Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil
ARTICLES » 26-02-2021  |  ALTRES FIGURES CATALANES
3676

Joan Fiveller, els vectigals i els «pacta sunt servanda»

A la Catalunya pre-borbònica tothom estava subjecte a pagar impostos: comtes-reis inclosos. En Joan Fiveller, conseller en cap del Consell de Cent de Barcelona el 1416, va obligar En Ferran I Trastàmara a pagar l'impost de la carn com tothom: «pacta sunt servanda». Article d'En Sebastià Sardiné a la revista digital "Vibrant" d'aquest 12 de febrer.

Ferran I jura les Constitucions catalanes (1413).

Imposar i pagar impostos és més vell que l’anar a peu. Els romans, pel fet de transportar i entrar mercaderies en els pobles i ciutats —vehere— gravaven el venedor amb el «vectigal», que a Catalunya va persistir, amb aquest nom o un altre, fins al segle XX. A Vic, els pagesos que entraven pel Sud amb gallines, conills o altres viandes, pagaven el vectigal al burot: funcionari municipal instal·lat en entrar al parc Jaume Balmes. Arreu era igual.

Se’n cobraven altres, de vectigals: per entrar a ports, per travessar rius, per exercir la prostitució (vectigal ex capturis —en temps de Calígula—) o per gestionar excrements (vectigal urinae). A la Prússia de després de la nostra guerra de Successió, la solteria femenina tenia un gravamen —vectigal in puellas— per afavorir els casaments i la natalitat. A Europa, fins a mitjans del segle XX, del vectigal en deien: octrois. Foren, fins fa poc, impostos indirectes, amb una finalitat concreta. Per exemple, l’impost sobre el clavegueram servia per reparar/millorar/establir clavegueres, i l’impost de circulació, per fer millors carrers i aparcaments. Hi ha l’impost sobre rètols, sobre els guals i molts d’altres per tots coneguts. Avui dia, els impostos indirectes han perdut la seva finalitat. Tots van a una caixa: estatal, autonòmica o municipal. I amb aquests impostos, ben o mal gestionats, es paga tot: serveis, sous de funcionaris, de polítics i d’assessors.

A la Catalunya pre-borbònica tothom estava subjecte a pagar impostos: comtes-reis inclosos
A Castella, nobles, església i «Corte» n’estaven exempts, amb excepcions. Però a la Corona Catalanoaragonesa no era pas així. Vet aquí què li succeí a En Ferran d’Antequera- En Ferran I Trastàmara hi va ser escollit rei pel Compromís de Casp  —una elecció que fou una dissort, una dissort afavorida pels precs del papa Luna Benet XIII en col·laboració amb els germans Ferrer i amb el vot d’algun compromissari polític català. Ferran prou jurà les nostres Constitucions. Ben cert. Però no les devia llegir prou bé, tenint al cap com tenia els costums i lleis de Castella, que eren uns costums i lleis de caràcter absolutistes, on el rei feia i desfeia, sense haver de pagar res. Només cobrava. Però no era pas així a Catalunya, on des d’un inici regia el nostre aforisme: «Faci lo Rei la llei a la Cort, amb la Cort». És a dir, el rei Fernando d’Antequera no podia fer el que volia. I encara menys, si no respectava el «Principi d’Observança», que deia: «Poc valdria fer lleis i constitucions, si no foren per Nós e per nostres oficials observades» (Jaume II, 1291), i la norma que diu que «El príncep té potestat en tant que el poble la hi atorga». O bé que «el poder judicial ve de la llei; la llei ve del costum i el costum, ve del poble».

Si el comte-rei no compleix amb les Constitucions, amb el contracte social que l’obligava i l’obliga a gestionar la cosa pública a benefici de l’interès general del territori d’on n’és príncep, si no ho fa, el poble afectat, pel Dret de Resistència, recupera llur sobirania i canvia de rei, com es va fer amb Felip V. També ho feren els Països Baixos en 1581 amb l’«Acta d’obduració de Leiden» del 26 de juliol del 1581. Mitjançant aquesta llei, es va destitur Felip II de Castella i els Països Baixos es van declarar independents. I tot per què?. Per no haver complert el pacta sunt servanda, que no vol dir altra cosa que el contracte civil i els pactes signats en constitucions hi són per a complir-los.

