ser una carrera d'obstacles, des del primer dia fins al darrer, contra la llibertat de Catalunya. L'autor ha fet per a l'Institut Nova Història una petita ressenya del seu llibre, que s'intitula 'La República Espanyola contra Catalunya'.

L'autor del llibre

En morir el dictador, l'any 1975, molts catalans cregueren que Catalunya tornaria a recuperar les seves velles institucions i que amb un petit interval monàrquic, l'estat espanyol podria tornar a ser una república democràtica en la qual poder confiar. Alguns, de Catalunya estant, encara creuen que una República espanyola significaria un canvi substancial en la relació entre Espanya i Catalunya. Malauradament, molts desconeixen què significà la Segona República per als catalans.

Ja des d'un bon principi, des del 17 d'abril de 1931, tot just tres dies després d'haver proclamat Francesc Macià la República catalana, de Madrid estant s'inicià el joc brut; un joc brut que, tal com es veié, no fou patrimoni d'un o altre govern. Era igual qui governava a Madrid; tant se'n donava si era un govern que es proclamava d'esquerres com si es proclamava de dretes. La deplorable i trista realitat era que Catalunya veié retallades un cop i un altre les seves atribucions de govern, amb un Estatut que mai no veié acomplert el traspàs dels serveis que li eren propis. I amb l'aixecament feixista, on des d'un bon començament quedà clar l'objectiu de destrucció de Catalunya, el govern de Madrid (després traslladat a València i més tard a Barcelona) continuà amb la mateixa i repetida política d'obstrucció a la Generalitat, una realitat que queda prou reflectida en les paraules del president de la República, Manuel Azaña, pronunciades l'any 1938: “Yo nunca he sido españolista ni patriotero. Pero ante estas cosas me indigno. Y si esas gentes van a descuartizar España prefiero a Franco. Con Franco ya nos entenderíamos nosotros o nuestros hijos o quien fuere”. Aquestes eren paraules d'un president suposadament demòcrata...

Els qui cregueren que aquella esperançadora República espanyola enterraria per sempre més la llarga nit borbònica instaurada des de feia més de dos-cents anys i posaria en marxa una democràcia plena al mateix temps que ajudaria els catalans a assolir nous espais de llibertat, ben aviat s'adonaren que tant amb aquell règim com amb els anteriors aquests espais no existien.

Aquest petit estudi pretén donar a conèixer uns fets que ens il·lustren sobre els vuit anys (1931 a 1939) en què la realitat històrica ens permet afirmar que sigui sota una monarquia, sota una dictadura o sota una democràcia, Catalunya no va veure reconegut el seu dret a ser un poble lliure entre els pobles lliures de la terra.

Agustí Soler i Regàs

Referències bibliogràfiques:
Agustí Soler, La República espanyola contra Catalunya. Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Barcelona (2021).



Autor: Agustí Soler




versió per imprimir

  1. Hola Pepsicola
    25-03-2021 17:32

    @Frede por supuesto que me interesan tus reflexiones, si no no perdería el tiempo aquí.

  2. Hola Pepsicola
    25-03-2021 01:31

    Eso dice la ley.

  3. Gil de Vas
    24-03-2021 09:44

    Dues llengües oficials?
    Però que no en són tres?
    Vaja, anant escapçat el que no es coneix.

  4. Frede
    24-03-2021 08:31

    És inútil que t'escarrassis. Ho saps. Com s hi ha tres-cents llengües oficials. Aquesta és una pàgina privada que s'expresa en català. Si fos en francés no inventaries aquests subterfugis. La llengua de Catalunya és el català. El castellà és una llengua imposada, per molt oficial que sigui. Vens aquí a desbarrar i a incordiar. Ras i curt. Com a aportacions d'altres punts de vista, de moment, encara no n'he vist cap. Vas a la contra sense argumentacions recolzades amb dades. Hi ha molt poc nivell. El, i tu més, no aporta res. Soc conscient que les meves reflexions no t'interessen, la prova són els teus escrits que parlen d'elements aliens a l'article.

  5. Hola Pepsicola
    22-03-2021 11:04

    @Frede Hablar en una lengua común para todos los participantes no es ninguna falta de respeto, ni muchísimo menos deslegitima absolutamente nada. Reflexiona a ver qué es más "fascista", aquellas personas que queremos aportar un punto de vista distinto para abrir un debate o aquellos que nos quieren censurar y denostar como leprosos sólamente por no hablar una de las dos lenguas oficiales de Cataluña.

