Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Qui controla el passat, controla el futur... qui controla el present, controla el passat"
George Orwell
HO SABIES? » 01-05-2010
13709

Colom un criminal?

Ara que quasi és imparable el reconeixement de la catalanitat d'En Colom a nivell internacional, ara l'Estat espanyol comença a difamar-lo. Es tracta de fer-lo un dèspota, un tirà, un criminal a qualsevol preu.

Cristòfor Colom

Ara que quasi és imparable el reconeixement de la catalanitat d'En Colom a nivell internacional, ara l'Estat espanyol comença a difamar-lo. Es tracta de fer-lo un fill de puta, un dèspota, un tirà, un criminal a qualsevol preu. No importa, com de costum, que la documentació no sigui original i que estigui preparada justament per difamar En Colom. Un home que havia demostrat un respecte sagrat pels indígenes i pels seus costums, la seva llengua i les seves propietats; que feia penjar un cristià si aquest havia mort un indi, o que el feia tancar a la presó si els havia robat o violat les dones. Això ja va motivar diverses queixes. Els primers hispans escrivien al rei que En Colom no els deixava tenir esclaus, ni esclaves, que els feia treballar la terra a ells, i els obligava construir les seves pròpies cases. I, és clar, de seguir així, allò seria la ruïna per a ells, que justament s'havien traslladat a Amèrica a fer riqueses. Els reis fan detenir En Colom. I ho fa un funcionari reial, sense cap judici previ: En Bobadilla. El carreguen amb grillons, el desposseeixen dels seus títols i béns i li prohibeixen tornar a posar els peus a l'illa Espanyola. L'informe que prepara En Bobadilla eren els arguments i la justificació que els reis necessitaven. I ara, aquesta versió manipulada dels fets ens la volen vendre com l'única versió de la realitat, acurada i objectiva, quan tot plegat és una maniobra política per treure's En Colom i la sevala família del davant.

Jordi Bilbeny

De fa temps que al nostre web (inh.cat) hi ha penjat un article d'En Bilbeny, intitulat "En Cristòfor Colom i el respecte als indis", molt il·lustratiu en aquest sentit i que us recomanem de llegir si voleu tenir una visió més aproximada als fets.




versió per imprimir

  1. Pep
    09-08-2015 00:12

    Molt interessant. He trobat l'article mencionat aquí: http://www.cch.cat/pdf/indis.pdf

  2. XAVIER FABRA
    07-08-2015 23:10

    imparable jajajajaajaja , si es que vivis en matrix , que verguenza , lo peor de todo es que lo pago yo de mis impuestos , mientras hay 70 000 niños catalanes que pasan hambre ,

  3. Marçal
    11-06-2012 23:20

    Cal agrair-vos la feina que esteu fent per recuperar la veritat, la nostra memòria i, doncs, la dignitat històrica i col·lectiva.

  4. Jaume Aspa
    30-05-2012 05:05

    Jordi, com deia Gandhi: "primer t'ignoren, després es riuen de tu, després t'ataquen, llavors guanyes". doncs aixo, que estem en el bon cami. salut i com sempre et dic, gracies per la feina!!

  5. Lluís Maria Aguasca i Ribot
    06-04-2012 16:40

    En aquestes dates aprox. març de 2012, ha estat ancorada a Barcelona la replica de la Nao Victoria, una de les 5 naos que varen donar la primera volta al mon sota el comandament d'en Magallanes (portugues). La immensa majoria de tripulans no eren castellans com es lógic per l' època. A més quan arribaren a l'actual Brasil, dos castellans es varen amotinar posant en perill l'expedició. Curiosament es tenen les dades dels aprox. 18 tripulants que varen sobreviure al fet d'un total de 240 aprox. Però tambè curiosament Castella no coneix el segon cognom ni l'origen de Colom, dit per ells Colon. Crec que no es coneix cap cognom castellà anomenat Colon abans que Colom. Dons si tan els fills com tots els nets etc. d'en Colom tingueren litigis amb Castella, com es possible que no sabessin de qui es tractaba. Aixó no es cap enigma es sencillament el incumpliment de les Capitulacions de Santa Fé, cas que existissin, ja que no els pots creure de res.

  6. Mercè
    03-10-2011 11:29

    "i els seus costums" (en femení, sí) Una altra cagada: en castellà diuen "una costumbre", en femení; en català diem "un costum", en masculí. Qui és l'autor del comentari? En Bilbeny? Si és així, que s'ho faci mirar, perquè desmereix tot el que fins ara ha anat fent.