Ferran d’Antequera fou nomenat comte-rei el 1413 i aquest nomenament portà a la guerra amb l’altre pretendent, En Jaume d’Urgell. La seva mare, Margarida de Montferrat, li va dir: «fill, o rei, o res». I Jaume va lluitar per ser rei. Però el d’Antequera va entrar amb tropes castellanes a Balaguer i el va vèncer. En Jaume d’Urgell, dit «el Dissortat» va ser engarjolat i va haver de recórrer diferents presons. La darrera a Xàtiva, on li arribà la mort l’1 de juny del 1433.

Quan les tropes de Ferran d’Antequera s’establiren a Barcelona, el primer Trastàmara no volgué pagar el vectigal sobre la carn adquirida i consumida. El Consell de Cent va comissionar En Joan Fiveller, conseller primer el 1416, per a exigir al rei que, en aplicació de les lleis catalanes, pagués els impostos, com tothom. Abans d’anar al palau reial, féu testament i es confessà, car l’encontre era perillós. L’entrada a palau fou complexa. Però el conseller primer, amb dos dallonses, va defensar les Constitucions i furs de Barcelona. Parlamentaren. El rei va reunir els seus assessors, que li aconsellaren pagar segons lleis jurades. El rei va acomiadar Fiveller amb un amenaçant «per a vós queda aquesta volta la victòria». Finalment, el d’Antequera va pagar.


Joan Fiveller exigeix a Ferran d’Antequera que pagui el vectigal de la carn (Ramon Tusquets i Maignon,
1885)

El comte-rei va emmalaltir de pesta i es va retirar a Igualada, on va morir el 2 d’abril del 1416, diuen que acompanyat del gens rancorós Fiveller. Mal començàvem amb la nova nissaga de comtes-rei.

Joan Fiveller havia estat conseller diferents vegades a partir del 1406. Va ser conseller en cap de 1418 al 1419. Després, va partir cap a Sardenya, on fou marquès d’Oristany. A continuació, tornà a Barcelona per ser-hi novament conseller en cap del 1427 al 1428. Honor i glòria a Joan Fiveller, defensor dels drets i llibertats dels catalans i barcelonins!

Podem trobar la seva estàtua a la Casa de la Ciutat de Barcelona, Cap i Casal de Catalunya, ara governada amb vots estranys.

Alcaldessa, regidors, diputats i polítics! Quan passeu pel seu davant, l’hauríeu de saludar, amb respecte, recordant que se la va jugar davant tot un comte-rei, a qui va obligar a respectar les lleis. Pacta sunt servanda.


Joan Fiveller, estàtua ubicada a la façana d l’Ajuntament de Barcelona, de Josep Bover (1844)

Sebastià Sardiné Torrentallé.
Advocat i investigador històric

https://historiavibrant.cat/joan-fiveller-els-vectigals-i-el-pacta-sunt-servanda/




Autor: Sebastià Sardiné




versió per imprimir

  1. Hola Pepsicola
    05-03-2021 20:54

    @LluísLluís y si es una pocilga qué quieres que haga o diga. Ya he dicho, Joan Fiveller a todos los de arran, la cup y demás a cuchillo los hubiese pasado, o los hubiese colgado del gaznate sobre el patíbulo.

  2. LluísLluís
    05-03-2021 16:35

    Pepsicola o cocacola o el que siguis,

    Contines escopint odi, sense aportar ni un sol argument.

    Aquest article va d'un conseller de la Barcelona moderna (s.XV) i et dediques a insultar la capital catalana (pocilga infecta) i a difamar la idiosincràsia catalana.

