Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una galeria de quadres en què hi ha pocs originals i moltes còpies."
Charles AIexis de Tocqueville
EDITORIAL » 04-11-2010
7129 lectures

Cal que entre tots recuperem la memòria del nostre poble

William Frederick "Buffalo Bill" Cody

Es deia William F. Cody,  però tothom el coneix per Búffalo Bill. No, no era català, però sí que, per les investigacions d'en Jordi Soler, que en traurà una novel·la en breu, sabem que va estar a Barcelona, l'única ciutat d'Espanya on el seu circ va fer representacions durant una gira per Europa a l'any 1889.

Búffalo Bill, un heroi, una llegenda dels Estats Units d'Amèrica, va morir al 1917. Jo naixeria tan sols 30 anys després.

D'un personatge pràcticament contemporani, els Estats Units d'Amèrica n'han fet un mite.  De cel·luloide, però un mite, perquè la història dels Estats Units d'Amèrica és molt curta: té tan sols 240 anys des de la declaració d'independència al 1770.  I qualsevol  raó serveix per crear herois que puguin ser models de referència pels ciutadans d'un país.

A Catalunya no tenim herois caçadors de braus a la plana de Vic per abastir de carn la construcció del tren de Mataró, però ens sobren herois de la navegació, la literatura, la pintura, la música, l'arquitectura, del comerç i, en definitiva, herois de la iniciativa, de la innovació i de la superació.

Com tots sabeu, el problema és que molts ens els van robar o suplantar i ho van fer aquells que, en no tenir referències amb què construir la seva història,  van haver de suplantar personatges i models de casa nostra per tal de crear els seus herois.

A l'Institut Nova Història estem capficats a recuperar els nostres herois, per recobrar la nostra història, per recobrar el sentiment com a poble que podria ser el més orgullós de tot el món per la memòria dels seus avantpassats.

La tasca d'investigació de l'Institut Nova Història va mes enllà de la curiositat graciosa de trobar aquest o aquell personatge que també era català. És la tasca d'un poble per retrobar la seva identitat i hauria de ser una tasca d'estat que malauradament els polítics actuals sembla que no entenen.

Com tants cops ha passat, serà la iniciativa particular de cadascú que aporti un gra de sorra a la investigació el que acabarà fent sortir la gran mentida i l'holocaust planificat per exterminar la història de Catalunya, i que s'ha vingut produint des de fa més de 500 anys.

Animeu-vos a investigar. ¿Us creureu que a l'Hospital de Sant Pau hi ha el registre d'ingrés de dos indis que acompanyaven Buffalo Bill, en el seu espectacle a Barcelona?

Darrera qualsevol document hi pot haver un rastre o un indici sobre la falsificació de la nostra història o la suplantació de la identitat d'algun català. A la que comences a rascar qualsevol indici, els catalans surten de sota les pedres.

Jo mateix fa poc, i serà la meva aportació al desè Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica, he trobat una prova en un mapa exposat al monestir de Poblet, per davant del qual hi passa tothom, però ningú no s'hi havia fixat.

Tan sols cal que us hi poseu: en aquell indici, en allò que us van explicar i mai no hi havíeu parat atenció...

La memòria del nostre poble l'hem de recuperar entre tots.

Albert Fortuny
Enginyer industrial
Professor de la Universitat Politècnica de Catalunya.
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Adria Pujol
  05-06-2011 22:47

  Hola: felicitats per l'empenta i comentar-vos que potser aquest projecte nostre també us interessaria. El podeu veure a http://www.verkami.com/projects/311-catalunya-one-nation-two-states Salutacions cordials

 2. Marcel Pellejà
  08-02-2011 12:10

  Doncs sí que en tinc ganes, sí, d'investigar. Em vaig donar d'alta com a soci a la interessantíssima conferència de l'Albert García Espuche a l'hotel Conestable del mes passat. Demà, a l'homenatge del Dr. Ulloa miraré de concretar cap a quin camp val la pena que m'aventuri, i també, confirmar la meva alta de soci a l'INH. Fins aviat.

 3. Carles
  21-01-2011 19:02

  Hola, ja m'agradaria dedicar-me a investigar, però no tinc temps ni tampoc gaire formació sobre història, de fet estic llegint ara història del meu país, Catalunya, i veig que per retrobar la identitat és imprescindible conèixer-la, o com a mínim que a l'escola t'ensenyin la teva pròpia història, cosa que en 30 anys de democràcia no s'ha fet, i per això ara ens trobem en que els joves, tot i que saben parlar català no el fan servir. Ja ho deia en Josep Benet, amb la normalització lingüística no n'hi ha prou, fa falta una normalització nacional. Que contempli l'ensenyança de la història, entre altres coses. Per exemple crec que caldria recuperar la dignitat dels carrers posant el nom que li pertoca, casos a estudiar serien el carrer Ferran o el carrer Cabanyes del Poble Sec.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
25761 lectures
2019 INH 33 Pere Alzina/ «100 mots maltesos d’origen català»
2019 INH 34 Cesc Garrido/ «L’església i catedral visigòtica dels Sants Just i Pastor esmentada com a “St. Iuste”»
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si els catalans van ser els primers descobridors d'Amèrica, els primers colonitzadors i pobladors, havien de...[+]
Per què no s'ha recordat la gran victòria catalana contra els francesos a Grècia el 13 de març 1311? Quim...[+]
Segons En Javier García Blanco, autor d'aquest article, En Lleonard va tenir relacions i contactes hispànics de...[+]
Eren castellans els primers mercedaris que van passar a Amèrica després de la conquesta colombina? Per En Cesc...[+]