Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Recuperar el passat per construir el futur esdevé la tasca que tot ésser humà ha d'assumir
responsablement en el seu compromís amb la societat"
Simone Weil

A finals d'octubre del 1511 Joana d’Aragó i de Castella, filla de Ferran el Catòlic, signava la confirmació d’una llicència a favor del comerciant lleidatà Joan d’Agramunt per explorar i colonitzar Terranova (Canadà). Sembla que Agramunt hi va projectar un model colonitzador que ja es practicava a Catalunya i que va resultar decisiu: empreses privades que assumien en solitari la creació, desenvolupament i defensa dels establiments d'ultramar sota el paraigua de la monarquia. Aquest model de colonització va ser reproduït a Anglaterra. Article d'En Marc Pons.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

Tordesillas (Corona castellanolleonesa), 29 d’octubre de 1511. Fa 510 anys. Joana d’Aragó i de Castella, filla de Ferran el Catòlic, vídua de Felip Habsburg, i mare de Carles de Gant, signava la confirmació d’una llicència a favor del comerciant lleidatà Joan d’Agramunt per explorar i colonitzar Terranova, a la costa atlàntica de l’actual Canadà. Aquella confirmació, anomenada “Sobrecarta” i que està dipositada a l’Arxiu General de Simancas (Castella) diu: “Por cuanto por parte de vos Juan de Agramonte, catalán, natural de Lérida, que es en el reino de Cataluña (...) vayáis, á vuestra costa y misión (...) con dos navios del grandor que vos paresciere é que sean de mis vasallos subditos é naturales, é asimismo la gente que lleváredes sean naturales de estos reinos (...) á descobrir cierta Tierra Nueva en los límites que á Nos pertenescen”.


Vaixell de la East Indian Company. El pavelló de popa i del segon pal —de la EIC— podria estar inspirat en la senyera
catalana. Font: Bibliothèque Nationale de France

El projecte de Joan d’Agramunt

Agramunt no havia de ser el primer europeu que posava els peus a Terranova. Al voltant de l’any 1000, la capitana vikinga Freydis Eriksdottir —filla del mític Erik el Roig—  havia tocat aquelles costes. Ni tan sols havia de ser el primer europeu modern a navegar per aquelles aigües. Durant la segona meitat del segle XV els baleners bascos i bretons ja sovintejaven aquells caladors. Fins i tot, el 1497, Joan Cabot havia replicat l’empresa colombina al mar Carib (1492-1498) amb un viatge exploratori a Terranova i Labrador que no tindria continuació, a causa d’un inesperat naufragi a alta mar. Però la iniciativa d’Agramunt sí que tenia una gran importància. Perquè es projectava més enllà dels caladors baleners i de les platges de Terranova. I perquè el primer viatge de Jacques Cartier, primer europeu que es va internar en aquell territori, no seria fins al 1534.

Qui era Joan d’Agramunt?

Agramunt era membre d’una família rica (la condició “a vuestra costa y misión” ho testimonia); que pertanyia a un segment del patriciat urbà de Lleida molt ben relacionat amb les classes mercantils barcelonines. Les mateixes que, des del segle XIV i a l’empara del Consolat de Mar, participaven activament en l’obertura de noves rutes atlàntiques. Tot apunta que els Agramunt estaven estretament relacionats amb els Girona, una altra nissaga de rics comerciants lleidatans que, segons alguns investigadors, haurien participat en la part catalana del finançament del segon viatge colombí (abril-maig, 1493). I, també, tot apunta que Joan d’Agramunt i la seva ascendència estaven molt ben relacionats amb el poder. És ben sabut que la monarquia hispànica havia limitat aquell tipus de concessions a persones del seu entorn personal i polític.


Fragment d'un mapa neerlandès cartografiat per Jan Dirckx (1599). Les costes del Carib. Font: Bibliothèque Nationale de
France

Què va passar amb aquell viatge?

L’historiador castellà Martín Fernández de Navarrete (1765-1844), el primer que divulga l’existència de la concessió a Agramunt (1825), no fa cap referència al desenvolupament i resultat d’aquell viatge. I bona part de la investigació historiogràfica moderna planteja seriosos dubtes pel que fa a la culminació d’aquella empresa. No obstant això, Fernández de Navarrete posa un especial èmfasi en dos punts d’aquell contracte que són molt curiosos. El primer és que la monarquia hispànica autoritzava Agramunt a crear una Casa de Contratación a la Terra Nova. I el segon és que el responsable d’aquest nou organisme seria un tal Ponç o Ponce, cosí i recomanat d’Agramunt. La “Sobrecarta” deia textualment: “desde agora la hago del oficio de nuestro factor de la dicha casa á Ponce primo de vos (...) por quien vos me lo suplicaisteis”.

Què va quedar d’aquell projecte?

Si bé és cert que, fins ara, no s’ha localitzat cap testimoni documental o arqueològic que certifiqui la culminació d’aquella empresa, també ho és que els que proven els viatges precedents (vikings, bascos i bretons) apareixen amb comptagotes i a mesura que es desvetlla l’interès per aquelles iniciatives primigènies. En canvi, la cartografia del segle XVI ja ens avança que els navegants catalans van tenir un paper molt destacat en aquelles primeres empreses. Molt probablement, el model colonitzador que es va projectar sobre Nord-amèrica (empreses privades que assumien en solitari la creació, desenvolupament i defensa d’aquells establiments) va ser decisiu. Sota el paraigua de la monarquia hispànica (Agramunt), de la monarquia anglesa (Cabot, Cordell, Argall, Gorgas) o de la república neerlandesa (la comunitat katalanim de Nova York).


Mapa de les costes de Terranova, en basc i en francès, cartografiat per Pierre Detcheuerry (1689). Font: Bibliothèque
Nationale de France

Una empresa exclusivament catalana i d’ideologia netament mercantil

La investigació del prestigiós historiador lleidatà Josep Lladonosa (1907-1990) confirmaria que els dos cosins de la “Sobrecarta” eren catalans nascuts a Lleida. En la mateixa línia que Lladonosa, altres investigadors afirmen que Ponç —en la seva joventut— hauria estat patge de Ferran el Catòlic a la cort barcelonina de Joan II (una condició reservada a súbdits de la Corona catalanoaragonesa). I que, d’allà, hauria passat al servei personal de Joana d’Aragó (la filla del seu primer patró), que en la “Sobrecarta” l’identifica com “nuestro cantor e capellan”. Dades que posen en relleu que l’empresa americana d’Agramunt, al marge del seu èxit o fracàs, i com tantes altres deliberadament ocultes o falsejades, va ser de factura exclusivament catalana i d’ideologia netament mercantil.

Marc Pons
Dissabte, 6 de novembre de 2021
Barcelona
https://www.elnacional.cat/ca/cultura/marc-pons-navegant-agramunt-viatge-terranova_666548_102.html



Autor: Marc Pons/ El Nacional.cat




versió per imprimir

  1. David2
    13-08-2022 15:11

    Resulta curiós que Joana, mentre era només reina de Castella i inclús tenint son pare Ferran com a regent, signés un document a favor d'un ciutadà de Catalunya.

  2. Franquinspain
    09-12-2021 09:50

    Pau no perdis el temps en Queralt és un boig.

    Queralt dorm.

  3. Franquinspain
    09-12-2021 09:50

    Pau no perdis el temps en Queralt és un boig.

    Queralt dorm.

  4. Guillem Caralt
    08-12-2021 13:11

    1. No vull entrar en aixo' d'Ivan Gimenez perque' es completament ridicul. Parla amb un expert.

    2. "el poder ha controlat les impremtes durant segles, ha manllevat documents dels centres de cultura (monestirs), ha destruït biblioteques privades"

    Llegeix un llibre que expliqui la censura, per tenir una idea d'aixo' de "controlar les imprentes". Aixo' de manllevar documents i de destruir biblioteques privades, sense cap prova.... Mira, la censura PUBLICAVA les normes d'edicio', i les normes no tenien res a veure amb la "catalanitat" d'un text. COM ES POSIBLE QUE AQUESTA CENSURA QUE IMAGINES PERMITIA LA EXISTENCIA DE CIUTATS COM BARCELONA I VALENCIA EN VENEZUELA I COLOMBIA???

    4. "Muger" no comenca amb "ce".

    En seriu, Pau? Ara explicaras la paleografia? Ja ets tot un expert?

    Has pensat que el cognom "Carbantes" mai ha existit? Has pensat en perque' la part imaginaria de la censura (la part que ha inventat Bilbeny per explicar la manca de proves per tots els seus ridiculs arguments), que ha enganyat a tota Europa des de fa segles (excepte vosaltres, es clar), en comptes de produir un document perfecte (com feien sempre, segons vosaltres) han re-utilitzat una partida d'algu' amb un altre cognom?

    DELIRANT.

  5. Pau Collado Cruz
    08-12-2021 06:40

    1. No són els únics documents que existeixen. Sembla que no sóc nomès jo qui segueix amb el seu rotllo. Els cents de documents que mostra l'Ivan Giménez sobre Aragó/Tarragona en són un altre exemple. I aquí hi som encara, seguint sent un comtat deI regne d'Aragó.
    No podem obviar tampoc que el poder ha controlat les impremtes durant segles (recordo aver sentit a la Cristina Martín que no ha pogut publicar un llibre sobre Bilderberg durant set anys), ha manllevat documents dels centres de cultura (monestirs), ha destruït biblioteques privades i, fins avui, ha controlat els continguts educatius.

    3. Segur que no puc discutir sobre paleografia amb tu. Si dius que és normal l'afegit "Miguel" no t'ho nego. No sabia que ho avies dit en moltes ocasions.

    4. 'Abans d'una "r", una "e" es aixins'
    Si tres paraules més tard (segons acabo de llegir) el text diu "muger", aquesta "e" no compliria aquest patró.

  6. Guillem Caralt
    07-12-2021 14:55

    1. "basar-se en els mateixos documents que els estado-espanyols"

    Si, o sigui, els documents que existeixen, no pas els documents imaginaris.


    2. "Si jo fos un expert, seria investigador de l'Institut."

    No. Veuries que es un frau, com tots els experts.


    3. "Els experts del món donen per vàlida la partida de baptisme? Doncs no puc entendre com accepten que un document amb dues caligrafies diferents sigui vàlid"

    No pots entendre per la mateix rao' que no pots entendre la filologia coreana o la fisica nuclear--no tens formacio' i experiencia. Es una partida completament normal i corrent. Algu' ha posat "Miguel" al marge, molt posteriorment, per aclarir que es tracta de la partida de l'autor del Quijote. Com he dit en moltes ocasions.

    4. "I et demano que m'expliquis com és que la primera vocal - tu dius 'e'- de Carvantes és semblant a les 'a' del text i clarament diferent de les 'e' del text

    Abans d'una "r", una "e" es aixins. Per aixo' t'he dit de comparar-lo amb un text que mencioni CERVERA. Es igual.

    5. "I no sé si és expert, però com és un estudiós del tema et remeto a les aportacions d'algú que ja va qualificar de "suposat" aquest document, observant que el nom era un afegitó posterior:"

    Brandariz es un altre pseudohistoriador, qui arriba a altres conclusions. La pseudohistoria es divergent.


  7. Pau Collado Cruz
    07-12-2021 03:28

    Guillem Caralt,

    quan parlis amb mi et demano que tractis amb respecte els que no hi són a la conversa. Pel que fa al seu nom i a quina categoria els encabeixes. Cadascú es defineix a sí mateix, i no és respectable que ho potinegis tot. Jutjo com a constant una tasca d'anys i com a profunda una tasca que no es manté a la superfície. No he valorat el contingut.

    Jo reconec -tu no pots fer-ho ja que no em coneixes- que no sóc expert en cap contingut històric (a excepció de la NBA 1987-91). I d'això en dic acceptar els propis límits. I quan no em sento limitat hi aboco tot el que sé i he reflexionat, amb passió. Repeteixo, potser amb supèrbia. De falsa humilitat, cert, n'he tinguda: primer, en qualificar de bon argument que no sabia rebatre allò de les revistes especialitzades americanes i britàniques. Senzillament, no cal una complicitat entre els governs, sinó basar-se en els mateixos documents que els estado-espanyols; segon, en dir que l'anterior seria el darrer missatge. Reconec que no pensava que pagava la pena el seguir xatejant amb tu, però crec que no mereixes tenir la darrera paraula.

    Si jo fos un expert, seria investigador de l'Institut. Nomès xatejo i opino, si m'ho permets.
    Els experts del món donen per vàlida la partida de baptisme? Doncs no puc entendre com accepten que un document amb dues caligrafies diferents sigui vàlid. I et demano que m'expliquis com és que la primera vocal - tu dius 'e'- de Carvantes és semblant a les 'a' del text i clarament diferent de les 'e' del text. I no sé si és expert, però com és un estudiós del tema et remeto a les aportacions d'algú que ja va qualificar de "suposat" aquest document, observant que el nom era un afegitó posterior:

    https://esradio.libertaddigital.com/fonoteca/2021-12-02/entrevista-a-cesar-brandariz-6843237.html

    Desdoblament de personatges? Haurà llegit aquest home en Bilbeny? M'ho pregunto ja que comença a publicar després. També m'ho preguntava del Charles Merrill. No cal que sostinguin la mateixa tesi, no posis paraules al meu bec.
    Xategem a la pàgina de la RAH per questionar aquesta tesi contra la veritat oficial? O per insultar-los directament. Això sí, tu com a expert i jo com a il·luminat.
    El Faro de Vigo, La Opinión de Zamora, COPE...d'això en dic difondre un coneixement, que facilita l'accés.

    Et recomano que et facis TAMBÉ responsable de la teva salut..

  8. Guillem Caralt
    04-12-2021 15:43

    1. "Per SABER interpretar quelcom és necessari, sobretot, PODER accedir-hi."



    Si. I tots els experts poden accedir a les tonteries de l'INH.



    2. "però l'actitud de menysteniment davant el coneixement, el rigor de les premises o l'activitat professional de la gent em treu l'esma per anar més enllà."



    Si, es molt cansat com els ignorants de l'INH no respecten el coneixement dels experts. Son com terraplanistes.




    3. "Gràcies a Franquinspain pel suport, a Lluís M Mandado per la seva constància i profunditat en la feina i a la concepció d'aquest xat per permetre parlar de tot i amb total llibertat."



    No entenc, Si dius que no ets expert, com pots jutjar els comentaris de Franqui i Lluimari?



    Et reconec, Pau. Ni'hi ha molts com tu. La teva filosofia es, "Mira, soc el mes intel.ligent de tots, vinc al debat amb una falsa humiltat, i despres il.lumino el debat amb la meva infinita saviesa."



    Has comencat amb l'argument dels ignorants, aixo' de la partida de Cervantes, jutjat com autentica per tots els experts. Tu, es clar, saps mes, perque' sense haver mai tocat un document antic, ja saps llegir-la i interpretar-la millor que tots els experts. I quan t'explico que no, que no entens, doncs continues amb el teu rotllo.



    Mai t'atures per demanar-te si potser senzillament no entens res dels temes que tractem aqui, si Franqui i Lluimari son tan ignorants com tu, si sou una colla d'experts en astrologia i homeopatia i res mes. La autocritica, Amic. Com he dit, jo no explico al metge com fer el seu treball.



    SUTOR, NE ULTRA CREPIDAM.

  9. Pau Collado Cruz
    04-12-2021 05:29

    1. Per SABER interpretar quelcom és necessari, sobretot, PODER accedir-hi.

    O jo no sóc capaç d'expresar-me correctament o tens un problema de comprensió lectora. Ambdós casos representen un obstacle per al mutu enteniment, que podria ser superat, però l'actitud de menysteniment davant el coneixement, el rigor de les premises o l'activitat professional de la gent em treu l'esma per anar més enllà.
    Estalvia`t la resposta si és per titllar algú de supremacista.

    Gràcies a Franquinspain pel suport, a Lluís M Mandado per la seva constància i profunditat en la feina i a la concepció d'aquest xat per permetre parlar de tot i amb total llibertat.

  10. Franquinspain
    29-11-2021 13:17

    Jesus!!! Maria Santissima!!! ja t'has despertat? QUin temps fa per aqui? I

    Ilumina'ns de nou!!!


    Queralt que no tens vida nano!!!!


    Porto dies desconectat i ara comprovo que no surts ni un segon de l'INH



    com n'estàs de boig!!!


    Dorm una miqueta!!!!


    La resta, no li feu ni cas, és un boig que no dorm!!!


    Ara diu que és dels EEUU,


    per justificar i amagar que es AMORRAT per aquests pecals



    fins a altes hores de la matinada!!!!!