    T'he demanat en dues ocasions algun argument historiogràfic i continues mantenint un discurs que s'aparta de la discussió.

    Ja et vaig dir que no cauria a la teva trampa, típica de tertulià de Salvame, que consisteix en escampar escombraries per tot arreu.

    Si vols debatre arguments historiogràfics i sinó...ja t'ofegaràs amb el teu propi vòmit.

  3. Hola Pepsicola
    04-03-2021 22:20

    @LluisLluis qué triste tu actitud, en vez de rebatir nada te dedicas a tergiversar cosas que he dicho para intentar atacarme a nivel personal, algo muy español por cierto. Sólo he dicho que la idiosincracia catalana es la misma que la española, tenéis la misma, sino más corrupción, la misma clase política y la misma sociedad decadente. Eso no es un ataque porque yo me incluyo dentro de esa idiosincracia. Lo de comparar la Alemania Nazi con el movimiento intependentista tampoco es cierto, he comparado su chauvinismo de que Alemania era el mejor país del mundo, el elegido con lo que habéis expuesto en esta página, que si Cataluña zona 0 de la civilización occidental que si la abuela fuma en pipa, nada más.

    Si te sientes ofendido por un punto de vista que no es el tuyo a lo mejor tienes más cosas en común con los franquistas de lo que piensas.

  4. LluísLluís
    04-03-2021 19:34

    Sr. Pepsicola,

    Després de llençar acusacions a tort i a dret contra la idiosincràsia catalana, acaba la seva escopinada, comparant el moviment independentista amb l'Alemanya nazi?

    Crec que vosté no està aqui per a debatre, sinó per a insultar-nos. Vosté escup odi

    No cauré al seu parany i mentre no aporti argumentació, m'allunyaré ràpidament de la seva idiosincràsia anticatalana.

  5. Hola Pepsicola
    03-03-2021 23:59

    @JordiB me dejas atónito, estás en completa negación de la realidad. De una persona razonable me espero un -Ostras, esto va muy mal y no puede seguir así, tenemos que sentarnos y poner solución a este caos que nos está arruinando, hay que exigirle a nuestros políticos que luchen contra la violencia radical, que se ponga las pilas y acabe con los CDR, que baje los impuestos y vuelvan a atraer la inversión haciendo de Barcelona una ciudad segura y acogedora, donde se dejen de tonterías de secesiones unilaterales que ponen en riesgo nuestra pertenencia a la UE y espantan a la inversión, 0 tolerancia con las actividades ilícitas como la okupación y la inmigración ilegal, tenemos que dejar de de atacar a nuestro primer exportador (el resto de España) que es quien soporta la gran parte de nuestra economía...-
    En vez de eso miras completamente a otro lado como quien no quiere la cosa, y me espetas que "mi país" os quiere destruir, sin más y sin venir a cuento de nada.

    Podéis seguir en los cuentos de yupi mientras destruyen tu región, que sóis los primeros interesados, o reaccionar de una maldita vez.

    Cuánto lleva Laura Borràs imputada por corrupta y choriza y que no dimite la sinvergüenza. ¿Creéis que con esos políticos de mierda en el poder os va a ir mejor separados de España? Si esque sóis lo mismo que el resto de España, ni mejores ni peores, la misma idiosincracia, ni la Dinamarca del Sur, ni la Zona 0 de la civilización occidental ni demás ridiculeces ultrachovinistas que esque ni en la Alemania Nazi tenían los humos tan subidos.



  6. JordiB
    03-03-2021 23:07

    Sr. Hola Pepsicola,

    De les vostres respostes, en dedueixo que el país que realment sentiu com a vostre és aquell que té de capital Madrid. El que jo sento com a meu és aquell que té de capital Barcelona.

    El vostre país és, en aquests moments, l'enemic principal del meu, perquè, actualment ja a la descarada, el seu primer objectiu és matar-lo definitivament del tot.

