Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és la mentida enquadernada."
Enrique Jardiel Poncela
ARTICLES » 14-01-2023  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
1948 lectures

Desxifren el codi secret d'una carta de l'emperador Carles V cinc segles després

Tres criptògrafs i una historiadora francesa van aconseguir desencriptar, el passat 25 de novembre del 2022, una carta de l'emperador del Sacre Imperi Romanogermànic a l'ambaixador Jean de Saint-Mauris l'any 1547.

Quadre de l'emperador Carles V.

Han hagut de passar gairebé 500 anys, però ja se sap què deia la carta que l'emperador Carles V va escriure al seu ambaixador a França, Jean de Saint-Mauris, l'any 1547.

Carles V, un dels homes més poderosos de l'Europa del segle XVI, va escriure un document ple de símbols "inintel·ligibles" que finalment s'ha aconseguit desxifrar.La carta escrita per l'emperador Carles V.

Quatre investigadors francesos han presentat aquest dijous el descobriment: el rei del Sacre Imperi Romanogermànic i de Castella sospitava que a França s'estava covant un complot per assassinar-lo. La troballa aporta més informació sobre les relacions entre el l'Imperi Romanogermànic i la França de Francesc I.

Tres criptògrafs del Laboratori de la Lorena de Recerca en Informàtica (LORIA) i una historiadora de la Universitat de Picardie, a Amiens, han treballat sis mesos per aconseguir desencriptar el codi.