    Insultant a Catedràtics, Universitats i a qui faci falta.


    Necessita medicació!!!

  11. Guillem Caralt
    29-11-2021 13:07

    "i a més sou la mateixa persona?"



    I tant!



    Exactament com Xacsper i Servent!



    Ho has endevinat! Ets un gran intel.lectual!

  12. Franquinspain
    29-11-2021 08:53

    Goital els AMORRATS DIA I NIT.

    Queraltet tu empastifes sempre AMORRAT als nostre darreres fins a les altes hores de la matinada.

    Tu queraltonet, justificaves aquesta obsessió dient primer que eres de ciutat, i que eren hores suposadament normals.

    En acabat, més endavant deies que si et conectaves dia i nit fins més enllà de les tres de la matinada, era per que eres de EEUU, i es clar el canvi hora i tal i tal.

    Ara és en PEpsi cola qui actua de la mateixa manera. Aquest pep cola es conecta més enllà de les tres de la matinada.

    POdria ser que en COla fos....no se de Colombia? o de La india? o és que ets tu Queraltonet, qeu et fas passar per un altre?

    I sou tots dos de Terrassa? i a més sou la mateixa persona?

    DORM!

  13. Guillem Caralt
    27-11-2021 14:50

    1. "No sé si els experts nacionals i internacionals poden conèixer i estudiar les tesis i hipòtesis que aquí es sostenen i plantegen; i que entressin a debatre les proves (també el mètode si el consideressin com tu dius, acientífic) que s'aporten."



    Els experts no, pero' els sabaters, pastors i agents de viatge si. Es clar. Els experts no poden veure la realitat. Aquests son els arguments de tots els grups pseudocientifics.



    Obviament els experts poden apreciar els arguments de l'INH. I veuen que son un frau.



    2. "Sí que sento alguns experts i molts mitjans de l'estat espanyol qüestionar el marc conceptual i els resultats, amb pocs arguments."



    En els mitjans no tenen ni l'espai ni els coneixements per desmuntar els arguments de l'INH. No es pas la feina dels periodistes. Has de llegir "Pseudohistoria contra Catalunya".



    3. "Altrament, hi ha alguns (no estic qualificat per saber si són experts) catalans que suporten la feina de l'inh."



    Exacte. No estas qualificat per dir si son experts. I els catalans que suporten la feina de l'INH no son experts.



    4. "També penso si Charles Merrill, que escriu sobre la catalanitat d'en Colom una dècada després que en Bilbeny"



    Aqui comences amb mes cherry-picking. No, Merrill no es un expert--no es historiador, es profe de llengues d'un seminari per noies, i cap editorial va acceptar el seu llibre, doncs va pagar ell l'edicio'.



    I mes important" LES PROVES DEL MERRILL CONTRADIUEN LES PROVES DEL BILBENY. L'argument central de Merrill es que els girs linguistics dels textos de Colon revelen que era catala' (una metodologia ridicula--un genoves amb coneixements de ligur, catala', castella' i portugues obviament hauria fet errors similars). Bilbeny diu que TOTS ELS TEXTOS QUE TENIM DE COLOM SON BARROERES TRADUCCIONS MANIPULADES DE LA CENSURA-- o sigui, no podem aprendre res dels girs linguistics, no son de Colon! Com he dit, la pseudohistoria es divergent, cada loco con su tema. Es per aixo que un mallorqui diu que Colon era mallorqui, un portugues diu que era portugues, un gallec diu que era gallec, etc.



    Per Bilbeny, un independentista supremacista catalan, Colon obviament era--EXACTAMENT COM BILBENY MATEIX, i com Cervantes, Erasmo, Sta Teresa i tots els altres--un catala' que lluitava per Catalunya contra els malvats castellans. Quina casualitat, no?



    5. "i en alguns experts(?) que surten en els documentals d'en Colom i LLeonard, sembla que poc combatius;"



    Si, com Marti' de Riquer, que diu que Cervantes VA NEIXER A ALCALA' DE HENARES i que potser tenia una casa a Barcelona. I que'? No hi ha cap que recolzi els arguments ridiculs del Bilbeny.



    6. "Govert Westerveld "Lazarillo de Tormes and La Celestina. Why Jordi Bilbeny Is Right".



    He parlat una vegada amb el Westerveld. Admet que no es professional, per ell es un "hobby". I una vegada mes, LES SEVES "PROVES" CONTRADIUEN LES PROVES DE BILBENY. Westerveld diu (i admet que no en sap molt) que els girs linguistics del Lazarillo revelen un autor catalanoparlant. Bilbeny diu que el text va ser escrit en catala' i el text que tenim es una barroera traduccio', doncs els girs linguistics son dels censors. Ridicul tot plegat.



    7. "Permete'm un comentari més subjectiu dient que no és d'esperar que els acadèmics francesos reinterpretin la seva història gloriosa en favor dels catalans. No és que cregui que els acadèmics tinguin la ment tancada, com una tara cognitiva, sinó que allò que estudien: a) no acostuma a comprometre l'statu quo; b) és allò que és finançat."





    Perdo', pero NO. NO ES AIXINS. Hi ha molts historiadors francesos que estudien el paper vergonyos del col.laboradors francesos dels nazis. Hi ha uns quants historiadors francesos que estudien el paper vergonyos de francia en la guerra d'Argelia. I si, en universitats publiques. I es aixins en tots els paisos occidentals. Hi ha molts historiadors dels EUA que ataquen l'imatge de Jefferson, l'autor de la Declaracio' de la Independencia i un dels pares del pais. I ataquen el paper dels EUA en Guatemala, Vietnam, Filipines, etc, etc, etc.



    8. "Diria, sense saber-ne quasi res, dels canadencs que tenen prou amb aprofundir en la seva història, separada de la dels estatunidencs."



    Dius que els historiadors canadencs nomes estudien la historia de Canada'? Doncs no.,



    9. "sé que les persones són longeves des de ben antic, fins i tot amb més de 78 anys."



    Cap govern tria un vellet de 90 anys per un viatge d'alta mar de molts mesos.




    10. "Benet XIII, que va viure sense deixar de batallar i que, quasi nonagenari, encara voltava incansablement per Tortosa, Morella, Barcelona, Colliure o Marsella, i feia discursos de set hores davant l'emperador, prínceps i ambaixadors.)"



    Compares aixo' amb un viatge a America? El Mediterrani no es l'Atlantic, un papa no te' el paper d'un capita' de vaixell. I els viatges del papa no eren una questio' vital per questions economiques-politiques.



    11. "Però els investigadors bé que han trobat el document que certifica que en Colom és enterrat a la catedral de Barcelona. Recordes, si has estat atent, el document del pagament per a pintar la brandonera de la seva tomba?"



    No en se res. Es curios que sempre es descubreixen documents nous, i cap d'aqests documents demostra cap tesi de l'INH.



    12. "Menystindria a un cardiòleg que deixès de banda l'activitat neuronal del cor (amb 40.000 neurones i sistema nerviós independent), variable invisibilitzada en l'activitat mèdica actual i que podria explicar perquè el cor de l'embrió humà comença a bategar sense aver-se format el cervell."



    I els cardiolegs fan aixo'? Si ho fan, i tu, sense ser metge, saps perfectament que haurien de fer, perque' no formes l'Institut Nova Cardiologia? "ELS CARDIOLEGS NO SABEN RES! SOC EL MES GRAN EXPERT EN CARDIOLOGIA DEL MON MONDIAL, I TINC UNA COLLA DE SABATERS I PASTORS I AGENTS DE VIATGE QUE ESCRIUEN GRANS ARTICLES D'ERUDICIO' SENSE HAVER ESTUDIAT!"



    13. "Diria que les investigacions de l'inh va construint una perspectiva de realitat (la censura ha estat i és sistemàtica)"



    Mai han aportat cap prova.Ah, es clar! Els censors han destruit totes les proves, doncs la manca de proves es una prova mes! I clar, els censors saben que Colom i Cervent i Caldero' i Erasme i Orgasme eren catalans, perque' son molt mes intel.ligents que tots els experts en historia del mon!



    14. "No serien gaire rígids, en tot cas, perquè hi ha línies dispars d'investigació"



    Has d'acceptar que Bilbeny es un gran historiador. fins i tot quan diu qu'el Monument a Colom (finals del segle XIX) es una prova de la catalanitat de Colom. No pots demanar-li perque', si te bons arguments, sempre menteix. No pots demanar-li on son els documents que ha aportat (perque' tots sabem que no pot llegir documents antics perque' no sap ni llati' ni paleografia, i que per aixo' mai ha entrat en un arxiu).



    Obviament l'INH ha d'acceptar tots els bojos (els de la Nova Cronologia, aquest de "Shakespeare era Cervantes", etc). L'INH es molt minoritari i no pot rebutjar a ningu' que accepti els principis basics d'adoracio' per Bilbeny.



    15. "línies enfrontades d'investigació (dominància dels gots arrians o dels jueus a la Septimània precomtal) i línies contradictòries (cronologia acceptada vs Nova cronologia)."



    Si estudies aixo' una mica, veuras que no son "linies enfrontades" o "contradictories"--son pseudohistoria, res mes.



    16. "no diria que el temps de l'astrologia ha passat. I si l'astrologia és la ciència primigènia, on són les fronteres?"



    Confons, com molts de l'INH, les creences populars (les joies d'Isabel, per exemple, o la cirera de Washington) amb la historia acceptada per academics (la historia "oficial" segons Bilbeny, que no pot obrir la boca sense mentir.)



    17. "Les idees paradigmàtiques antigues són les que ajuden a construir les noves (p.ex. l'alquímia"



    Perds el nord. Aixo' no te res a veure amb la historia i la pseudohistoria al segle XXI.



    18. "si s'imposa una idea de realitat sobre les altres"


    Molt New Age. Poc cientific.




    19 "Es pot treballar fora del sistema de poder. El que no és possible és controlar que aquest treball no sigui incorporat al sistema, en la forma sinó que el sistema decideix."




    El sistema no decideix res. Els experts decideixen. I si penses que son tots incompetents i corruptes, no vagis al metge, que es producte del mateix sistema.



    20. "Si no són els fets que descriuen i els documents que aporten els investigadors de l'Institut,"



    Mai aporten documents. S'inventen fets, basats en la falta d'enteniment que documents coneguts--com aixo' de "Carbantes".



    21. "el que aquí fem tots és in/validar la coherència o fiabilitat de documents ja existents."



    Si. I obviament, si no ets expert, no pots jutjar si un document es fiable. Si jo dic, "Mai he estudiat la fisica, pero' obviament es imposible que la llum vagi tan rapid com diuen, i obviament es impossible que Deu no ens hagi creat amb les mans, doncs la evolucio' es impossible"...doncs aixo'.



    22. "El feudalisme, el parlamentarisme o les navegacions són fets."



    QUE DIUS??? TOT AIXO' SON INVENTS DELS CENSORS!



    En la meva cronologia, Deu va crear el mon en 1800 i posteriorment els censors han creat tots els documents i les restes arqueologiques. Pots demostrar que no sigui veritat (sense utilitzar, obviament, documents i/o proves fisiques)?



    23. "No veig contradicció entre assumir una limitació de coneixement i una pressumpció de facticitat."



    Val. Doncs no s'ha de saber res per pontificar sobre un tema. Val. Endavant!



    24. "La censura és un control. L' entitat que controla ho fa en un espai temporal. Els temps dels autors que cites no pertanyen a aquest espai de control."



    Val. Perfecte. Continua. Explica la censura. Escriu un llibre per explicar com funcionava. No dubto que tu, sense haver estudiat la censura, tignnuis una idea mes clara de com funcionava que tots els experts que han dedicat anys i anys al tema. Tens sentit comu', i els experts no.



    25. "Algun investigador de l'institut ha parlat de censura quan hi havia separació total dels regnes?"



    Com saben quan havia separacio' dels regnes? Amb documents manipulats i falsificats, vols dir? O el cherry-picking et permet acceptar els documents que lliguin amb les teves idees preconcebudes?



    26. "Que no descriu a bastament en Bilbeny les lleis de censura a partir de Ferran i Isabel?"



    O sigui, Marco Polo, any 1300. 200 anys despres, Ferran i Isabel. S'havien de manipular tots els documents de tots els arxius d'Europa per canviar l'identitat. I tant! I ningu' ha deixat cap paper al respecte. I perque'? Ferran no era catala', per vosaltres? Perque' volia negar la catalanitat de Marco Polo? Amb tots els conflictes, totes les guerres, tots els problemes...l'UNIC QUE VOLIA FER L'ESTAT ESPANYOL ERA NEGAR LA CATALANITAT DE COLOM I CERVENT I XACSPER? No tenien res mes a fer? I perque no feien castellans a Colom i Erasme i Lleonardu i Rafel i Maquivell?



    27. "Que no hagis llegit "Inquisició i decadència" per trobar els documents que trobes a faltar"




    Has vist un document descobert per Bilbeny??? Doncs endavant! Cita el document aqui!



    (No, no ho faras...perque' Bilbeny mai ha descobert cap document.)



    28. "La falsedat d'una proposició s'ha de demostrar. Inclús abans que la validesa segons Popper."



    No has entes Popper. Moltes vegades es impossible demostrar la falsedat d'una proposicio'. ("No trobo les meves claus. Uns essers han vingut d'un altre planeta per robar-las i despres han desaparegut.")



    29. "Així totes les seves afirmacions no poden ser falses."



    Quan et diu que vol menjar, igual es la veritat.



    30. "11. Bon argument, no sé rebatre`l."



    No fa falta rebatre'l. No es un concurs. Es una prova mes de la fraudulencia de l"INH.



    31. "Que Santa Teresa fou abadessa no és qüestió de rima, sinó de documents."



    Doncs cita un document. Un.



    32. "Et recomano veure les intervencions d'en Bilbeny en el programa de TVE que fou convidat a debatre. Crec que podria explicar on jo veig un relat oficial que queda mut davant l'exposició de fets i documents de l'esmentat autor."



    Quan veig un video de Bilbeny veig que es deshonest, ignorant i incompetent. Com quan llegeixo un dels seus articles. Els academics solen ser persones poc disposades a la confrontacio' i per aixo' no ho diuen a la seva cara.



    33. "No és un fet per tu que els artesans o obrers són manats pels cortesans?"



    O sigui, quan entres en un restaurant de BCN i veus qu'el proprietari es catala' i els cambrers son andalussos, els cortesans treballen pels artesans? O ans al contrari?



    34. "O que el materialisme impera sobre el trascendentalisme o espiritualisme?"



    Jordi Pujol era castella'?????



    35. "La meva intenció era fer-me entendre ràpid i massa simplificadament. La lletra de què parlo no és la "a" o la "e". Volia dir la lletra de la paraula Miguel, que per mi és diferent a la de la resta del document. Si ara m'he explicat millor, et pregunto: veus aquesta diferència?"



    Si. al segle XVIII (mes o menys) un estudios va escriure el nom per clarificar que es tracta de la partida de Miguel, per distingir-la de les altres de la familia. Avui en dia no es faria amb un document tan valuos....



    36. "Estic segur que en Bilbeny acceptaria de bon grat el dubte. Però en virtut d'alguna dada, informació, raonament concret. Dubtar en abstracte és una forma de solipsisme."



    Una dada: Les proves de la genovesitat de Colon son contundents. Les proves de la catalanitat de Colon nomes fan efecte si no ets expert i si realment vols que Colon sigui catala'.



    37. "No comparteixo la visió sobre la minimització de la que parles. Tampoc això dels arguments ridículs donat que hi ha documents, correlació factual en les seves actuacions i coherència contextual (filosofia, amistat amb pare Casaus)."



    La documentacio' de les atrocitats de Colon es copiosa i no deixa cap dubte (i per aixo' demano--perque' no volien els castellans que fos catala'?)



    https://www.vox.com/2014/10/13/6957875/christopher-columbus-murderer-tyrant-scoundrel



    (Aquest Vox no te res a veure amb el partit politic d'Espanya.)

  14. Pau Collado Cruz
    27-11-2021 08:50

    Hola Guillem, gràcies per les respostes. Voldria acomiadar-me d'aquest debat, curt però enriquidor per mi. No sabria afegir gaire res, excepte justificar millor les meves paraules. Respondré, és clar, els possibles comentaris o preguntes que, eventualment, n'hi donis. I serà el meu darrer missatge aquí.

