Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La intel·liència és la capacitat de canviar d'opinió quan se't presenta informació precisa que contradiu les teves creences"
Vala Afshar
NOTICIES » 01-05-2010
4301 lectures

Desclot

L'AVUI digital va triar ahir una bona manera de celebrar la Hispanitat. La majoria dels contribuents ho van fer caçant bolets o esquivant meduses. Catalans i catalanes, no cal dir-ho. Però l'edició digital d'aquest diari estava per la feina i va trobar dues referències de prestigi que avalen la procedència autòctona de Cristòfor Colom. Segons el professor Charles J. Merrill i la professora Estelle Irizarry, el descobridor de les Amèriques hauria nascut "en algun dels territoris de la Corona d'Aragó". Poca broma. Ells són d'allà. Si ho diuen als Estats Units, al remat en faran una pel·lícula i ens ho acabarem creient. Fa dècades -o segles- que els colombòfils d'aquest país malden per demostrar-ho. La causa ha merescut tants esforços, que darrerament fins i tot els partidaris del Colom català han arribat a les mans. D'un costat, l'incansable Jordi Bilbeny i la seva banda juvenil. De l'altra, aquells que proclamen que el seu treball "deslegitima" la mateixa causa portes enfora per falta de "solvència científica". Aquest país és així. Únic i divisible. En el fons, tant se val. L'origen de Colom no passa de ser una anècdota. Perquè hi ha dos fets molt més significatius. En primer lloc, les molèsties que s'han pres per amagar-ho. En segon, qui va patrocinar la gesta. Ho va fer Lluís de Santàngel, jueu convers valencià. Cornuts i pagant el beure. Al segle XV i també ara.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 3. Dimarts, 13 d'octubre del 2009Redacció: Vicent Sanchis
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  35326 lectures
  Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
  Catalunya i el Mediterrani
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Les cròniques ens relaten que En Cortès va assistir a les Corts de Toledo al 1528, a la tornada de Mèxic. Però...[+]
  Entre les primeres biografies redactades d’En Colom, tenim la de l’«italià» Paolo Giovio, que va escriure...[+]
  Per què el canvi de Toledo per Madrid? No era una ciutat prou castellana, Toledo? No hi havia ja l'estructura del...[+]
  En Pius Canal ha localitzat una signatura d'En Cervantes, que creu adulterada, i sota la qual li sembla llegir...[+]