Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Què és la història? Una senzilla faula que tots hem acceptat."
Napoleó
ARTICLES » 04-12-2014  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
12742

L'Imperi espanyol era castellà o català?

Hi va haver un imperi espanyol universal. És cert. Ningú no ho posa en dubte. Però aquests espanyols que el van construir, mantenir i expandir, fonamentalment a través d'una gran marina mercant i militar, van ser castellans o catalans?

Ferran presidint les Corts Catalanes. Font: wikicommons

Fa molt de temps que defenso que Espanya no és "l'imperi castellà". Quin imperi tenia Castella? Castellà només era Castella. I prou. Sense cap més regne peninsular afegit a la seva corona. Castella ha estat sermpre al·lèrgica a compartir el poder i, per tant, no ha sigut mai ni federal ni confederal. Mentre que la Nació Catalana era composada, com se sap, per Catalunya, Aragó, València, Mallorca, Nàpols, Sardenya i Sicília. Alguns també en diuen Corona d'Aragó.

Si creiem que En Colom era català i la seva gesta també, llavors les Índies no van ser mai castellanes. De fet, com també tothom reconeix, les Índies va ser un regne independent vinculat a la monarquia espanyola, no pas a Castella. Per això Carles I s'intitula "Hispaniarum et Indiarum Rex". Per això les Índies s'organitzen, com la Nació Catalana, amb virregnats, virreis i audiències virregnals.

Llavors, amb tot això en ment, hem de creure que Castella s'incorporaria tot l'imperi català? O seria l'imperi català que s'incorporaria Castella? Ferran el Catòlic és rei de tota la nació Catalana i també ho és de Castella. No és un rei castellà. Per tant, podem dir que va ser un rei català (o aragonès, però no castellà) que va governar sobre Castella i sobre la totalitat d'Espanya. Per la qual cosa també se'l va anomenar "rei d'Espanya" o "rei de les Espanyes". La conquesta de Granada, duta a terme fonamentalment per ell i pels seus exèrcits i la seva marina, també va ser catalana. Per això Granada, a partir d'aquell moment, esdevé un regne independent, vinculat a la monarquia, com acostuma a passar amb totes les conquestes catalanes, amb un virrei (la memòria del qual quasi han fet desaparèixer del tot) i amb símbols heràldics propis: penseu en la magrana als escuts d'armes reials arreu on es van fer pintar, cosa que no hauria passat mai si el nou regne conquerit s'hagués incorporat a Castella, perquè hauria deixat de ser un regne.

I, finalment, la conquesta de Navarra per les tropes catalanes de Ferran II, quan aquest no era rei de Castella i només senyor de tots els estats de la Nació Catalana ens torna a mostrar radiantment que aquest regne va ser també incorporat a la monarquia catalana, per bé que el testament adulterat del rei ens digui que ho va ser a Castella, després de la seva mort. Com a colofó, deixeu-me que comenti que si Castella hagués creat l'imperi espanyol, avui seria la bandera de Castella la de tots els espanyols. Vull dir la bandera quarterada amb castells i lleons. I no és així. Tal com ja vinc exposant de fa anys, la bandera d'Espanya és la bandera catalana (una variant de les múltiples formes amb què la bandera de Catalunya es va estendre pel món), perquè van ser els catalans els fundadors de l'Espanya moderna: imperial, mediterrània, transoceànica i universal.

Jordi Bilbeny



Autor: Jordi Bilbeny




versió per imprimir

  1. Xavier
    10-02-2015 13:23

    Hahaahaaahaaaaa, Jan, com em fas riure.
    Què tu saps l'edat que tinc? He mirat les condicions d'aquesta web i no he vist enlloc que estigui vetada per a menors de 10 anys: quan tu cries malves, jo em trobaré en temps de màxima potència sexual. :-)))))))))))))))

    Ja hem parlat mes a sota, amb Guerau, que la procedència més plausible és del derivat de Venècia, però en aquest cas seria Veneciola, no Veneçola ni VeneCOLA, com dius.
    Com ja he apuntat en el meu darrer comentari, tracto de donar una explicació al mot "BENEZUL" que trobem als mapes de l'Ortelius (Ortells és una hipòtesi sense confirmar de moment). Posà l'Ortelius Benezul perquè fes referència a Venècia? No ho crec. És "-zul" o "-ul" un diminutiu flamenc o d'un altre idioma? D'on es va treure aquest singular mot? Les meves paraules del darrer comentari són un intent per donar-li alguna explicació al mot BENEZUL, res més.

  2. Jan Renard
    10-02-2015 03:45

    Xavier, no se que t'empatolles (ZUL? SUN? BELZEBUB?). Els teus raonaments semblen de nen de set anys.
    Venecuela ve probablement de la semblanca amb Venecia. Els primers descobridors serien catalans i/o venecians o d'algun lloc d' Italia (en catala, es diria Venecola, com de petita Cerdanya en diem Cerdanyola). ...I d'aixo els castellans en van dir 'Venezuela'. Com de cassola en fan 'cazuela'. Es que a vegades ens compliquem la vida per no res.. I Ortelius no era flamenc, era valencia (Ortell o Ortells). Hi ha un article a l'INH que en parla de forma extensa. Posa't una mica al dia xiquet...

  3. Xavier
    09-02-2015 20:47

    Respecte al mot "Benezul" i per a donar-li alguna explicació, "zul" penso que ha de referir-se al Sol. Aquest mot surt al mapes de l'Ortelius. L'Ortelius era flamenc i en neerlandès el Sol és "Zon". Queda clar que "Zon" no és "Zul", però ja tenim alguna explicació per a la "Z", queden la "U" i la "L". Ara el que diré ja és una pallassada meva però, en anglès es "Sun", ja tenim la "U", i la "L", doncs la tenim a moltes llengües romàniques per a referir-se al Sol. Un intent de l'Ortelius per a que aquest mot, "Sol" s'entengués en varies llengües i que donà el resultat contrari? Doncs no ho sé. Però si es dona per bona aquesta suposició, la paraula "Benezul" es referiria al "bon Sol" del lloc i que donaria nom al país, nom del país que en un primer moment donat seria "Benesola" (que donà més tard en castellà "Benezuela") i al natural del país se'l denominaria igual que ara en català i en castellà, "Beneçolà", "Beneçolano".

  4. Xavier
    09-02-2015 19:27

    L'aragó? No serà l'aramie, L'home de L'aramie...

  5. De Pere.
    09-02-2015 18:50

    A cualquier hombre o mujer de la nacion Apache le resultaria extrañamente divertido leer estas letras escritas por Castellanos o Españoles que pretenden hacer creer a otros que fueron ellos los que crearon el mundo cristiano de su costa.
    Ellos les dirian que la inquisición no llegó a manipular su historia y tal vez por ello recuerdan claramente que aquellos hombres no eran de Castilla sinó que eran de "l'aragó "(no Aragón).
    Estan vostès convidats a vore la producció de Hollywood "Aliens & Cowboys" i escoltar per boca de homes de la nació Apatxe la realitat, que a vostès no lis han permet estudiar.

  6. No enganyeu a ningú
    19-12-2014 21:46

    Manu: "Martín Enríquez de Almansa
    Nacimiento: ¿1510?¿Toro?, Reino de León, España ,
    ¿has visto el cuadro que sale en la wikipedia?"

    Posa això.
    Nacimiento ¿1510?¿Toro?, Reino de León, España

    Manu: "Que no tendrían partida
    de nacimiento? pues no lo se, el lugar de nacimiento esta en algún documento. "

    Si no se sap la data de naixement, vol dir que no hi ha partida, si no hi ha partida no se sap.

    Manu: "Tienes razón, estoy de acuerdo, wikipedia no es 100% fiable,

    El problema és que la Wikipedia, controlada per la FAES, segueix la historiografia oficial segons la qual nosaltres no vam ser mai a Amèrica I AIXÒ ES FALS, com totes les pel·lícules muntades per justificar una història reescrita.

    Tu creus que és normal que els primers conqueridors anomenin a un riu al costat d'una de les primeres ciutats MANZANARES, EN HONOR AL DE MADRID el 1520. Si no va ser capital fins Felip II i llavors Madrid encara no era res.

    Manu: "pero ¿acaso lo es mas (fiable) cch.cat o inh.cat? "

    A aquestes webs hi ha molts articles d'opinió, a la Wikipedia no. Però han demostrat entre d'altres el que et deia a un altre post.

    - El Descobridor se'n deia Colom.

    - El viatge es va pagar amb Ducats, moneda d'ús a les terres catalanes i no a Castella.

    - Colom li dedica una illa al rei i cap a la reina.

    - Carta de Colom a Basilea el 1493, a la portada surt el rei acomiadant les naus, no pas la reina.

    - Corts de Toro 1605, al traspassá Isabel, es reparteixen els territoris Ferran i la seva filla Joana. Ferran és reconegut com a ·Senyor de les Índies i la Mar Oceano".

