Accediu  |  Registreu-vos-hi
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Oscar Wilde (1854-1900) Dramaturg i novel·lista
ARTICLES » 21-11-2019  |  PROJECTE COLOM
4233 lectures

El Tractat de Tordesillas: l’evidència catalana

En Joan Fortea s’adona que el planisferi d’En Domingos Teixeira evidencia quines nacions es varen repartir realment les zones d’influència transoceàniques acordades al tractat conegut com de Tordesillas: Portugal i Catalunya.

Línia divisòria del Tractat de Tordesillas en un planisferi actual

En parar En Colom a Lisboa al març del 1493, quan tornava d’haver trobat les Antilles, va assabentar el rei de Portugal Joan II del que havia descobert. Aleshores, el rei portuguès va al·legar que aquelles illes eren al sud de les Canàries i que, en virtut del Tractat d'Alcàçovas, pertanyien a Portugal. Així, va ordenar preparar una flota de caravel·les per arribar-hi i prendre possessió de les illes. Amb aquesta intenció va retenir dos pilots portuguesos que havien viatjat amb En Colom.

Aleshores, el rei de Catalunya va demanar-li que enviés ambaixadors a Barcelona per discutir l'assumpte i l'expedició es va suspendre. A continuació, es varen iniciar unes negociacions bilaterals a Tordesillas que culminaren, el 17 de juny de 1494, amb un tractat que establia una nova delimitació entre les zones d’influència exclusiva per a cada regne: la nova delimitació va ser configurada a partir del meridià que es troba a la meitat de la distància recorreguda per En Colom en el seu primer viatge des del sud de Gomera fins a les Antilles, explicitat com la línia que passa pels pols nord i sud i que es troba a 1.786 km a l’oest de l’extrem occidental de les illes del Cap Verd.

Amb aquest repartiment d’influències, tota Àfrica, Àsia, Groenlàndia i l'extrem oriental d'Amèrica del Sud quedaren reservats, explícitament, al regne de Portugal. Com és natural, el dit regne d’Espanya —que era inexistent i, per tant, no podia participar ni participava en les negociacions a Tordesillas—, ni se l’esmenta; ni tan sols com a beneficiari de cap zona d’influència. Quina era doncs “l’altra part” del Tractat? Al text del Tractat no es diu explícitament.

Doncs això és el que es revela al planisferi portuguès d’En Domingos Teixeira, d’any tan posterior com el del 1573 i conservat a França. En aquest mapamundi, el protagonista és el meridià acordat al Tractat, marcant el repartiment de les zones d’influència exclusiva per a cada part.


Mapamundi d'En Domingos Teixeira, 1573.

Aquesta il·lustració no castellana del Tractat de Tordesillas dóna fe del fet que, en contra de la història oficial espanyola, l’altre part afectada en el tractat era Catalunya, en tenir la possessió sobre el nou món pel dret de descobriment, exploració i colonització. Catalunya va patir les conspiracions d’un rei traïdor al seu poble, que es delia per ser rei de Castella, la qual cosa les Corts castellanes mai no li varen permetre —i que mai va aconseguir, malgrat les seves maniobres—, utilitzant Catalunya com a moneda de canvi.

Joan Fortea
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Gil de Vas
    23-11-2019 16:26

    Jo no sé què hi diu al tractat aquest, però m'agradaria saber QUI signa el tractat per la part NO portuguesa.

    I suposo que els beneficiaris del repartiment deuen ser persones (reials), no pas territoris.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
28232 lectures
Lluís Batlle - Les anomalies de les expressions “poner puertas al campo” i “de pe a pa'
Pere Alzina - Una connexió religiosa desconeguda: el vincle de l’Abat Oliba amb Sench Amand de Còli
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
l'Estat creat pels catalans -durant els segles en què la Nació Catalana va tenir una existència plena- mai no...[+]
En Cesc Garrido ha trobat la ressenya d'una carta enviada per l'Emperador Carles, des de Molins de Rei, a la seva...[+]
Molta gent té la sensació que els catalans no hem tingut mai un passat guerrer i que sempre hem estat una gent...[+]
Es pot saber si els marineres que van anar amb En Colom a Amèrica en aquell primer viatge transoceànic eren...[+]