    1. D'acord en que és molt important. Crec que jo em puc permetre -falta de coneixement específic- quelcom que no es poden permetre els investigadors, I és aquesta la qüestió important que, sovint, no es discuteix en el xat. Jo entenc que aquesta qüestió és satisfactòria. El debat de la manca de capacitat valorativa (per inespecífica, ja ho reconec) meva com a valorador té importància, però preferiria no entrar en dita metaanàlisi, puix no faríem sinó allunyar-nos més de la qüestió important: Saben del tema que tracten?
    No sé si els experts nacionals i internacionals poden conèixer i estudiar les tesis i hipòtesis que aquí es sostenen i plantegen; i que entressin a debatre les proves (també el mètode si el consideressin com tu dius, acientífic) que s'aporten. Sí que sento alguns experts i molts mitjans de l'estat espanyol qüestionar el marc conceptual i els resultats, amb pocs arguments. Altrament, hi ha alguns (no estic qualificat per saber si són experts) catalans que suporten la feina de l'inh. També penso si Charles Merrill, que escriu sobre la catalanitat d'en Colom una dècada després que en Bilbeny, se l'havia llegit; i en alguns experts(?) que surten en els documentals d'en Colom i LLeonard, sembla que poc combatius; ah, i en Govert Westerveld "Lazarillo de Tormes and La Celestina. Why Jordi Bilbeny Is Right".
    Permete'm un comentari més subjectiu dient que no és d'esperar que els acadèmics francesos reinterpretin la seva història gloriosa en favor dels catalans. No és que cregui que els acadèmics tinguin la ment tancada, com una tara cognitiva, sinó que allò que estudien: a) no acostuma a comprometre l'statu quo; b) és allò que és finançat. La "Nova història" francesa (que com l'alemanya es recolza des de les institucions) es tracta des d'una vessant epistemiològica, de les mentalitats. Diria, sense saber-ne quasi res, dels canadencs que tenen prou amb aprofundir en la seva història, separada de la dels estatunidencs.
    Les interpel·lacions a l'autoritat religiosa d'en Bilbeny les assumeixo des del significat que dóna el diccionari llatí-espanyol Spes que defineix 'religio' com 'consciència escrupolosa'.

    2 No volia confessar, ans reconèixer. No pretenia estructurar una confessió sinó l'explicació del perqué em considero apte per valorar textos en general, malgrat no tenir competència específica. Jo "no tinc ni idea de com funcionaven la societat del s.XV" però sé que les persones són longeves des de ben antic, fins i tot amb més de 78 anys. Recomano llegir.
    ("El papa del mar" de Blasco Ibáñez explica les aventures intrepidíssimes de Benet XIII, que va viure sense deixar de batallar i que, quasi nonagenari, encara voltava incansablement per Tortosa, Morella, Barcelona, Colliure o Marsella, i feia discursos de set hores davant l'emperador, prínceps i ambaixadors.)
    Jo "no tinc ni idea de com funcionaven els arxius". Però els investigadors bé que han trobat el document que certifica que en Colom és enterrat a la catedral de Barcelona. Recordes, si has estat atent, el document del pagament per a pintar la brandonera de la seva tomba? Respecte "No tinc ni idea...però és completament lògic que...", no recordo aver sentit inferir de forma tan disjuntiva, i raonar així, estic amb tu, que és una barrabassada intel·lectual. També crec que sobraria el 'completament' davant de 'lògic', si algú ho haguès dit.
    No puc defugir els exemples mèdics, en aquest temps tan sensible. No manco d'atreviment o supèrbia per discutir tal com ho faig amb mon germà (reumatòleg, fundador de la societat catalana del dolor i president de l'associació espanyola de fibromialgia). Qüestionaria a un radiòleg que no valorès els antecedents reumàtics famíliars a l'hora de fer un diagnòstic o que proposi un tractament nomès amb medicació i control postural, exemples ambdós habituals. Menystindria a un cardiòleg que deixès de banda l'activitat neuronal del cor (amb 40.000 neurones i sistema nerviós independent), variable invisibilitzada en l'activitat mèdica actual i que podria explicar perquè el cor de l'embrió humà comença a bategar sense aver-se format el cervell. Aquests dos àmbits d'expertesa em serveixen per exemplificar el que significa la censura. La comunitat mèdica (no hi compto a professionals excepcionals) obvia el mal que produeix la radiació electromagnètica en el cos humà (malgrat els 2.000 articles científics revisats que ho demostren), perquè el relat oficial (OMS i els CDC principalment) bandeja cert tipus de dades o estudis. Aquests especialistes esmentats, el primer perquè hi treballa directament i el segon perquè l'òrgan que tracta és un gran centre elèctric, són el millor exemple de mantenir-se en la ocultació i la manipulació. Com els historiadors acadèmics, no volen perdre credibilitat, posició estratègica o subvenció econòmica.

    3. Jo diria que al segle XIX la Religió (que no és el mateix que religiositat) tracta d'imposar una idea del món per controlar el pensament i el cos. Tal com al XXI fa la Ciència (que no és el mateix que saber científic). Em refereixo a: 1) la desaparició del debat; 2) la falta d'evidència (aïllament de SARS-CoV2; utilitat de PCR, mascaretes o confinament; vaccins i mARN experimentals) que sostingui cap decisió presa; 3) la vaccinació obligatòria; 4) el control identificatiu; 5) l'ús sistemàtic de la por; 6) el foment de l'apartheid entre ciutadans
    Diria que les investigacions de l'inh va construint una perspectiva de realitat (la censura ha estat i és sistemàtica), però no conec els seus dogmes fundacionals, ni si té uns principis. No serien gaire rígids, en tot cas, perquè hi ha línies dispars d'investigació (n'hi ha que accepten una base de la historiografia espanyola, n'hi ha que la rebutgen d'arrel), línies enfrontades d'investigació (dominància dels gots arrians o dels jueus a la Septimània precomtal) i línies contradictòries (cronologia acceptada vs Nova cronologia).
    La ciència acadèmica (normal en paraules de Kuhn) treballa en un paradigma que, per definició, és temporal. D'acord, però afinem. El creacionisme va tenir el seu temps però qui sap si tornarà en forma de creacionisme alienígena o inteligència panspèrmica. Veient la tele de matinada (o com el kin maya fa furor en part coaching actual) no diria que el temps de l'astrologia ha passat. I si l'astrologia és la ciència primigènia, on són les fronteres?
    Les idees paradigmàtiques antigues són les que ajuden a construir les noves (p.ex. l'alquímia en la base de la ciència moderna o el descobriment de l'oxigen, que es confós amb el flogist). A vegades el rastre es manté ad eternum (p.ex. la presència de l'explicació mitològica en la sociologia; o com els arquetips homèrics i l'estructura textual en tres actes perviuen en la narrativa contemporànea, tot i aver estat substituïda la percepció de la realitat en època d'Homer -l'univers com a agregats- per la racionalització dels filòsofs presocràtics -l'univers com a substància- fins el present). No crec que ens poguem permetre que els experts ens esborrin el saber acumulat.
    Els experts foren els ilustrats (il·luminats) que implantaren el racionalisme. Em sembla un creixement per a la persona però una pèrdua en allò que no existeix però no és personal. El mecanicisme relativista (que inclou la observació en el fenomen observat) va substituir el mecanicisme clàssic. Perfecte, l'observador ja és inclós en el procès d'observació. Però, i allò que no som capaços d'observar? Ara, sense aver entès gaire el relativisme (mecanicisme quàntic), se'ns imposa un mecanicisme transhumanista. Collonut. Som nosaltres el fenomen. Molt emocionant, però estem perdem la capacitat de viure enfora del fenomen. Vull dir que no podem gaudir de la riquesa que ens ofereix el món si s'imposa una idea de realitat sobre les altres, si l'acceptació d'un marc convencional fa desaparèixer les idees que no hi caben en la definició d'aquest marc. Per exemple, si establim una frontera de validació entre ciència i no ciència. O entre història i no història. Em semblaria natural si aquests processos fossin democràtics, però no ho són. Són imposats des de el poder, des del control de les armes, els diners i la informació.

    4. Es pot treballar fora del sistema de poder. El que no és possible és controlar que aquest treball no sigui incorporat al sistema, en la forma sinó que el sistema decideix.

    5. Si no són els fets que descriuen i els documents que aporten els investigadors de l'Institut, sobre quina matèria estem discutint? Sobre intencions? Actituds? Somnis?

    6. Crec que amb inventar fets vols dir associar-los a d'altres protagonistes. Si fossin una invenció no tindríem marc en el qual debatre. Inventar documents històrics vol dir falsificar-los. I el que aquí fem tots és in/validar la coherència o fiabilitat de documents ja existents.

    7. El feudalisme, el parlamentarisme o les navegacions són fets. No cal la participació dels catalans, ni d'altre poble que se'n volguès fer protagonista, per què ho seguissin sent.

    8. No veig contradicció entre assumir una limitació de coneixement i una pressumpció de facticitat.
    La censura és un control. L' entitat que controla ho fa en un espai temporal. Els temps dels autors que cites no pertanyen a aquest espai de control. Algun investigador de l'institut ha parlat de censura quan hi havia separació total dels regnes? Que no descriu a bastament en Bilbeny les lleis de censura a partir de Ferran i Isabel? Que no hagis llegit "Inquisició i decadència" per trobar els documents que trobes a faltar ho puc pair, però sense tenir clar encara la tesi (censura a partir de la unió amb Castella) que es vol refutar serà difícil el debat.

    9. Em remeto al punt 1, segon paràgraf

    10. La falsedat d'una proposició s'ha de demostrar. Inclús abans que la validesa segons Popper.
    Per a sentir-se defraudat, condició subjectiva, amb algú és prerequisit aver confiat com a mínim un cop en aquest algú. Hauries d'aver confiat un cop en en Bilbeny, un cop que et va dir la veritat. Així totes les seves afirmacions no poden ser falses.

    Vols dir que l'astrofísica estudia la geometria en si mateixa? O la geografia?
    10. Mentir, no ho entens com censurar la veritat? El que els historiadors acceptaran no ho sé, però sí crec que també depèn de nosaltres.

    11. Bon argument, no sé rebatre`l.

    12. Esperaré i així resolc també la pregunta del punt 10 (bis)?

    13. No calia. En aquest xat s'explica freqüentment què és el cherry-picking. Jo prefereixo emprar altres termes llatins. Si puc, evito la llengua de dominació.

    14. Que Santa Teresa fou abadessa no és qüestió de rima, sinó de documents. https://www.inh.cat/articles/Teresa-de-Jesus,-una-santa-catalana-o-castellana-

    15. Sí, això penso.

    16. Et recomano veure les intervencions d'en Bilbeny en el programa de TVE que fou convidat a debatre. Crec que podria explicar on jo veig un relat oficial que queda mut davant l'exposició de fets i documents de l'esmentat autor.

    17. No és un fet per tu que els artesans o obrers són manats pels cortesans? O que el materialisme impera sobre el trascendentalisme o espiritualisme? O els castellans sobre els catalans? Ara resultarà que imposem les nostres lleis a Castella i no me n'he assabentat.
    De quina ètnia em parles? De quina ètnia t'he parlat jo que sigui superior?

    18. Sí. L'estat espanyol conclou que històricament té un origen castellà, una nació que pertany al seu àmbit d'actuació polític. En canvi, l'estat canadenc conclou que històricament té el mateix origen que una nació que no pertany al seu àmbit polític.

    19. La meva intenció era fer-me entendre ràpid i massa simplificadament. La lletra de què parlo no és la "a" o la "e". Volia dir la lletra de la paraula Miguel, que per mi és diferent a la de la resta del document. Si ara m'he explicat millor, et pregunto: veus aquesta diferència?

    20. Estic segur que en Bilbeny acceptaria de bon grat el dubte. Però en virtut d'alguna dada, informació, raonament concret. Dubtar en abstracte és una forma de solipsisme.

    21. No comparteixo la visió sobre la minimització de la que parles. Tampoc això dels arguments ridículs donat que hi ha documents, correlació factual en les seves actuacions i coherència contextual (filosofia, amistat amb pare Casaus). "Completament fals": sort que aquí si que tens arguments. Estic d'acord, victimista i ridícul.

    22. Òbviament, el meu comentari era personal i no basat en la conversa. Et demano disculpes.

  15. Franquinspain
    24-11-2021 09:30

    Queraltonet no t'enfadis.

    Ja tornés a fer valoracions fora del que estem parlant?

    Caxis la mar... queraltó queraltó!!!


    Dorm!!

  16. Guillem Caralt
    23-11-2021 13:24

    "UNIVESITARIS I UNIVESITATS"



    Pobre analfabet...

  17. Franquinspain
    23-11-2021 13:18

    Queraltonet no t'enfadis.

    Ja tornés a fer valoracions fora del que estem parlant?

    Caxis la mar... queraltó queraltó!!!


    Dorm!!

  18. Guillem Caralt
    23-11-2021 12:08

    Pobre desgraciat. Quina tragedia que no hi hagues cap col.legi al teu poble.

  19. Franquinspain
    23-11-2021 09:06

    Queraltet tu dius:

    1. "Perdo', Franqui..."

    Ja et perdono, però dorm una miqueta i deixa d'estar AMORRAT als nostres darreres.


    2. Continues: "quan es fa un debat intel.lectual"


    Però quin debat, si tu ets Deu baixat del cel, insultant a tort i a dret a tot deu. Aturat ja! i dorm fillet! dorm!


    3. Dius : " els analfabets no fan d'arbitre...."

    Correcte, no pots fer d'arbitre de res, ja que demostres no haver entès res del que es diu per aquests espais. No et centres, no concretes, et difumines amb generalitzacions que no venen a tomb, per seguir insultant i despredciant.



    4. Continues bordant: "A veure si entens aixo'"

    Iluminans o GRAN AMORRAT! Si sempre fuges d'estudi i t'agafes a aquella idea que el crit: "que pone en tu dni" exemplifica tant bé.



    5. Segueixes amb : "Fa molta angúnia veure realment quin és l'abast i la dimensió"


    Ja ho sabem que impressiona, no passa res, tu dorm i demà en parlem de nou.


    6. I finalment dius: "No et molestava que jo criticava un sol professor universitari?"

    Quan he dit jo que em molesta o em deixa de molestar. Jo només confirmo que has despreciat i menystingut a UNIVESITARIS I UNIVESITATS, quan aquests arriben a conclusions que n ot'agraden. PUnt. Sempre desviant-te del tema. Entenent i generalitzant, la teva suposasda idea preconcebuda, per fer anar l'aigua al teu moli.

    7. I dius: "I ara veus com un fracassat academic,"

    Noiet dorm, tornés un altre cop a fer apreciacions personals.

    8. I finalment bordes de nou: "que mai ha fet el doctorat, critica totes les universitats i tots els professors de Catalunya. Ho acceptes? No t'indignes?"

    N'estàs segur d'aquestes generalitzacions? Tu fas el mateix quan et convé i sincerament que ho facis tu o suposadament un altre, a mi no em treu en absolut la meva capacitat enraonadora, intel·lectual, o fins i tot que llegeixi treballs de, segons tu, contraris a les tesis del nostre guru. M'importa i ni tant sols valoro que ho facis tu o un altre, jo constato que insultes i desprecies a univesitats i univesitaris quan et convé. Res més. Només que dormis.


    9. Descansa. Dorm. DESAMORRAT una mica.

  20. Guillem Caralt
    22-11-2021 14:54

    Perdo', Franqui...quan es fa un debat intel.lectual, els analfabets no fan d'arbitre....



    A veure si entens aixo':



    "Fa molta angúnia veure realment quin és l'abast i la dimensió, profunditat i solidesa del nostre món acadèmic en l'àmbit concret de la historiografia"



    https://www.inh.cat/articles/Jordi-Bilbeny-Catalunya-recobrara-la-seva-independencia-quan-els-catalans-ho-vulguem-



    No et molestava que jo criticava un sol professor universitari?



    I ara veus com un fracassat academic, que mai ha fet el doctorat, critica totes les universitats i tots els professors de Catalunya. Ho acceptes? No t'indignes?

  21. Franquinspain
    22-11-2021 14:28

    T'han fotut un revés aquí en PAU descomunal:


    "Si el criteri per establir veritat és ser acadèmic no sé si cal que segueixis llegint, ja que en vuit anys d'universitat el meu únic títol és un campionat de mus.

    El que vaig entendre és que els acadèmics descriuen la realitat segons el seu marc conceptual.

    La psicologia educativa dominant explica els processos d'aprenentatge des del constructivisme vigotskyà, però hi caben el gestaltisme, la psicologia transpersonal o la biodescodificació.

    Si la universitat permet perspectives força diferents, per què no les hi permets tu aquí?


    A vegades els acadèmics necessiten incorporar diferents models per a un sol cas

    (p.ex. l'enteniment de l'estructura molecular necessita de la Teoria de l'enllaç-valència per a unes mol·lècules o de la Teoria de l'orbital molecular, per a d'altres).