  6. Frede
    22-03-2021 10:58

    Sí, sí. Molt xerrar i vosaltres seguiu entrant a una pàgina d'internet catalana i en català i, mancant a totes les normes de l'educació i les bones maneres, us expresseu en castellà. Només aquest fet ja us deslegitima de totes totes. Sense entrar al fons de la qüestió que planteja l'article. Com és habitual, no paga la pena considerar les vostres desbarrades. Proveu d'anar a pàgines en alemany (vist que us interessa tant, suposo per afinitats feixistes) i escriviu en castellà. A veure que passa. És ben bé que on no n'hi ha no en raja.

  7. Alvaro Prim
    21-03-2021 20:29

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  8. Alvaro Prim
    21-03-2021 20:28

    No, Lluis, no estoy diciendo que el nacionalismo vasco es bueno. Lo que digo es que no dan el coñazo todos los dias diciendo que son superiores, que la historia del resto no puede ser verdad porque son inferiores aellos.

    Al final esto es supremacismo, HistoriaFakes a lo Newsfake de Trump

  9. Hola Pepsicola
    21-03-2021 20:04

    @LluisLluis es normal que en los debates se traten multitud de temas que van saliendo, mientras no se monopolice el hilo con ellos todo bien. También tienes que entender que en los debates la gracia esque haya personas de pensamiento distinto al tuyo. Por cierto, cómo esque te ha escocido tanto lo de ETA, ¿acaso no te parece una vergüenza que queden 378 asesinatos sin resolver, niños incluídos?

  10. LluísLluís
    21-03-2021 19:11

    En aquest debat que es parla de la II República espanyola, apareixen un parell d'individus que comparen el nacionalisme català amb el Trumpisme, que diuen que el nacionalisme basc és "bo" a diferència del català i que parlen d'ETA dient que "encima quedan 300 asesinatos sin resolver"

    Què carai és això?

    A quin debat es troben aquests personatges ?

    Entenc que estan aquí per fer-nos avorrir i intentar fer marxar a qui tingui ganes de debatre i parlar de la nova història.

    Tres-cents assassinats (d'ETA) sense resoldre diu (en castellà) un d'ells?

    Més de cent-mil (100.000) desapareguts (por resolver) existeixen encara a Espanya des de l'època de la Guerra Civil i el franquisme. Això tampoc està resolt.

    Parlar dels assassinats d'ETA en un debat sobre la Reública i deixar de banda els despareguts a l'estat aspanyol, a part d'ignorància, demostra indecència i immoralitat.

  11. Hola Pepsicola
    19-03-2021 01:11

    @Alvaro Prim porque en el País Vasco los nacionalistas son unos pocos, mucha gente que vota al PNV no es secesionista, lo vota porque cree que es quien mejor defiende los intereses regionales. Es un nacionalismo muy descafeinado, el secesionismo allí está muy poco movilizado comparado con Cataluña, la mayoría de la gente pasa de movidas y está a lo suyo.

    A ver qué depara el futuro, con las nuevas generaciones que no han conocido a ETA, esperemos que no tome una deriva "a la catalana", porque últimamente da la impresión que se quiere meter todo lo de ETA debajo de la alfombra con los acercamientos y traslado de competencias de prisiones, cuando encima quedan 300 asesinatos sin resolver y muchos etarras fugados sin que las víctimas puedan reclamar justicia contra los verdugos de sus familiares.

  12. Adéu Andreu
    19-03-2021 00:32

    Diria que més aviat el traïdor als juraments fets era el castellà agavatxat d'en Felip IV. Com sempre els castellans no són fidels a la monarquia espanyola! Com sempre: els castellans no han respectat mai les constitucions. Són sediciosos de mena, tu! (els que seguien Felip eh!, els altres eren molt bona gent). Haver respectat la llei, els felipistes!

  13. Gil de Vas
    18-03-2021 22:13

    L'Arxiduc Carles va implementar el Decret de Nova Planta a Castella perquè va ser traït. Que deuria fer per ser traït?

  14. Alvaro Prim
    18-03-2021 21:20

    Hola Pepsicola. Es el pensamiento Trumpista.

    Algun independentista aun se pregunta porque en el resto de España a los vascos se les trata mejor que a los catalanes a pesar de ETA. Lo que no quiere enterarse es que los vascos nacionalistas simplemente son nacionalistas pero son gente normal que no imuestran el taraná supremacismo , trumpista del independentismo catalán.

  15. Alvaro Prim
    18-03-2021 21:16

    No Gil de Vas. La diferencia entre las partes de Castilla ( Que no toda estaba a favor de FelipeV ) que estaban en contra del archiduque Carlos, es que NO le juraron lealtad como los catalanes ( No todos, hubo bastante catalanes a favor ) si lo hicieron con Felipe V. Luego se lo pasaron por el forro y le traicionaron.

