Accediu  |  Registreu-vos-hi
"(...) la neutralitat aparentment objectiva i científica de l'historiador, que mira endarrere i sentencia què és el que realment va succeir, és producte de la seva identificació amb el vencedor"
Àlex Matas i Pons. «Els marges dels mapes: una geografia desplaçada.»
ARTICLES » 14-10-2022  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
2360

1492: l’inici de la bonhomia catalana

El director de continguts i mitjans d'11Onze, Toni Mata, reflexiona en un article sobre la petja catalana als fets històrics que Espanya celebra el 12 d'octubre. Recolzat per un article previ de l’historiador de l'entitat Oriol Garcia Farré, l'article ens explica el context polític al voltant de la Descoberta d'Amèrica.

Mapa de Domingo Texeira (1573).

El 12 d’octubre és la data preferida del nacionalisme espanyol. La celebren a mà alçada els feixistes a Montjuïc i rememora, amb nostàlgia, aquell Dia de la Raça de l’època franquista que, al seu torn, s’emmirallava en “el Imperio Español donde nunca se ponía el sol”. Quin mal de panxa els agafaria si sabessin que el ‘descobriment’ va ser cosa dels catalans. La cursiva de ‘descobriment’ es deu, efectivament, a què a les terres americanes ja hi vivia gent i que tant xinesos com vikings ja hi havien arribat. Però els espanyols van ser els que es van decidir a espoliar riqueses i esclavitzar indígenes. Per tant, en aquest sentit sí, la primícia és 100% europea. Des d’aleshores, aquests fets duen el malnom de “colonització”.

Colom era català? Va home, va

Però anem al que ens ocupa: si dieu en veu alta “Colom era català”, us caurà al damunt una allau de desqualificacions que us titllaran de fanàtic, il·luminat, supremacista o ves a saber què. I, per tal d’evitar el soroll, qualsevol català dirà “deixem-ho estar”. Ara bé, els historiadors tenen l’obligació d’analitzar els fets i això és el que hem demanat a l’historiador Oriol Garcia Farré. Mirant-ho amb una mica de detall, tal com podeu llegir en aquest article, costa de sostenir el relat espanyol.

Per què? Vegem-ho. El 1492 Espanya no existia. Era la unió de dues corones: la Corona de Castella i la Corona catalanoaragonesa. El tan estimat (a Espanya) Ferran el Catòlic, era el rei català, però això no vol dir que fos gaire estimat a Catalunya. Era de la família Trastàmara, que havia accedit al tron després de l’extinció del llinatge dels comtes de Barcelona amb la mort de Martí l’Humà, i que en aquella època tenia força contestació social a Catalunya. De fet, el pare de Ferran, Joan II d’Aragó, va protagonitzar la Guerra Civil catalana contra les institucions catalanes per obtenir el control polític. També es va enfrontar amb els pagesos, en les famoses guerres remences que encara recordem amb el crit de “Via fora!”.

Des d’aleshores no eren la dinastia més estimada de la història de Catalunya. És més, el 7 de desembre de 1492, al Palau Reial de Barcelona un remença del Maresme va intentar assassinar Ferran el Catòlic. El magnicidi va estar a punt de culminar-se, i, si hi voleu aprofundir, ho podeu fer amb aquest capítol d’El Lloc dels Fets que vaig escriure fa uns anys per TV3.

Per tant, el casament de Ferran el Catòlic amb Isabel de Castella era pels Trastàmara, allò que ara diuen els ‘influencers’, escriptors o cantants catalans que treballen en castellà: buscaven més públic. L’ampliació de la corona cap a Castella era la millor opció per mantenir-se en el poder, per als Trastàmara. I un bon dia, un senyor anomenat Cristòfor Colom els proposa una idea boja: anar a descobrir les terres de l’altre cantó de l’oceà Atlàntic. Com sabem que aquesta era una empresa catalana? Fent servir les dades i la lògica.

D’una banda, la Corona catalanoaragonesa era una potència naval, mentre que a Castella no devien saber ni si la mar era salada. Penseu que estem al segle XV i que les distàncies no eren les mateixes. Catalunya, en canvi, havia dominat el Mediterrani i havia impulsat el Llibre del Consolat de Mar, que regulava el dret marítim internacional des del segle XIV.

