Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No saber el que ha succeït abans de nosaltres és com ser nens per sempre"
Ciceró (106 AC-43 AC) Escriptor, orador i polític
NOTICIES » 10-12-2013  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
5252 lectures

Benvinguda de la Regidora de Cultura i Ensenyament d’Arenys de Munt, Tònia Vila, al 13è Simposi sobre la Descoberta Catalana d’Amèrica

Amb aquestes paraules, la Tònia Vila va encoratjar els assistents al Simposi d’enguany a perseverar en la recercar per construir un relat sobre el nostre passat, tan necessari com imprescindible en els moments històrics que haurem d’afrontar per aconseguir la nostra llibertat nacional

Tònia Vila.
Foto de http://maresme.socialistes.cat

Bon dia,

Benvinguts al 13è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica. Ja són tretze edicions d'aquest simposi, i hem d'agrair la perseverança i entossudiment d'en Jordi Bilbeny i els seus companys de l'Institut Nova Història, que fan possible, any rere any, engrandir aquest projecte, dotant-lo de saviesa i credibilitat. Les investigacions que heu anat presentant a Arenys de Munt durant tretze anys seguits adquireixen sentit des de l'esforç i el treball. Ens permeteu fer una introspecció a èpoques històriques llunyanes, incertes i massa sovint manipulades.

Hem d'estar orgullosos que vosaltres, investigadors i historiadors, tingueu el coratge d'explicar una història no oficial, descobrint els orígens, desgranant tots els detalls de documents i proves fins a fer-los versemblants, sense cap tipus de suport institucional.

Actualment, el progrés ens ha portat a una època altament informatitzada, on tot el que passa està documentat, en paper i digitalment i, tot i així, la interpretació que es fa de l'actualitat és sovint d'una irrealitat paorosa. Massa sovint passa que polítics i certs mitjans de comunicació tergiversen notícies mitjançant el text i el llenguatge, que són una eina molt poderosa de manipulació de la població. En aquest sentit, el lingüista Noam Chomsky ens parla de les estratègies de manipulació mediàtica a través dels mitjans de comunicació.

Ahir mateix va fer 50 anys de l'assassinat d'en J.F. Kennedy; una mort que ha estat sempre qüestionada, i que es va resoldre amb una solució poc creïble. Per què costa tant saber la veritat dels fets? Forma part de l'essència humana? Per què la història canvia tant, explicada des de qui l'explica?

La història s'escriu des del present, i ara mateix a Catalunya tenim el privilegi i la responsabilitat d'escriure la nostra pròpia història, sense manipulacions externes, explicant tot el que passa en aquest procés il·lusionador cap a la plena sobirania del nostre país.

Incert també és el futur que s'apropa; l'hora històrica que estem vivint actualment ens manté alerta i ferms per a uns canvis que, com a país, enyorem de fa massa anys.

Ahir l'Imma Tubella ens parlava de tenir un relat propi. Penso que com a país hem fet un gir de 180 graus en molt pocs anys i estem construint el nostre propi relat; la societat civil empeny la classe política en un camí sense retorn cap a la independència. I en aquest camí no hi val cap tipus de tergiversació; el clam del país és un i no té dubte. Que no ens manipulin la nostra història.

Moltíssimes gràcies per la vostra saviesa i endavant amb les investigacions. Arenys de Munt sempre us acollirà.

 

Tònia Vila i Paituví

Regidora de Cultura i Ensenyament

de l'Ajuntament d'Arenys de Munt

23 de novembre del 2013
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Arnau
  17-12-2013 18:29

  Algú en sap quan sortiran les conclusions d´aquest simposi?

 2. Francesc
  11-12-2013 02:26

  Totalment d'acord amb l'Albert. Afer acabat per part meva.

 3. albert
  11-12-2013 00:15

  la millor distorsió en la recerca i el debat dels continguts i concluisons: introduir-hi partidisme

 4. Bruixot Tramuntanot
  10-12-2013 23:57

  No entenc la deriva d'aquest Fòrum. Ningu pot dir que l'INH tingui fòbia a ERC o CiU de forma general. Una altra cosa, és que personalitats d'aquests partits difamin o haigin difamat aquest institut des del municipi ja sigui per gelosia o enveja. Personalment, conec força gent de CDC que admira la feïna duta a terme per Bilbeny i tot l'equip, així com moltíssims militants i quadres d'ERC. Si mes no, s'ha passat de la difamació a l'analisi de les fonts i contrastació de les mateixes. Però això no és mèrit d'aquests dos partits sinó de la de milions de minuts d'aquests investigadors. Apa! Siau!

