Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Si la història l'escriuen els que guanyen, això vol dir que hi ha una altra història."
Litto Nebbia
ARTICLES » 06-11-2017  |  MEMòRIA HISTòRICA
6450

Ridícul Puigdemont

En Manuel Cuyàs lloa el president Puigemont per denunciar el sistema judicial espanyol i en Bilbeny per posar de manifest el frau històric multisecular.

“Volen que torni per emmanillar-lo a l’esquena, despullar-lo i vexar-lo"

Em sembla que ja vaig escriure un article amb aquest títol. Em sembla, també, que ja hi vaig dir el que ara exposaré. Però és que els que són objecte de la meva disconformitat també són reincidents. Diuen que el president Puigdemont –el “senyor” Puigdemont, segons ells des que Rajoy l’ha destituït– ha anat a Brussel·les a fer el ridícul. Tot seguit evoquen aquella frase que, com està sobradament documentat, Tarradellas no va dir mai: “En política es pot fer tot menys el ridícul.” Tarradellas, com Mandela, Gandhi i altres, no la podia dir perquè, com aquests, va fer profusament el ridícul mantenint durant anys una posició i uns principis que per a la majoria eren risibles i no conduïen enlloc. Són els altres els que qualifiquen el ridícul, com són els altres els que et troben guapo o lleig. Tots els que finalment van negociar i van fer possible el retorn de Tarradellas, fins al dia abans i durant 30 anys havien sostingut la ridiculesa del president exiliat. La frase, referida no a la política sinó a tot, és de Josep Pla: “A la vida es pot fer tot menys el ridícul.” Després es posava la boina, agafava la bosseta que contenia el caldo que fumava i se n’anava a Nova York. “L’altre dia, passejant per Broadway, vaig pensar en el cine de Palafrugell.” La tenacitat en el “ridícul”, ara entre cometes, és molt productiva, políticament i literàriament.

Diuen també que Puigdemont hauria de tornar. Per empresonar-lo, evidentment. Diuen que és un covard. Un covard que des de la capital d’Europa es disposa a denunciar ell tot sol com és d’injusta i atrabiliària la justícia espanyola i com el sistema democràtic vigent trontolla. Per tornar-lo, abans els tribunals belgues hauran d’examinar per quins motius Espanya el vol, els mateixos motius pels quals mig govern és a la presó. Segons tots “els juristes consultats”, els belgues es posaran les mans al cap. Si el tornen serà després d’haver escampat pel món el carés judicial espanyol. I és clar que volen que torni: per emmanillar-lo per l’esquena, despullar-lo i vexar-lo com van fer amb els membres del seu govern empresonats. Qui ha de denunciar aquestes humiliacions si no el president d’aquest govern i de Catalunya? El mateix Le Nouvel ObservateurL’Obs, el gran setmanari de les esquerres franceses i europees, opina que l’estratègia de Puigdemont és l’adequada. “Dignitat”, aquesta és la paraula que hem de retenir de Tarradellas i els altres “ridículs”. Al final hauré d’acabar donant la raó a Jordi Bilbeny quan diu que Cervantes era català i va escriure en català El Quixot. La gegantina Espanya de matriu castellana és un molí desmanegat que un heroi tot sol posa en evidència. Ves que no acabi posant també en evidència tot el sistema en què es basa la Unió Europea.

Manuel Cuyàs
EL PUNT/AVUI+
VUITS I NOUS
OPINIÓ
5 novembre 2017 2.00 h
http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1275568-ridicul-puigdemont.html?utm_campaign=portadashare&utm_source=twitter&utm_medium=epa



Autor: Manuel Cuyàs




versió per imprimir

  1. Francesc 2
    09-11-2017 23:16

    Hi havia un 18 de juliol al darrere. En l'Europa en què vivim això havia de ser una una línia vermella. I per a Espanya no ho és. Encara avui.

  2. Santo Job
    09-11-2017 22:42

    Francesc: A mí me parece bien que Cataluña se independice, pero al menos que sean consecuentes los políticos si tan firmes son sus convicciones. Esto de decir que la pseudoDUI no era algo que tuviera efectos jurídicos sino puramente políticos (en otras palabras, un brindis al sol) es porque alguien se ha arredrado. Que hagan las cosas como $deity manda, no a medias. La impresión que dan es que iban de farol y se lo han visto, no que iban porque tenían cartas buenas.
    Soy español porque es lo que me ha tocado, no tengo una particular lealtad a este país. Soy español como podría ser italiano, francés, irlandés, o suizo, pero me ha tocado este lugar. Yo me rijo por el "ubi bene, ibi patria".

