Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Abans que l'amor, els diners,la fe, la fama i la justicia, DONEU-ME LA VERITAT."
Henry David Thoreau(1817-1862)
ARTICLES » 18-08-2017  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
4575

El tarragoní Ballester funda la primera capital americana

Article d’en Marc Pons al diari digital El Nacional.cat del dia 15 d’agost.

Primera catedral d'Amèrica


El 15 d’agost de l'any 1496, fa 521 anys, Miquel de Ballester, primer oficial de Bartomeu Colom —germà de Cristòfor Colom— dirigia l'inici de les obres d'urbanització i de construcció —sobre el terreny delimitat onze dies abans— de la ciutat de Santo Domingo, al sud de l'illa de La Hispaniola. L'any 1496 aquesta illa, actualment dividida entre els estats de la República Dominicana i Haití, era l'única possessió europea consolidada i la ciutat de Santo Domingo, projectada per concentrar totes les dependències del govern colonial, esdevindria la primera capital de la colònia i la primera capital colonial del continent americà.


Setge del Port de Sant Domingo, al sud de l'illa l'Hispaniola, per Francis Drake (1586)

Miquel de Ballester, nascut a Tarragona el 1436, era un armador molt proper a persones del cercle de confiança del rei Ferran el Catòlic. Va acompanyar els Colom —Cristòfor i Bartomeu— en el segon viatge al continent americà i va ser l'introductor a La Hispaniola del trepig, una tècnica per separar el sucre de la canya que s'utilitzava exclusivament a la comarca de Gandia (País Valencià). El sucre de canya valencià era una de les fonts de recursos de la família Borja, en aquells dies liderada pel pontífex Alexandre VI (Roderic de Borja), aliat incondicional dels Reis Catòlics en l'empresa americana: la connexió Roma-Barcelona-Santo Domingo.

Miquel de Ballester va ser nomenat primer governador efectiu de la plaça de Santo Domingo (1500). Amb anterioritat la plaça havia estat gestionada conjuntament per un òrgan col·legiat que integrava els dos bàndols colonials enfrontats: per un costat els partidaris dels Colom, format per colons procedents dels països de la Corona d'Aragó; i per l'altre els partidaris dels capitans castellans que havien provocat diversos motins i rebel·lions contra l'autoritat dels Colom i, fins i tot, havien protagonitzat fugides sonades cap a Europa. La cancelleria dels monarques va resoldre la crisi inclinant-se cap als Colom. I Ballester seria el primer alcalde-governador colonial americà.

Marc Pons
El Nacional.cat
15 d’agost del 2017
Enllaç al text original:
http://www.elnacional.cat/ca/efemerides/tarragoni-ballester-funda-primera-capital-americana_182574_102.html
Imatge de portada: palau d'en Cristòfor i Jaume Colom a Sant Domingo 



Autor: Marc Pons




versió per imprimir

  1. Santo Job
    30-08-2017 10:26

    En el caso del oppidum de Sucro, a la vera del Júcar, es posible que tome el nombre en función del río al cual los romanos llamaban Sucro.
    Por lo que respecta al azúcar, el nombre en las lenguas europeas procede del árabe, con la particularidad de que el castellano, el gallego, y el portugués le conservan el artículo. Pasa mucho con el castellano lo de conservar el artículo árabe: azúcar, acequia, aceifa, alfombra, algodón, alberca...

  2. Antón Martín
    30-08-2017 08:29

    Ya está investigado. El origen común es el término sánscrito 'sarkara'. Nada de particular, puesto que la caña azucarera es originaria del sudeste asiático y difundida por los árabes. El primer lugar de Europa donde se cultivó fue en la costa del Reino de Granada. Misterio desvelado. no

  3. TresFlorins
    29-08-2017 23:12

    Els noms geogràfics, i els dels pobles i ciutats permaneixen i els homes passen.

