Accediu  |  Registreu-vos-hi
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Oscar Wilde (1854-1900) Dramaturg i novel·lista
ARTICLES » 03-05-2020  |  PROJECTE DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
3227 lectures

Cercant l'antic port de Pals

L'Albert Fortuny presenta un magnífic informe d’En Josep Lluís Casanovas, expert en estudis paleo-hidrogràfics, sobre l’antic port de Pals. Un estudi excel·lent, amb una conclusió irrefutable: a Pals hi va haver port, un port encerclat per diverses torres de guaita, les quals fins ara han passat com a tals desapercebudes. Podeu descarregar l'estudi en format PDF.

Primera plana de l'estudi d'En Josep Lluís Casanovas sobre el Port de Pals

Va ser a l’estiu de 2007 quan, un dia, la meva germana em va dir:

—Saps que hi ha un tal Bilbeny que va dient que En Colom era català i que van sortir de Pals?

—Però què dius? ...Si a Pals no hi ha port!—. Li vaig contestar jo.

Però aquella afirmació tan sorprenent, en contradicció amb tot el que m’havien explicat sobre la descoberta d’Amèrica, em va motivar a investigar si podia haver-hi alguna veritat en aquella teoria.

De fet, el primer que calia investigar era si a Pals hi havia hagut mai un port. Al Simposi d’Arenys del 2010 vaig fer la meva primera ponència sobre el port de Pals, que vaig anar ampliant en diferents ponències posteriors.

Ara tinc el plaer de presentar aquest magnífic informe d’En Josep Lluís Casanovas, expert en estudis paleo-hidrogràfics, sobre l’antic port de Pals. Un estudi excel·lent, amb una conclusió irrefutable, sobre l’existència del port de Pals, encerclat per diverses torres de guaita, les quals sense una anàlisi exhaustiva com la d’En Josep Lluís passen desapercebudes.


L'antic mar de Pals delimitat per les torres de guaita (Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge).

A pesar de no haver-hi documents escrits sobre el port de Pals ni curiosament no haver-hi tampoc cap documentació a Pals sobre l’època d’En Colom, ara, a través de la cartografia i la tecnologia hidrogràfica per ordinador, podem confirmar i afirmar que a Pals hi havia un port.

Un cop més, no són els historiadors acadèmics els qui, des de el seu despatx de la Universitat, van avançant en la descoberta de la veritable història no manipulada o amagada, sinó que ho fan els científics de moltes altres branques, com són molts dels col·laboradors de l’Institut Nova Història, que aplicant el mètode científic, la recerca, la tecnologia i també la lògica aporten dades que, de mica en mica, van configurant un nou model d’explicació de la història.

Per acabar, us recomano que us descarregueu aquest arxiu en pdf i que fruïu d’aquest estudi “excel.lent-cum laude” d’En Josep Lluís Casanovas, a qui aprofito des d’aquí per felicitar-lo i encoratjar-lo a seguir amb les seves recerques.

Albert Fortuny
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. El teu nom
  19-07-2020 23:52

  És realment impressionant!.

 2. Pedrito Prat
  11-05-2020 10:49

  Desde fa temps els diferents estudis i investigacions sobre el paper de Pals en el descobriment han anat augmentant. El que s'ha publicat en llibres del INH és només dels primers anys i la nova informació dona per una públicació d'un llibre sobre Pals. Aquest treball i el que ha fet en Rafael Mompó en son un bon exemple. Volem un llibre de Pals!!!

 3. ENRICSVH
  05-05-2020 16:27

  M'he quedat bocabadat. Ha sigut una exposició, molt didàctica, que semblava que fossis tu qui ho anessis descobrint. Apart d' aixó, es molt honest quant hi ha mapes contradictoris i no sents que t'avoqui a una conclusió predeterminada. Remoure i endegar, quin sentit tenen les torres de guaita tant lluny de la costa i fer la simulació d' inundació, simplement, es brillant i té tot el sentit del món. Felicitats.

 4. Francesc D.
  05-05-2020 09:40

  Molt bon treball però m'agradaria fer constar que hi ha un petit treball de na Eva Sans i Narcís Subirana, "ANNALS de l'Institut d'estudis Gironins. EL PORT DE PALS, on s'hi mostra documentació escrita sobre l'antic port. "Que ningú gos pescar en lo grau(port) que es del terma del castell de Pals sens llicentia del arrendador del dit Grau...perquè dita vila te stabliment del senyor rei i del dit grau" val la pena fer-li un cop d'ull. Salut!

 5. Pedrito Prat
  04-05-2020 21:21

  Molt bona feina. Lo que no em queda clar és que lo del cami de la muralla aporti res determinant si no sabem quan es va fer o almenys si ja hi era quan van fer el cementiri.

 6. Frede
  04-05-2020 13:08

  Senzillament brutal. Les explicacions d'en Casanovas són irrefutables. Ara només caldria engrescar a les institucions per a fer prospeccions arqueològiques. No hi ha un sistema de fotografia per satèl·lit que és capaç d'arribar uns quants metres sota terra? Crec que ho van utilitzar a Banyeres del Penedès per localitzar un poblat ibèric. I si es fa un crowdfunding?

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
23091 lectures
Sebastià Sardiné - De l'abjuració a l'execució. Una proposta per fer efectiva la DUI
Rafael Mompó - Era Nicolau de Cusa de Sagunt? Revisió d'una vella polèmica
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Va viure Leonardo a Catalunya? Es va estar a Montserrat? Hi va tenir relació directa? Un estudi del recorregut...[+]
El refrany esmentat al Quixot "andar buscando los tres pies al gato", és una altra prova concloent que el Quixot...[+]
Va poder viure 92 anys En Cristòfor Colom? Va poder creuar l’Atlàntic en el seu primer viatge als 78? Un marí...[+]
Al núm. 27 de la revista dDona, del febrer del 2012, la seva directora Eugènia Carrasco hi publica un article...[+]