Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Hi ha dues maneres d'enganyar-se. La primera consisteix a creure el que no és veritat; la segona, a negar-se a creure el que és veritat."
Søren Kierkegaard
ARTICLES » 10-03-2022  |  MEMòRIA HISTòRICA
2859

La falsificació de la història: per Francesc Roca

Com que la història de les nacions l'escriuen i la difonen per tots els mitjans els qui són més propers als vencedors -grups o estats o sistemes-, la història dels grups o països sense estat propi és o bé una història oculta i amagada o bé senzillament no existeix. En aquest videu En Francesc Roca es fa ressò de com ha estat de falsificada la història de Catalunya per Castella i de pas cita els mots de Cristòfor Despuig sobre la catalanitat exclusiva de l'empresa americana.

Francesc Roca

Francesc Roca, professor de Política econòmica de la Universitat de Barcelona, va pronunciar aquesta ponència dins de Simposi "Espanya contra Catalunya. Una mirada històrica 1714-2014". L'objectiu del simposi és analitzar amb criteris històrics, des del segle XVIII fins a l'actualitat, les conseqüències que ha tingut per a Catalunya l'acció política de l'Estat Espanyol.

"Com que la història de les nacions l'escriuen i la difonen per tots els mitjans els qui són més propers als vencedors -grups o estats o sistemes-, la història dels grups o països sense estat propi és o bé una història oculta i amagada o bé senzillament no existeix. O bé és la història on són molt fàcils les manipulacions o les falsificacions. Ernest Lluch va titular el 1996 un llibre seu així: La Catalunya vençuda del segle XVIII. Al 1999, tres anys després, va publicar Las Españas vencidas del siglo XVIII. Per a molts que són entre els rengles dels vencedors ni la Catalunya vençuda ni les Espanyes vençudes no han existit mai. Seríem davant de l'èxit d'un b'andol: la casa dels Borbons, que s'dentifica amb l'èxit del conjunt[...] Justament la falsificació de molts episodis i d'etapes senceres de la història catalana és el resultat d'una mala explicació de l'èxit dels catalans[. Ben mirat, les explicacions més freqüents no serveixen per al cas català. Ni estat-nació propis, ni gran banca o grans empreses, ni recursos naturals, ni colònies, ni església nacional,ni model revolucionari francès o anglès, ni model confederal suís. D'aqui que la facilitat de fer circular la falsa idea que la monarquia absoluta del 1714 i tot el que segueix o que la constitució de 1812 -o la de 1978- han estat un motor per a la societat o economia catalana. Desfer aquestes simplistes i falses explicacions no és fàcil, I això perquè el pes de la historiografia dels vencedors ha estat gran. Hi ha un primer negacionisme detectat molt abans del 1714 en el llibre Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa del cavaller Cristòfor Despuig[...].   



Autor: Francesc Roca




versió per imprimir

  1. Lluís Brines
    15-03-2022 22:49

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  2. Edmund Cooke
    14-03-2022 22:31

    @Marieta: però quina mena de preguntes fas?….això fa més de cent anys que es sabut….és clar i català el descobriment americà…i obviament amb mariners catalans del maresme i l'ampordà….

    https://www.inh.cat/articles/Els-mariners-del-primer-viatge-transoceanic-colombi-eren-tots-catalans-i-parlaven-catala

  3. Edmund Cooke
    14-03-2022 20:45

    Senyors, penso com en Frede....És molt millor deixar els comentaris de tots aquests Abats, Caralts, Franceços, Ramiros, Maries, i demés trolls....ells solets, la seva supèrvia, la seva hipocresia cínica i insana, i la seva prepotencia i menysteniment en vers a l'INH, els seus articles i tesis i els seus seguidors, són la prova palmària de la ignorància i la incapacitat que gasten per mantenir un debat rigurós, seriós i respectuos....tots aquests trolls, que tan admiren a l'Arturo Rodríguez, res no diuen quan en Job calla davant les nostres evidències i arguments irrebatibles...són patètics, però penseu que la seva actitud en realitat ens ajuda més que no es pensen....queda reflectit el seu pseudonivell acadèmic...