    I tu no acceptes que es provi d'explicar la història d'una altra manera?"

    És tant senzill, d'entendre!


    I no menteixis i no insultis més!!!!


    Queraltet dorm!





  22. Guillem Caralt
    20-11-2021 10:58

    1. "no estic qualificat per evaluar els articles i llibres de cap expert doncs no tinc coneixement específic en cap àrea"



    Exacte. I aixo' no es un detall. Es molt i molt important. I veig que cap membre de l'INH es demana "No es una mica rar que tots els experts del mon, tant els catalans com els espanyols com els francesos, canadencs, alemanys, etc estan d'acord que l'INH mai ha encertat res?" Els experts no son pas idiotes, no tenen pas la ment tancada. Aixo' es un invent del Bilbeny: "Si tens la ment oberta, si ets un gran lliurepensador, acceptaras tot que dic jo." Es el frau de tots els pseudohistoriadors (i de totes les religions, obviament.)




    2. ""Però si puc valorar una sintaxi acurada (com ara, saber quina és la preposició idònia), la claredat en el discurs, la coherència d'estil o la validesa argumentativa d'un text,"



    Es clar. Sempre ha de venir despres de la confessio' (punt 1). "No tinc ni idea de com funcionaven la societat del s. XV, pero' es clar que era completament possible que van enviar un explorador de 90 anys per fer un viatge de molts mesos...."... "No tinc ni idea de com funcionaven els arxius, pero' es completament logic que..." , etc.



    Aixo' no ho faig. Mai dic a un cardioleg, "Mira, no se res de medicina, ni de cardiologia, pero' obviament ho feu malament tots els cardiolegs del mon quan...." Ho fas tu? Expliques al radioleg que no interpreta be les radiografies?



    3. "Vull dir que l'academicisme queda en entredit en un canvi d'un paradigma (p.ex. del creacionisme al transformacionisme lamarckià) o sota un model ideològic (p.ex. prejudicis socials -Malthus- o racistes -darwinisme-)."



    Parlar del s. XIX es completament for de lloc. La religio' encara dominava molts aspectes del avida humana, i les universitats no eren com ara. Ara, l'INH es com la religio'. Abans de comencar, s'ha d'acceptar des del principi unes idees que senzillament son falses.



    Tambe' s'ha de dir que es precisament la ciencia academica que ha rebutjat la astrologia, el creacionisme, etc. Mentrestant, la religio' continua amb les seves idees permanents. Com aixo' de la catalanitat de Colon.




    4. "Si el criteri per establir veritat és ser acadèmic no sé si cal que segueixis llegint"



    Obviament no. Sempre ha hagut estudiosos que han fet grans treballs intel.lectuals sense formar part del sistema. I quan escriuen un gran article i lo envien a una revista cientifica, per exemple, o escriuen un gran llibre i lo envien a una editorial academica, es publica. La excusa dels pseudohistoriadors sempre es la mateixa: les revistes i les editorials academiques no publiquen els meus treballs perque hi ha una conspiracio', o tenen la ment tancada, es com si un home de 80 anys et dic que li deixen jugar en el Barca perque li tenen enveja.



    5. "El que vaig entendre és que els acadèmics descriuen la realitat segons el seu marc conceptual [...] Si la universitat permet perspectives força diferents, per què no les hi permets tu aquí?



    Es clar que es permeten perspectives diferents! Hi ha uns economistes que diuen que es mes important la riquesa total, i altres que diuen que es mes important la igualtat. Hi ha historiadors que justifiquen utilitzar la bomba atomica dues vegades en 1945 i altres que no. Pero' si dius que la bomba atomica la van inventar els catalans, has d'aportar documents i fets.



    6. "A vegades els acadèmics necessiten incorporar diferents models per a un sol cas"



    I ho fan. I problema amb l'INH no es aixo'. El problema es que els investigadors de l'INH no tinguin les eines mes basiques per estudiar els temes que volen estudiar, que (en uns casos) s'inventin fets i docments i que parteixin amb un marc conceptual (nomes confio en els documents que m'agraden) que obviament no funciona per produir estudis valids.



    7. "I tu no acceptes que es provi d'explicar la història d'una altra manera?"



    Obviament, hi ha historiadors que expliquen el capitalisme, com he dit, com una generacio' de riquesa, i altres que expliquen el capitalisme com un generador de desigualtat. Pero' els historiadors seriosos no s'inventen fets.



    8. "Entenc que una censura sistemàtica no ha d'implicar una transmissió gremial esotèrica sinó que el sistema s'hagi conformat en una operació (que podria ser en una, dues generacions) quan es té un control quasi absolut (que podrien ser la monarquia i la cúria compartint objectius) del coneixement i les institucions. Per molts estudiosos que hi haguès, hom aprendria dels mateixos llibres. I algú que se sortís de la línia seria censurat o defenestrat. Penso que això és factible en el mitjan del XVI."



    Be. Tornem al punt 1. "No tinc coneixement especific...." i ara, "Penso que aixo' es factible...."



    Hauries de pensar perque' cap expert ho veu com possible. Hauries de pensar com es que tots els arxius d'Europa i de Nou Mon tenen documents que reflecteixen els mateixos fets--o sigui, estas dient que tenia tanta importancia negar la catalanitat de Colom i Cervantes i Erasme i tots els altres que la censura actuava igual en tot el mon? Hauries de pensar com es que tots els documents en mans privades--i n'hi ha de millons--reflecteixen els mateixos fets. Es ridicul, tot plegat. Es ridicul que tenia tanta importancia negar la catalanitat d'alguns pero' cap importancia negar la catalanitat d'Ausias Marc, Bernat Metge, Jordi de sant Jordi, etc, etc, etc. Mai s'ha trovat cap document que expliqui que tots els homes importants d'Europa son catalans. Mai s'ha trovat una carta privada que expliqui que tots els textos en castella' esten plens de catalanades, o que tots els mapes esten plens de senyeres. L'unic capacitat de l'INH es malinterpretar els fets des de la ignorancia. voila', la pseudohistoria.



    9. "Parteixo d'una posició massa subjectiva? Crec que respondràs que sí,"



    Obviament. Mai t'has preguntat perque tots els creients son catalans? A vegades diu Bilbeny que hi ha experts academics que acceptin els seus arguments, fora d'Espanya. Mai diu qui son. Et pots imaginar perque'?



    10. "no veig lògic que un estudiós revolucionari (li ha donat una volta a la història tornant a l'origen) i que ressuscita la nació catalana no tingui cabuda a la Universitat de Barcelona o a la TV3"



    Perque es un frau, i totes les seves afirmacions son falses.



    Diries que els terraplanistes han "donat la volta a la astrofisica"?



    10. "Creus que han empressonat algun anarquista o sindicalista darrerament? Ens ho han explicat?



    Ni idea. M'es igual TV3, m'es igual hockei patins.



    Aquest argument: "Els mitjans de comunicacio' menteixen, doncs els arguments de Bilbeny sobre la censura son valids" es ridicul. A mes a mes, son pocs anys despres que es nota que totes aquelles mentides (del Campechano, dels politics, etc) es descubreixen. Creus que els historiadors d'aqui 500 anys acceptaran les mentides del Gobierno?





    11. "el control polític de la informació."



    El Gobierno no controla les revistes academiques. Gairebe' totes de primera qualitat son dels EUA i del Regne Unit.




    12. "Les proves sobre Japó són contundents per experiencials, cosa que no passa amb els altres exemples que hi poses. Per això hi ha persones que han de cercar proves més enllà dels documents."



    Espera 500 anys.





    13. "Suposo que amb cherry-picking et refereixes a un mètode científic que no és nomès hipotètico-deductiu, també inductiu"



    https://www.skepticblog.org/2012/04/11/cherry-picked-data-and-deliberate-distortions/



    14. "l'estudi de l'arqueologia, la mitologia (llegendes, relats populars, rituals, proverbis, cants, doctrines...) i la antropologia cultural comparada."



    Cap expert professional en cap d'aquests temes recolza l'INH. El problema no es estudiar rondalles sino' acceptar que diguin la veritat (i nomes quan ens convingui, obviament). Un bon exemple es la rondalla que diu que Sta TerESA va ser abadESA. Obviament va be la rima. res mes. I d'aqui, obviament, si era abadessa havia de ser...catalana! Pero', curiosament, cap text diu que era catalana.



    15. "I també penso que el mètode de menystenir personalment el cap de recerca de l'Institut no és sinó una constant falàcia ad hominem, construït des d'una sistemàtica falàcia ad baculum."



    Ridicul. Si una persona es mentider habitual, deixes de creure les seves afirmacions, no?



    16. "Podrìem dir que el relat oficial és la història que accepta el poder, la que difon."



    Fins ara, el teu discurs ha sigut serios. I ara has perdut el nord i has entrat en el relat populista dels pseudohistoriadors. No existeix cap "relat oficial". I no, els historiadors no recolzen el poder politic del moment. Aixo' de TVE m'es igual. No te res a veure amb la catalanitat de Colon i Cervantes.



    17. "Hauries d'aprofundir en els adjectius amb què qualifiques la frase."



    "els que no manem (artesans respecte cortesans, trascendentalistes respecte materialistes, catalans respecte castellans, etc.) nomès podem atendre la raó."



    Es una frase sense cap recolzament factual. Nomes es una afirmacio' de superioritat etnica--i creure aixo' penso, es un requisit per creure les tonteries de l'INH.



    18. "La majoria de conclusions històriques de l'estat espanyol (sí, també inclosos catalans) són impossibles si atenem als documents."



    "Conclusions historiques de l'estat espanyol"? Em pots explicar com son diferents de les "conclusions historiques de l'estat canadenc"?



    19. "No em crec que no vegis que són lletres diferents. No ho vols veure, així no es pot discutir."



    Posa "Ce" amb absoluta claredat...excepte si mai has estudiat la paleografia. Tonra al punt 1.



    20. "Algú enganya quan et diu, t'assegura, no quan et suggereix, et descriu amb (més o menys) probabilitat."



    Doncs Bilbeny enganya quan t'assegura que Colon era catala'? No se si t'has fixat, pero' Bilbeny diu que "sempre s'ha de dubtar"...excepte quan fa afirmacions ell. Ell diu haver demostrat tot sense cap dubte.



    En tot cas no, hi ha afirmacions que es pot qualificar de certes o falses. Quan Bilbeny diu que gairebe' ningu' dubta de la catalanitat de Colon es fals, res mes a dir.



    21. "l'hauries sentit dir que en el genocidi americà segurament van participar catalans. O sobre la devastació militar en les conquestes de Mallorca, València o Itàlia. És clar, Grècia."



    Sempre minimitza el paper dels catalans en actuacions dolentes. Amb arguments ridiculs afirma que Colon tenia el maxim respecte pels indigens. Completament fals. Tot es la culpa dels castellans. Victimista i ridicul.



    22. "Et preocupen els genocidis DELS catalans?"



    Obviament. Aixo' no te res a veure amb la nostra conversacio'.

  23. Pau Collado Cruz
    20-11-2021 06:36

    No Guillem, no estic qualificat per evaluar els articles i llibres de cap expert doncs no tinc coneixement específic en cap àrea. Però si puc valorar una sintaxi acurada (com ara, saber quina és la preposició idònia), la claredat en el discurs, la coherència d'estil o la validesa argumentativa d'un text, encara que no entengui tot el vocabulari. Les categories també serveixen per a la síntesi, no sols l'anàlisi.
    A banda d'establir una difícil confrontació entre els meus apunts generals i una producció intel·lectual concreta, crec que vols determinar la validesa d'aquests apunts en funció d'un virtual examen acadèmic únic (inefable per abstracció) i total (impossible per condició humana). No menystinc l'academicisme per se, però si qüestiono certs posicionaments conceptuals. Vull dir que l'academicisme queda en entredit en un canvi d'un paradigma (p.ex. del creacionisme al transformacionisme lamarckià) o sota un model ideològic (p.ex. prejudicis socials -Malthus- o racistes -darwinisme-).
    Si el criteri per establir veritat és ser acadèmic no sé si cal que segueixis llegint, ja que en vuit anys d'universitat el meu únic títol és un campionat de mus. El que vaig entendre és que els acadèmics descriuen la realitat segons el seu marc conceptual. La psicologia educativa dominant explica els processos d'aprenentatge des del constructivisme vigotskyà, però hi caben el gestaltisme, la psicologia transpersonal o la biodescodificació. Si la universitat permet perspectives força diferents, per què no les hi permets tu aquí? A vegades els acadèmics necessiten incorporar diferents models per a un sol cas (p.ex. l'enteniment de l'estructura molecular necessita de la Teoria de l'enllaç-valència per a unes mol·lècules o de la Teoria de l'orbital molecular, per a d'altres). I tu no acceptes que es provi d'explicar la història d'una altra manera? El que he trobat sempre són damnificats: "Bohr no entra en aquesta casa [universitat]" deia el cap del departament de Química Inorgànica [UB]; o el conductisme, arraconat en l'estudi de processos cognitius.

    A veure si m'explico millor...

    1. Entenc que una censura sistemàtica no ha d'implicar una transmissió gremial esotèrica sinó que el sistema s'hagi conformat en una operació (que podria ser en una, dues generacions) quan es té un control quasi absolut (que podrien ser la monarquia i la cúria compartint objectius) del coneixement i les institucions. Per molts estudiosos que hi haguès, hom aprendria dels mateixos llibres. I algú que se sortís de la línia seria censurat o defenestrat. Penso que això és factible en el mitjan del XVI.

    Parteixo d'una posició massa subjectiva? Crec que respondràs que sí, atenent al tweet que detalles al 8., "El veritable drama social del cas -i per això fem aquest llibre- és que una part molt important dels mitjans de comunicació i de les entitats polítiques es fan ressò dels plantejaments dels membres de l'INH, els legitimen i els tracten amb normalitat”, on emfatitzes (és l'unica referència externa que hi adjuntes) una perspectiva que no comentaré.

    Jo, si acceptes que sóc quelcom més que un ratolí embadalit pel flautí d'en Bilbeny, no veig lògic que un estudiós revolucionari (li ha donat una volta a la història tornant a l'origen) i que ressuscita la nació catalana no tingui cabuda a la Universitat de Barcelona o a la TV3 (exceptuant tres aparicions breus, en programes de safareig, fa més de 15 anys) en la nostra època? Però tu has vist com s'omple la programació??
    I respecte dels censors: https://www.inh.cat/articles/Censura-historica-als-nostres-dies.
    Ai perdó, que l'inh no és fiable per a tots dos. Creus que han empressonat algun anarquista o sindicalista darrerament? Ens ho han explicat?
    S'ha amagat la bandera catalana en les realitzacions de tv al Camp Nou? Com li diem al fet que TVE no va donar la notícia del campionat mundial d'hockei patins guanyat per Espanya al 2013? Hi ha censura sobre David Raventós?

    Havia censurat Sabino F. Campo durant anys la conversa telefònica en la que el campechano modula el 23-F? Censurava la premsa, Fraga o l'Enrique Múgica la conformació d'un govern de concentració que aguaitava rere el cop d'estat? Han censurat Manglano o Antoni Asunción el mètode "Corcuera-cartabomba"? Que no diuen les lleis de censura qui són exactament els censors?

    2. Entenc que dius, amb ironia, que els historiadors i filòlegs manipulen.

    3. Cert que no he estat concret. Pretenia posar un exemple no català per a evitar la polèmica. Sí, entenc que s'ha estudiat. Tampoc volia posar el focus en la censura acadèmica, sinó en el control polític de la informació. Vull dir que el resultat de les conclusions, per més clares que siguin (com crec que és el cas) ni tan sols han modificat la relació de l'estat espanyol amb els EUA. I el govern d'aquest, el beneficiat d'aquella construcció històrica, avui dia es beneficia encara sobre la realitat cubana i sobre la visió que de Cuba tenim. en general, al món occidental.

    4. Les proves sobre Japó són contundents per experiencials, cosa que no passa amb els altres exemples que hi poses. Per això hi ha persones que han de cercar proves més enllà dels documents.

    5. No parlo dels governs perquè no veig que aquests debatin sobre fets, més aviat els imposen.

    Suposo que amb cherry-picking et refereixes a un mètode científic que no és nomès hipotètico-deductiu, també inductiu, i que es nodreix de les bases per a l'estudi dels conceptes de la naturalesa del passat: l'estudi de l'arqueologia, la mitologia (llegendes, relats populars, rituals, proverbis, cants, doctrines...) i la antropologia cultural comparada.
    I també penso que el mètode de menystenir personalment el cap de recerca de l'Institut no és sinó una constant falàcia ad hominem, construït des d'una sistemàtica falàcia ad baculum.