  3. Francesc 2
    09-11-2017 22:17

    Però tu estàs d'acord amb la independència de Catalunya, segons vas dir, Santo, arran dels cops de porra i vuiot-cents ferits i contusionats per la policia nacional l'1-O, oi? Qui és el surrealista? La DUI,no la va signar perquè sabia perfectament que si ho feia l'Estat enviava els tancs i no s'estaria per brocs si havia de matar gent. I suposo, Santo, que et deu agradar molt de pertànyer a aquest estat/nació, vist aqiuest conmentari teu.....

  4. Francesc 2
    09-11-2017 22:10

    Ja ho veus, Antón, com les gasta aquest estat amb uns instints autoritaris que fan feredat. I estem així des de Felip II. A més, saps perfectament que la teva alcaldessa no anirà a presó ni res. I ho saps perfectament. En Puigdemont és a fora, al cor d'Europa, per posar ben a palès quin mena d'estat és Espanya i què fa amb les reivindicacions catalanes, sempre pacífiques. Reprimir-les. El dia 27 Espanya estava a punt de fer un alçament tan bèstia com el de Franco Amb morts entre mig. I això ho ha de saber tothom! AMB MORTS! I tu, Antòn, te n'hauries d'indignar!! I no ho fas! Per què?! Això és l'essència d'Espanya! Morts, autoritarisme i destrucció del poble altre que el castellà i de la seva llengua, història i cultura. I és nou, això. Antón, a Espanya??? I Espanya vol fer això a començaments del segle XXI! En un poble europeu que va en camí de resoldre els problemes per mitjà del diàleg i el pacte. Se'ns vol destruir com a poble. O no és així? En Rajoy demanant signatures contra l'Estatut davant les corts. Un Tribunal Constitucional que s'atreveix a esmenar la plana a allò que el poble ha votat en referèndum! Esmenant la plana a la sobirania popular, que és el fonament de tota democràcia!!! I establint jurisprudència per anar laminant el poc poder que encara té la Generalitat i el Parlament!! La gran majoria del poble català ho té molt clar. Diu prou! Amb Espanya no hi ha res a fer, si no canvien molt les coses. Ja lluites, Anton, per foragitar el franquisme, l'autoritarisme, el sadisme que mou la màquina del teu estat?? Em sembla que et quedes a casa tan tranquil. No, no és que no sapiguem resoldre el problema. És que no es vol resoldre'l. Hi ha l'orgull castís de la "indisoluble –per collons-- nación espanyola (si Espanya és una nació, m'imagino que que qui la defensi i hi estigui d'acord serà un nacionalista espanyol, no?) patria común –perquè ho dic jo: per collons—e indivisble –per collons—de todos los españoles”. Per cert, "cuita” és una catalanada. D'aquí a mitja hora ja hi haurà la teva resposta. Amatent nit i dia i dormint amb l'ordinador obert amb la pàgina de NH... No has llegit bé en Cuyàs.

  5. Santo Job
    09-11-2017 19:43

    Antón: Todo lo que está pasando con el fregado de la independencia de Cataluña empieza a ser surrealista. Viendo lo que hizo Puigdemont, así como la pseudoDUI, la impresión que da es que iba de farol y el rival llevaba buenas cartas.

    Por cierto, a comienzos del mes que viene estaré por Madrid, que tengo que mirar una cosa valenciana en la BNE.

  6. Antón Martín
    09-11-2017 18:51

    El ayuntamiento de mi ciudad también ha sido intervenido -injustamente- por el gobierno español. Lo suyo sería que ahora Carmena también se 'exiliase' a Bruselas con unos cuantos concejales, trasladando nuevamente lo que no sabemos resolver aquí a un país al que ni le van ni le vienen nuestras cuitas. Los belgas tienen que estar encantados ahora mismo con todo esto.

    Bromas aparte, Cuyás no 'lloa' en absoluto a Bilbeny. Más bien lo usa como ejemplo de lo que acabará aceptando por este camino, pero es precisamente por tratarse de un caso extremo de inverosimilitud. De tanto leer entre líneas, al final vais a cabar perdiendo la capacidad de entender la ironía de un texto.