    - Els conqueridors porten senyeres als seus escuts d'armes.

    . Portularis marcant el domini territorial plens de senyeres.

    . Quadres fets per persones alienes a nosaltres on surten senyeres a les conquestes.


    Etc, etc, etc....

    Per a la Wikipedia, tot això no existeix.

  7. Manu
    19-12-2014 19:13

    Martín Enríquez de Almansa
    Nacimiento: ¿1510?¿Toro?, Reino de León, España ,
    ¿has visto el cuadro que sale en la wikipedia?

    Francisco Briceño
    Corral de Almaguer, Toledo, ? - 13 de diciembre de 1575

    la ? es la fecha de nacimiento, porque poco después pone "Oriundo del Corral de Almaguer (Toledo)"

    Diego de Santillán y Pineda
    Nacimiento: ? Sevilla, España

    la ? es la fecha de nacimiento, porque pone "Fallecimiento: 1585 Mérida, Nueva España"

    Cierto, de 8 que he puesto, 3 se desconoce fecha exacta de nacimiento, pero se conoce
    el lugar, solo de 1 Juan Bustos de Villegas se desconoce todo.¿Que no tendrían partida
    de nacimiento? pues no lo se, el lugar de nacimiento esta en algún documento.

    Tienes razón, estoy de acuerdo, wikipedia no es 100% fiable, pero ¿acaso lo es mas diasdehistoria.com.ar, cch.cat o inh.cat?

  8. No enganyeu a ningú
    19-12-2014 18:14

    Manu: "Martín Enríquez de Almansa y Ulloa (¿Toro ?, Zamora, España ¿1510?"
    Yo este no lo he puesto, pero se sabe que nació en el reino de León"

    Sí que ho has posat,, es desconeix on va nàixer. mira el teu post, diu això.
    Manu: "Virreinato de NUEVA ESPAÑA Martín Enríquez de Almansa (Zamora)"
    https://es.wikipedia.org/wiki/Mart%C3%ADn_Enr%C3%ADquez_de_Almans

    Manu: ""Francisco Briceño (Corral de Almaguer, Toledo,? - 13 de diciembre de 1575)"
    Lo que se desconoce es el lugar de fallecimiento"

    No es desconeix el de naixement, mira l'enllaç que vas donar al teu post.
    Manu: "Capitanía General de GUATEMALA Francisco Briceño (Toledo)
    http://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_Brice%C3%B1o

    Manu: "Diego de Santillán y Pineda Nacimiento? Sevilla, España"
    Lo que se desconoce es la fecha exacta de nacimiento, se conoce la de fallecimiento

    Si no se sap la data de naixement, vol dir que no hi ha partida, si no hi ha partida no se sap. El teu post.
    Manu: Capitanía General de YUCATAN Diego de Santillán y Pineda (Sevilla)
    https://es.wikipedia.org/wiki/Diego_de_Santill%C3%A1n_y_Pineda

    Manu: "a uno le nombró el Rey Católico el 1529. 13 AÑOS DESPUÉS DE MUERTE."
    ¿a Quien?"

    Utilitzant la teva mateixa font.
    Antonio de la Gama.
    http://es.wikipedia.org/wiki/Antonio_de_la_Gama


    Mira també les dates dels títols del Gran Capità.

    Ducat de Sessa.
    http://es.wikipedia.org/wiki/Ducado_de_Sessa

    Ducat dÀndría.
    http://es.wikipedia.org/wiki/Ducado_de_Andr%C3%ADa

    Isabel traspassà el 1504.
    http://es.wikipedia.org/wiki/Isabel_I_de_Castilla

    Manu: "Sobre Venezuela, aquí tenéis el "golfo de Venecuella" en 1570"

    M'estimo més aquest altre.
    http://www.diasdehistoria.com.ar/userfiles/image/america-primeros-mapas-lig.jpg

    I perquè vegis que també hi éreu fent-nos companyia.
    http://www.cch.cat/img/secc_m/gran/1555_guillaume_le_testu__estret_magallanes__03.jpg

  9. Manu
    19-12-2014 15:53

    He puesto los gobernadores de 1570 porque son los mas cercanos al famoso mapa de Teixeira de 1573, ya puse mapas de adelantados en 1529 y gobernadores en 1569 y en ninguno aparecía un catalán.

    "Martín Enríquez de Almansa y Ulloa (¿Toro ?, Zamora, España ¿1510?"
    Yo este no lo he puesto, pero se sabe que nació en el reino de León

    "Francisco Briceño (Corral de Almaguer, Toledo,? - 13 de diciembre de 1575)"
    Lo que se desconoce es el lugar de fallecimiento

    "Diego de Santillán y Pineda Nacimiento? Sevilla, España"
    Lo que se desconoce es la fecha exacta de nacimiento, se conoce la de fallecimiento

    "a uno le nombró el Rey Católico el 1529. 13 AÑOS DESPUÉS DE MUERTE."
    ¿a Quien?

    Sobre Venezuela, aquí tenéis el "golfo de Venecuella" en 1570:

    http://www.wdl.org/es/item/14159/view/1/14/

  10. Xavier
    18-12-2014 21:15

    A Benezul sí que l'emmarquen a l'extrem sud del llac Maracaibo i a aquella zona que envolta al llac, avui se la coneix com Zulia.

    http://es.wikipedia.org/wiki/Zulia

  11. Xavier
    18-12-2014 20:32

    No enganyeu a..., el tram és ferm, d'això no n'hi ha dubte si la comparem amb la del Pizarro, que està feta amb por. També s'aprecia en la de Pizarro que aprofiten la F llarga per fer la P. No sé qui pot ser aquest Ponç(e) de(ll)eô.

    Guerau i No enganteu a..., si s'ha trobat referència de VENECIOLA al llac Maracaibo, doncs podria ser, encara que a mi no acaba de convèncer, que els castellans passen de CIOLA a ÇUELA, però podria ser.
    El BENEZUL dels mapes, doncs està clar que posa MIGUEL BENEZUL i que esmenten un altra mapa on apareix MIQUEL. Al darrer mapa del Mercator 87 ho separen i ja posen per una banda San Miguel i per l'altra, BENEZUELA, derivada se suposa que de BENEZUL.

    lLa veritat, li he pegat voltes i no sé que pot voler dir BENEZUL, no em ve res al cap, més bé el trobo un nom estrany i fins i tot una mica demoníac, com aquell que diu, els tres dimonis del inframón: BELCEBÚ, BENEZUL I BILICOUL.)))

  12. No enganyeu a ningú
    18-12-2014 19:00

    Xavier: "Són signatures inventades per algú de personatges inexistents, penso jo."

    Jo no ho crec La de Pon(ç)e de(ll)eó, El traç es ferm.

    Guerau: orígens de Veneçuela.

    http://www.histocat.cat/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART00416

  13. No enganyeu a ningú
    18-12-2014 18:59

    Manu: ""De la mitad de los personajes que has puesto se desconoce fecha y lugar de nacimiento"

    de 9 personajes solo 1 no se conoce su lugar de nacimiento."

    De 8, 4 l¡altre es un mapa. Tret dels teus enllaços:

    Martín Enríquez de Almansa y Ulloa (¿Toro?, Zamora, España ¿1510?

    Francisco Briceño (Corral de Almaguer, Toledo, ? - 13 de diciembre de 1575)

    Diego de Santillán y Pineda Nacimiento ? Sevilla, España

    CASTILLA DEL ORO Juan Bustos de Villegas (¿?)

    Manu: ""Castilla del Oro: seis gobernadores, de cuatro se desconoce el lugar de nacimiento"

    es interesante si."

    I a un el va nomenar el Rei Catòlic el 1529. 13 ANYS DESPRÉS DE MORT.

    Encara que no ens hi ha d'estranyar gaire si tenim en compte que segons la historiografia oficial al GRAN CAPITÁ li van donar els Títols de "Duque de Sessa i Duque de Andría" els Reis Catòlics EL 1507, I l'ISABEL VA MORIR EL 1504¡¡¡

    Manu: "La otra version es, como sale la senyera en un cuadro del siglo 17 y el escudo de los Ponce de Leon tieneuna senyera, y la senyera es catalana, pues ya esta catalanes."

    - El "Descobridor se'n deia Colom.

    - El viatge es va pagar amb Ducats, moneda d'ús a les terres catalanes i no a Castella.

    - Colom li dedica una illa al rei i cap a la reina.

    - Carta de Colom a Basilea el 1493, a la portada surt el rei acomiadant les naus, no pas la reina.

    - Corts de Toro 1605, al traspassá Isabel, es reparteixen els territoris Ferran i la seva filla Joana. Ferran és reconegut com a ·Senyor de les Índies i la Mar Oceano".

    - Els conqueridors porten senyeres als seus escuts d'armes.

    . Portularis marcant el domini territorial plens de senyeres.

    . Quadres fets per persones alienes a nosaltres on surten senyeres a les conquestes.