  16. Gil de Vas
    18-03-2021 21:01

    L'Arxiduc Carles va guanya la guerra de 1714 i com a dret de conquesta va imposar el Decret de Nova Planta a Castella: hi va prohibir el castellà, hi va imposar el català a totes les administracions, els funcionaris castellans van ser substituïts per catalans, les cortes i totes les institucions castellanes van ser abolides, i, per venjança i càstic i assassinar, hi va implementar el diezmo de horca.

  17. Hola Pepsicola
    18-03-2021 12:21

    Claro claro, todos contra Cataluña. Madre mía, esto cada vez se parece más a la Alemania de finales de los 20, la culpa de nuestros males es de otros, nunca nuestra. Criminalizamos a los españoles, sembramos odio contra ellos y luego qué, ¿quemaréis sus negocios? ¿Les pondréis un brazalete en lugar de con una estrella de David con una escarapela de España?

    Siempre intentando demostras que sóis superiores, que si el castellano es inferior, es pobre, es bruto, no tiene nuestra idiosincracia, ellos son opresores y dictatoriales pero nosotros somos seres de luz, somos pacíficos, somos demócratas, descendemos de los fenicios y somos la zona cero de la civilización occidental, descubrimos el nuevo mundo, somos el gérmen de Europa, blablabla.

    Lo dicho, cada vez más parecidos a los nacionalistas alemanes de los años 20.

  18. Sumeri
    17-03-2021 18:01

    Sr. Soldevila, tot depèn de la validesa que es doni a aquelles legislacions. En tot cas jo comptava fins la coronació efectiva. És una qüestió que m'interessa poc o no gens. Serveix per a trencar quatre tòpics dels desorientats. El que és una "república" és una convenció molt de l'estil del concepte "democràcia", tan decadent. Com dic, només ho deia perquè tan pot veure's com vostè diu com com jo ho dic. Tantes repúbliques són dictadures militars. Com serveix recordar que aquella, de república, vet aquí que es va fundar pel que ens interessa a als catalans sobre uns pactes, dits de St. Sebastià on tot un Estat Català va pactar allò que un parell d'anys més tard van fer veure que era resultat d'una negociació amb en Macià i la seva patètica declaració de... la República catalana "com a estat integrant dins la federació ibèrica" (aplaudiments) un estatutet colonial. Per cert que quan se sol explicar se sol amagar que els tres ministres enviats des de Madrid (uns dolentots pels innocents) eren tots tres catalans. Quanta comèdia. La diferència respecte a avui és que aleshores tenia la gràcia que podia escapar-se'ls de les mans. En canvi avui... No hi ha aquest ni cap perill. Ja no hi ha matèria primera.

  19. joan soldevila
    17-03-2021 17:09

    El color morat és el color de Castella. La constitució de 1931 imposava el castellà de manera molt més inequívoca que la que hi ha ara. I d'altres aspectes com la doble línia escolar, amb preeminència de la "Central" fan possible aquesta cosa.
    @Sumeri: La república va desaparèixer el 1939. El 1947 un tinent africanista va legislar que España era un regne sense rei. El 1969, declara a Juan Carlos com a hereu successor. I si les matemàtiques no em fallen, és abans de 1975, com dieu vós.

  20. Franquinspain
    17-03-2021 14:18

    Suposo que aquest estudi històric ens va acostant a la essència d'aquest Estat des de fa uns segles. La idea principal de la qual sempre ha estat al cap dels DOMINADORS castellans, per fer i desfer al seu gust, sense haver de donar tantes explicacions i passar tants controls, com havien de "patir" pel sedàs constitucional i institucional CATALÀ. Per tant, estem parlant en certa manera d'un INERCIA D'ODI, SUPREMACISME, INTRANIGÈNCIA, que impregna de fa segles, i que quasi tot el poble "espanol-castellà", té assumit com a propi, normal, bó, natural,... quan és (utilitzant una paraula actual que s'entengui), és FEIXISME PUR I DUR.

  21. Gil de Vas
    17-03-2021 13:14

    És que potser quan va venir la República van deixar de ser espanyols?

  22. Sumeri
    17-03-2021 07:22

    Oh, és que qui diu que la... "República" aquesta, ignominiosa, va durar fins 1939? De fet va allargar-se fins 1975, que és quan va coronar-se un monarca.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35161
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L’estiu passat En Pep Comajuncosa se’n va anar a Roma i va fer un cop d’ull a l’església de San Pietro in...[+]
En Pius Canal ha localitzat una signatura d'En Cervantes, que creu adulterada, i sota la qual li sembla llegir...[+]
Va tenir Castella els 8 milions d’habitants que ens diuen que va tenir, constituint així el motor i el nexe...[+]
Van ser traduïts els autors catalans dels segles XVI i XVII sistemàticament al castellà? Ho van ser alguns de...[+]