  7. Lluíslluís
    09-11-2017 18:40

    Comparteixo el sentit d'aquesta opinió i coincideixo amb en Cuyàs quan afirma que volen "vexar" el President Puigdemont.

    L'estat espanyol, després de negar-nos la nostra identitat, pretén arrabassar-nos la dignitat amb l'empresonament del President de la Generalitat.

    Però el President català i part del govern, han demostrat la seva capacitat i intel·ligència exiliant-se a Bèlgica per tal d'evitar l'empresonament i a l'hora fer un escac a la justícia espanyola.

    Aquest escac ha posat al descobert davant l'opinió pública internacional, les mancances democràtiques i les ganes de revenja de l'estat espanyol.

    La lluita continua

  8. Santo Job
  9. CescT
    07-11-2017 16:53

    article 1113

    Serà exigible per descomptat tota obligació el compliment del qual no depengui d'un succés futur o incert, o d'un succés passat, que els interessats ignorin.

  10. Santo Job
    07-11-2017 12:28

    CescT: Según el Código Penal Belga no es necesario el secretismo para que haya conspiración:

    Artículo 109: La conspiración formada para llegar a uno de los fines mencionados en el artículo 104 será castigada con diez a quince años de detención, si se ha cometido algún acto para preparar la ejecución, y de cinco a diez años de la misma pena en caso contrario.

    Artículo 104: El atentado cuyo fin fuere ora destruir, ora cambiar la forma de gobierno o el orden de sucesión al trono, ora hacer que los habitantes o ciudadanos tomen las armas contra la autoridad regia, o las cámaras legislativas, o una de ellas, será castigado con detención de veinte a treinta años.

    Artículo 110: Hay conspiración desde el momento en que se toma la decisión de actuar entre varias personas.

    En cuanto a la malversación, se puede realizar con cierta habilidad mediante facturas falsas, infladas, etc. Basta con tener suficiente pericia. No creo yo que un jurista belga se llevase las manos a la cabeza por los cargos presentados, visto que también están contemplados en el ordenamiento jurídico belga, aunque con terminología diferente. El de rebelión no habría lugar, de la misma manera que no habría lugar en el ordenamiento jurídico español en palabras de Diego López Garrido, que es quien redactó el artículo correspondiente a la rebelión en 1995.

  11. CescT
    07-11-2017 11:15

    Santo. Com Puigdemont podia malversar fons per comprar urnes si les finances de la Generalitat estaven intervingudes per Montoro?
    Una conspiració és una entesa secreta. Repeteixo. secreta
      ..., Us poden les vísceres

  12. Francesc 2
    06-11-2017 16:34

    Un comentari de facebook. En Puigdemont i els consellers no seran entregats a Espanya ni ara , ni mai. La fiscalia belga acaba d'admetre que existeixen moltes possibilitats que no hi hagi garanties per a un judici just. Hi ha jurisprudència sobre casos semblants i els seus advocats tenen mes que documentat que a Espanya no hi ha divisió de poders,I coneixen el tracte vexatori a Junqueras i als altres consellers i que Espanya és una dictadura encoberta.

  13. Santo Job
    06-11-2017 15:42

    Los cargos que se imputan a Puigdemont también existen en el ordenamiento jurídico belga. El de rebelión no se aplicaría, pues se limita a resistencia violenta y/o armada contra las autoridades (se menciona específicamente a la policíaen el artículo). El cargo de sedición como tal no existe, pero las acciones del Govern y el Parlament entrarían en lacategoría de "conspiración contra el estado", recogida en el Código Penal belga (artículo 109, información complementaria en el 104). El de malversación también existe, como en cualquier ordenamiento jurídico.

    Dicho esto, la prisión provisional sin fianza me parece desproporcionada

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35138
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quantes persones vivien a cada casa a la Catalunya del segle XV? Quatre? Cinc? Els còmputs oficials s’acostumen...[+]
Per l'Esteve Renom, hi podria haver hagut una relació directa entre En Servet i En Servent. Una relació ocultada...[+]
Es pot saber si els marineres que van anar amb En Colom a Amèrica en aquell primer viatge transoceànic eren...[+]
Té alguna relació la sardana i la bruixeria? Com és que els primers textos històrics on s'esmenta aquesta...[+]