    , Etc, etc, etc....

    Manu: "Cada uno puede creer la versión que le parezca mas creible, yo lo tengo claro."

    Nosaltres també.

    Per cert un dels "herois" Martín Suárez de Toledo, va néixer a Sevilla; diu que va agafar el cognom pel seu avi matern, menys o menys com el "varillero".

  14. Guerau
    18-12-2014 15:11

    El primer Governador (y adelantado, fixeu-vos amb la doble denominació catalana/castellana governador/adelantado) de Terra Ferma és Jacme de Castelló del Fort Castelló o Castell de Castelló (d'ací el nom Castilla... de Castelló) Veneciola es la petita venècia del llac maracaibo jo pense més que ve de Venècia. el diminitiu català és Veneciola, que es com es deia en un principi.

  15. Manu
    18-12-2014 14:48

    "no vería normal sería el cambio de nombre "las varillas"

    Yo no veo el cambio, yo lo que veo claro que los Rodriguez de las Varillas se unieron a los Monroy, otra cosa es la unión de los Varillas con el conde don Vela, eso si esta un poco mas
    confuso.

    "lo que encuentro más "interesante" es como se van mezclando los ponce y vela"

    Tu lo has dicho interesante, pero vuelvo a decir que son personajes de hace muchos siglos, no puede estar todo perfectamente documentado.

    "el "español" a finales del siglo xv qué lengua era?"

    Ahi tienes razón, pues la verdad no te sabría decir, ademas, es una traducción al latín , pero no pone de que ¿del original de Colon?, ¿de una copia del original de Colon?, pues no lo sabremos porque el original manuscrito no lo tenemos. Pero sabemos que la versión que se difundio por Europa agradecia a Isabel y Fernando la empresa.

    "De la mitad de los personajes que has puesto se desconoce fecha y lugar de nacimiento"

    de 9 personajes solo 1 no se conoce su lugar de nacimiento.

    "Castilla del Oro: seis gobernadores, de cuatro se desconoce el lugar de nacimiento"

    es interesante si.

    "Castilla del oro es una denominación muy posterior y viene de la primera denominación catalana de Veneciola (venezuela)"

    tiene mucho sentido si, el nombre Castilla del oro viene de un catalán.

  16. Manu
    18-12-2014 14:44

    "muchos expertos consideran que los 4 palos vienen de la casa condal de Barcelona"

    Que mas da el origen de la senyera para este caso, sabemos que los Rodriguez de las Varillas en su escudo tienen una senyera, tenemos los nombres y datos de todos los
    antepasados de Cortes hasta llegar a la unión de los Monroy-Rodriguez de las Varillas en Salamanca en el siglo XIII, tenemos un libro de un sacerdote de la universidad de Salamanca que afirma la llegada de los Rodriguez de los Varillas a Salamanca.

    Por otra parte tenemos que los Ponce de León usaban un León en su escudo, y a partir del siglo XIV ponen en su escudo una senyera, tenemos los datos de todos los antepasados de Juan Ponce de Leon hasta llegar a un antepasado que era tataranieto de Jaime I de Aragón.

    La otra version es, como sale la senyera en un cuadro del siglo 17 y el escudo de los Ponce de Leon tieneuna senyera, y la senyera es catalana, pues ya esta catalanes.

    Cada uno puede creer la versión que le parezca mas creible, yo lo tengo claro.

    "sino que se mezclan leyendas, historias"

    Entiendo que estamos hablando de gente que vivió hace mas 7 siglos, es normal que no este todo documentado al 100%

  17. Xavier
    18-12-2014 13:55

    Guerau, pel nom que poses de l'actual Veneçuela, Veneciola, sembla que sí penses que el nom actual li ve per Venècia.
    Jo soc més del pensar per l'acabament actual "ÇUELA", que per a mi seria la forma castellana de "SOLA", que el nom primerenc vendria a ser com en la fórmula en que es compon CAL-I-FORN-IA, o sigui, VENT-I-SOL-A o VEN-I-SOL-A, o sigui, formada per diferents mots amb significat.

    Com ho veus?

  18. Guerau
    18-12-2014 13:05

    Castilla del oro es una denominació molt posterior i ve de la primera denominació catalana de Veneciola( veneçuela) de la Força o Fort Castelló del conqueridor català Jacme de Castelló (Jacomé Castellón) primer assentament a Veneçuela, la majoria de denominacions castellanes d'amèrica són posteriors a la conquesta.

  19. Xavier
    18-12-2014 11:27

    No enganyeu, sobre les signatures del Ponce i del Pizarro, sí que fa estrany la semblança de la composició d'ambdues.

    Són signatures inventades per algú de personatges inexistents, penso jo.

    La rúbrica de la del Pizarro és més senzilla, però la del Ponce és complicadíssima, la de la dreta és en 3D, no li sortiria una igual que l'altra mai de la vida.

  20. No enganyeu a ningú
    18-12-2014 03:05

    Manu.

    De la meitat dels personatges que has posat es desconeix data i lloc de naixement, els altres van ser governadors amb Felip II, un cop la conquesta ja és feta - QUE HEROIS -.

    Castella del Oro: sis governadors, de quatre es desconeix el lloc de naixement i la data i a un el va nomenar el Rei Catòlic el 1529. 13 ANYS DESPRÉS DE MORT.

    N'hi ha algú que va arribar a Virrei, que sàpigues que ELS VIRREIS EREN INEXISTENTS A CASTELLA ABANS DE FERRAN EL CATÒLIC. A LA NOSTRA CORONA hi havia hagut VIRREI A VALÈNCIA, MALLORCA, PRINCIPAT, SICI,IA,,,ETC.

  21. super
    18-12-2014 01:37

    per cert manu... el "español" a finals del s xv quina llengua era?

  22. super
    18-12-2014 01:35

    manu... molts experts consideren que els 4 pals venen de la casa comtal de barcelona... i no només experts, sino també els mateixos reis de la corona d'aragó així ho plasmaren en geneaologies... sabia més un rei del s xiv que un monjo del s xviii? no pot ser que un fill il·legítim de ramiro I acabés per donar lloc als 4 pals al seu escut si els reis d'aragó feien servir un altre senyal heràldic (recordo que els mateixos reis de la corona d'aragó distingien els antics senyals aragonesos)...

    quan dic que les coses "es barregen", no em refereixo a unions, matrimonis, de conveniència entre catalans, aragonesos, de lleó o castellans... sino que es barregen llegendes, històries... :

    - un home que anomenen comte, aterra a terres de lleó de la mà d'una dama catalana i s'arriba en a convertir en un personatge importantíssim pel rei de lleó....

    2 històries molt semblants, amb molts elements comuns que es donen en mig segle de diferència...

    i ja ni parlem dels balls d'escuts...perqué fins i tot he vist a destacats nobles castellans amb senyals de comtats catalans abans de tenir-hi alguna relació... (pedro ansúrez amb l'escut dels urgell, o els de castro amb escuts semblants als montcada)...

    em podrien dir que els senyals heràldics encara no estaven establerts i que es van posar els pals posteriorment per fer referència al rei d'aragó que després si el va usar com a senyal reial... el que no veuria normal seria el canvi de nom "las varillas", perqué bé que els ponce de león fan servir el lleó tot i descendir d'una branca il·legítima del rei de lleó... no es canvien pas el nom, no s'autoanomenen "del felino", "del gatito grande", "del mamífero placentario con temibles garras"...

    però insisteixo, el que trobo més "interessant" és com es van barrejant els ponce i els vela... trobem 2 o 3 ponces "catalans" diferents vinguts amb berenguera... que ocupen el lloc d'alfères o majordom... amb els vela el mateix, 2 vela diferents ocupant el lloc de majordom... i al final s'acaben unint amb un ponce vela... veiem també un noble castellà amb l'escut dels urgell, que acabà al comtat d'urgell durant molt temps... i sabem que un comte d'urgell va ser majordom, que passà molt temps a lleó i castella...no em puc estar d'esmentar a ubieto, que diu que aquest comte era impossible que morís a valència, que debia ser a la valència d'alcàntara... el mateix ubieto que diu que el valencià es parlava a valència abans que arribés jaume I... el castellà el van portar els aragonesos, però el valencià (català pels filòlegs), ja s'hi parlava i no l'hi van portar pas els catalans, que no paren de manipular... ens haurem de fer monjos per comptar varillas.

  23. No enganyeu a ningú
    18-12-2014 00:00

    Manu: "Sobre el resto, ves senyeras donde no las hay"

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/5000px_1573_Teixeira.jpg

    SENSE BANDERES IMPOSIBLES. NI MAPES FALSIFICATS AMB TRES TIPUS DE LLETRA DIFERENTS.

  24. Manu
    17-12-2014 23:37

    Cito textualmente lo que pone en la wdl (biblioteca digital mundial):

    "La primera edición de la carta se publicó en español, en Barcelona, en abril de 1493.
    En el plazo de un mes, Stephan Plannck publicó una traducción al latín en Roma"

    Sobre el resto, ves senyeras donde no las hay:

    "Quin és el quadrant dominant a totes elles?....la nostra senyera."