    Sucro, Xúquer, Sueca,

    NOMS DEL SUCRE:
    català:sucre,
    castellà: azucar,
    galleg: Azucre
    llatì: sugar
    francés: Sucre,
    inglés: sugar
    irlandés: Siúcra
    italià: zuccaro,
    portugués: açucar,
    alemany: Zucker
    euskera: azukre
    checo: Cukr
    eslovco: cukor
    griego: Ζάχαρη
    polaco: Cukier

    Pot esser interessant investigar com i perquè els trepigs Valencians anaren a América desde València juntament amb la canya de sucre de la má d'en Miquel de Ballester.

    Es sabrà algún día el perquè en temps dels romans existìa ja l'oppidum de Sucro i alguns estudiosos fan coincidir aquesta amb Albalat de La Ribera?, Si a la vora del Xùquer....

    A on s'obtingue per primera vegada i en quantitat el "sucre"...?

    Hi han més accidents ciutats o pobles amb el nom de Sucro, o derivats que hagin estat productors de "sucre" a l'antiguetat en tal quantitat que poguessin donar nom al riu (Xúquer) que portava aquest producte fins als ports de mar per a exportar-lo ??

  4. Santo Job
    20-08-2017 20:15

    Antón, incluso se podría hacer un titular muy vistoso y totalmente verídico: "El tarragoní Miquel Ballester, primer regidor de Santo Domingo".
    Nadie va a discutir aquí que Ballester fue el primer regidor, y sería útil dar a conocer a más personajes como Ballester, los Welser, o Pedro el Griego (Pedro el cretense o Pedro de Candía, artillero de Pizarro).

  5. Antón Martín
    20-08-2017 19:44

    Arnau, el título del artículo es una falacia. Lo correcto habría sido algo como: 'El tarragoní Ballester, uno de los españoles que participaron en la fundación de la primera capital americana' o algo por el estilo. Si no, podríamos decir lo mismo de cualquier marinero raso de aquel grupo de personas.

    Trampa, como siempre.

  6. Santo Job
    20-08-2017 19:24

    Arnau, la foto de la vista previa en la portada de la web es el Alcázar de los Colón, en Santo Domingo. Se da un leve aire al palacio de Cortés de Cuernavaca por el color de la piedra y el aparejo de mampostería. El tipo de acabado que se ve no es bóveda tabicada o catalana, sino un acabado con arcos escarzanos, mientras que los interiores están techados con viguería y yesería.

  7. Arnau AF
    20-08-2017 19:02

    És lo de sempre, sense llegir a l'inh i d'altres, sense desfer la censura; tenen com posar una "parrafada" en contra, no?

    Quina bellesa de catedral, Déu!

    Al resum d'articles, l'enllaç per aquest, té una imatge que no hi surt aquí, altre cop volta catalana?
    És el palau de Ferran Cortès a Mèxic o un altre a Santo Domingo?

  8. Antón Martín
    18-08-2017 20:58

    ¿Qué clase de broma es esta? La ciudad de Santo Domingo fue fundada por Bartolomé Colón (no hay NINGÚN documento donde se lo llame o firme en la versión catalana del nombre, ninguno) y refundada años después por el extremeño Nicolás de Ovando.

    Y en efecto, en ese tiempo la producción española de azúcar se reducía a algunas áreas litorales valencianas, pero el cultivo había sido introducido siglos antes por los musulmanes en las vegas de Málaga y Motril. Toda la técnica azucarera se debe a ellos, se mantiene en Valencia y se reactiva después en la costa del Reino de Granada por repobladores valencianos, de ahí la terminología plagada de catalanismos presente en esa actividad.

    Las verdades a medias en realidad son mentiras puras.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35166

Aconseguits 1300€
de 8000€
Queden 21 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Leandre Martí descobreix un missatge en clau enviat des de la Barcelona del 1910 i a l'INH ens hem quedat amb la...[+]
Va tenir alguna cosa a veure En Narcís Monturiol i el seu submarí Ictineu amb el projecte literari de Jules...[+]
Durant un parell d'anys, En Lleonard va estar al servei d'En Cèsar Borja, en tant que enginyer militar. Gairebé...[+]
l'Estat creat pels catalans -durant els segles en què la Nació Catalana va tenir una existència plena- mai no...[+]