    Per això, en la conversa que tenim, ---no sé si us n'heu adonat--- no hi ha manera de trobar cap referència comuna que la pugui sustentar. Em sembla que perdem el temps, vós i jo.

  7. Goosse
    03-03-2021 19:50

    Hola Pepsicola
    Sí, t´equivoques i veien un cert esperit adolescent en el teu discurs, es preferible que t´esforsis en desenvolupar un discurs propi através de la recerca d´informació, mes enllá de Ok diario-El Español, Dolça Catalunya, etc etc

    Es lo millor que et puc dir, mai es tard.
    sort

  8. Hola Pepsicola
    02-03-2021 21:21

    @JordiB te estás equivocando de cabo a rabo, en ningún momento se ha relacionado a estos disturbios violentos con el secesionismo, de hecho yo ni he nombrado independentismo, se habla símplemente de extrema izquierda que por ideales cree que la revolución se produce mediante la violencia (entre ellos Pablo Hasel, niño de papá millonario que no pegó un palo al agua en su vida, lo dejó bien claro en una entrevista). Muchos de los violentos son jóvenes universitarios, gente preparada, de clase media-alta y alta, que intoxicados por esa maldita ideología que es el comunismo se creen que están en la rusia de 1917, y que bajo la pasividad de esos antidisturbios, que la Cup ya ha dejado claro que quiere hacer que desaparezcan.

    En una cosa te voy a dar la razón, y es que en España hoy, no hay libertad de expresión. El gobierno ha comprado a todos los medios con una subvención de 15 millones de euros mientras miles de familias están al borde de la ruina; el mismísimo vicepresidende del gobierno, Pablo Iglesias, ha hablado en público de intervenir los medios de comunicación y convertirlos en un Aló Presidente al más puro estilo venezolano, en las redes sociales cualquier pensamiento que difiera del progresismo más recalcitrante es automáticamente censurado de facha, nazi, racista, xenófobo, etc. TVE está rendida a Unidas Podemos, dando entrevistas todos los días al Presidente y Vicepresidente de varias horas, peor que el NODO. De la justicia ni hablamos, ayer un colectivo de jueces, abogados y personas del ámbito judicial han denunciado formalmente ante la UE el vergonzoso, bochornoso reparto de jueces a dedo que se están haciendo PSOE, PP y Unidas Podemos, sin precedente en Europa, un vergüenza digna de una república bananera.

  9. Hola Pepsicola
    02-03-2021 20:51

    @Goosse ¿a caso me falta razón?

  10. JordiB
    02-03-2021 18:32

    Sr. Hola Pepsicola,

    ¿No és casualitat que, just l'endemà de la victòria independentista a les eleccions catalanes, la policia vagi a la Universitat a empresonar en Pablo Hasel?

    ¿Per què justament aquest dia?

    Probablement perquè, després de les manifestacions pacífiques que els poders de l'estat devien comptar que es farien per demanar-ne l'alliberament, els aldarulls prèviament preparats o esperats ---de part de la policia, de gent pagada per l'estat o de grups ultraesquerrans no independentistes sortits de mare--- desviés l'atenció mediàtica d'allò verament remarcable, permetés de relacionar sibil•linament independentisme amb violència, i la policia tingués una excusa per a carregar contra els manifestants pacífics i engarjolar-ne uns quants més.

    Justificacions d'aquesta opinió: observacions in situ de com la policia només atacava els manifestants pacífics mentre deixava fer als violents, que trencaven aparadors i mobiliari urbà.

    Això, que és evident, no ho diran pas ni diaris ni ràdios ni televisions, perquè en una colònia de l'estat imperial espanyol no n'hi pot haver, de llibertat d'expressió.
    Perquè davant l'arbitrarietat del poder, ningú s'atreveix, públicament, a dir la veritat.

    Mireu de pensar lliurement pel vostre compte, alliberant-vos de partits presos, idees preconcebudes i de tot el que sentiu a dir al vostre voltant, i feu-vos la pregunta: ¿A qui afavoreixen, aquests aldarulls? La resposta us dirà qui els provoca –directament o indirecta.