    "¿de qui?.....de la nostra senyera."

    por no hablar del comentario:

    "o Pissarro amamantado por cerdas ..."

    Mira la foto de America en 1570:

    http://jcb.lunaimaging.com/luna/servlet/view/search?QuickSearchA=QuickSearchA&q=32380&search=Search

    Virreinato de NUEVA ESPAÑA Martín Enríquez de Almansa (Zamora)
    https://es.wikipedia.org/wiki/Mart%C3%ADn_Enr%C3%ADquez_de_Almansa

    Florida y Cuba Pedro Menéndez de Avilés (Avilés)
    https://es.wikipedia.org/wiki/Pedro_Men%C3%A9ndez_de_Avil%C3%A9s

    Capitanía General de GUATEMALA Francisco Briceño (Toledo)
    http://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_Brice%C3%B1o

    Capitanía General de YUCATAN Diego de Santillán y Pineda (Sevilla)
    https://es.wikipedia.org/wiki/Diego_de_Santill%C3%A1n_y_Pineda

    CASTILLA DEL ORO Juan Bustos de Villegas (¿?)

    Virreinato del PERU Francisco de Toledo (Toledo)
    https://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_de_Toledo

    Capitanía General de CHILE Melchor Bravo de Saravia (Soria)
    https://es.wikipedia.org/wiki/Melchor_Bravo_de_Saravia

    Gobernación del Río DE LA PLATA Martín Suárez de Toledo (Sevilla)
    https://es.wikipedia.org/wiki/Mart%C3%ADn_Su%C3%A1rez_de_Toledo

  25. No enganyeu a ningú
    17-12-2014 22:51

    Manu: "No, le dedicó una isla al rey FERNANDO, Ferrandina y al otro le puso ISLA HERMOSA."

    No, li va dedicar una illa al rei FERRAN, FERRANDINA i a l'altre li va posar ISLA BELLA.

    Manu: ""Fue esta edición en latín la que circuló ampliamente y difundió las noticias de los descubrimientos de Colón por toda Europa."


    Qui et diu que aquesta fou traduïda al llatí.

    http://www.historiadelnuevomundo.com/wp-content/uploads/2009/12/fragmentoCartaSantangel.jpg

    I no al castellà directament?.

    http://miquelmanubens.cat/xpoferens/encatalan.jpg

    Manu: " además, aportó 1.140.000 maravedíes de los 2.000.000 que costó organizar el primer viaje"

    http://www.histocat.cat/resource/Descoberta.pdf

    El Marquès de Varillas, com el Colon analfabet al qual la reina li paga l'expedició i el fa l'amo del nou món a ell i als seus descendents o al Pissarro alletat per porques...

    Manu: "1570 Domingos Teixeira (Portugal) Oxford Digital Library

    http://www2.odl.ox.ac.uk/ze/ZAS.swf?gPOIX=-1&gDefaultLabelVisibility=1&gServerIP=www2.odl.ox.ac.uk&gServerPort=80&gByteHandlerPath=/zoomify/zoomifyservlet.ZoomifyServlet&gImagePath=/data/aaaaab/mapsxx003/digObjects/aot/zoomify/mapsxx003-aot-0001-zoomify.pff&gskipLogin=1

    http://www2.odl.ox.ac.uk/ze/ZAS.swf?gPOIX=-1&gDefaultLabelVisibility=1&gServerIP=www2.odl.ox.ac.uk&gServerPort=80&gByteHandlerPath=/zoomify/zoomifyservlet.ZoomifyServlet&gImagePath=/data/aaaaab/mapsxx003/digObjects/aou/zoomify/mapsxx003-aou-0001-zoomify.pff&gskipLogin=1

    3 años antes ¿donde estan las senyeras? "

    Mapa 1570. A veure Manu n'hi ha tres banderes amb barres i castells. Quin és el quadrant dominant a totes elles?....la nostra senyera.

    Per una altra banda, fitxat amunt a l'esquerre, dues senyeres grans en forma de triangle i una a sota també gran. Això vol dir domini ¿de qui?.....de la nostra senyera.

    Mira ara el mapa de 1573, a la bandera de Florida el castell no surt, en canvi a les de Colòmbia i Veneçuela ha canviat el quadrant de domini, ara surt el castell quan al 70 eren les senyeres.

    Els mapes són com els balanços de situació de les empreses, la foto d'un moment determinat.

  26. Manu
    17-12-2014 21:22

    Esperando respuesta de No enganyeu a ningú o Super .... Xavier lo tuyo es el club de la comedia
    en catalá claro

  27. Xavier
    17-12-2014 21:15

    PERÒ QUE EM DIUS ARA, MANU!

    La teva maldat castellana et surt per tot el còrtex capil·lar, a cada paraula que grunyeixes i a més, segur que ets de poblet, t'imagino de Torrelodones, Fuentealbilla o semblants.

  28. Manu
    17-12-2014 21:02

    https://es.wikipedia.org/wiki/Corona_de_Arag%C3%B3n_y_colonizaci%C3%B3n_de_las_Indias

    "El valenciano Luis de Santángel, escribano de ración de Aragón e íntimo del rey Fernando, abogó ante los reyes en favor de la causa de Colón, y además, aportó 1.140.000 maravedíes de los 2.000.000 que costó organizar el primer viaje."

  29. Manu
    17-12-2014 20:50

    Cierto Xavier era la 5 y no la 15 perdona, pero ten en cuenta que no es que haya equivocado,
    sino que soy un malvado castellano que quiere molestarte, jejejejeje

    Lo que yo entiendo de lo que dice Guerau bla,bla, bla, no entiendo nada, vamos viene a decir que bien le va a Portugal sin España, Paises por PIB:

    16: España
    54: Portugal

    Si, les va muy bien ...

  30. Xavier
    17-12-2014 20:41

    Ah! I si no li ho agraeix a la Isabel, PER ALGUNA COSA SERÀ!

    Una cosa és oblidar-se del consort, sigui qui sigui, però de LA ÚNICA IMPULSORA I FINANÇADORA DEL PROYECTE....................., RIDÍCUL

  31. Guerau
    17-12-2014 20:39

    És clar que la conquesta i possessió d'America va ser un afer de la Corona de Catalunya i Aragó, però es ser innocent pensar que Castella es quedarie de braços plegats mirant passar els imperis a les seues dues bandes a Portugal i a Catalunya. Castella va anar primer a fer-se seu primer l'imperi català i acte seguit va anar a fer-se seu l'imperi Portuguès. Però Portugal estava unida no hi havia divisions com a l'estat catalano-aragonès (compost) i els portuguesos no van caure en l'error que van caure els catalans, per ells els portuguesos Castella era una rèmora, una nosa eren un "tocacollons" constants i se'n van desfer de Castella. Catalunya i Aragó estava dividida, Catalunya per un costat, València per un altre i Aragó per un altre... tirava sempre cap a Castella...

  32. Xavier
    17-12-2014 20:35

    Doncs sí, posa Fernandinam, I QUÈ?

    El que jo volia dir (vosaltres podreu dir el que vulgueu) és que l'illa Johanam, estaria dedicada al príncep hereu Joan i no a la Joana que era una infanta més.

    I gràcies per dir que la pàgina era la 15 i no la 5, aquesta nit ja no dormo!

  33. Manu
    17-12-2014 19:55

    Xavier, tienes mucha imaginación y sentido del humor, pero de historia no tienes ni p***a idea, aqui tienes la original, el unico cambio es que no agradece a Isabel la empresa, pero el resto es igual

    http://www.wdl.org/es/item/2828/

    pagina 15 , "infula fernandinam, yfabellam, Johanam"

  34. Xavier
    17-12-2014 19:38

    Ei, Manu, en l'enllaç que deixes diu que Plannck va traduir la Lletra de Colom sense fer constància a la Isabel i LI LA VAN FER RECTIFICAR!

  35. Manu
  36. Manu
    17-12-2014 19:02

    "No, le dedicó una isla al rey FERNANDO, Ferrandina y al otro le puso ISLA HERMOSA."

    http://www.wdl.org/es/item/90/

    "Fue esta edición en latín la que circuló ampliamente y difundió las noticias de los descubrimientos de Colón por toda Europa."

    "One was named fernandina, another ifabella, another Joanna" pagina 15

    Estoy esperando la opinion de super y No enganyeu a ningú sobre los rodriguez de las varillas...

  37. No enganyeu a ningú
    17-12-2014 18:46

    Recordem la signatura de Ponce de León.
    https://manueldelmonte.files.wordpress.com/2014/08/imagescaqi9k51-medium.jpg

    Marquesito "No le veo nada raro a la firma de Juan Ponce de León. Jota larga, pe larga, abreviatura en Juan y abreviatura nasal en León. Todo a la orden del día".