    @Abat....l'article dels berlinesos diu el que diu, i l'article de l'avui diu el que diu....la comprensió va molt més enllá de la simple i pura lectura senyor erudit....de fet, quan hom llegeix, moltes vegades és més rellevant per la comprensió allò que no està escrit a l'escrit, que allò que hi està escrit....ho entens??....Es cert que no sóc cap expert en alemany, però sí en se prou com per poder llegir que el premi golden bär es per mèrit català....Tampoc el català és la meva llengua....En resum, abat caralt, tal i com ja ens tens acostumats no n'encertes ni una!....ets tot un erudit eminentment campió en no res!!...dedicat a la venda a domicili dels cosmètics margartte astor!!!... de ben segur que se't donarà molt millor!


    @Marieta...suposo que és normal que, per a "persones" com ara tu, el fet de possar en dubte paradigmes hom ho consideri una provocació....igual que pels inquisidors era una provocació pensar o dir que la terra no era el centre de l'univers, o que Jesus de Nazaret no era fill de Deu, si no un profeta, com sostenen i sostenien musulmans i jueus.....només hi ha una diferència entre els inquisidors católics i gent com tu....ells eren cultes i erudits, però ignorants... i vosaltres sou ignorantment i analfabeta ignorants ...proba marieta!!



    Salut!

  4. LluísLluís
    14-03-2022 20:00

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  5. LluísLluís
    14-03-2022 18:36

    Aquesta Maria es el Ramiro Ramera disfressat: Ja ho vaig dir fa temps.

    La seva ignorància i mala educació és la mateixa, encara que canviï de gènere.

    A veure si aquest nou provocador amb nom d'Antoni Abat, és nou o es un dels antics que s'ha canviat de nom.

    A veure si ho puc descobrir amb les seves properes provocacions

  6. Antoni Abat
    14-03-2022 15:21

    "NO SURT, tam­poc, que la volta de Maga­lla­nes es va orga­nit­zar a Bar­ce­lona (Epísto­les, d'Ang­hi­era) ni que el basc Elkano en rea­li­tat sig­nava "Del Canós”. Tant llei­datà com Agra­munt i Joan Pons (Ter­ra­nova i Flo­rida)."

    En alemán igual eres una eminencia, pero parece obvio que tienes problemas de comprensión lectora en tu propia lengua.

  7. Edmund Cooke
    14-03-2022 14:04

    Quanta rao tens rodamon!….
    Riu, riu marieta de l'ull viu!….

    Per cert, ja li has demanat a l'abat que et tradueixi a l'alemany per enviar els teus comentaris a Der Tagess­pi­e­gel?….

    Sí homedona!…. Aquest diari d'alemays berlinesos anti castillans que diuen que ens ho heu robat tot i que en realitat juan sebastian El Cano, era català Del Canós!…. Compte!… que potser et diuen no facis mes el ridícul….

    https://www.inh.cat/articles/-Alcarras--vs--Uncharged-




  8. Maria Garcia
    12-03-2022 21:58

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  9. Frede
    12-03-2022 10:24

    No ho sé, Marc, jo optaria per continuar deixar-los que s'excitin en aquesta web. En el fons denoten l'incapacitat per argumentar, tret d'honroses excepcions, i a nosaltres ens omple de certeses. Sovint contesto, més que res perquè no es pensin que som babaus, no pas per la profunditat intel·lectual que demostren. Son graciosets. Fins i tot els que van d'entesos i diuen que els seguidors i investigadors de l'INH insultem. Per Tutatis! Que donaria per trobar debats en profunditat i que m'obliguessin a repassar les lliçons d'història del meu passat!

  10. Marc Vicent Adell2
    11-03-2022 18:45

    Demano als responsables del web que ocultin els comentaris de l individu María García perquè no respecten les normes de conducta, no aporten arguments científics al debat i es dediquen a desqualificar els qui no pensen com ell. No tinc res més a afegir.