    6. Podrìem dir que el relat oficial és la història que accepta el poder, la que difon. Jo conec la tasca de l'inh des de fa dos anys i fa més de 25 que crec que TVE és una eina del govern espanyol o TV3 del català. No sé res d'historiografia, però sí qui grafia la historia.
    Penso que la història oficial/construïda/convenida (pels poders) no parteix de raons independents d'altres interessos (econòmics, institucionals...).

    7. Hauries d'aprofundir en els adjectius amb què qualifiques la frase.

    8. Tu vols un document no català on hi figuri el nom Joan quan aquí tot déu ha tingut el nom castellanitzat fins fa ben poquet. I que hi digui Bertran quan ni tu mateix hi poses el cognom matern en aquest xat. Ja.

    9. La majoria de conclusions històriques de l'estat espanyol (sí, també inclosos catalans) són impossibles si atenem als documents. DONCS NO ACCEPTEM QUE ES POSIN EN DUBTE.

    10. Caldria saber de paleografia per analitzar un document que dissimulès mínimament la seva falsedat. No em crec que no vegis que són lletres diferents. No ho vols veure, així no es pot discutir.

    11. Algú enganya quan et diu, t'assegura, no quan et suggereix, et descriu amb (més o menys) probabilitat.

    12. No vull tornar a veure o sentir els videus o xerrades d'en Bilbeny nomès per ser precís en aquesta resposta. Si volguessis, l'hauries sentit dir que en el genocidi americà segurament van participar catalans. O sobre la devastació militar en les conquestes de Mallorca, València o Itàlia. És clar, Grècia. Et preocupen els genocidis DELS catalans?

  24. Guillem Caralt
    19-11-2021 14:04

    QUINS ARGUMENTS MES BONS!



    ETS TOT UN ERUDIT!

  25. Franquinspain
    19-11-2021 12:07

    HOSTIA queralt tio, ets un malalt!!!! Però que fots amb la teva vida???

    Ara m'ha vagat per fer un repàs dels diferents articles de molts dies enrera, i he comprovat, nano que ets un TARAT INTEGRAL!!!!


    Has de cobrar! oi? Per anar deixant sempre l'últim comentari, com deia Rambo dia a dia, hora a hora, setmana a setmana, pels segles dels segles, oi???

    Queraltet xiquet, que fots un munt de pixarrades més enllà de les TRES DE LA MATINADA???

    Ho veus normal tu això?


    Has d'admetre que tens el fer d'un gos que s'ha escapat, i VAS com un boig per deixar rastre, desesperadament, abans no et tornin a estacar.


    Dia, nit i matinada, olorant i olorant, viam si algú ha deixat res, després, per ser tu l'últim a pixaar, oi?


    Jo, com molts altres per aqui, podem passar dies, setmanes o mesos sense deixar cap comentari, però tu nano estàs malalt.


    Només he fet un repàs per aquests percals, i dia rera dia, setmana rere setmana, a totes hores NECESSITES, deixar els rastre.


    Has d'admetre que la metàfora de GOS que olora culs i rastres és el MÉS ADEQUAT, per descriure el que fas, Queralt.

    Passo de seguir repassant, ja en tinc prou per vere que ets un malalt.

    Jo, a diferència de tu, tinc vida. Família. Practico esport, llegix,....

    Potser d'aqui uns dies torno per aquí per veure si segueixes igual d'AMORRAT, dacord?

    Tu ves fent Pixarrades, eh? i no oblidis la medicació.

    I dorm! per la mort de Deu!!! Dorm!!!!


  26. Guillem Caralt
    14-11-2021 02:39

    QUINS ARGUMENTS MES BONS!



    Es nota que tens el nivell intel.lectual d'un agent de viatges de poble!

  27. Edmund Cooke
    13-11-2021 23:23

    Highface….resum del teu argumentari….

    1. BLA, BLA…

    2. HGU, GUH, BLA

    3. AUGU, BLA, BLA….

    …. Ja has acabat?…. Nomes això?

    Mes si us plau, babau!

  28. Guillem Caralt
    13-11-2021 20:59

    1. Segons vosaltres, tots els textos de "Servent" van ser censurats i retocats pels censors, i despres (o abans, no tinc ni idea de la vostra imbecilitat du jour). O sigui, els textos que cites aqui igual son invents dels censors. De fet, no poden ser originals de Servent, puix els censors odiaven Catalunya i mai haurien permes que algu' escrigues elogis d'aquest tipus.



    Veus, LluiMari? Aixo' es el problema d'inventar tot. Podeu enganyar a uns quants ignorants, pero' les vostres inconsistencies son obvies pels erudits.



    2. El teu argument es que si un autor parla be' d'un lloc, obviament es el seu lloc d'origen. Doncs obviament Stendhal (nascut a Grenoble, segons la historia oficial) havia de ser italia', puix era enamorat d'Italia, i es veu en els seus escrits. I Flaubert, que criticava la societat francesa, obviament era d'un altre pais. I aixins amb Dickens, Dante, Dostoievski, Camilo Jose' Cela. Nathaniel Hawthorne--be', tots els grans autors de critica social.



    Aixo', obviament, es una tonteria, i demostra que tens una mentalitat molt i molt petita. Per tu, Catalunya i els catalans han de ser els millors. Els millors cantants d'opera son, obviament, Montserrat Caballe' i Josep Carreras. El millor menjar es pa amb tomaquet amb fuet. El millor dels 100 metres es un xicot "molt rapid" del teu poble, molt mes rapid que Usain Bolt, oi?



    3. Es nota, una vegada mes, una inconsistencia (i deshonesta). Don Quijote (el personatge, no el llibre) es per vosaltres el castella' emblematic. No veu la realitat. Mentider. Desgraciat. Boig. Pero' quan diu, "Y así me pasé de claro a Barcelona, archivo de cortesía, albergue de los extranjeros, hospital de los pobres, patria de los valientes, venganza de los ofendidos y correspondencia grata de firmes amistades y en sitio y en belleza, única", doncs no podeu dir "Don Quijote ha dit aixo'". Resulta que "SERVENT ha dit aixo'". O sigui, no encaixa que un personatge tan malvat i desgraciat tingui aquesta visio' de Barcelona.



    No se si comenceu mentiders, pero' despres d'uns anys amb l'INH, ho sou tots.

  29. Edmund Cooke
    13-11-2021 19:43

    Highface:

    1, 2, 3, …., 9, 10, 11, 12…..BLA,BLA,BLA….

    Llegeix, apren i calla sòmines:

    Miguel de Cervantes Saavedra
    (Alcalá de Henares, 1547 – Madrid, 1616)


    "Y así me pasé de claro a Barcelona, archivo de cortesía, albergue de los extranjeros, hospital de los pobres, patria de los valientes, venganza de los ofendidos y correspondencia grata de firmes amistades y en sitio y en belleza, única".
    (El Quijote; 2ª part , cap. 72)

    "Con todo esto, no se descuidaron de darse priesa, de modo que llegaron a Barcelona poco antes que el sol se pusiese.

    Admiróles el hermoso sitio de la ciudad y la estimaron por flor de las bellas ciudades del mundo, honra de España, temor y espanto de los circunvecinos y apartados enemigos, regalo y delicia de sus moradores, amparo de los estranjeros, escuela de la caballería, ejemplo de lealtad y satisfacción de todo aquello que de una grande, famosa, rica y bien fundada ciudad puede pedir un discreto y curioso deseo".
    ("Las dos doncellas", Novelas ejemplares)

    "Los corteses catalanes, gente enojada, terrible y pacífica, suave; gente que con facilidad da la vida por la honra, y por defenderlas entrambas se adelantan a sí mismos, que es como adelantarse a todas las naciones del mundo".
    (Los trabajos de Persiles y Segismunda)

    Desperta Ferro!

  30. Guillem Caralt
    13-11-2021 14:17

    El millor comentari mai fet per descriure com funciona l'INH (ho cito de memoria):



    "Lo impresionante de Bilbeny no es haber convencido a unes centenares o miles de personas sin conocimientos de historia o de historiografia que el, ignorante e incompetente y deshonesto, es experto en todo. Muchos pseudohistoriadores lo hacen. Lo impresionante es haberles convencido que son expertos en todo ellos."



    Pau, estas qualificat a evaluar els articles i llibres de tots els experts professionals del mon?
    O sigui, podries decidir tu qui hauria de ser catedratic universitari de totes les universitats del mon i qui no?


    A veure....





    1. "Diria que tots qui ens en sentim part donem per fet que aquesta ha estat i és sistemàtica."



    O sigui, fa molts segles que miles de funcionaris de l'Estat Espanyol treballen en secret per manipular tots els documents de tots els arxius del mon (no nomes d'Espanya). Aquests funcionaris havien de passar els seus secrets a cada nova generacio'. amb els seus llibres d'instruccions. I mai s'ha escapat cap paper d'aquest grup secret. I mai ha confessat cap d'aquests censors. I cap expert mai ha trovat cap prova de la seva existencia. I cap Gran Investigador de l'INH mai ha descobert cap document manipulat (i Bilbeny ens explica que ha anat a molts arxius...i mai t'has demanat perque', si mai ha descobert cap document....)



    2. "Dieu que els nostres investigadors manipulen."



    Obviament. Aixons enganyen als sabaters, pastors, enginyers, veterinaris, policies, etc...pero' mai als historiadors o filolegs.



    3. "Però, seria la primera vegada a la història? Sé que no ho creieu perquè nomès caldria un cas (i.e. USS Maine, 1898) per refutar-ho."



    No es pot debatre el cas del USS Maine a les universitats? A mi em van explicar el us propagandistic del Maine al col.legi, quan tenia 13 o 14 anys (als EUA). Els investigadors professionals no poden investigar el cas? Necessitem un "New History Institute" per explicar la veritat? Quin exemple, mare meva....




    4. "Tots ens podem equivocar emmarcant els fets en un desideratum cosmogònic, nacional o cultural. "Guerra d'Independència americana" o "Segona Guerra Civil anglesa"?"




    Aquestes questions, d'interpretacio' i no pas de fets, son molt diferents. Va ser justificat utilitzar la bomba atomica? Ho debaten els historiadors (i altres). No debaten si es va utilitzar la bomba atomica en Japo' o en Montreal--malgrat les "proves" que trobaria un investigador com Bilbeny. Les proves que va ser Hiroshima i Nagasaki son contundents--com les proves de la genovesitat de Colon i el lloc de neixement de Cervantes.



    5. "Sembla que pels estatunidencs la WWII comença el 1941, fent front a una agressió, i amb una sola voluntat d'ajuda. Els anglesos ja admeten que aquells van entrar a la guerra nomès per aprofitar-se de l'escanyada situació econòmica anglesa -provocada pels mateixos USA- i que fins el 2006 no van acabar de pagar-los-hi. Ara bé, per molt acurats que siguin els arguments i els números que es revelen, el relat oficial de l'amic yanqui encara perdurarà. Què en penseu de Pearl Harbour?"

    Son questions molt complicades, i si, es debaten a la universitat, i si, les opions del experts canvien amb el temps. La teva visio' de la historia es molt i molt "senzillista". "Els anglesos ja admeten"? Tots? O parles nomes del govern? I aixo' que dius es completament demostrat? Veig que ets tu de la "historia oficialista", que no admet revisio'. Com la catalanitat de Colon. Es pot pensar que Colon era catala' nomes si no feu cas a les proves contundents, i accepteu proves imaginaris--sempre amb cherry-picking, ben entes.



    Que penso de Pearl Harbor? Que es trova en Hawaii. O teniu proves que forma part dels Balears?



    6. "Els qui no escrivim el relat oficial,"



    Aixo' del "relat oficial" demostra que no teniu ni idea. Es un terme utilitzat per Bilbeny per captar persones que no tenen ni idea de com funciona la historiografia. Es la "historia acceptada", i esta' acceptada perque' hi ha proves, i vosaltres tambe' n'acceptau gairebe' tot. Colon va anar a America al 1492 o be al 1742? COM HO SABEU, si tots els documents son falsos?



    7. "els que no manem (artesans respecte cortesans, trascendentalistes respecte materialistes, catalans respecte castellans, etc.) nomès podem atendre la raó."



    Una petita frase amb una mica de tot: supremacisme, victimisme, mentida i manipulacio'. Els historiadors catalans, la majoria independentistes, tambe' rebutjen els vostres estudis.



    8. "Dius, Guillem Caralt, que no s'ha mostrat cap document que relacioni...Que no val que a en Colom se l'anomeni Johannes o Joao? Sí, es pot dir que són uns documents més, però per això el treball de contextualització (mapes, gravats, llengua, toponímia, finançament, moneda, ciència, indústria, roba, arquitectura ideològica i política, etc) que no teniu dret a obviar."



    No, no hi ha cap document que relacioni Joan Colom i Bertran amb America. Cap. Obviament els experts utilitzen els mapes, etc per estudiar la historia, pero' fer-ho sense saber res dels mapes--com tots vosaltres--i amb una clara intencio' politica--com tots vosaltres--i amb unes conclusions predecidides--com tots vosaltres--es fer el ridicul. No, Colon va ser genoves. Un gran fil de l'amic Arturo:



    https://twitter.com/themarquesito/status/1230426903569469441



    Cap "investigador" pot rebutjar els arguments de l'Arturo.



    9. "Sosteniu una tesi monolítica en virtut de documents que mostren múltiples llocs de naixement, plurilocalització de ports de sortida, deslocalització dels d'arribada o contradiccions temporals insostenibles?"



    No se de que parles, pero' a vegades si, hi ha contradiccions. I els historiadors segueixen les proves. Vosaltres: "HI HA COSES QUE NO ENTENC...DONCS CERVENT ERA CATALA'!!!"



    10. "És un document de referència la partida de Carvantes?"



    No conec cap "partida de Carbantes". Es un exemple perfecte de la metodologia INH. Cap de vosaltres ha estudiat paleografia, doncs no sou capacos de llegir documents antics (doncs em demano com es que Bilbeny diu que ha llegit tants documents...)



    El "Ca-" que pensis llegir, sense saber res de paleografia, es "Ce-", obviament, per nosaltres que en sabem. O si no, tots els documents contemporanis referents (per exemple) a CERVERA son falsificacions, doncs diuen CARVERA (o CARBERA).

    A part d'aixo', la idea es ridicula. Esteu dient que la maquinaria de la censura, que ha funcionat des de Marco Polo fins a avui i que ha enganyat a tots els experts, ha utilitzat un document que posi "CARBANTES" en comptes de crear un document, o 200 documents, que expliquen la vida de CERVANTES? Perque' no existeixen mes documents relatius a la seva vida, si la censura es dedicava a crear documents d'aquest tipus?



    11. "No sé, crec que ningú a la seva vida personal o intel·lectual creu a qui l'enganya repetidament."



    Doncs vosaltres si.



    12. "També, és clar, el que refereix els nostres propis genocidis. D'això parla sovint en Bilbeny,"



    Un enllac, sisplau, per veure on Bilbeny parla d'un genocidi perpetrat per catalans.

  31. Ramiro Romero
    13-11-2021 12:30

    Si pensáis que el siglo de oro, la conquista de América, la reconquista de la península, los grandes escritores, pensadores, Santos, que la nobleza castellana, Navarra, astur, o portuguesa proviene de la catalana,,,,,que todo es catalán, desde el comercio a la ONU, desde el gótico al renacimiento,,, si pensáis que sois el pueblo elegido,,,, que todo es obra de la pérfida Castilla que lo ha manipulado todo,,,, y que ninguna cátedra de historia del MUNDO, lo ha descubierto,excepto esta página web,,,,,, tenéis un problema,,,,,,, allá vosotros, chavales,, a mi me da igual,,,,, suerte

  32. Pau Collado Cruz
    13-11-2021 06:24

    Entenc que l'Institut NOVA Història es diu així perquè la volem sense censura. Diria que tots qui ens en sentim part donem per fet que aquesta ha estat i és sistemàtica. Crec que és redundant que en cada article us estireu dels cabells per què partim d'aquesta premisa. Si creieu que estem bojos, no ens feu atenció, baldament intenteu que tornem a la normalitat.

    Dieu que els nostres investigadors manipulen. És una posssibilitat que es dóna amb la vostra participació aquí, a la llum de tothom, en l'espanya democràtica del XXI. Però, seria la primera vegada a la història? Sé que no ho creieu perquè nomès caldria un cas (i.e. USS Maine, 1898) per refutar-ho.