    J llarga p llarga, com en Pissarro.

    http://file.answcdn.com/answ-cld/image/upload/h_320,c_fill,g_face:center
    ,q_60,f_jpg/v1401211539/wcv5tmnn0yayxpfcimml.png

    Abreviatura de Juan UA per una O???, tindria més sentit la interpretació de la "CE" de Pon(CE), com una "Ç". "PONÇ". "No le veo nada raro"

    Xavier "Respecte a la signatura, posaria, en tot cas, si agafem la prolongació de la P de Ponce com a una L, o bé, "del leó" o bé "de lleó", però no les dues coses alhora."

    Per què, quin sentit té la "l" de "leo" en minúscules?.

    Marquesito "Colón le dedicó una isla a Fernando, otra a Isabel y otra a Juana, todo
    perfectamente normal"

    No, li va dedicar una illa al rei FERRAN, FERRANDINA i a l'altre li va posar ISLA BELLA.

    http://www.historiadelnuevomundo.com/wp-content/uploads/2009/12/fragmentoCartaSantangel.jpg

    Marquesito "Las imágenes de Cortés en la conquista de México son tardías, no contemporáneas".

    Un segle després no se'n recordaven de qui havia conquerit La Nova Hispània?

    Manu "El documento original mas cercano a esa epoca son las reales cedulas de Carlos I...decreto Carlos I 1535 "

    No es aquest de 1527.-Cèdula Reial d'En Carles que prohibeix "que es venguin ni imprimeixin les relacions que va enviar En Cortès de les Índies?.

    Manu ¡¡¡ EXPANSIÓ DEL MARQUESAT DE VARILLAS!!!´

    https://cathalonia.files.wordpress.com/2011/03/img_0.jpg?w=450

  38. Xavier
    17-12-2014 18:33

    Sí, Manu, posa això que dius però és ridícul.

    Aquest passatge on diu "tomó el apellido de Las Varillas en atención al escudo de sus armas, que eran las cinco barras de Aragón" és RIDÍCUL.

    Què no sabien que eixes eren les armes d'Aragó?
    Si havien d'agafar un cognom en honor a aquestes armes seria ARAGÓ i no Las Varillas.

    És RIDÍCUL!

  39. Manu
    17-12-2014 18:15

    Segun este libro, el único que he encontrado sobre el tema:

    https://books.google.es/books?id=_AxDAAAAcAAJ&pg=PA541&lpg=PA541&dq=Sancho+P%C3%A9rez+de+las+Varillas&source=bl&ots=VQCBjXl4V-&sig=AtEpVsHcaf9uuL93QxfYL0FTkFc&hl=es&sa=X&ei=F1CQVICmJcX7UO6Jgkg&ved=0CDwQ6AEwBQ#v=onepage&q=Sancho%20P%C3%A9rez%20de%20las%20Varillas&f=false

    Ramiro I, rey de Aragón tiene 2 hijos

    -Vela Sánchez De Ayala (1035)
    -Sancho Ramirez rey de Aragon y Navarra

    Vela Sánchez De Ayala (primer señor de Ayala) tiene 2 hijos:

    -Vela Velazquez De Ayala (señor de Ayala 1085, repoblador de Salamanca en el año 1110)

    -Don Rui Gomez Vela (conde salamanca 1137) tiene 1 hijo:

    -Fernan Rodriguez de las varillas tiene 1 hijo:

    -Don Pedro tiene 1 hijo:

    -Don sancho perez de las varillas se va a SALAMANCA en el 1274, con su hija Estefania de
    las Varillas

    super, cierto, que se mezclen nombres yo lo veo normal, muestra que hemos tenido relación incluso antes de la unión formal de los reyes católicos.

    ¿Me tengo que creer mas un cuadro de un anónimo del siglo 17 que de un sacerdote del siglo 18 de la universidad de Salamanca? Personalmente no, ademas ¿puede que esas banderas se refieran al zaragozano y valenciano que acompañaron a Cortes?

  40. Xavier
    17-12-2014 16:37

    Doncs m'agrada que en facis aquesta pregunta, Manu, perquè jo soc més del pensar, com deies en el teu missatge d'ahir, que la senyera del escut del Cortés no li ve, com deies, per ser descendent de Sancho Ramires, Rei d'Aragó i Navarra, sinó per LES VARILLES.

    ESTÀ MÉS CLAR QUE L'AIGUA!

  41. super
    17-12-2014 16:28

    manu... el que està clar és que el pintor il·lustra la seva obra amb la bandera reial de la corona d'aragó, tant a les galeres com en els exèrcits d'hernan... també hi veiem la bandera de la marina catalana amb els exèrcits, i la creu de borgonya en les galeres... de castells res... suposo que no sabia res d'heràldica, ni de vexil·lologia ni d'història...

    en referent al comte de vela... tot és llegenda... no se sap si era fill o net de ramiro... no se sap qui era la mare, una misteriosa dama del casal de barcelona, que inclús alguns la fan germana d'alfons vi ( no se sap que cap germana tingués fills i fins i tot no sabem si es van casar, almenys no ho he trobat)... en alguns casos veiem com se'n foten directament de les llegendes... en d'altres, sobretot si són castellanes, les donen com explicacions...

    també trobo curiós com "es barregen" noms i cognoms en els 2 casos... també fets... ponce... ponç... de vela... de cabrera... majordoms del rei... relacions amb dames de la casa condal de barcelona... les "barres aragoneses" als escuts

  42. Manu
    17-12-2014 15:48

    Xavier, y los antepasados de Hernan Cortes:

    http://www.geni.com/people/Hern%C3%A1n-Cort%C3%A9s-gobernador-pre-virreinal-de-Nueva-Espa%C3%B1a/6000000012935935601

    Hernán Cortés
    Son of Martín Cortés de Monroy y Catalina Pizarro Altamirano

    Martín Cortés de Monroy
    Son of Rodrigo Fernández de Monroy y María Cortés

    ....etc hasta llegar a:

    Hernán de Monroy (1290 Salamanca)
    Son of Juan Rodríguez de las Varillas y María Fernández De Monroy, Señora de Monroy

    Escudo Rodríguez de las Varillas
    http://www.genealogiafamiliar.net/getperson.php?personID=I39256&tree=BVCZ

  43. Manu
    17-12-2014 15:08

    El cuadro del siglo 19 es de maurin nicolas eustache

  44. Manu
    17-12-2014 14:44

    El primer cuadro es del siglo 19

    http://ceres.mcu.es/pages/Main

    los otros 2 se pintaron en el 1650 - 1700 mas de 130 años despues de la conquista de mexico

    http://www.kislakfoundation.org/collectionscm.html#row1

    El documento original mas cercano a esa epoca son las reales cedulas de Carlos I

    decreto Carlos I 1535
    http://www.wdl.org/es/item/2963/#q=tlaxcala&qla=es

    segun los expertos:

    "El castillo de oro sobre rojo es la imagen heráldica de Castilla, que representa las fortalezas castellanas levantadas para resistir el avance de los moros en la península y la sangre de los infieles derramada en los campos de batalla durante la llamada Reconquista española"

    Esta documentado que Luis de Zaragoza y Martín Díez de Aux (Valencia) acompañan a Hernán Cortés en la conquista de México.

  45. Marquesito
    17-12-2014 14:24

    No enganyeu a ningú:
    No le veo nada raro a la firma de Juan Ponce de León. Jota larga, pe larga, abreviatura en Juan y abreviatura nasal en León. Todo a la orden del día.
    Colón le dedicó una isla a Fernando, otra a Isabel y otra a Juana, todo perfectamente normal.
    Las imágenes de Cortés en la conquista de México son tardías, no contemporáneas.

  46. Xavier
    17-12-2014 13:51

    Respecte als Ponce de León, sembla clar que són Cabrera.

    Els Ponce de León venen d'un tal Pedro Ponce de Cabrera que es casà amb una filla il·legitima del rei de Lleó, Aldonça Alfonso de Lleó i pel que sembla, el seu fill anteposaria el cognom León, al de Cabrera. Això si ens creiem que aquesta filla il·legítima adoptés el cognom Lleó, abans que el de Silva, que penso que seria lo normal a l'època.

    https://es.wikipedia.org/wiki/Pedro_Ponce_de_Cabrera

  47. Xavier
    17-12-2014 13:26

    Doncs en principi tot apunta a un Cardona, però com que he trobat això que apunto, doncs ho faig saber, res més. Tampoc sé si la pàgina on apareix la dada és molt de fiar, ja que posen als Borja com de la noblesa de Castilla y León.

    Respecte a la signatura, posaria, en tot cas, si agafem la prolongació de la P de Ponce com a una L, o bé, "del leó" o bé "de lleó", però no les dues coses alhora. I el signe de la O, potser que sigui el de la N abreviada i es llegiria León, penso, no enganyeu...

  48. No enganyeu a ningú
    17-12-2014 12:12

    Jon Pon(ce) del lleó. Això és el que posa.

