Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No tot el que se'ns presenta com la història realment ha passat,
i el que realment va succeir en realitat no va succeir de la manera que se'ns presenta..."
Goethe
ARTICLES » 20-01-2023  |  MEMòRIA HISTòRICA
473 lectures

El comte-rei Joan II trinxa l'aristocràcia catalana

Catalunya seria el primer país d’Europa que iniciaria la liquidació del règim feudal.

Quadre retrat del rei Joan II.

El 26 de novembre de 1471, fa 551 anys, al paratge anomenat Torre Balldovina (al terme municipal de Santa Coloma de Gramanet), i en el context de la Guerra Civil catalana (1462-1472), les tropes del bàndol reialista, dirigides per Alfons de Ribagorça (fill natural de Joan II); derrotaven les del partit de la Generalitat, comandades per Jaume Galioto, capità general del Principat. En aquella guerra la corona, les classes mercantils urbanes i les classes populars agràries (els pagesos de remença) s’havien aliat per a combatre l’aristocràcia rural terratinent i les oligarquies urbanes rendistes; en un conflicte on es dirimia la conservació del règim feudal (el poder de la noblesa i la jerarquia eclesiàstica propietàries i maltractadores) o la seva liquidació.

Aquella batalla, anomenada de Santa Coloma, es va saldar amb una clamorosa derrota del partit de la Generalitat, que va perdre els caps militars més destacats del seu bàndol (morts o presoners). Segons les fonts documentals de l’època, aquell enfrontament va ser una autèntica carnisseria. Alfons de Ribagorça, amb la batalla guanyada, va llançar la seva gent (150 cavalls i 2.000 peons) a ganivet contra l’enemic, trinxant l’aristocràcia catalana que s’havia donat cita en aquella contesa. Segons les mateixes fonts, al bàndol antimonàrquic (de la Generalitat) hi van participar elements de destacades famílies oligàrquiques de Barcelona, com els Santjust, del partit de la Biga, que combatien els mercaders, els artesans i les classes populars del partit de la Busca.

Després d’aquella batalla, el partit aristocràtic català va restar delmat, i es va produir un degoteig de desercions cap al bàndol reialista buscant el perdó del rei. Pocs mesos després es va pactar la conclusió del conflicte, que coincidiria amb la fi de la Revolució Remença i que es va saldar amb una rotunda victòria de l’eix corona-classes mercantils-classes populars. Catalunya seria el primer país d’Europa que iniciaria el desballestament del règim feudal. I Ferran el Catòlic, que havia assolit la corona el 1479, buscaria una sortida honrosa per a l’aristocràcia catalana: els procuraria matrimonis rendibles amb les famílies aristocràtiques castellanolleoneses. En canvi, la baixa noblesa catalana va ser abandonada pel rei en una situació de ruïna absoluta.

Marc Pons

Podeu llegir l'article original al següent enllaç: https://www.elnacional.cat/ca/opinio/comte-rei-joan-ii-trinxa-aristocracia-catalana_924030_102.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  31760 lectures
  Rediscovering the Catalan Malta (Redescobrint la Malta Catalana) - Jordi Bilbeny [ENG]
  21è Simposi - Presentació
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Durant un parell d'anys, En Lleonard va estar al servei d'En Cèsar Borja, en tant que enginyer militar. Gairebé...[+]
  Va escriure Bernal Díaz del Castillo la Historia Verdadera de la Conquista de Nueva España o ho va fer el...[+]
  El Racing Club Lens de França llueix els colors de la bandera catalana a la samarreta.Una llegenda explica que...[+]
  Article d'Andreu Mas publicat al diari El Punt - Avui, el 15 de novembre del...[+]