  7. Manel
    16-07-2011 12:04

    Sí, d'acord, Pompeu va proposar, a imitació d'altres idiomes com l'italià, la supressió o eliminació de la "h" muda, però, al respecte cal indicar (grafia que podríem reservar per transcriure el so de la "h" aspirada de l'anglès o el de la "jo" sorda castellana): a) ara per ara no és una proposta admesa, per tant, qui escriu sense "h" comet, voluntariament o no, faltes d'ortografia b) sembla aconsellable mantenir la grafia "h" en alguns supòsits: és el cas dels pronoms (hi, ho) i en el del verb "haver". Quant a l'article, no he notat res d'especial, darrerament, que em faci pensar que hi ha una campanya de desprestigi de la figura històrica d'en Colom, més aviat hi veig una supina indiferència dels mitjans de comunicació espanyols (i dels historiadors) -cosa normal i habitual- pel que fa a les últimes troballes o investigacions que semblen avalar la hipòtesi de la catalanitat d'en Colom. En fi, que si hagués nascut, posem per cas, a Torrejón de Ardoz, de ben segur que s'ho mirarien amb uns altres ulls, però, i què?.

  8. Brauli
    05-04-2011 00:30

    Fa uns anys vaig escoltar per televisió (probablement TV3 o Canal 33) un programa narrant la vida d'en Pomeu Fabra. En aquesta narració ens recordaven que en Pompeu volia suprimir les «hacs» de l'idioma català, però que aquesta modificació no es va aconseguir tirar endavant. En aquell mateix programa recordo que van fer un breu esment d'un possible motiu de perquè els responsables pertinents van aturar aquesta proposta, però ja no el recordo. El meu suggeriment és investigar per saber-ho. Respecte en Colom, no trobo gens forassenyat que sigui una expedició conjunta dels dos pobles mariners, el català i el portuguès, qui participi en les seves expedicions. El poble català és un poble que acull un bressol de segon cicle de civilització o cultura, que és el cicle de plenitud dels tres que hi poden haver, en la terminologia d'Alexandre Deulofeu (http://deulofeu.org). És curiós que la primera expedició coneguda d'en Colom sembla que salpi de Pals de l'Empordà, no massa lluny del bressol del segon cicle de civilització o cultura que és Sant Pere de Roda i dins de tota la zona propera que hi ha entre l'Empordà i el Rosselló. Aquesta empenta creativa de la cultura romànico-gòtica inclou totes les vessants de la vida humana: art, filosofia, ciència, etc. En la seva vessant científica, què més científic que investigar en el descobriment i exploració de nous continents? És com si en ple segle XXI descobríssim nous planetes habitats. Pel que fa al poble portuguès, és lògic que també hi participi, atès que la seva projecció natural és l'Atlàntic. Rastre d'això és que, un temps després, hi ha tractats que estableixen un repartiment dels territoris descoberts entre els regnes de Portugal i els de les Espanyes.

  9. Jordi Bilbeny
    27-02-2011 02:01

    Amics, Dispenseu. Jo escric sempre sense ac. Aquest és un correu personal, que deuria escriure a un amic de la Fundació i que no sé com, ha acabat al web. Ja ho he corregit. Però, sí. Jo escric sense acs, tal com En Fabra ho va proposar a la seva normalització i modernització de la llengua, però els polítics autonomistes no van acceptar. En Fabra sempre va dir que si els espanyols aguessin escrit sense ac, la reforma fabriana també auria acceptar de suprimir les acs, no només les finals...

  10. Xavier
    22-02-2011 17:43

    Que no us funciona la lletra hac del teclat? home, hispans, haver, prohibir (què és això de proïbir?)

  11. Ermesenda
    30-01-2011 02:21

    El verb "havia" va amb "h"; "hispans" també, "home" també. Això no pot estar escrit per en Jordi Bilbeny ni de conya!

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34989
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Tot seguit us mostrem una sèrie de quadres d'En Ferran Cortès, mes conegut per la historiografia oficial com...[+]
Durant molt de temps s’ha cregut que Lucrècia Borja, la filla del Papa Alexandre VI, parlava tan sols en...[+]
Va ser àcrata En Salvat-Papasseit? Va ser autonomista o federalista? Va tenir alguna mena d’ideologia...[+]