Però si anem als fets, la cosa és encara pitjor. En la comptabilitat de la corona castellana de l’època no hi consta cap inversió per l’expedició de Colom. Recordem que es tracta de dues corones i només consten pagaments en ducats, que és la moneda que s’utilitzava a la Corona catalanoaragonesa. Què ens diu això? Ras i curt que l’expedició la van pagar els catalans. I si la van pagar és perquè tenien experiència en el comerç marítim i confiaven que aquell tal Colom duria riqueses. Per cert, Colón costa força de trobar com a cognom espanyol. Sembla, més aviat, una apropiació castellana. De fet, el mateix que va passar amb tot el que va comportar el ‘descobriment’ d’Amèrica.

Quan a Castella es van adonar que el negoci era massa lucratiu per deixar-lo en mans catalanes, van canviar els acords amb Colom, el van acusar de traïció (sedició no era un terme utilitzat a l’època!) i la família va caure en desgràcia. Vaja, que tot plegat havia de servir a la glòria d’Espanya. Això explica també la destrucció de documentació de tots aquells fets. Resulta evident que es va voler esborrar la petjada catalana de la més gran fita espanyola de tota la història.

Colom potser va ser, doncs, el primer català entabanat pel projecte espanyol. S’encetava així la tradició catalana de contribuir al projecte espanyol, quedar-ne apartat de les bones notícies i maleir-se per haver-hi contribuït. Una tradició que ha seguit vigent fins als nostres dies amb una bonhomia aclaparadora.

No m’ho acabo de creure

És normal no creure’s aquesta història perquè estem tan avesats a la història oficial (adoctrinats, se’n diu), que l’impuls és pensar que tot plegat és una invenció. Però cal fer revisar els fets de manera crítica i tan freda com sigui possible. Quin port tenia Palos de la Frontera al segle XIV? I quin port tenia Pals a la mateixa època? És important informar-se, veure els estudis de restes arqueològiques i lligar caps. I els famosos germans Pinçon? Valencians que tenien els seus negocis a terres gironines, molt a prop de Pals. En propers articles, l’Oriol Garcia aprofundirà sobre aquestes proves esborrades per la historiografia espanyola. La veritat, però, sembla òbvia. La presa de pèl potser va començar el 1492.

Podeu llegir l'article original al següent enllaç: https://www.11onze.cat/magazine/1492-inici-bonhomia-catalana/




versió per imprimir

  1. Guerau
    02-11-2022 12:47

    L'elit que controla Barcelona des de fa segles i segles és el problema de la nació catalana, i no cap enemic exterior.

  2. Johan Padró
    31-10-2022 17:57

    Només un apunt, Els documents de Simancas que parlen de Palos i dels Piçon son simples copies sense firma real i sense cap timbre. Podrien ser copies manipulades pels censors. El tipus de lletra també deixa molt que desitjar, no és la mateixa lletra de les cartes reals fetes per la reina Isabel. Jo diria que és posterior a la típica cortesana del temps de la reina Isabel.

  3. Edmund Cooke
    17-10-2022 20:22

    No has de sentir res ni disculpar-te per creure en contes de fades i mags….es la teva tria…. Tria el que vulguis, però no pretenguis que nosaltres ens ho creiem….

    M'entens oi?…..

    Es com si tu fossis musulma sunita i nosaltres seminaristes catolics, i ens volguessis convencer que la santa trinitat es un invent dels papes vaticans.

  4. Maria Garcia
    17-10-2022 20:13

    Curioso,,,, y por que la pérfida castilla no puso a colon como castellano, castellano???,,,, lo siento, el descubrimiento salió del atlantico,,,, lo siento, de verdad, lo siento,,,

  5. Maria Garcia
    17-10-2022 20:11

    Lo siento, del puerto de pals no salieron las carabelas,,,,,, lo siento, con una simple visita al archivo general de indias, de cadiz, de medina sido3, de sanlucar de barrameda, de lepe, ayamonte, gibraleon, sagres, portimao, faro, lisboa, coimbra, etc etc,,,, lo podéis comprobar, si no quereis es vuestro problema,,, a mi plim,,,,,, lo siento

  6. Edmund Cooke
    17-10-2022 17:54

    ....d'altra banda Maria, se'm fa molt difícil d'entendre com és possible que la nostra dissidència et faci sentir insultada o menystinguda i alhora ens diguis que hi participes al nostre xat per riure i passar una bona estona...Noia, deus estar molt, però que molt fotuda, si per passar-t'ho bé i riure una estona, necessites sentir-te insultada...penso que tens un greu problema cognitiu. Salut!

  7. Edmund Cooke
    17-10-2022 17:38

    Maria, crec que confons insult amb dissidència...si et molesta la nostra dissidència i això et fa sentir menystinguda o insultada, doncs ho sento molt, però entendràs que nosaltres mai deixarem de pensar lliurament i de compartir les nostres lliures conclusions, per molt que et molesti....tens una solució molt fàcil...surt del xat i no hi entris més!!...