    Però el Cran Capità no era dels Cardona? "cardonense"?

    Torno d'aquí una estona.

  49. Xavier
    17-12-2014 11:24

    He trobat aquesta pàgina, on fan a Joan de Borja, pare i fill, conestables de Nàpols i amb el títol, entre d'altres, de Ducs de Sessa, com el Gran Capità.

    http://fmg.ac/Projects/MedLands/SPANISH%20NOBILITY%20LATER%20MEDIEVAL%202.htm

  50. Xavier
    17-12-2014 10:24

    No enganyeu:

    Què vols dir amb la signatura del Ponce de León?

    Veus alguna cosa estranya en la signatura i que jo no arribo a veure?

  51. No enganyeu a ningú
  52. Manu
    16-12-2014 19:31

    No soy experto en el tema, pero he estado buscando y he encontrado varias cosas:

    -Ponce de León

    origen del apellido, Leon (1291)

    https://es.wikipedia.org/wiki/Fern%C3%A1n_P%C3%A9rez_Ponce_de_Le%C3%B3n

    su bisnieto usa la corona de aragon en su escudo, porque es tataranieto de Jaime I de Aragón (madre Beatriz de Lauria, bisnieta de Jaime I de Aragón)

    https://es.wikipedia.org/wiki/Juan_Ponce_de_Le%C3%B3n_(m._1367)


    -Rodríguez de las Varillas (escudo Hernan Cortes)

    origen del apellido, Salamanca (1035)

    Esta familia desciende Vela Velazquez De Ayala (señor de la Casa de Ayala 1085, repoblador de Salamanca en el año 1110)

    usa la corona de aragon en su escudo, porque es nieto de don sancho ramirez rey de aragon y navarra

    Sus antepasados tuvieron relación con la corona de Aragon, pero nada tiene que ver con su lugar de nacimiento siglos después.

  53. No enganyeu a ningú
    16-12-2014 16:11

    Hernan Cortés

    http://data.inh.cat/files/pictures/140226225500394.jpg

    Ramon Berenguer IV i Peronella I d'Aragó

    http://www.ub.edu/duoda/bvid/figures/08%20imatge%201.jpg

  54. No enganyeu a ningú
  55. NNp enganyom i cognoms
    16-12-2014 03:10

    els TRES QUE NO ES VEUEN

    Ponce de León.- signatura.

    http://1.bp.blogspot.com/__0ghzSoBrRI/SMXieLvBBlI/AAAA
    AAAAAEU/QTtWC2faPA0/s320/Ponce_de_Leon_signature.jpg

    Hernán Cortés.

    http://totallyhistory.com/wp-content/uploads/
    2012/12/Hernan_Fernando_Cortes.jpg

    Ramon Berenguer IV i Peronella I d'Aragó

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/
    Petronila_Ramon_Berenguer.jpg

  56. Np enganyeu a ningú
    16-12-2014 02:54

    Manu: "¿donde están los catalanes? porque yo sigo sin verlos 40 años después."


    http://www.histocat.cat/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART00416

    http://1.bp.blogspot.com/__0ghzSoBrRI/SMXieLvBBlI/AAAAAAAAAEU/QTtWC2faPA0/s320/Ponce_de_Leon_signature.jpg
    http://3.bp.blogspot.com/_h3-VAtHHFYo/SdiU9zwtYJI/AAAAAAAAABA/VNC9xUpc_3s/s1600-h/Ponce+Leon+color.gif

    http://3.bp.blogspot.com/-8YutOlm9mjk/T4bP6_PvPPI/AAAAAAAAAOs/TOhD4qrLs8s/s1600/Hernan_Fernando_Cortes.jpg

    http://www.yoescribo.com/img/imatges_html/colon_06.jpg
    http://www.geocities.ws/cristofor_colom/epistola.jpg
    http://www.yoescribo.com/img/imatges_html/colon_05.gif

    http://miquelmanubens.cat/xpoferens/encatalan.jpg
    http://www.historiadelnuevomundo.com/wp-content/uploads/2009/12/fragmentoCartaSantangel.jpg

    Després de fracassar la revolta de les Germanies en 1522, com represàlia s'instaurà el castellà com llengua de cort a València, i més tard el control administratiu d'Amèrica per la monarquia, fen que hom que volgués anar-hi, es tingués que castellanitzar administrativament - pura formalitat van dir -, el INH te localitzats Servents, que quan passen a Castella canvien el cognom per Cervantes i que més tard, te'ls trobes a Amèrica.

    Amb Felip II començà la pressa de poder per part de la monarquia i la noblesa castwllsna.

    Manu "Pero vamos si quieres empezamos a reclamar territorios porque salen en los mapas con el escudo de Castilla y Aragon"

    Les barres vermelles sobre fons daurat son originaries de Catalunya, si un cas hauries de dir l'escut de Catalunya adoptat per Aragó, aquí tens l'enllaç per veure el compromís matrimonial entre Ramon Berenguer comte de Barcelona i Senyor de Catalunya i Peronella filla del rei aragonès on queda aclarit del tot.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Genealogia_regum_Navarrae_et_Aragoniae_et_comitum_Barchinonae_f34v_1380-RBIV.jpg

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Genealogies_dels_comtes_de_Barcelona-sXV-12.jpg

    Si encara tens dubtes. Còpia del Palacio del Buen Retiro de Madrid; obra de Francisco Camilo i d'Andrés Urzanqui, sobre un original de Filippo Ariosto de 1586 pintat pel Saló Reial de la Generalitat d'Aragó i destruït durant el Setge de Saragossa (1809).

    Representa al matrimoni del comte Ramon Berenguer IV i Peronella I d'Aragó

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Petronila_Ramon_Berenguer.jpg

  57. Manu
    15-12-2014 17:22

    No soy experto en heráldica, por eso me baso en los textos de los mapas, algo que cualquiera que sepa leer entiende.

    Puse un mapa portugués de 1529, el primero que muestra los nombres de los conquistadores de esas tierras, donde la mayoría son castellanos y también hay portugueses. Hay mas mapas, este de 1569

    http://jcb.lunaimaging.com/luna/servlet/view/search?QuickSearchA=QuickSearchA&q=06063&search=Search

    Lucas Vázquez de Ayllón (Toledo)
    los belzares o welser (Alemania)
    Rodrigo de Bastidas (Sevilla)
    Pedro de Heredia (Madrid)
    Francisco Pizarro (Extremadura)

    ¿donde están los catalanes? porque yo sigo sin verlos 40 años después.

    Sale una senyera sobre España y Granada, por lo tanto Granada la conquistaron los catalanes, sale una "senyera" sobre américa, por lo tanto américa la conquistaron los catalanes, a mi no me parece una prueba seria jugar a las banderas por los mapas, la historia es mucho mas, como por ejemplo saber quienes fueron sus protagonistas, es mi opinión.

    Pero vamos si quieres empezamos a reclamar territorios porque salen en los mapas con el escudo de Castilla y Aragon

    http://www.wdl.org/es/item/14159/view/1/18/

    Sobre el águila y el león y lo de las Antillas no tengo ni idea, por eso no digo nada, con respecto a lo de Inglaterra, yo me refiero a que si 2 reinos se unen pacíficamente ninguno de ellos esta por encima del otro y por lo tanto no tiene sentido que desaparezca del escudo ninguno de los 2 (independientemente de cual fuera mas importante).

  58. Np enganyeu a ningú
    15-12-2014 05:08

    Els dos que falten, no és amb la resolució que vull però.

    http://www.cch.cat/php/ls.php?fx=1vmmp01000

    Per cert al final del S. XVI encara algú ens recordava.

    http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b5901130f/f1.zoom

  59. Pepe
    12-12-2014 19:00

    Ante todo mis felicitaciones al señor Bilbeny. Quería escribir un disparate mayor de los que acostumbra y francamente, lo ha logrado. También mi enhorabuena al INH, se quejan de la censura pero por lo que veo han censurado todos los comentarios contrarios al independentismo. En fin, señor Bilbeny, no sé como puede dormir tranquilo por las noches. De pequeño me enseñaron que mentir era una cosa muy fea, pero creo que usted esa lección nunca la aprendió.

  60. Xavier
    12-12-2014 10:26

    d'Ayllon/d'Ayton/d'Aytona...

  61. Manu
    12-12-2014 00:25

    Lo que he puesto son mapas de 1529 y 1534, si eso te parece que es "lo castellano que ha quedado", ese mapa es el primero que muestra los "dominios en América" y si te fijas salen los nombres de los que tenían esos primeros "dominios".

    No hay que interpretar nada, cualquiera que quiera entenderlo lo entiende, pone sus nombres:

    tierra de Esteban Gomez, Esteban Gomez (Portugal)
    tierra de Ayllon, Lucas Vázquez de Ayllón (Toledo)
    tierra de Garay, Francisco de Garay (Vizcaya)
    Castilla del Oro, Alonso de Ojeda (Cuenca)
    tierra de solis, Juan Díaz de Solís (Sevilla o Portugal)

    No se tu, pero yo veo bastantes indicios castellanos.