  11. Goosse
    02-03-2021 14:16

    (Hola Pepsicola), he llegit amb interés antropológic els teus comentaris, ha continuació esposo l´esencial del teu discurs..... :
    la pocilga infecta en la que se ha convertido Barcelona...
    auténticos guetos de inmigrantes muchos ilegales que viven de las actividades ilícitas
    parece mentira en qué se ha transformado el milagro industrial que fue Barcelona durante los tiempos de Franco, sin duda la perla del Mediterráneo
    Estos disturbios están organizados por la extrema izquierda, extremadamente violenta
    Hecharle la culpa al estado me parece más bien la excusa perfecta para que los violentos sigan campando a sus anchas.
    …..es algo que como dices nunca se llegará a saber
    tampoco hay que olvidar los fusilados por la "república" y de sus checas….
    manejada por el estalinismo más violento introducido de manos del PSOE…..
    seres despreciables como Largo Caballero o Negrín…..
    ……De todos modos no se si tendrás familia fusilada por el franquismo, yo sí, varios, y te puedo decir que mientras algunos estaban motivados por razones políticas (pocos), la mayoría no eran más que ajustes de cuentas entre vecinos. Como el que te miraba atravesado tuviera contactos estabas jodido, porque el día menos pensado se presentaba una cuadrilla de la falange en la puerta de casa, te molían a culatazos y para el remolque, sin mediar palabra y mucho menos un juicio. Pero así son las guerras, si hubiese ganado la "república" la guerra hubiese habido purgas al más puro estilo estalinista iguales o peores que las que hizo Franco….
    ….Tampoco me voy a parar a discutir si España es una democracia o no, porque los únicos que negáis esto sois el comunismo leninista de Iglesias y sus compadres ideológicos de ETA-Bildu y los secesionistas….
    …..ningún país de la comunidad internacional ha puesto esto en duda…..
    …un acto interesado por los únicos que queréis encontrar una justificación a no cumplir la ley ni la constitución, y por ende los principios democráticos fundamentales…
    …jugando a la revolución es por carencias, este es el nivel de degeneración social al que me refiero…
    …..6000 empresas se han ido de Cataluña…
    …”En el resurgimiento industrial de Barcelona tuvieron mucho que ver el estado y sus políticas de fomento de la industria y aperturismo, así como la migración de otras zonas de España para satisfacer la demanda de mano de obra que fue la que ha traído el declive del catalán. Pero bueno, no creo que con ese empacho de chovinismo que tienes te entre ninguna idea distinta.”….
    ..” Así es la historia, España hace de Cataluña su región más próspera y los más beneficiados no solo son desagradecidos sino que encima te acusan de que les maltratas, así son las cosas.”…..
    Una fugas idea em pasa pel cap...No será que escoltas masa F.Jimenez Losantos ??, com be diu un comentarista d´aquest fil, t´has equivocat de web, has de dirigirte a la web Dolça Catalunya. Ja passa que neoespanyolistes trevalladors, la seva gran majoria de l´Administració general de l´Estat, pasin el temps mentres trevallan, vomitan patrañas inquisitorials als espais culturals catalans....…”En el resurgimiento industrial de Barcelona tuvieron mucho que ver el estado", t´ha delatat el teu propi discurs noi !!