  8. CescT
    17-10-2022 17:07

    Diu l'article:
    Era de la família Trastàmara, que havia accedit al tron després de l'extinció del llinatge dels comtes de Barcelona amb la mort de Martí l'Humà.

    Sabem que el Llinatge és el vincle existent entre parents per consanguinitat, afinitat o adopció.

    Diu la Wikipedia castellana: Fernando I de Aragón, fue el primer monarca aragonés de la dinastía castellana de los Trastámara, si bien era de origen aragonés por la rama materna, pues su madre Leonor de Aragón era hermana de Martín I de Aragón, llamado el Humano.

    I jo hi afegeixo: Ferran I d'Antequera o el just, era nebot del rei Martí l'humà i del rei Joan I el caçador, també era nét del rei Pere Terç, per tant no s'havia acabat el llinatge dels reis d'Aragó.
    Altra cosa és que els historiadors anomenin a aquest rei Trastàmara, però el propi Ferran I no es va anomenar a ell mateix mai – Trastàmara - . I altra cosa és que molts catalans estiguessin fins al cap d' amunt d'aquesta casa reial, una cosa com ara els que ens passa amb els Borbons

  9. Edmund Cooke
    17-10-2022 16:43

    Marieta, no cal ADN dels germans ni fotos del port ...això no demostra res!!....bé, potser la teva ingenuitat??

    A més, sí, és clar que hi havia port a Palos....Palos era el darrer punt peninsular d'avituallament després de sortir de Pals i abans de la darrera parada a les canàries....Sí és clar que els germans Ianes Pinçon van viatjar amb en colom...per cert, eren corsaris, no pirates...eren corsaris com en colom...corsaris que treballaven per la Generalitat de Renat d'Anjou i d'en Pere el conestable, en contra de Joan II... traginaven per tota les costes peninsulars defensant els interessos de la Generalitat en contra dels monarques absolutistes i usurpadors....

    No cal cap prova que tu puguis aportar...aquí no et creurà ni la teva ombra, pel simple fet que el teu descredit, manaca de coneixements i adoctrinament castellà, t'invaliden com a lliure pensador....d'altra banda, amb el mapa d'en teixeira que surt a l'encapçalament de l'article n'hi ha prou....no calen més proves, sòmines!!...tota amèrica plena de senyeres i cap bandera ni escut de castella i lleo....Maria, com et pots empassar allò de "por castilla y por leon, nuevo mundo descubrió colón", si resulta que 75 anys després del descobriment, el mapa mundi reflexe una america on tot son senyeres catalanes?...potser perque catalunya era de castella....o més aviat el contrari i castella era de catalunya??....Castella, un territori mesetari a més de 600 metres d'alça i a centenars de quilometres dels mar, que tot just va arribar al mediterrani el 1492 amb la conquesta de granada....i en menys d'un any, sense tenir armada, ni escoles nautiques, ni cosmògrafs, ni mariners experts, ni astrònoms, ni científics, ni polvora, creua l'atlantic, descobreix un nou mon, i a sobre fa virrei de tots els territoris a un genovés i els seus descendents catalans constituint un viregnat vitalici??...continua somniant Maria!

  10. Frede
    17-10-2022 16:30

    Marieta. Una altra coseta. Pots demanar als teus amics que facin el mateix desplegament de mitjans al suposat port de Pals gironí? Dels resultats d'un i altre s'en podran treure conclusions empiriques, no trobes? Vaja com es fa en tota investigació. Gràcies.

  11. Maria Garcia
    17-10-2022 16:29

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  12. Frede
    17-10-2022 16:26

    Marieta, Marieta. Han estat interessants aportacions. Llastima que al final et despengis amb els teus habituals exabruptes. Anaves bé, fins aquí.

    Et faria res adjuntar els enllaços? Així ens ho podrem llegir i treure les nostres conclusions. Gràcies.