  62. Lluís
    11-12-2014 23:33

    Manu: sí, el que ha quedat sembla molt castellà. Ara, que hagi quedat així per haver estat castellà, és un altre tema. T'hauràs d'esforçar més per convèncer-nos, si és el que cerques. La teva opinió ja l'hem entès, això sí.

  63. Javier
    11-12-2014 20:48

    I perquè es va possar el nom de La Isla Española a la illa de Santo Domingo?

  64. Manu
    11-12-2014 20:27

    El imperio español fue muy catalán, por eso el primer asentamiento en América se llamó Castilla del Oro:

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Map_Diego_Ribero_1539.jpg

    Y en la capitulación de Toledo (1529) se creo una nueva división territorial llamada Nueva Castilla:

    http://www.davidrumsey.com/luna/servlet/detail/RUMSEY~8~1~203946~3001737:-Facsimile--America-by-Martyr-?qvq=q:image_no%3D%221122023%22;lc:RUMSEY~8~1&mi=0&trs=1

  65. David
    10-12-2014 20:36

    Montaigne no dice en ningún momento que "lo debe todo" a Sabunde. De hecho, la idea que un pensador como Montaigne podría ser tan dogmático como para pensar que "lo debe todo" a CUALQUIER pensador anterior es completamente RIDICULO. Has leído los Essais? Me temo que no. Están llenos de contradicciones. Lo sabe Montaigne, y lo afirma.

  66. Lluís
    10-12-2014 19:44
  67. David
    10-12-2014 18:25

    Y los censores, Lluís? Dónde estaban los censores? O es otra "relliscada"? Los censores estaban en Londres fabricando versiones inglesas de la Celestina y por eso no se molestaban a leer las crónicas. Muuuy lógico. Y todavía no me has contestado la pregunta sobre Montaigne. Fue otra mentira, Lluís?

  68. Lluís
    10-12-2014 18:04

    Merci Wedmath! Si és que surten aquests de "Comunidad Valenciana" i "Corona de Aragón" per tot arreu, i encara són ells que diuen que ens inventem les coses.

  69. Wedmath
    10-12-2014 16:08

    A America no ho se, pero per veue que la expansio mediterranea va ser catalana no mes cal llegir als cronistes clasics com Zurita, Abarca, de Diago o Escolano (per cert cap d'ells catala).

    Jerónimo Zurita y Castro (Saragossa 1512 - 1580)
    Cronista del Regne d'Aragó.

    " ? y fue grande el estrago que hizo en los Franceses la ballestería Catalana, que llamaban de tabla, que era la mejor que hubo en aquellos tiempos, y estos eran los que vencieron muy grandes batallas por mar en las cuales se señalaron los Catalanes sobre todas las otras ? /? De allí en adelante comenzó la nación catalana a ser estimada sobre todas en las empresas del mar (?) y quedaron los catalanes con el señorío de la mar.?

    "Tenía la nación Catalana en aquellos tiempos muy grande contratación y comercio en todos los reinos de moros de África, y en las provincias de Grecia, y Romania, y en todo el imperio de Constantinopla, y en las regiones de Siria, y Egipto, señaladamente en las ciudades de Damasco, y en el Cayro, y Alejandria: y era muy ordinaria la navegación de los mercaderes de Barcelona para aquellas partes de levante.?

    "Esto fue principalmente por el odio y enemistad que tenia entre si las naciones Catalana y Genovesa? "

    " ? la mayor parte del reino se había declarado en favor del Duque de Lorena: como de vencedor y también por enemistad de la nación Catalana? "

    "(?) según lo mostraron en ciertas escrituras en que se declaraban los viajes y antiguas costumbres de Cataluña, y en esto vio el rey de la gratificación que debía a la nación Catalana porque nunca príncipe fue mejor servido de sus súbditos que lo fue el rey de los Catalanes en la empresa de Sicilia y delas provincias de Calabria y Pulla y del principado de Capua, por mar y por tierra a quien principalmente se debe la gloría dela conquista de aquel reino.?

    "? pero este remedio estaba muy lejos, porque luego que los catalanes se vieron en posesión de aquella tierra, que es de las mas buenas del mundo, (?) y por estar tan vecinos del reino de Sicilia, teniendo en aquellos tiempos tanta parte la nación Catalana en la navegación de las Provincias de Oriente, siendo tan poderosos por las armas de los Reyes de Aragón??

    "?En los Anales de las cosas de los Turcos se escribe que en este año fue destruida la ciudad de Atenas por Mohamed hijo de Amurath, Emperador de los Turcos, y asolada hasta los fundamentos, de cuyo dominio y conquista tanta honra y gloria había resultado a la nación Catalana en los tiempos antiguos? "

    "Representó el Gobernador en esta Congregación con gran discreción y prudencia, como la extrañeza del caso lo requería, el miserable estado en que se hallaba el Principado después de la muerte del Rey Don Martin, no quedando cierto sucesor y que por esto considerando los peligros y males que se podían seguir, por estar sin rey, y sin señor soberano, como Gobernador de Cataluña, creado en vida de Rey, y confirmado por él, en el artículo de su muerte, los había convocado para que con su mucha consideración, y prudencia procediesen al remedio de tantos peligros, y males como se temían. Que por descargo de su oficio, en la mejor forma, y manera que podía, y debía, le rogaba, que guardando la santa y loable amonestación, y ordenanza que el Rey hizo al fin de sus días, con verdadera unión, y concorde de los otros reinos, tuviesen y obedeciesen, y señor , aquel a que perteneciese de justicia, dejando ellos, y olvidando, y menospreciando toda acción, y parcialidad: por tener solamente respeto a Dios, y a la justicia, y a su fidelidad, y lealtad, como ellos y sus predecesores lo habían hecho hasta entonces: porque el gran renombre de la nación Catalana, que tan preciado, y ensalzado era generalmente por todo el mundo, no se amancillase, ni perdiese.?


    Pedro Abarca (Jaca, 1619 - Palència, 1693)
    Teòleg i historiador. Catedràtic de la Universitat de Salamanca.

    " ? porque los nuestros, pasando a sus galeras los prisioneros, y echando al fondo las francesas, llevaron con tan velocidad la victoria, y el triunfo a Barcelona, en donde entraron con la gloria del principio de la posesión del mar, que la tomaron con esta batalla; y la conservó por dos siglos la Nación Catalana sobre todas las otras del mundo, con la mayor reputación de la destreza, y constancia marítima, y terror de aquellas sus fortísimas ballestas de tablas, con las cuales se defendieron los nuevos, y antiguos reinos de la Corona,? "

    "Pero en tanta avenida de peligros no podemos negar à la Nación Catalana la mayor alabanza, porque se opuso à ellos la primera, supo nadar sóbrelas pasiones de las parcialidades, dio con su ejemplo y autoridad la mano a los Aragoneses y Valencianos que se anegaban.?

    Amb el terme Nacio catalana no no mes es parla dels catalans, inclou tambe a velencia i les illes. Com be diu Zurita: "? a la Nación catalana, debajo de cuyo nombre se comprendían todos los de la corona de Aragón. "

    Gaspar Escolano (1560-1619), tambe diu a la seva "Decada Primera De La Historia De La Insigne, Y Coronada Ciudad y Reyno de Valencia? :

    "Como fue poblado desde su conquista (el reino de Valencia) casi todo de la nación Catalana y tomó del la lengua, y están paredañas y juntas las dos Provincias, por más de trescientos años han pasado los de este Reino debajo del nombre de Catalanes, sin que las naciones extranjeras hiciesen diferencia ninguna de Catalanes y Valencianos. "

    S'explica de la mateixa manera el també Valencià Francisco Diago a la seva "Historia dela provincia de Aragon de la orden de predicadores...?:

    "Más porque aquí no se pone ni Valencia ni Mallorca ninguno se espante, porque antiguamente por Cathaluña se entendían también Valencia y las Islas adyacentes. Y aun después que fue desmembrada la provincia de Aragón de la de España no se contaron sino por una nación Cathaluña Valencia, Mallorca y algunos años después Cerdeña, ??


    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.953179644697417.1073741834.826934260655290&type=3&uploaded=1

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=951223104893071&id=826934260655290

  70. Mateu Cañellas
    10-12-2014 15:44

    Dir que n'hi ha que anomenen sa nacio catalana com corona aragonesa es posar el mon a s'enreves. I que en ferren era rei de catalunya es un altre desbarat. Amb aquests fonaments nomes poden sortir desbarats.

  71. pacorrerse
    10-12-2014 12:37

    lo que corrobora que los catalanes son los más españoles de todos

  72. Guerau
    10-12-2014 11:02

    La història oficial espanyola nega la existència de Catalunya en la versió franquista i ultranacionalista castellana. A partir d'ací tot està per investigar, ja que parteixen d'una màxima d'interés clarament polític.