 5. Ramon Tubau
  10-12-2013 18:10

  Totes aquestes discussions bizantines sobre CiU i ERC demostra que, per desgràcia, encara hi ha molts catalans que en comptes de mirar la lluna, miren el dit... o dit d'una altra manera: es confonen d'enemic. Jo fins que no em demostri el contrari, confio plenament amb el "meu" president del meu país (que per cert, no he votat). Quan em "falli", llavors decidiré. Carregar-me'l abans només porta al lloc de sempre: que el nostre enemic de veritat ens trinxi pel mig. A veure si d'una vegada no repetim el coi d'història que comença amb el Compromís de Casp i que 600 anys després encara dura.

 6. Arnau
  10-12-2013 17:30

  No ho entenc, la veritat.. És tot molt estrany. Anem junts amb la idea de re-fer la nostra Historia? Aquest de CyU han organitzat aquest Symposim sense comptar amb l´INH, i això que aquesta institució i En Jordi Bilbeny al cap devant porten anys i anys fent un treball maravellós! No ho entenc! Tanta ràbia té CyU a ERC?

 7. Francesc
  10-12-2013 17:01

  Altra feina deu tenir, suposo. .

 8. Arnau
  10-12-2013 16:16

  Doncs Francesc, ja em dirà vostè que ha passat per no ser-hi amb el "xaquetero" del Sobrequès el dijous dia 12.

 9. Francesc
  10-12-2013 15:11

  Per cert, en Tremosa segueix molt de prop les investigacions de l'INH.

 10. Francesc
  10-12-2013 13:44

  Ningú em pot dir que en Ramon Tremosa de CDC des de Brussel.les no ha fet una feina impagable per a la independència.

 11. Francesc
  10-12-2013 12:11

  Iep, per a n'Arnau. Es diu CiU sense la "y" grega. Botiflers a CiU? Les bases de la coalició estic segur que no. En tot cas, de dirigents, n'hi ha algun que no és independentista. Ja sabem qui és. D'altres sí: com el senyor Rigol, independentista ja convençut. D'altra banda, també hi ha gent d'ERC -gent de primera línia- que, per les raons que sigui, no volen ni sentir a parlar de les tesis de Nova Història. Consti en acta. Altrament, durant l'època del tripartit, ERC es feia l'orni en tot el que aquí es diu. Torni a constar en acta. Després, per sort, hi ha hagut una rectificació per mitjà d'un premi. Benvinguda la rectificació. Vull pensar que CiU ha evolucionat cap a la independència, amb els Presidents Mas i Pujol al capdavant, en paral.lel com ho ha fet la societat catalana. CiU i la societat catalana s'han adonat -penso jo- que s'ha acabat el possibilisme amb Espanya, que no hi ha res a fer, que no hi ha res a fer-hi, que sempre hi sortim perdent. Per cert, el President Pujol ha felicitat Nova Història pel llibre de l'Enric Guillot, com en aquest web ha estat convenientment recollit. Que també consti en acta.

 12. Arnau
  10-12-2013 11:33

  Estic segur d´això, Cesc! El gran ponent d´aquest nou Simposi és En Jordi Bilbeny. Els botiflers de CyU no "s´acosten" als patriotes d´ERC-INH.

 13. Cesc
  10-12-2013 11:21

  El Simposi Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714 -2014), està inspirat en el Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica d'Arenys de Munt

 14. Jordi
  10-12-2013 10:43

  Perdoneu la correcció. Al començament del sisè paràgraf, la regidora diu: "Incert també és el futur que s'apropa." Això de "s'apropa" és tan lleig, tan artificial, tan estrany al que la gent sempre hem dit, que fa feredat de veure com tan i tan sovint s'escriu i fins s'arriba a dir, darrerament. Fins a l'arribada de la "democràcia espanyola", no l'havia sentit a dir mai. Tinc el convenciment que es va voler canviar "acostar" per "apropar" per no crear malentesos amb el verb castellà "acostarse" (ficar-se al llit, gitar-se), sotmetent doncs el lèxic de la llengua catalana al de la castellana. És a dir, col.laborant a convertir el català en una llengua autonòmica, sempre per sota de la "lengua nacional" espanyola. No cal dir que la forma genuïna, la de sempre, la nostra, sempre ha estat "s'acosta". La frase hauria de ser doncs: "Incert també és el futur que s'acosta".

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35584 lectures
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La pregària hebrea del segle XV Ein K'Eloheinu té grans similituds musicals amb l'himne nacional...[+]
Recuperem aquest article d'En Jordi Bilbeny, aparegut al 1994, que identifica com a "llegua catalana" la "llegua...[+]
Durant molt de temps s’ha cregut que Lucrècia Borja, la filla del Papa Alexandre VI, parlava tan sols en...[+]
Si com exposa en Jordi Bilbeny, els Della Rovere són els Rovira de Morella, llavors Sixte IV hauria d’haver...[+]