  13. Maria Garcia
    17-10-2022 15:30

    Los hermanos fueron marineros a lo largo de la costa de Huelva, y gracias a sus múltiples viajes comerciales y la piratería a lo largo de la costa, fueron famosos en toda la costa. [3] La posición estratégica que ofrece el histórico puerto atlántico de Palos, desde el que partieron expediciones a las costas africanas [4] así como a la guerra contra Portugal , [5] por la que partieron la mayoría de las armadas de este pueblo, organizado, en muchas ocasiones, por esta familia. [ aclaración necesaria ]

    Martín Alonso y Vicente Yáñez, capitanes de las carabelas La Pinta y La Niña , respectivamente en el primer viaje de Colón, son los más conocidos de los hermanos, pero el tercer hermano, el menos conocido Francisco Martín, iba a bordo de la Pinta como su patrón.
    CONOZCO A, SUS DESCENDIENTES,,,, OS MANDO LAS PRUEBAS DE ADN???,,, ESTÁN REALIZADAS!!!JA JA JA JA JA JA JA

  14. Maria Garcia
    17-10-2022 15:19

    presente monografía supone una puesta al día de la arqueología de época colombina en el área del antiguo puerto y el castillo de Palos de la Frontera, desde una perspectiva integral y holística, en la que los datos aportados por nuevos descubrimientos arqueológicos, cartográficos y documentales han permitido profundizar en el conocimiento de este importante yacimiento. En esta línea la monografía recoge un extenso e interesante catálogo fotográfico y cartográfico histórico, que muestra la evolución de la antigua ensenada portuaria y las ruinas de la fortaleza; así desde momentos del s. XVI hasta prácticamente época contemporánea se descubre la evolución de ambos espacios; ello, unido a los datos que las últimas prospecciones geofísicas ofrecieron, en las que se aprecian novedosas estructuras portuarias (alfares, alota, etc.) permiten sentar nuevas bases y premisas en la investigación de este universal episodio histórico.

  15. Maria Garcia
    17-10-2022 15:15

    Estudio constata relevancia comercial de puerto Palos en época colombina
    AND-INVESTIGACIÓN DESCUBRIMIENTO
    Huelva, 2 may (EFE).- Un equipo interdisciplinar, del que forma parte la Universidad de Huelva (UHU), ha constatado la relevancia comercial del puerto de Palos de la Frontera (Huelva) en la época colombina, en una de las investigaciones que se han desarrollado sobre el lugar del que partieron las manos descubridores.,El doctor Francisco Ruiz, catedrático de Paleontología de la Onubense, uno de los investigadores que trabaja en esta iniciativa para ahondar en el pasado palermo,,,,,,catedráticos de arqueología marina de sevilla y lisboa, constatan la existencia de un gran puerto en palos de la frontera,,, SIGO???... Sois cuatro gatos,,,, eso es lo único bueno,,,, LO SIENTO ES LA HISTORIA,,,, Y NINGUNA CÁTEDRA DE HISTORIA MEDIEVAL DE ESPAÑA, PORTUGAL, ITALIA, ALEMANIA, GB, FRANCIA ETC ETC OS TOMA EN SERIO,,,,, ESO SI, ESTOS MOMENTOS DE HUMOR SON IMPAGABLES

  16. Mir de Tost
    17-10-2022 11:47

    Frede: En Jordi no pot portar endavant la seua tesi, justament, perquè algú l'ha de dirigir, i ha de ser algú de l'acadèmia: "que un doctor aporti l'evidència empírica de l'entrellat manipulador i censor de l'Estat als saberuts de la historiografia.....". Que com és sabut, a banda d'estar lligats a l'estat pel sou que cobren, estan lligats als paradigmes de l'acadèmia que conformen el seus ésser i el seu estar a les aules.....

  17. Frede
    17-10-2022 10:41

    Sempre que llegeixo articles on es constata la desaparició de documents, em refereixo a l'enllaç de l'Oriol, s'em fa més evident que en Jordi Bilbeny hauria de fer l'esforç de portar endavant la tesi doctoral sobre la censura. A banda de tota la feinada que s'està fent, que un doctor aporti l'evidència empírica de l'entrellat manipulador i censor de l'Estat als saberuts de la historiografia mitjançant una tesi avalada per l'acadèmia, seria un cop molt rellevant contra l'entorn que sosté el relat de l'Estat.
    Ho sento, Jordi. No és que et vulgui donar més feina i, reconec que és molt fàcil donar consells, però crec que t'ho hauries de pensar.

  18. Xavi G.
    14-10-2022 19:38

    Bé, llevat del aquí bastant argumentat i acreditat vincle de Castella amb la mar, que no amb la ciència naútica, em sembla correcte l'article.

    I més que correcte sinó impecable, l'article de l'Oriol Garcia.

    I pensar que aquest Oriol potser és família llunyana de la nostra Maria. Quina diferència!!! haahhaaa.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34928
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Article publicat al butlletí «Sobirania i Justícia», núm. 20 el 14 d'octubre del...[+]
Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del...[+]
En Marc Terrades ens fa arribar unes imatges d'unes naus d'armades espanyoles del segle XVI, que, curiosament,...[+]