    Tots ens podem equivocar emmarcant els fets en un desideratum cosmogònic, nacional o cultural. "Guerra d'Independència americana" o "Segona Guerra Civil anglesa"? Sembla que pels estatunidencs la WWII comença el 1941, fent front a una agressió, i amb una sola voluntat d'ajuda. Els anglesos ja admeten que aquells van entrar a la guerra nomès per aprofitar-se de l'escanyada situació econòmica anglesa -provocada pels mateixos USA- i que fins el 2006 no van acabar de pagar-los-hi. Ara bé, per molt acurats que siguin els arguments i els números que es revelen, el relat oficial de l'amic yanqui encara perdurarà. Què en penseu de Pearl Harbour?
    Els qui no escrivim el relat oficial, els que no manem (artesans respecte cortesans, trascendentalistes respecte materialistes, catalans respecte castellans, etc.) nomès podem atendre la raó. Raons, estem o no d'acord amb el marc conceptual, aquí s'hi donen moltes des de moltes perspectives. I per això enraonem tant.

    Dius, Guillem Caralt, que no s'ha mostrat cap document que relacioni...Que no val que a en Colom se l'anomeni Johannes o Joao? Sí, es pot dir que són uns documents més, però per això el treball de contextualització (mapes, gravats, llengua, toponímia, finançament, moneda, ciència, indústria, roba, arquitectura ideològica i política, etc) que no teniu dret a obviar.

    Sosteniu una tesi monolítica en virtut de documents que mostren múltiples llocs de naixement, plurilocalització de ports de sortida, deslocalització dels d'arribada o contradiccions temporals insostenibles? És un document de referència la partida de Carvantes?
    No sé, crec que ningú a la seva vida personal o intel·lectual creu a qui l'enganya repetidament.

    Jo no he sentit o llegit als investigadors pontificar sobre res, i sí contagiar la passió i il·lusió pel coneixement. També, és clar, el que refereix els nostres propis genocidis. D'això parla sovint en Bilbeny, es nota que pareu poc l'orella. I així no ens ajudeu a conèixer-nos millor. Salut i mercès

  33. Alvaro Prim
    12-11-2021 21:45

    O la limpieza etnica de las Baleares y del Alguer

  34. Guillem Caralt
    12-11-2021 20:56

    "Ara, de moment no poden enviar-nos a la foguera, ni requisar-nos el bens."



    Com els catalans van fer amb els jueus, vols dir?

  35. Guillem Caralt
    12-11-2021 20:37

    Franqui, em sembla que tens un problema de comprensio' lectora, si realment penses qu'els rabiosos som nosaltres, i no el LluiMari. Es trist. Segurament al teu poble no hi havia cap escola, perque' els nens nomes ajudaven els seus pares amb les ovelles.



    En tot cas et deixo dos fils de l'amic Arturo, tan culte i erudit com tu ets d'analfabet i paleto.



    Veurem si pots rebutjar la seva documentacio'.



    https://twitter.com/themarquesito/status/1230426903569469441



    https://twitter.com/themarquesito/status/1233000136550252546

  36. Franquinspain
    12-11-2021 20:12

    Molt bó Edmund. He frisat llegint el que escrius. Si tots aquests trolls rabiosos, intervenen i borden, és perquè anem per bon camí. Ara, de moment no poden enviar-nos a la foguera, ni requisar-nos el bens. Bé si que ho fan, però per publicar estudis i recerques, de moment no, i això els fa sentir moooolta ràbia. Ja que és va fent feina i no poden aturar-ho. És a dir, si els cou és que pica. Tu fot-lis que la resta ens en fem un fart de riure. Ells repetint com a lloros les "grans veritats", i les típiques imbecilitats del nivell de "que pone en tu dni" fins i tot en Karalt, tot i pretendre ser més "erudit" fa el mateix. Aqui és presenta les raons que tota aquesta suposada històriografia es basa en de tot de còpies de còpies de documents que perfilen un cami clarament legitimador d'interesos del poder reial i religiós,i es presenta estudis i treballs posar-los als morros les contradiccions i els documents clarament manipulats, traduits, la censura, etc etc, i ells rabiosos, ( i ho estan de rabiosos i presents en aquest espai, ja que no se'n deixen ni un article per comentar, per ser els darrers a bomitar bilis. Però els treballs manipuladors de censura, poder reial o inquisició,..és tant evident,...., són aqui entre tota la suposada i "sagrada" documentació, i no ho poden amagar. Els trolls i karalts responen amb penosa infantilitat.Per exemple: " i les banderes del Teixeira?" I ells responen, "va ser.... va ser... un divertimento de un innadabtat o.... Les catalanades i els mateixos errors de traducció en la majoria de literatura del segle d'or castellà? No res. Cateniano conio! Que siguin els mateixos errors i catalanades que el TIrant i el Tirante antics? No res, us ho inventeu. Cordova i Cardona? Res. "Foto" de boabdill a la tomba d'un cardona a Cardona? Us ho inventeu. T'agraeixo que els fotos canya, ja que molts passem de intentar enraonar amb aquells que són incapaços de fer-ho, per més que els posis als morros la evidència. Caralts i psicoles, continueu, que a cada revés que en Edmund us venta, la resta frisem i aprenem, a cada rabia biliosa, embadurnada de despreci i suberbia us coneixem més. Nosaltres anem fent via. Vosaltres ens acompanyeu plens de rabia. Com va això eh? Va bé o no? Si si, segur! segur! Que bé que m'ho passo, percevent el vostre sentiment.....

  37. Guillem Caralt
    12-11-2021 17:24

    Quan Franco feia un discurs, sempre era una col.leccio' d'imbecilitats i al final, BIBA EJPANYA!



    Amb el LluisMari, lo mateix, amb D'ESPER T'HA FERRU!

  38. Bernal Francés
    12-11-2021 15:50

    "Abstenir-se d'insultar o utilitzar un llenguatge ofensiu, burlesc, violent o xenòfob contra cap persona o la seva feina."

    No sé, lo mismo "tros de llondro" o "zombie de merda" son muestras desaforadas de cariño, oi, Sr. Administrador?

  39. Edmund Cooke
    11-11-2021 15:08

    En resum, aquest pseudoindividu hauria d'estar ingressat i sedat de per vida...però si us plau high face, no deixis de espeternegar, ja que cada cop que somiqueges ens fas més lliures. Gràcies benvolgut zombie....

    Desperta Ferro!

  40. Edmund Cooke
    11-11-2021 15:05

    D'altra banda, segons la wikiwand els orígens dels Queralt esdevé a partir de l'existència del Castell de Queralt, que es remunta com a mínim des del govern del comte Guifré, entre els anys 880-897, quan aquest comte organitzà el repoblament del comtat d'Osona, del qual aquesta fortalesa era en aquell moment el límit més ponentí. L'any 976 el comte Borrell II i la seva muller Ledgarda vengueren a Guitard, vescomte de Barcelona, el castell de Queralt. La família vescomtal barcelonina es desprèn del castell a favor de Trasoar de la família dels vescomtes d'Osona, els fills del qual s'adjudicaren la possessió del castell en la totalitat. A principis del segle XI fou discutida la propietat entre dos senyors, Sal·la, bisbe d'Urgell i Sendred de Gurb. L'any 1002, els comtes de Barcelona Ramon Borrell i Ermessenda de Carcassona convocaren judici i se suposa que la sentència, que no es coneix, fou favorable al bisbe Sal·la. Això no obstant, l'indret es troba vinculat als Gurb-Queralt, que en foren els únics senyors, no sabem si per compra o per usurpació, mètode sovint emprat a l'època.
    Durant el període de govern de Bernat Sendred de Gurb, es produí un important repoblament de les terres ponentines del castell, creant nous nuclis de població i els castells de Montargull, Rauric i Figuerola, tasca que continuà el seu fill Guillem Bernat de Queralt, mort el 1084 i PRIMER A EMPRAR EL LOCATIU de Queralt com a cognom.

    "”Curiós i sorprenent que el nostre zombie es faci dir Guillem Caralt, oi?...tot just quan apareix el locatiu Queralt com a cognom, oi zombie patètic??"”

    Degut a diverses morts sense descendència la propietat es dividí en dues branques de la família anomenades Queralt i que posseïen diferent classe de domini; per exemple, una el domini eminent (el dret de propietat superior al domini útil dels senyors), i l'altra la possessió en feu o la castlania. A finals del segle XII i principis del XIII la branca principal desapareix i la branca secundària s'instal·la a Queralt. L'any 1212, Arnau de Timor compra a Berenguer III de Gurb Queralt el castell en lliure i franc alou i el seu fill es cognomena Queralt i reuneix la baronia de Santa Coloma.
    Vers el 1365 era de Dalmau de Queralt, senyor, també, del lloc de Santa Coloma. Senyors notables de Queralt foren Pere IV de Queralt, finat el 1408, i sobretot Pere VI de Queralt, militar, diplomàtic, home de lletres, que estigué al servei dels reis Pere el del Punyalet, Joan I i Martí l'Humà. El 1463 un successor de la nissaga, Guerau I, partidari de la causa catalana de la Generalitat, és desposseït pel seu fill Dalmau II, partidari de Joan II. Pere VIII, el 1599, rep el títol de comte de Santa Coloma de mans de Felip III de Castella. L'hereu, Dalmau III de Queralt, fou virrei de Catalunya en esclatar la Guerra dels Segadors i fou mort el dia del Corpus de Sang (7 de juny de 1640). El seu fill, distingit per Felip IV serà elevat a Grande de España el 1647.
    El comte de Santa Coloma va vendre el castell, el 1842, al comerciant Josep Safont. L'últim cop que es va fer servir com a defensa va ser en la guerra carlina. Desde llavors, tot el conjunt està derruït i abandonat.

    Pel que fa a l'Església de Sant Jaume de Queralt, fou la primitiva parròquia, esmentada ja al segle X i situada al peu del turó on està situat el castell de Queralt. Després de la devastació de la zona barcelonina, el 985, per les forces d'Almansor, la propietat del castell de Queralt fou controvertida entre Sal·la, el bisbe d'Urgell, i Sendred de Gurb, que s'intitulà des d'aleshores de Queralt. El bisbe adduïa que el dret i la potestat que l'església de la Seu d'Urgell tenia sobre el castell de Queralt li venia de Guadall. En conseqüència, ell, Sal·la, havia fet sortir els homes que custodiaven el castell, amb fidelitat a l'església, i els havia fet tornar a entrar, per tal que constés que depenien d'ell. A desgrat de la sentència aparentment desfavorable del 1002, el castell i tot el conjunt, quedà a les mans de la família Queralt, com ja hem apuntat.

    Incendi al 2021

    El 24 de juliol de 2021 es va declarar un incendi al municipi de Santa Coloma de Queralt que ràpidament es va estendre a la comarca de l'Anoia. Les dues esglésies i el castell van ser engolides per les flames del foc però l'afectació a les restes fou superficial....

    Potser va ser aquest zombie qui va encetar l'incendi, oi?

  41. Edmund Cooke
    11-11-2021 15:03

    Segons el Blasonari castellà a continuació us detallo l'origen i història dels cognoms Queralt/Caralt. Es sorprenent que no aparegui ni un Caralt, tots Queralt:

    Este ilustre y noble linaje es muy antiguo en Cataluña. Algún autor dice que su primitivo origen lo tuvo en la comarca del Ampurdán gerundense, pero, sin duda, procede de la villa de Santa Coloma de Queralt (cuyo segundo nombre tomaran por apellido), perteneciente a la provincia de Tarragona. De la casa solar de Queralt, en dicha villa, referiremos más adelante una sintética genealogía. Otra casa de este linaje radicó en la Pobla de Sales (Urgel), en la provincia de Lleida, y en su iglesia parroquial tenía capilla propia, la de Santa Catalina.
    En Cataluña tuvo casas solares en Vilafranca del Penedès, sus dueños Monserrat Queralt y Pere Queralt Parayre; en San Celoní (ambas en Barcelona), su dueño N. Queralt; en Balaguer, su dueño Jaume Queralt; en Aramunt, su dueño Joan Queralt; en Galliner, Montesquiu y Puig del Anell, su dueño Perot Queralt; en Pobla de Segur, su dueño M° Grau de Queralt; en Gerri de la Sal, su dueño Augeli Queralt; en Altrón, sus dueños Joan Queralt y Ramón Queralt; en Sauri, su dueño Joan Queralt; en Llesuy y La Torre, su dueño Mateu Queralt; en València de Aneu, su dueño Jaume Queralt; en Seo de Urgel, su dueño M° Gaspar de Queralt; en Lleida, su dueño Mossén Antoni Queralt; en Borjas Blancas, su dueño Ramón Queralt; en Albagés (todo en Lleida), sus dueños Bernat Queralt, Joan Queralt y Miguel Queralt; en Ulldecona, sus dueños Bertomeu Queralt, Matheu Queralt y Mossén Jaume Queralt; en Alcanar (ambas en Tarragona), sus dueños Joan Queralt y Pere Queralt; y en Tarragona, su dueño Joan Queralt, documentadas en la Fogueración catalana de 1553; en Cabrera de Mar (Barcelona), citada en el siglo XVI; y en San Feliú de Guixols (Girona).
    Prueba la antigüedad de los Queralt catalanes la destacada intervención de algunos de sus caballeros en la conquista del Reino de València al servicio del Rey aragonés Don Jaime I, así como las fechas en que vistieron el Hábito de la Orden de San Juan, en el Gran Priorato de Cataluña.

    Arnaldo Queralt fue en esa Orden Comendador de Alguayre y de Cervera-Ametlla, en 1289; de Espluga de Francolí en 1284-1290, y de Villafranca del Penedès en 1295. Inés Queralt, fallecida el 27 de Octubre de 1310, fue Priora.
    Felipe Queralt Cardona Requesens y Rocabertí probó su nobleza para ingresar en la Orden de San Juan en el Gran Priorato de Cataluña, en 1548.

    También tiene mucha antigüedad este linaje en los reinos de València y Murcia, a donde lo llevaron los caballeros catalanes que sirvieron en su conquista al Rey Don Jaime I de Aragón. El autor de la "Historia Murgitana" hace un breve compendio de los nobles y soldados de cuenta que acompañaron a dicho Rey en la jornada que realizó desde Elche para la conquista de Orihuela (Alacant) y Murcia, con la relación de las villas y lugares que se le fueron rindiendo y de los caballeros que en aquellas localidades dejó heredados como pobladores, y en ese compendio figura Pedro Queralt, Maestre de la Orden de Santiago. Martín de Viciana confirma que los Queralt de València y Murcia proceden de la antigua familia catalana de este apellido y menciona a Ramón Queralt, Caballero de la conquista, de quien fue descendiente otro Ramón Queralt, que pobló en Massamagrell (València), con otros treinta pobladores. También fueron descendientes del primer Ramón citado, los hermanos Luis, Francisco, Mosén Ramón y Juan, que residieron en la villa Valènciana de Ayora y fueron Caballeros del extremo brazo militar de la ciudad y Reino de València, según lo probaron ante el Portante-veces de General Gobernador de aquella ciudad, el 24 de Mayo de 1540. En la misma probanza demostraron proceder de la familia Queralt de Cataluña

    N. Queralt, de la comarca de Anoia (Barcelona), fue de los primeros repobladores de Catí (Castelló) en 1240. Bartomeu Queralt, de la comarca de Anoia, fue vecino de Castelló de la Plana en 1398. Bartholí Queralt fue vecino de Traiguera (Castelló) en 1316-1330. Pere de Queralt fue vecino de Traiguera (Castelló) en 1379. Bernat Queralt, de la comarca de Cuenca de Barberá (Tarragona), fue vecino de Almassora (Castelló) en 1379. Francesc Queralt y Guillem Queralt fueron vecinos de la ciudad de València en 1354-1373. Ferrer Queralt y Ramón Queralt, de la comarca de Anoia, fueron vecinos de Massamagrell (València) en 1271. Bernat Queralt, Jacme Queralt, Romeu Queralt y Romeu Queralt, de la comarca de Anoia, fueron vecinos de Alzira (València) en 1399. Pere de Queralt fue vecino de Sant Feliú de Guixols (Girona) en 1360.

    Tots, tots, són Queralt...cap Caralt, burda castellanització del locatiu i cognom catalans...quina prova més vols zombie de merda?

  42. Ramiro Romero
    11-11-2021 14:58

    Edmun, pide ayuda, pide ayuda, sal a la calle y pide ayuda!!!!! Dios mio como están las cabezas,,,

  43. Edmund Cooke
    11-11-2021 14:58

    ....De ben segur que aquest zombie highface no es diu com ens diu, ja que mai, mai, tot i la seva ridícula i patètica supèrbia, ens ha aportat cap article o treball, titulació o identificació que demostri que es diu com es diu, però us he de dir que el cognom que fa servir, és 100% d'origen català...curiós, molt curiós...vejam:

  44. Edmund Cooke
    11-11-2021 14:54

    ....
    El poble jueu, amb més de quatre mil anys d'història pel cap baix, és el més antic de la humanitat que encara perdura, i no va recuperar la seva llibertat com a estat fins a mitjans del segle passat, després de mil·lennis...