  11. Antoni Abat
    11-03-2022 14:43

    Escribir en castellano es una manca d'educació para el Sr. Frede, suficiente para ser tachado de troll. Sin embargo, los acólitos del INH pueden insultar a diestro y siniestro con ordinariez cuartelera sin que tal actitud parezca afectar a su delicada sensibilidad.

    Embut king size.

  12. Xavi G.
    11-03-2022 13:34

    Molt bé, sr. Roca, em sumo a l'aplaudiment final.

    També em sumo al que ha dit el Marc Vicent Adell

    Maria A-mi-plin, escolta bé a aquest senyor i deixa de soltar les teves pam-plin-es i de tocar els cata-plin-es encara que sigui amb la teva desvergonyida gràcia. Però és que no encertes ni una com t'ha contestat el Francesc 2, hahhahaa.

  13. Frede
    11-03-2022 13:09

    Em faig sovint el propòsit de no contestar als trolls i trolles, però no m'en puc estar. Sobretot quan fan ostentació de la insistent manca d'educació a l'escriure en castellà en aquestes pàgines. Mira que actualment és fàcil ser educat amb el google! Però no, segueixen onejant la bandera de l'espanyolisme, perquè el seu objectiu és precisament aquest, demostrar la seva prepotència i el fet que ells son espanyols, que Catalunya és Espanya i la història de Catalunya és l'espanyola, diguem el que diguem. Així de senzill.
    Per sort, tenim opositors a les nostres tesis, de l'alçada de Santo Job, que jo no el considero un troll, més aviat un digne contrincant i per això se li pot permetre que s'expressi en castellà. A veure si prenen exemple els trolls, trollets i trolletes maleducades.
    Marieta, si vols parar les investigacions i reflexions de l'INH, potser que contactis amb en Putin. Ben segur que us entendreu. Ell ho fa per la dignitat d'Ucraïna, ves per on! A banda dels tics… no sé com dir-ho per evitar l'ocultació del comentari, dictatorials? i l'afecció religiosa un dia et podries despenjar amb alguna aportació mínimament intel·lectual, ja no dic científica, veient les teves mancances, però estaria bé alguna dada en lloc d'implorar la divinitat, en Putin i riure tant de no sabem que. Has pensat en afiliar-te a un club de bitlles o d'escacs? Amb les bitlles podràs destil·lar la mala baba sense fer mal a ningú i amb els escacs et començaran a funcionar les probables neurones sense necessitat de perdre el temps en aquestes pàgines, bufona, o potser bufó?

  14. Francesc D.
    11-03-2022 11:29

    De moment quí fa riure ets tu Marieta!

  15. Marc Vicent Adell2
    11-03-2022 05:17

    El que diu aquest bon home ho estem diem nosaltres, els de Nova Història, fa dècades. A ell no li tira pedres ningú, i a nosaltres sí: part de l Acadèmia i els mitjans de comunicación catalans i espanyols... Conclusió: trobo que a les properes conferències ens hem de vestir amb corbata i jaqueta.

  16. Francesc 2
    10-03-2022 21:24

    És el que diu En Cristòfor Despuig, a meitat segle XVI.

  17. Maria Garcia
    10-03-2022 20:46

    Catalanidad exclusiva, OJO!!, Exclusiva, exclusiva, de la empresa americana,,,, ni gallegos, ni vascos, ni andaluces, ni extremeños, ni portugueses,,,,, nada!!, exclusivo de Cataluña,,,,,, alguien debería parar esto,,,, por el propio bien de la dignidad del pueblo catalán,,,,, dios mío, dios mío,,,

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35111
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La cançó d'El Noi de la mare es canta a l'Argentina en castellà, seguint una traducció de l'original...[+]
Els Gualba són una nissaga de polítics i homes de lletra prou importants de la Catalunya dels segles XV i XVI....[+]
L'escut de la US Navy amb els colors de la...[+]