Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Espanya té un problema amb la veritat."
Carles Puigdemont
ARTICLES » 09-07-2018  |  PROJECTE COLOM
3775 lectures

El georadar detecta un port de Pals més gran

Ens fem ressò d'un article d’En J. Camps Linnell del 2 de maig del 2017 a «El Punt-Avui+» sobre el port de Pals. Un estudi científic recent n’ha delimitat una àrea més extensa i ha trobat més estructures de l'antiga vila marinera.

Tèccnic de georadar (cliqueu-hi)

El passat mariner de Pals continua revelant-se i el seu patrimoni arquitectònic acaba de donar una nova, i grata, sorpresa als investigadors. El Cercle Català d'Història (CCH) ha engegat una nova campanya d'estudi científic centrada inicialment en prospeccions geofísiques per a la delimitació i descripció de l'àrea arqueològica amb georadar i geomagnetisme a l'espai de Radio Liberty, a fi d'esbrinar l'extensió i forma que tenia l'antiga vila dels pescadors i mariners de Pals. Un treball que duen a terme des de l'any 2011 i que té l'objectiu de treure a la llum els vestigis del port de Pals.

Aquesta fase d'estudi, prèvia a les excavacions, ha permès als investigadors delimitar l'extensió i la forma del jaciment, molt més àmplia del que es preveia. La primera recollida de dades ha permès detectar més estructures que no preveien i, segons la cap de recerca, Eva Sans, tot fa pensar que es tracta d'un dels jaciments mariners d'època medieval-moderna “més destacats”. Com explica Sans, el fet que el jaciment hagi estat cobert per les dunes i la superposició de terres, i no pas amb estructures arquitectòniques com succeeix a la majoria de pobles de costa, “pot donar peu a grans descobertes”.

Fins fa poc temps, l'anomenada torre Mora –i les barraques contigües– era l'únic vestigi d'aquest passat mariner per a la majoria de palsencs. Es pensava que la seva funció era de torre de guaita destinada a l'albirament de pirates, però l'actuació puntual de 2011 va deixar al descobert estructures com per exemple un forn, una possible taverna documentada al segle XVIII i un mur de protecció. Estructures arquitectòniques que avalarien els documents escrits i descobertes cartogràfiques que existeixen d'entre els segles XVI XVIII o notícies localitzades recentment del 1359 que descriuen vaixells de càrrega de blat amb destinació a Barcelona.


Àrea protegida

Jaciment protegit
El CCH ha posat en coneixement de l'àrea de Patrimoni de la Generalitat les últimes descobertes d'estructures i vestigis –portades a terme per l'empresa SOT Prospecció Arqueològica per encàrrec del CCH– i actualment, gràcies a aquest fet, el jaciment de Ràdio Liberty ja es troba catalogat i protegit.

Les dates
2011.- Primera acció del CCH, l'Ajuntament de Pals i la Diputació a la torre Mora, i descoberta d'estructures.
1406.- Any en què es va signar un albarà de la cort de la batllia del castell de Pals en el qual ja es parla del "port de Pals".
1359.-Un document datat aquest any deixa constància de vaixells i càrrega de blat de Pals amb destí a Barcelona.

Cultura
Arqueologia

EL Punt Avui+
Pals
2 maig 2017 2.00 h
J. Camps Linnell
http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1130188-el-georadar-detecta-un-port-de-pals-mes-gran.html
http://www.cch.cat/php/ls.php?fx=cat&fy=1


Restes d'antigues estructures
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Santo Job
  13-07-2018 14:42

  Noticia fresquista y relevante por su importancia para ahondar en la historia de Cataluña, la del Derecho, y la del Parlamentarismo y sus instituciones.

  https://www.catalunyapress.es/texto-diario/mostrar/1135341/hallan-manuscrito-1359-recopila-normativa-origenes-generalitat

  Como ocurre en innúmeras ocasiones en bibliotecas y archivos de todas partes: hay libros y manuscritos que simplemente están mal catalogados, como era el caso. Esto se debe a distintos factores: libros catalogados por el incipit, libros catalogados por uno de los varios títulos que se le conocen con la confusión que ello provoca, libros mal catalogados por erratas presentes en el mismo, errores en la correlación entre el tejuelo y el número de inventario, reorganizaciones del sistema de catalogación con solapamiento entre signaturas antiguas y nuevas, etc.

 2. Johan Padró
  12-07-2018 17:57

  "L'11 d'agost, Colom torna a Pals. En el 525 aniversari de la tornada de l'almirall Colom a Pals, del seu viatge de descoberta d'Amèrica, el Cercle Català d'Història organitza la V Jornada Colombina d'Estudi i Commemoració. Aquesta jornada, que ja serà la cinquena, enguany té dos objectius molt clars: per una banda, en l'aspecte cultural, una recreació històrica i una ruta teatralitzada que ambientaran als carrers medievals de l'antiga Vila Reial de Pals, i per altra, la part acadèmica amb una sèrie de conferències per a divulgar les darreres novetats que es realitzaran a la Casa de Cultura, Ca la Pruna, i una ruta guiada especial a la zona arqueològica especial Mecenes Verkami."

 3. Joan Català
  09-07-2018 13:07

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
30272 lectures

9a-UNH

Víctor Cucurull - Gelmir, el misteriós bisbe fundador de Santiago de Compostel·la
Montse Camps - La primera carta d’En Colom demostra que era català
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Van ser traduïts els autors catalans dels segles XVI i XVII sistemàticament al castellà? Ho van ser alguns de...[+]
Quin protagonisme van tenir en el descobriment i quin paper hi va jugar Ferran II en el seu regnat? La intenció...[+]
En Manel Capdevila ens explica que Catalunya va ser un regne i que a més, el terme que es va emprar per denominar...[+]
Sabies que la dona del gran compositor rus Seguei Prokófiev va ser la catalana Carolina Codina? En Bartomeu...[+]