    Tot i ser el poble que més ha contribuït al desenvolupament de la nostre espècie en tots els àmbits (monoteisme, ciències en general, arts, cultura, literatura, economia, dret, etc), mai ha tingut el reconeixement que penso es mereix amb escreix...Recordem que fins i tot en Jesus de Natzaret, anomenat pels Romans Rei dels Jueus, òbviament era jueu, com és universalment sabut,...ni cristià, ni catòlic. (invents posteriors engendrats per l'odi i l'enveja humanes).

    Tot i així, no hem d'oblidar que és un poble que ha patit al llarg de la història onades d'extermini i genocidi brutals, des de la crucifixió de INRI (suposat fundador del cristianisme) i els seus seguidors, fins a la més recent i massiva a l'Alemanya nazi, passant per la Inquisició catòlica castellana...per això van perdre el seu estat...

    També és una evidència palmària que als camps de concentració i extermini, els nazis reclutaven jueus per tal de controlar, espiar i delatar als seus compatriotes, amb l'objectiu d'evitar que s'organitzessin per assolir el seu alliberament, tal i com va intentar en Herschel Grynszpan, un dels milions d'herois esborrats...va ser una orgia de patiment, expoli, usurpació, apropiació i mort perpetrada contra la nació jueva de tota Europa que es va prolongar durant cinc anys...sens dubte el lustre més llarg i trist de tota la història de la humanitat...òbviament en Herschel va ser assassinat com milions i milions de jueus europeus...i tot i que és ben possible que molts dels jueus col·laboracionistes no fossin mentalment nazis, malauradament els seus actes no deixen lloc al dubte...eren traïdors i genocides del seu propi poble...

    Sortosament els nazis van pendre la guerra i tot va sortir a la llum, com és sabut....Però què hagués passat si l'haguèssin guanyada?... No consta gens deduir-ho, oi?... Doncs que ara tots parlaríem alemany, tots seriem rosos o pèl-rojos i l'holocaust mai hagués existit segons la història oficial....i passats 500 anys de la imaginaria victòria, allà pel 2455 DC, els historiadors i erudits alemanys i mundials afirmarien amb proves rotundes i contundents que els jueus no van existir mai com a nació i que en tot cas vam ser una colla d'il·luminats que res van fer ni van representar a la història de la humanitat...

    Quelcom força semblant ho tenim a la nació catalana esborrada i apropiada per Castella, però enlloc d'haver-se covat al segle XX concentradament en cinc anys d'orgia nazi, ho tenim repartit amb cinc segles d'orgia genocida castellana que lamentablement encara continua avui dia; "sin prisa pero sin pausa” com ells dieun...per això, tots parlem castellà allà on abans tot eren senyeres i el català era la llegua universal i per això existeixen individus com aquest sòmines autoanomenat Guillem Caralt, que amb la ment torbada com si fossin zombis caníbals, abans defensen castella i les seves tesis manipulades i dogmes de fe, que la seva pròpia nació i els seus propis orígens...tal com ho farien els jueus al futur imaginari de l'any 2455 DC que us plantejava si haguessin sobreviscut als nazis, convertint-se ells mateixos en nazis, castellans a la nostra trista realitat actual...i si encara existim, tot i que molt degenerats després de tants segles, i continuem defensant avui dia la nostra cultura, llengua, nació, pàtria i origen catalans, és simplement i senzilla per que les nostres arrels són en bona part jueves, i com ells, amb la nostra força de ment i esperit, encara estem dempeus....i així continuarem fins a recuperar la nostra llibertat i identitat usurpades.
    ....ai capito macramé??

  45. Edmund Cooke
    11-11-2021 14:51

    Highface, veig que el pentotal va fer efecte i no has caigut del llit...mala sort!...demana dosis triple abans de llegir el que exposo a continuació per si de cas t'explota el cervell. Per a la resta de lectors, pareu atenció ben asseguts....

  46. Guillem Caralt
    11-11-2021 03:47

    pobre frustrat impotent

  47. Edmund Cooke
    11-11-2021 00:58

    Més si us plau, highface més…. No paris d'espeternegar ridiculament i patètica….des que hi participes als xats les visites no paren de pujar…. Més docttorrette macramé!…

    Ah! Recorda aportar-nos llum sobre les cròniques d'en Giovio que has portat a debat i sobretot no et descuidis de demanar al teu celador que et pugi la dosis de pentotal, per si de cas somies amb els investigadors de l'INH i caus del llit amb tan mala sort que puguis patir un trencament cervical….No voldria perdre't la pista, tros de soca putrefacta!

  48. Guillem Caralt
    11-11-2021 00:28

    Llui Mari, no saps la diferencia entre un argument cientifica i una declaracio' de fe. No es pot argumentar en contra d'una declaracio' de fe.



    Es per aixo' que pots escriure dos llibres, o 200, i mai guanyaras cap respecte--excepte dels pseudo-intel.lectuals de l'INH, que saben molt be que els teus llibres no tenen cap valor, pero' que volen comptar amb el teu recolzament quan escriuen unes imbecilitats ells. Es una petita societat d'admiracio' mutua.



    Fa poc et queixaves que pocs participen en aquest xat. Es veritat. La gent normal i minimament intel.ligent han vist que l'INH es un frau i han desaparegut. Nomes queden uns quants nois de poble, sense estudis i sense coneixements.



    I jo, obviament, per ensenyar-vos que no teniu cap pes intel.lectual.

  49. Edmund Cooke
    11-11-2021 00:14

    @highface macremé:

    Cap aportació més respecte a les cròniques d'en Giovio i les conclusions d'en Pellegrino?...o es que la teva memòria de peix no arribar a retenir que has estat tu qui ha proposat l'article del 2012 al xat com a exemple i prova del teu deliri anticatalà?

    Ho dic per que, tot i ser una obvietat palmària, cadascun dels comentaris que transcrius al xat, lluny de fonamentar el que defenses, únicament i exclusiva destil·len enveja, supèrbia, ignorància, prepotència, arrogància, manca d'autoestima i un enorme i amagat complex d'inferioritat, per no mencionar els atacs i la manca de respecte per aquells que no es poden defensar... per descomptat ni un sol argument sòlid i assenyat... Tot plegat una combinació explosiva de manual psicopatològic per a tractament frenopàtic...ja t'han xutat el pentotal sòdic?

    Per la meva part, demano disculpes al fòrum, que no a tu, pel llenguatge barroer i poca solta que de vegades n'adreço, però es que és tan divertit comprovar com espeternegueu puerilment d'impotència que no me'n puc estar...sòc una mica trapella, què hi farem!...oi doctorette en macramé?...ets meravellós!, no marxis mai del xat sòmines!

  50. Guillem Caralt
    10-11-2021 21:23

    El Pellegrino sap tant de historia i filologia com jo de fisica. O sigui, res. Els seus articles aqui son imbecilitats.



    Pellegrino es funcionari de l'Estat Espanyol, o sigui, col.labora amb el regim feixista. Aixo' t'agrada?



    Tu ets expert tambe'...en reservar cotxes i habitacions. Ben fet.

  51. Guillem Caralt
    10-11-2021 21:20

    Pefecte. Veig que pots vomitar imbecilitats. Intel.ligent com un tipic agent de viatges.



    Pots citar un sol document descobert per Bilbeny, en sus multiples visites a tots els arxius del mon?



    "Cappitto Docttore"



    No cal, LluiMari. Ja se sap que has fet errors al principi, que no saps ni italia', ni llati', ni frances, ni angles, ni castella' mes enlla de BUP.

    Ara fent mes errors no amagues res.

    O aixo' de visitar els arxius es mentida?



  52. Edmund Cooke
    10-11-2021 20:24

    @highface:

    ....exacte, òbviament cap document que sàpigues llegir i interpretar, com ja t'he exposat...Cap ni un...

    ...potser sí que en Pellegrino el DJ o el futbolista són ignorants il·luminats sense estudis...ho desconec. Però parlem del Pellegrino nascut a Sanremo, Professor de Física a la UB i Doctor en Electrònica a la RE Politècnica d'Estokolm, que de ben segur té més estudis i ha escrit més articles que tu, que no se't coneix ni una trista publicació sobre macramé i papiroflèxia...

    ...Respecte al brillant article de l'any 2012 que ens rememores tan torticerament i cínica, pantalla superada per la gent intel·ligent i avançada al seu temps, és de tots sabut que en Giovio no era historiador, si no científic com en Pellegrino...i resulta obvi, fins i tot per a un marrec de primer d'ESO, que les cròniques d'en Giovio que analitza en Pellegrino, no coincideixen per res amb el relat oficial castillà del nostre Descobridor...d'altra banda, s'ha de tenir en conte que en Giovio era un bisbe catòlic al servei del papa Climent VII i que les cròniques que ens relata, si realment van ser escrites per en Giovio, de ben segur que no són fidel reflexa dels fets històrics tal i com es van produir, ja que censura catòlica a banda, corresponen a un moment històric de màxima tensió geopolítica europea i mundial pels estats pontificis, en mig de disputes territorials i conflictes bèl·lics entre la França de Francesc I, l'imperi otomà-sarraí d'en Solimà el Magnífic i Les Espanyes de l'Imperi Català de Carles I...En aquells moments de la història, Castella no existia als mapes, ni a les cròniques coetànies...en tot cas era un trist i residual subreialme "con tres meses de invierno y nueve de infierno” integrat a l'Imperi de les Espanyes Catalanes on no es posava el sol..., per això no hi van haver ni llavors ni mai ni papes ni templers castellans...però es que si saps llegir podràs apreciar que tampoc apareix a les cròniques d'en Giovio ni una sola referència a Castella...NI UNA VOL DIR NI UNA!...i això fins i tot en Pellegrino el DJ ho deduiria de la simple lectura de les cròniques que analitza en Pellegrino el Físic... sense cap il·luminació xamànica de l'estil "por Castilla y por Leon, nuevo mundo descubrió Colon” com ara la que a tu et torba els sentits...

    ...ai Cappitto Docttore Macramé?


    @rodamon ramir:

    ...on has llegit que jo hagi demanat ajut?...no ho fet pas...l'ajut el necessites tu per evitar d'agafar la sífilis als teus nombrosos viatges llibertins...de debò rodamon, fes-te un favor i deixa de fer el ridícul...tot això et ve massa gran. Que no entens que em cruspeixo tres o quatre sòmines pallussos com tu al dia?...Abandona ja aquest xat per sempre mes...les teves aportacions són tan, però tan patètiques que fan plorar fins i tot als talps, tant els sota terrats de quatre grapes com els bípedes humanoides!

    ...t'en deixes una tercera possibilitat...que sigui un agent del MOSSAD

  53. Ramiro Romero
    10-11-2021 14:56

    Edmun Cooke, está pidiendo ayuda, social, médica y sicológica,,,, está mandando señales,,,, o eso o caben dos posibilidades, que sea un agente del CNI o sea un cachondo,,,,,,,

  54. Guillem Caralt
    10-11-2021 14:31

    Un gran exemple de com un ignorant il.luminat, sense estudis, interpreta un text sense fer cas...al contingut del text.



    https://www.inh.cat/articles/Paolo-Giovio-desmunta-la-genovesitat-del-Colombo-a-Italia-al-1551

  55. Guillem Caralt
    10-11-2021 14:28

    O sigui, no pots citar cap document.



    Cap.



    (Aixo' de "saber-los llegir", obviament, significa inventar-se interpretacions extravagants que lliguin amb els teus prejudicis. I si, podria fer-ho tambe'...si no tingues cap metodologia, cap coneixement, cap honestidat....)

  56. Edmund Cooke
    10-11-2021 14:02

    N'hi ha piles i piles...montanyes de documents...però és clar, s'ha de ser intel·ligent per saber-los llegir...entens?

  57. Guillem Caralt
    10-11-2021 12:45

    Em pots mostrar un sol document manipulat o falsificat descobert pels grans investigadors de l'INH?



    O un document que lligui Joan Colom amb el Descubridor?



    O un document que lligui Servent amb l'autor del Quijote?



    Nomes un?

  58. Edmund Cooke
    10-11-2021 10:00

    ...Catdavant és un diari digital que sortosament està lliure de sospita i per tant lliure de les urpes dels nostres carcellers...la prova és evident ja que dona notícies que no apareixen en cap altre mitjà dels suposadament seriosos...feu un cop d'ull per exemple a l'edició d'avui....

    https://catdavant.cat/

    ...comprovareu que cap de les noticies que donen apareixeran a TV3, 8TV, Cat Radio, etc....fins i tot un tros de pallús putrefacte com en highface ho enten això...i si diu que no òbviament menteix....i si diu que totes les noticies publicades a catdavant són mentida, menteix...

    Senyors, siguem seriosos d'una vegada per totes, que ara no parlem d'historia si no del nostre futur i dia a dia actual i el dels nostres fills i persones estimades...prou ja de submissió i acceptació de l'engany compatriotes catalans!.

    Desperta Ferro!

  59. Edmund Cooke
  60. Edmund Cooke
    10-11-2021 09:34


    Exacte highface, molt més acurada de la teva..au vinga, fotet el teu biberò d'alfals i a dormir marrec!...

    Per a la gent intel·ligent és sabut de fa segles que per aproximar-se a la veritat, sigui històrica, filològica, política, etc, hem d'analitzar totes les fonts i descartar aquelles que han estat manipulades, usurpades o controlades pels colonitzadors/usurpadors/traidors....

    Us possarè un exemple: Sabíeu que el Sr. Florentino Pérez es qui controla TV3, Catalunya Radio i demés mitjans públics suposadament catalans, mitjançant la seva participació indirecte a l'accionariat de la CCMA, S.A.....és clar, TV3 no donarà mai aquesta noticia oi?....

    ..i com això tot senyors!....i es que no hi ha cap mecanisme de poder que no controli aquesta
    gent ufana i superba....els hem de fer fora ja!







  61. Guillem Caralt
    10-11-2021 03:29

    La teva comprensio' de la situacio' politica es tan acurada com la teva comprensio' de la historia i de la filologia.

  62. Guillem Caralt
    10-11-2021 01:36

    delirant

  63. Edmund Cooke
    10-11-2021 00:40

    @high face:

    Doncs home, trobo normal que tots els que volem la nostra llibertat estiguem frustrats...és força obvi, no creus sòmines?....com pots ser tan llondro!...però és millor estar frustrat, ja que es tracta d'una situació emocional totalment reversible, que ser un desgraciat com tu, situació que és llast emocional permanent...

    Jo no sòc un gran intel·lectual, t'equivoques amb això, com amb tot llimac ressuscitat....només investigo, llegeixo, penso i opino en recerca de la veritat....i de ben segur que amb gent com jo al pseudoparlament de Catalunya ja haguèssim assolit la nostra lliberatat al 2014, si no abans....Només cal tenir paciència i perseverança...després de 500 anys pel cap baix, no vindrà ara de 10 anyets oi merdòs?


    @Lluis:

    Aquesta gent ufana i superba tan sols necessiten un motiu per atacar-nos: Èsser catalans que defensem la nació catalana i qualsevol tesis dissident respecte al conte de fades i dracs que s'han empassat...no es pot dialogar, no es pot raonar...i si poguessin ens bombardejarien...si no ho fan es perque tenen molts però molts dels seus infiltrats a la nostra nació, com aquest william high face, i per que vivim a la Europa "civilitzada"...si no ja pots tenir per segur que la violència envers a nosaltres seria brutal, tal i com demostra la història, tan la medieval, com la moderna, com la contemporània....fins i tot a voltes ens ho recorda el merdós del Godó a la Vanguardia...us extracto un article publicat justament i casual quan es va fer la primera gran manifestació reclamant la independència un 11 de setembre de fa 10 anys.... .