  12. Hola Pepsicola
    02-03-2021 00:06

    Hola @Frede. El "y tú más" no me vale tampoco como justificación a la violencia de ultraizquierda. Esos 200000 fusilados por el franquismo me parece una cifra exagerada, pero tampoco descabellada, es algo que como dices nunca se llegará a saber. De todos modos tampoco hay que olvidar los fusilados por la "república" y de sus checas, que cuando estalló la guerra tenía de república el nombre y poco más, manejada por el estalinismo más violento introducido de manos del PSOE, de seres despreciables como Largo Caballero o Negrín. Memoria histórica para todos. De todos modos no se si tendrás familia fusilada por el franquismo, yo sí, varios, y te puedo decir que mientras algunos estaban motivados por razones políticas (pocos), la mayoría no eran más que ajustes de cuentas entre vecinos. Como el que te miraba atravesado tuviera contactos estabas jodido, porque el día menos pensado se presentaba una cuadrilla de la falange en la puerta de casa, te molían a culatazos y para el remolque, sin mediar palabra y mucho menos un juicio. Pero así son las guerras, si hubiese ganado la "república" la guerra hubiese habido purgas al más puro estilo estalinista iguales o peores que las que hizo Franco.

    Tampoco me voy a parar a discutir si España es una democracia o no, porque los únicos que negáis esto sois el comunismo leninista de Iglesias y sus compadres ideológicos de ETA-Bildu y los secesionistas, ningún país de la comunidad internacional ha puesto esto en duda, por lo que negar esto me parece más un acto interesado por los únicos que queréis encontrar una justificación a no cumplir la ley ni la constitución, y por ende los principios democráticos fundamentales de los 2 primeros artículos de la Constitución.

    Entiendo entonces que cuatro niñatos que viven en casa de papá y mamá junto a inmigrantes muchos menores saqueen tiendas, destrocen el moviliario urbano, quemen coches a veces con gente dentro, etc. jugando a la revolución es por carencias, este es el nivel de degeneración social al que me refiero. Luego os extrañaréis por qué 6000 empresas se han ido de Cataluña y se reubican en Valencia, Málaga, Madrid o incluso Sevilla.

    En el resurgimiento industrial de Barcelona tuvieron mucho que ver el estado y sus políticas de fomento de la industria y aperturismo, así como la migración de otras zonas de España para satisfacer la demanda de mano de obra que fue la que ha traído el declive del catalán. Pero bueno, no creo que con ese empacho de chovinismo que tienes te entre ninguna idea distinta.

    Así es la historia, España hace de Cataluña su región más próspera y los más beneficiados no solo son desagradecidos sino que encima te acusan de que les maltratas, así son las cosas. Pero bueno, el tiempo me dará la razón, ya me la está dando.

  13. Frede
    01-03-2021 21:35

    A veure, Pepsi, bonic. Tot i haver comprovat que tens un greu problema de comprensió lectora, a banda de l'absurda fòbia malaltissa a despotricar sense aportar cap dada, et contesto. Suposo que serà l'última vegada, perquè com em passa amb tots els trolls, em canseu, no aporteu res i sou molt avorrits. Si parlem de violència, potser que parlem de la que encara no s'ha jutjat. Dels 200.000 morts/represaliats/assassinats del cop d'estat franquista. Ja saps que els dictadors, tirans, etc. edulcoren les xifres dels seus genocidis (saben que fan mal). Vol dir que molt probablement aquesta xifra sigui el doble o el triple o més. Però això mai ho sabrem. Durant quaranta anys s'ha esborrat la veritat. De fet, d'això va aquesta web, no sé si t'has adonat, de la manipulació de les dades. Tens una visió esbiaixada de la policia. Suposo perquè tens les arrels en el passat franquista. La policia en un estat democràtic (que no és el nostre, per molt que ho esventeu als quatre vents) és per preservar les llibertats dels ciutadans i es puguin expressar i manifestar. Suposo que et deu sonar estrany que les persones puguem opinar i exigir els nostres drets. No passa res. A la pròxima vida et demanes re-encarnar-te en persona civilitzada. Potser llavors seràs capaç d'entendre d'on sorgeix la problemàtica dels aldarulls que no té origen en la violència sinó en les greus mancances a que sotmeteu el nostre jovent i al no tant jove. En relació al miracle barceloní. A Catalunya no obrem miracles, senzillament penquem. I com que penquem hi ha industria, creativitat, cultura, etc. Aquí no hi ha miracles. És feina. I sí, cert, ho varem fer a pesar de Franco i, ho hem fet al llarg dels segles a pesar dels Borbons i de les oligarquies castellanes. Llavors veniu, us n'aprofiteu i en lloc d'estar agraïts ens preneu el que hem creat i ens pegueu. És una constant històrica.

