Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan llegeixis una biografia, tingues present que la veritat mai és publicable."
George Bernard Shaw
ENTREVISTES » 07-09-2017  |  MEMòRIA HISTòRICA
7426 lectures

“Espanya no ha reconegut mai la Nació Catalana”

La Mercè Miralles entrevista en Jordi Miravet, economista i president del Memorial 1714, per a El Punt/Avui+ el 7 de setembre del 2017.

Foto EPA: Jordí Miravet

Economista i president del Memorial 1714. Tot i que diu no ser un expert en qüestions històriques i culturals, ho és.

No creu que sabem poc, pel que fa a la importància històrica, geopolítica i estratègica de Catalunya?
Tenim un coneixement limitat de la nostra història i la nostra geografia per haver acceptat acríticament com a pròpia una història i una geografia que ens és aliena. La nostra la conformen la Vall de l’Ebre, el Pirineu i el Mediterrani, un espai unit pel mar i pel Pirineu a Occitània, en què es va desenvolupar la cultura ibèrica predecessora i la cultura catalano-occitana actual. El modern Corredor Mediterrani posa aquesta realitat sobre la taula i fa entreveure que Catalunya pot fer de pont entre Europa i el Nord d’Àfrica com ho va fer a l’Edat Mitjana.

Hi ha qui no entén que l’autogovern de Catalunya és patrimoni de tots, i que se’ns va arrabassar.
Tothom té dret a tenir la posició que cregui convenient sobre la independència, una altra cosa és la solidesa o la versemblança dels arguments. Malauradament no hem tingut un sistema de llibertat ampli i sostingut durant anys que hagués permès tenir un millor coneixement històric de Catalunya i una major cultura política i democràtica. Tot plegat hauria permès aprendre a resoldre els conflictes mitjançant els debats en llibertat i, en últim extrem, dirimir les diferències votant a les urnes. Hi ha un fet d’origen que justifica el dret a la independència de Catalunya: l’annexió es va fer de forma violenta. L’Estat espanyol contemporani neix després de la incorporació violenta de la Confederació Catalano-Aragonesa a Castella després de la Guerra de Successió. A diferència del Regne Unit que crea una entitat política superior que reconeix Escòcia, Espanya no ha reconegut mai la Nació Catalana, tot i que ha tingut l’objectiu de fer-nos desaparèixer. Per a ells, som uns espanyols imperfectes, sense capacitat política, que cal ajustar al cànon que ells fixen.

Podríem declarar la independència unilateralment?
És una possibilitat que el Tribunal de La Haia contempla des de la sentència del 2010 i en relació a la resolució sobre Kosova. Va donar uns arguments que en ara s’ajusten plenament a una proclamació unilateral d’independència . No dubto de la capacitat de declarar unilateralment la independència quan es cregui convenient.

Entrevista de la Mercè Miralles.
Jordi Miravet
El Punt Avui+
Política
7 de setembre del 2017 2:00h
Barcelona
enllaç::http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1232860-espanya-no-ha-reconegut-mai-la-nacio-catalana.html



Autor: Mercè Miralles/Jordi Miravet




versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. dídac corrales ríos
    30-10-2019 00:19

    Antes del 1500 i bastantes años después, digo a Santo Job, que no encontratrá España refiriéndose a Castilla

  2. Johan Padró
    13-10-2018 18:58

    L'advocat escocès de Clara Posatí, Aamer Anwar, rector de la Universitat de Glasgow, s'ha queixat que el govern espanyol està reescrivint la història, fins i tot la d'Escòcia. Anwar s'ha referit a les declaracions de la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, quan va mentir dient que el referèndum escocès no va ser acordat amb el govern britànic.

    "Primer reescriuen la història de Catalunya, després fan lleis, però alhora també estan intentant reescriure la nostra història [d'Escòcia]. Lluitarem fins al final i guanyarem", ha indicat.

    El Nacional

  3. Batallador Fernando
    27-12-2017 13:56

    En primer lugar lo de nación Catalana pues bueno, jamás la habido pero bueno si hace ilusión....
    En cuanto a una declaración unilateral tomando ejemplo de Kosovo pues va ser que no, lo primero Cataluña es una región de España y en España hay una constitución aprobada por el 80%.
    La sentencia del tribunal de La Haya representó un gran espaldarazo pero no es vinculante y, en cualquier caso, dejaba claro varias veces que Kosovo es un caso único y excepcional. Kosovo se independizó de forma unilateral sin contar con el acuerdo del país al que había pertenecido hasta entonces, pero lo hizo aplicando un plan de Naciones Unidas elaborado durante dos años, con el apoyo de la mayoría de los países de la ONU y bajo el compromiso de someterse a la supervisión internacional. Los paralelismos con Cataluña son imposibles de encontrar.

  4. Joan Català
    18-09-2017 18:09

    M'agradaria veure la cara de tonto que els hi quedarà als trolls d'aquesta web el dia en què es demostri la gran farsa de 'España' i aquesta sigui expulsada de la UE, que d'altra banda, trigarà menys del que ells es creuen.

    Donec Perficiam

    ·X·

  5. Arnau AF
    16-09-2017 21:06

    La sèrie de TV3 és 300!

    300 anys de conflictes i encara en volen més, els governants d'Espanya no volen perdre la gallina dels ous d'or.

  6. Arnau AF
    16-09-2017 21:04

    Jo estava mirant a youtube la sèrie de 6 capítols que va fer TV3, recomanada.
    Dóna igual si n'has trobat 1, 50 o 5000. Un general de renom del Regne de les Espanyes com es deia llavors, encara, segle XVIII; diu: Mai oblidarà el perdut, la NACIÓ catalana... Ells mateixos ho comenten

  7. Santo Job
    07-09-2017 16:16

    Volviendo a mi lengua materna, acabo de mirar a ver cuántas veces se usa "nación catalana" entre 1500 y 1700.
    Aparece 44 veces en 4 documentos. Por supuesto, casi todos los casos son de Jerónimo Zurita, pero hay dos casos de Francisco Manuel de Melo y uno de Lope de Vega en su comedia "La Santa Liga" en la cual alaba la participación de Juan de Cardona en Lepanto (amén de las habituales de Juan de Austria y Álvaro de Bazán).

  8. Santo Job
    07-09-2017 16:10

    A veure, que el cas d'Escòcia es un afer molt diferent me: Escòcia es va unir amb l'Angleterra al 1707, més o menys, no n'estic segur de la data exacta, car l'economía escossesa era en ruines a causa de l'affer del Darién on l'Escòcia va perdre el 20% dels seus diners en un sol cop.

    Perdonad mi catalán, pero estoy comenzando a aprenderlo.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
36421 lectures
11a UNH - Presentació de la universitat
Abel Cutillas - Pensar la Història: de Nietzsche a Maquiavel
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Tots els estudiosos reconeixen que tota la cartografia mediterrània fins al segle XVI era feta per cosmògrafs...[+]
En David Grau exposa els seus dubtes i reflexions sobre el nom del Mestre del Renaixement. Era realment De Vinci?...[+]
Es diuen Malvines les Illes Falkland perquè uns francesos els van posar aquest nom en record del port de...[+]
Contundent intervenció de la portaveu de la Chunta Aragonesista a les Corts d'Aragó contra la llei de...[+]