  73. Isidre
    10-12-2014 00:09

    en aquest web es dedica massa esforços a contestar i intentar neutralitzar personatges camuflats a qui el coneixement els importa ben poc. Només pretenen provocar i malintencionar respostes per desviar el tema. Aquí es mostra exemples, elements, analítiques i comparatives que, fins ara, mai havien traspassat l'anècdota. Els hi molesta..., ells sabran. Els qüestiona a ells?? No pas, es qüestiona un relat que ha imperat durant segles i que, mica en mica, anem desgranant i desmuntant.

  74. David
    09-12-2014 18:09

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  75. Lluís
    09-12-2014 13:09

    Això m'ho dius espitranxat barres altes?

  76. David
    09-12-2014 02:47

    Otra vez, Lluís, te equivocas.

  77. Xavier
    08-12-2014 17:50

    Hola Marc!

  78. Isidre
  79. Alber
    06-12-2014 19:19

    "si Castilla hubiera creado el imperio español, hoy sería la bandera de Castilla la de todos los españoles"

    Pero Castilla aparece en los escudos de la mayoría de los territorios del imperio español, ¿porque será?

    Escudo de Los Ángeles (EEUU)
    Escudo de San Agustín (EEUU)
    Escudo Mexico DF
    Escudo Ciudad de Panama
    Escudo de Quito (Ecuador)
    Escudo de Malabo (Guinea Ecuatorial)
    etc ...

  80. Berto
    06-12-2014 15:45

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  81. Forano
    06-12-2014 00:56

    Esta debe ser la traca final del Sr. Jordi Alsina i Bilbeny. ¡¡Que fuerte!!.

  82. Guerau
    05-12-2014 15:43

    Si l'imperi Espanyol hagués tingut per capital Barcelona o València, i s'hagués espandit la nació i la cultura catalana a Amèrica i a Europa avui ocuparíem el lloc que té Anglaterra i la seua cultura. La raó: Castella mab el tot el regal imperial català... el que ha fet és polir-se'l, balafiar-lo i arruïnar tot el que ha toca---això si amb "Hidalguía i señorío" "que inventen ellos" Y "que trabajen los demás para mi".. cultura parasitària

  83. Cesc
    05-12-2014 15:08

    Lluís, jo tinc la sospita que alguna cosa passa amb Alfons X el savi perquè la història oficial pretén que Jaume I estigui influenciat per aquest rei castellà. Ho he llegit dues vegades. Fiquen a Alfons X el savi pel mig, quan és un assumpte clar i de domini de Jaume I

  84. Marta
    05-12-2014 14:33

    Els castellans se servien dels bascos per exportar la seva llana a Europa.
    Estava tan preparada Castella per conquerir Amèrica!
    La tradició marinera? de Castella (inclosa Andalusia) era brutal!
    La mentalitat castellana (malauradament per a ells) no dóna per a tant!

  85. David
    05-12-2014 14:13

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  86. Lluís
    05-12-2014 14:06

    Cesc: fa temps que penso el mateix d'Alfons X. Escriu amb moltes catalanades (algunes assenyalades per Germà Colom), però clar, diuen que li ve de la dona. El mateix diuen de Don Juan Manuel, que escriu semblant, casat sempre amb mallorquines. D'Alfons X diuen que munta l'escola de traducció amb jueus, traduïnt tot de coses de l'àrab al castellà. D'en Quel Montanha no en sé ben res.

    A més, els castellans tenen aquell problema de que els números dels alfonsos no els hi quadren, no? I perquè no és diu Alonso, no pas Alfonso? Algun dia m'ho miraré més bé, però jo encara no ho he fet.

    Si és Jaume I o no, ni idea.

  87. David
    05-12-2014 13:21

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  88. joaquimet
    05-12-2014 12:10

    Ojiplátic,

    posats a dir estupideses, perquè no una ironia sobre la catalanitat d'en Michel de Montaigne?

    Quin ridícul!


    Tonteries a part,

    m'interessa aquest tema d'Alfons X el "savi", amplieu amplieu...

  89. Ojiplátic
    05-12-2014 11:57

    "Nadie está libre de decir estupideces, lo grave es decirlas con énfasis"
    Michel de Montaigne (que posiblemente también sería catalán...)

  90. Cesc
    05-12-2014 11:28

    La història de Castella és més falsa que el Pare Noel. A mesura que llegeixo història, vaig albirant la falsedat de la història de castella.
    Ja fa algun temps em vaig adonar d'això que dic llegint la història dels mercedaris. Resulta que l'Ordre religiosa de caràcter militar anomenada ? mercedaris- van ser fundada per Jaume I el conqueridor a Barcelona, però la història oficial espanyola col?loca a Alfons X el savi a l'apartat - antecedents històrics de l'ordre (de la mecè) - com a referent. Ells no poden ser menys. En aquest cas Alfons X el savi, gendre de Jaume I el conqueridor dóna lliçons al seu sogre.

    Una mica com els Trastàmara, com que la conquesta de Nàpols va ser catalana, no paren d'insistir en que Alfons el magnànim i els seus descedientes eren Tratàmaras, tot i que ells sempre es fan dir Aragó.

    Aprofito per enviar un missatge a Ivan Gimenez: Ivan, tinc la sospita que Alfons X el savi és una invenció castellana, una còpia paral?lela de Jaume I. Las siete partidas segurament és un text manllevat a Jaume I

    http://es.wikipedia.org/wiki/Siete_Partidas#mediaviewer/File:Las_Siete_Partidas.jpg

  91. David
    05-12-2014 03:32

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  92. David
    05-12-2014 03:30

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  93. Sargantana
    05-12-2014 02:19

    David,

    No t'entenc... Què hi fas encara a aquesta web? Creus que té sentit el que fas? Deixa-ho correr. Es que hi dediques massa temps i t'impliques massa. Sembla q ho passis malament.
    Jo de tu me n'oblidava d'aquesta web...

    Haviam si al final serà veritat que et guanyes la vida amb això... Seria molt fort, em costa de creure, però és que és fa difícil de trobar altres explicacions

  94. Joan del riu
    05-12-2014 01:46

    Fa una mica de mandra, sempre que faig una ullada als comentaris, trobar la sangonera de sempre, una sangonera ridícula.

    És una sangonera perquè viu de xuclar la sang dels altres, la tasca dels altres, fruit de la recerca i l'estudi.

    I és una sangonera ridícula perquè es passa la vida parassitant en un web i en uns articles que ell mateix titlla de ridículs. I això és molt patètic.

    No en diré gaire res més, perquè s'infla de seguida i tampoc no li vull alimentar la líbido. Només us recordo, als ben intencionats que li responeu amb arguments, que no cal que hi esmerceu tanta energia. Només juga a destruir el joc del rival. Lo seu és antijoc. Antijoc i oficialisme compulsiu. (Constitucionalisme, vaja)

    Si de cas, perdoneu-lo i passeu d'ell. S'acabarà avorrint i es morirà de fàstic.

  95. David
    05-12-2014 01:00

    Con mis limitados conocimientos he rebatido buena parte de los ridículos argumentos del INH. Hay algunos argumentos que al fondo son irrebatibles, pero siguen siendo ridículos ("Quixot vol dir tòxic!")

    Y algunos de vosotros siempre me cantáis la misma canción: "Nunca contestas con argumentos." Pues sí lo hago, lo hago a menudo, y lo hago de forma aplastante.

    "A arguments, proves i indicis, el babau respon amb insults i comentaris poc intel.ligents."

    Efectivamente, Babau, es lo que hacéis.



    "Mai heu estat res més que uns parassits (si fa o no fa igual que ara)."

    Exactamente como Hitler hablaba de los judíos. Al fondo, el INH no es un instituto que estudia la historia y la filología. Es un grupo ultranacionalista, con algunos más locos que otros. Le has dicho a Ivan Giménez que su mujer extremeña es parásita?

  96. Jan Renard
    05-12-2014 00:06

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  97. David
    05-12-2014 00:00

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  98. David
    04-12-2014 22:57

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  99. Isidre
    04-12-2014 22:54

    Sí, però sempre et semblaran insuficients. De vegades. però, analitzant, raonant, deduïnt, enllaçant elements i evidències, arribes abans

  100. Marquesito
    04-12-2014 22:22

    Señor Bilbeny:
    Afirmaciones extraordinarias requieren pruebas extraordinarias.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35124
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si En Martin Behaim no va ser l’autor del primer globus terrestre occidental conservat, si no va ser un dels...[+]
Recuperem dels nostres arxius un article fantàstic d'En Josep M. Comajuncosa, on ens refresca dades essencials...[+]
Si Miguel de Cervantes es deia verament Miguel, com és que en un gran tou d'obres d'arreu del món apareix...[+]
En Leandre Martí ens aporta una prova més de la reelaboració del passat, aquesta vegada centrada en...[+]