  14. Hola Pepsicola
    01-03-2021 14:19

    @JordiB con todo el respeto creo que el autoengaño no lleva a ningún sitio. Estos disturbios están organizados por la extrema izquierda, extremadamente violenta, la misma a la que pertenecía Hasel, el cual igual de violento que ellos hablaba de matar guardias civiles o pegar tiros en la nuca a políticos del pp, el mismo que defendía que la revolución se hace por la fuerza en una entrevista. Hecharle la culpa al estado me parece más bien la excusa perfecta para que los violentos sigan campando a sus anchas.

  15. Hola Pepsicola
    01-03-2021 13:55

    @Frede osea que la culpa de que unos violentos cometan delitos no es de los violentos sino de un 3. Me parece una forma de justificar la violencia bastante triste, la culpa de la violencia la tienen los violentos, y efectivamente la actuación de los antidisturbios es demasiado tibia, pero no porque quieran que los disturbios vayan a peor, sino porque se les educa en ese ambiente de cuasi criminalización de la policía de manos del Clan de la Colacau, la misma que incita a okupar. Y esto sólo va a ir a peor, parece mentira en qué se ha transformado el milagro industrial que fue Barcelona durante los tiempos de Franco, sin duda la perla del Mediterráneo.

  16. Frede
    01-03-2021 12:06
  17. JordiB
    28-02-2021 19:52

    Sr. Hola Pepsicola,

    moltes, si no totes, d'aquestes accions vandàliques són perpetrades per la mateixa policia o per persones a sou de l'estat

    així, tenen després l'excusa perfecta per a poder carregar damunt les manifestancions pacífiques, agafar uns quants manifestants, i carregar-los el mort del vandalisme.

    i de passada, amb això, proven de desprestigiar el país i la seva gent, i espantar-la tant com poden perquè no vagi a les manifestacions.

    i aconsegueixen que persones com vostè, poc informades o molt crèdules del que diuen els mitjans, els facin cas.

    que les coses són així, ho sap tothom, i de fa anys, perquè en temps d'en Franco passava igual.

    no es quedi amb el que sent a dir, pensi una mica (¿a qui beneficien, aquests actes vandàlics?), i veurà que no pot ser altrament.

  18. Hola Pepsicola
    28-02-2021 19:19

    LluísLluís a caso me falta razón? Saqueos de comercios, vandalismo descontrolado, quema de contenedores y hasta coches, se fomenta la okupación, auténticos guetos de inmigrantes muchos ilegales que viven de las actividades ilícitas... Personas comprometidas con la ciudadanía y el cumplimiento de la ley como Joan Fiveller habría pasado a cuchillo sin dudarlo ni un momento a estos vándalos.

  19. LluísLluís
    28-02-2021 18:53

    Sr. Pepsicola, Barcelona una "pocilga infecte"?

    el seu comentari és un insult i una falta de respecte que encaixaria perfectament a altres llocs com "Sálvame".

    Vol dir que no s'ha equivocat de lloc on escupir els seus comentaris?

  20. Hola Pepsicola
    26-02-2021 22:47

    #viese

  21. Hola Pepsicola
    26-02-2021 22:46

    Si levantara la cabeza y biese la pocilga infecta en la que se ha convertido Barcelona...

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35162
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'escut de la US Navy amb els colors de la...[+]
Us presentem una novetat per aquest Sant Jordi. Es tracta "Del Ter al Túria", un llibre escrit conjuntament per...[+]
La censura dels textos, pintures i gravats del passat no és un hàbit dels temps pretèrits. Passa actualment...[+]
En un viatge a Malta, en Pere Alzina es va adonar de la gran quantitat de noms catalans encara vius a l'illa, tant...[+]