    Cuando el Ejército franquista entró en Barcelona, el 26 de enero de 1939, Barcelona había sido bombardeada en 118 ocasiones desde el mar y desde el aire por la Armada franquista y los aviones italianos con base en Mallorca. No era sin embargo la primera vez que la capital
    catalana era atacada con artillería pesada. De hecho, en los últimos 300 años a contar desde el final de la guerra, en seis ocasiones fue atacada con bombardeos masivos, lo que hace una
    media de un bombardeo cada medio siglo al que se refirió anteayer el catedrático Gregorio
    Peces-Barba tomando como referencia al general Espartero, Duque de la Victoria, a quien se
    atribuye la siguiente frase: "Hay que bombardear Barcelona cada 50 años para mantenerla a
    raya".
    Durante el asedio de Barcelona al final de la Guerra dels Segadors, en 1651, un levantamiento
    contra la presencia de las tropas castellanas en Catalunya para participar en la Guerra de los 30 años, contra el pago de las quintas y contra el proyecto de Unión de Armas del entonces ya
    depuesto conde-duque de Olivares, Barcelona fue bombardeada en varias ocasiones con el fin
    de acabar con la resistencia de los catalanes
    También el 25 de agosto y el 15 de septiembre de 1705, durante la guerra de Sucesión, una
    Barcelona ocupada por las tropas borbónicas fue acosada por la artillería aliada. En la primera
    ocasión cayeron sobre la Ciudad Condal más de 6.000 bombas y en la segunda fue
    repetidamente bombardeada hasta que finalmente el virrey Velasco aceptó capitular y el
    archiduque Carlos se hizo con la capital catalana.
    De nuevo fue bombardeada en 1842 por la artillería instalada en Montjuïc por el citado general
    Espartero. Un bombardeo que duró casi 13 horas con el objetivo de castigar la sublevación civil de los barceloneses contra la política librecambista del gobierno español. Durante aquel
    bombardeo cayeron sobre la ciudad 1.014 proyectiles, fueron destruidos 460 edificios y
    murieron una treintena de ciudadanos.
    Un año después, en 1843, el general Prim, de Reus, volvió a utilizar la artillería contra
    Barcelona. Nombrado gobernador, tuvo que hacer frente a la rebelión de la Jamància contra los conservadores, palabra de origen caló que significa hambriento. De aquellos sucesos procede la frase de Prim "o faixa o caixa", referente a la disyuntiva que se le presentaba: o el fajín de general o el ataúd. Para someter a los insurrectos, Prim puso asedio a la ciudad durante dos meses hasta pacificarla, dejando una tercera parte de los edificios destruidos. El militar reusense recibió entonces el fajín de general.
    También durante la Setmana Tràgica, en 1909, la revuelta contra las quintas para la guerra de
    Marruecos convirtió Barcelona en el objetivo de la artillería militar contra las barricadas de los
    insurgentes, especialmente en las calles del Casc Antic. Otra ocasión en que la ciudad resultó
    bombardeada fue con motivo del 6 de Octubre de 1934, cuando las tropas militares
    comandadas por Batet, dispararon un obús contra el edificio de la Generalitat después que
    Companys declarara la República Catalana. Más obuses empleó el ejército para someter a los
    emboscados en el edificio del Cadci, en la Rambla, donde murieron los separatistas Jaume
    Compte, Manuel González Alba y Amadeu Bardina.

    Així són el trolls i els seus amos....i a sobre es venten de fer-ho...recondem les paraules d'en Tejada al 1948:

    «Castilla labró a España a su manera, brutal y violentamente, a golpes de lanza y a cinturazos de milicia»


    Desperta Ferro!

  64. Guillem Caralt
    10-11-2021 00:37

    "Només poden parlar i opinar els experts?"



    No, Lluis. Poden opinar tots. El problema es que amb les disciplines academiques, les opinions de persones sense estudis i sense capacitat de pensament critic no valen res.

  65. LluísLluís
    09-11-2021 23:40

    Sr. Caralt,

    Cada dia és més maleducat i arrogant. A què ve aquest atac personal? Jo no el conec de res a vosté.

    Només poden parlar i opinar els experts?

    Vaig desisitir de debatre amb vosté, només per la seva arrogància i maleducació. No ho recorda? No vaig arribar ni a contestar els seus arguments.

    Vosté que presumeix de ser un expert acadèmic, amb el seu comportament en aquesta web, dubto que pogués superar l'ESO.



  66. Guillem Caralt
    09-11-2021 22:31

    Molt frustrat...pobre....



    Tanta frustracio' i tan poc intel.lecte.



    I tant. Una DUI dema' mateix. Amb grans intel.lectuals com tu segurament serem independents el 2014.

  67. Edmund Cooke
    09-11-2021 22:16

    @high face:

    -exacte tros de llondro!...has de tenir en compte les opinions d'un expert reconegut pel franquisme, i per les universitats de Murcia, Salamanca, Sevilla i Madrid...són infinitament més vàlides que les teves puerils meucades de merda, cap de cony!

    -jo no estic dient que les opinions dels investigadors dissidents del relat oficial, siguin o no de l'INH, no valguin res...això ho dius tu, tros de soca putrefacta!

    -m'agaden les opinions, els estudis objectius amb dades, arguments sòlids i les subsegüents conclusions fonamentades, encara que provinguin d'un franquista...apren i canvia la teva ment, tal com va fer en Tejada....mai és tard per apendre si és per bé, sòmines!

    - el que és realment sorprenent es que existeixin llimacs titestortes com tu!...obviament a ningú li agraden els franquistes, llevat a tu i la teva gent....tots merdosos com tu!



    @rodamon ramir:

    -a1...aigua

    -...¿el mismo carinyo que recibes tu como putero viajero al igual que lope de vega i quevedo?...no gracias, te lo regalo carafalo!...que viatgis molt i lriu riu mentres puguis, que ja ploraràs tros de quòniam!

    -z20...tocat i enfonsat....Ha,ha,ha, ha!!!



    @Lluis:

    Fa molts anys que tots tenim clar que la nostra història ha estat usurpada, manipulada i apropiada pels castillans, els hereus dels quals s'ho han empassat tot del tot...i ho continuen fent sense descans des de fa com a mínim mig mileni i fins a data d'avui...ara el que toca és lligar aquest passat tan evident amb el present i deslliurar-nos dels nostres falsos representants, que són molt, però molt pitjor que tots aquest trolls analfabets que ens burxen....us recomano visionar un reportatge que volta per tot el mon, però que òbviament està censurat per tots els mitjans...ho trobareu a youtube....és diu la mentida:el documental de la veritat...és una mica llarg, però fa quadrar el cercle sense fisures....

    https://youtu.be/Z4kc1QYO6DM

    També el podeu trobar en castillà i en anglès...feu-ho circular....

    Per cert lluis, no cal que contestis ni dialoguis amb al merdos del high face...ja ha quedat clar que no aporta res mes que merda putrefacta, com tots els trolls...de ben segur que tens molt més criteri que ell....ja me n'encarrego jo de burxar aquests faespseudoindividus mitjatites capsigranys!...vosaltres el que heu de fer és superar la dissonància cognitiva que suposa acceptar que els nostres representants (anti)independentistes al pseudo parlament de la Catalunya ocupada ens han traït i ho continuen fent dia rere dia....hem d'aconsseguir trencar la censura actual, fent circular el documental que us linko i trobar un partit quin unic programa sigui declarar la DUI ja!!

    Desperta Ferro!

  68. Guillem Caralt
    09-11-2021 20:35

    "cada vegada tinc més proves"



    Una curiositat...



    Et veus capac d'evaluar les proves millor que tots els historiadors professionals del mon?



    Et demano perque' vas fer aquell comentari de la carta de Colon, un tema que pensavas dominar perfectament, sense els mes minims coneixements. Et vaig contestar punt per punt...



    ...i no has dit ni mu.



    I ara ets el gran expert d'un altre tema. Abans deies que trist, que voleis debatre amb mi pero' no podies, perque' els meus arguments no eren bons, noseque'....



    I ara ets l'expert una altra vegada. Expert en tot, naturalment.



    Tens rao, Lluis. No podem debatre.No puc debatre amb un expert en astrofisica i tu no pots debatre amb un historiador. Et falta els mes minims coneixements.



    Fa temps que vas explicar com havies dit als teus alumnes que sabem que Colon era catala' perque' hi ha un gran monument a Colon en la Rambla. O sigui, un monument de finals del XIX es una prova dels esdeveniments de finals del XV. Ja podem plegar.



    No, no pots debatre amb mi. I es trist que families inocents confien els fills a professors de col.legi que no saben pensar.

  69. Ramiro Romero
    09-11-2021 19:59

    Lluis lluis,,,, pues claro que nos seguimos riendo,,,,, ja ja ja ja ja ja ja ja,,,,,,,

  70. LluísLluís
    09-11-2021 19:23

    Un article molt interessant. Gràcies per publicar-lo.

    Una altra peça per al relat que explicaria que l'empresa americana del descobriment i colonització americana sorgeix de l'impuls i dinamisme catalans.

    Per més que a l'Universitat m'expliquessin que TOTA l'empresa americana va ser obra de Castella, cada vegada tinc més proves que ho desmenteixen.

    Quan la professora mitificava els conqueridors castellans i el baleners bascos, no explicava que també hi havien catalans. No en deia res dels catalans.

    I a la llum del rigor històric va apareixent de forma caa vegada més evident, la presència catalana, a l'hora que s'eclipsa la castellana.

    Qui no ho vulgui veure que continui rient i blasmant aquesta web

  71. Ramiro Romero
    09-11-2021 15:06

    Edmun, necesitas cariño,,,,, por cierto, yo no te lo voy a dar,,,,, a1

  72. Guillem Caralt
    09-11-2021 12:23


    O sigui, hauriem de confiar perque' era doctor i catedratic i tenia reconeixement academic.



    Estas dient que les opinions dels investigadors de l'INH, que no tenen cap doctorat, no son catedratics i no tenen cap respecte ni reconeixement academic, no valen res?



    Es curios que t'agradi tant les opinions dels erudits franquistes. Gens sorprenent, pero' curios.

  73. Edmund Cooke
    09-11-2021 09:10

    Francisco Elias de Tejada (Madrid 1917-Madrid 1978):
    Filòsof, publicista i jurista castillà, catedràtic de Història i Filosofia del Dret a les Universitats de Murcia, Salamanca, Sevilla i Madrid. Reconegudíssim expert en Història del Dret, especialment durant la dictadura franquista, autor de nombrosíssims textes sobre filosofia i historia del dret, així com sobre les idees i ciències polítiques. Va ser representant del "tradicionalisme hispànico” i del "iusnaturalismo europeo”....

    A continuació us en relaciono algunes de les reflexions i conclusions que ell mateix va publicar i explicar a tots els seus alumnes i seguidors....



    «Castilla labró a España a su manera, brutal y violentamente, a golpes de lanza y a cinturazos de milicia» (…)
    «Cataluña es la cuna de las libertades burguesas de nuestro tiempo.»
    Francisco Elías de Tejada, Las Españas. Formación histórica. Tradiciones regionales, Ambos Mundos, Madrid, 1948



    «Que en catalán habló por vez primera la idea de la libertad moderna por boca de Eiximenis, catalana fue la legión de juristas que trazó la primera doctrina con raíces sociológicas de una monarquía limitada, de Cataluña surgió con Ramón Llull y con San Ramón de Penyafort la idea de misión que substituye a la de cruzada superándola en el cerrado respeto a la dignidad humana. (…) El principado es la patria aborigen de ese selfgovernment que hoy se quiere presentar por los anglosajones como la feliz alianza que sintetiza al imperialismo con la libertad política.»
    (…) «Con tales elementos (((Principado, Cortes, Monarca, Brazos, Generalidad,…))) la ordenación constitu cional de Cataluña alcanzó en el siglo XIV una modernidad que asombra y un sentido de respeto a la libertad humana que bien podemos anhelar en el siglo XX. […] supo sacar desde las temáticas feudalistas los postulados de la libertad política, merced a corregir con tintes de mutualismo romano el juramento feudal, transformando la jerarquización férrea del derecho germánico en un diálogo entre jerarquías, en el cual el inferior no perdía su personalidad.»
    (…) «(En Catalunya) no hubo dictadores ni caudillos fundados en la fuerza de sus huestes»
    (…) «la civilización universal recibió, entre otras cosas, una aportación catalana digna del máximo relieve: la consecución de la fórmula de libertad política más perfecta de la Edad Media»
    (…) «una serie de circunstancias coincidentes en tierras catalanas congregaron los ingredientes precisos para el cultivo de la rara flor de la libertad política»
    (…) «Cataluña conoció las fórmulas más excelentes de libertad medieval.»
    (…) «De notar es que esta reciedumbre solidísima de la monarquía federal catalanoaragonesa de los Pedros y de los Jaimes no menoscaba en lo más mínimo la personalidad aparte de cada uno de sus componentes»
    (...) «Porque -nunca se repetirá lo bastante- la personalidad de Cataluña se mantenía claramente perfilada, con tanta nitidez, que en la perspectiva histórica en que me es hacedero considerarla resulta una de las más antiguas naciones de Occidente.»
    Francisco Elías de Tejada, Las doctrinas políticas en la Cataluña Medieval, Aymà editor, Barcelona, 1950



    «(…) es que las libertades eran tan catalanas, tan entrañadas en el alma colectiva, tan peculiares, que solamente las gentes de Cataluña podían entenderlas y guardarlas. »
    (…) «Al menos hasta donde llegan mis noticias, la primera vez que en la península se utiliza el vocablo "nación” con valor moderno de cuerpo político separado y no de simple comunidad de ascendencia etnográfica, se hace con aplicación a Cataluña y por escritores catalanes. Con la particularidad altamente significativa de que este hallazgo de la acepción moderna de nación no es labor de cualquier pluma de escritor ajeno a la vida cotidiana ni al bullir de los sucesos, sino decir del lenguaje usual de parlamentos y palacios.»
    Francisco Elías de Tejada, Historia del pensamiento político catalán, Sevilla, 1963



    En resum amics, que aquest Doctor en Història i Filosofia del Dret Hispànic, catedràtic a la universitat de Madrid en plena dictadura franquista estava boig, oi?...De ben segur que necessitava ajut mèdic, afectiu i social, oi ofelia high face rodamon ramir faes?

  74. Bernal Francés
    09-11-2021 08:17

    Venga ya, Indmund. Tú no has trepitjat el Archivo de Simancas ni en sueños, así que deja de hablar de lo que desconoces. Farsante.

  75. Ramiro Romero
    09-11-2021 07:11

    Creo que edmun Cooke, esta dando claras muestras de que necesita ayuda, creo que primero necesita ayuda médica, luego afectiva y más tarde ayuda social,,,, ánimo edmun,

  76. Guillem Caralt
    09-11-2021 00:34

    "Com és possible que Joana d'Aragó i de Castella, dita la Boja per la historiografia castellana, pogués signar una llicencia tan transcendent?"



    "Tot, absolutament tot està usurpat i adulterat"



    Ja tens la resposta. Els documents son falsos.

  77. Edmund Cooke
    08-11-2021 22:54

    Com és possible que Joana d'Aragó i de Castella, dita la Boja per la historiografia castellana, pogués signar una llicencia tan transcendent?....doncs per que no estava boja, obviament...de fet al mateix arxiu de "sí manques" hi ha un fotimer més de contractes i llicències signades per ella en nom de la corona catalana, a favor de catalans...i el més important de tots els documents signats per Joana va ser l'acta de renúncia als drets dinàstics que li pertocaven com a única hereva descendent del rei catòlic Ferran, son pare, sobre tots els regnes, reialmes i subreialmes integrats a la corona...acta i signatura que, fent honor a la implacable llei sàlica, van permetre que Carles de Gant esdevingués el rei de les espanyes, un imperi on no es ponia el sol...i arribats aquest punt, cal fer-se una pregunta: ¿Com és possible que estant en incòlume vigor la llei sàlica d'arrel Franco-Germana-Carolíngia des dels inicis de la reconquesta hispànica fins al 1713, la filla i hereva de les Espanyes hagués de signar renúncia dels seus drets dinàstics i alhora hagin existit segons la historiografia castellana reines castellanes, navarreses, etc?....si apliquem la llei d'Ockham la resposta l'enten fins i tot un nen de 10 anys....Doncs per que no eren regnes ni reialmes...eren simples subreialmes, baronies, comptats, marques, comarques i vegueries...tot plegat organitzacions medievals de caire purament feudal regentades tant per dones com per homes, on no era d'aplicació la llei sàlica... organitzacions feudals que depenien del Compte de Barcelona Rei de les Espanyes, és clar.

    Tot, absolutament tot està usurpat i adulterat senyors!...igual que el nostre suposat parlament, que avui dia i des del 1714 ni es nostre ni es parlament....és una opereta un trist vodevil castellà, encara que s'hi parli i s'escrigui en català.....

    Desperta Ferro!

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35168

Aconseguits 1500€
de 8000€
Queden 21 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Qui era Hernán Cortés? Va ser també fill d’un home corrent? Va tenir uns estudis escassos? O, altrament, tal...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del regnes de les Espanyes, quan Carles I va ser proclamat, el mes de Novembre...[+]
L'obra d'En Servent està condicionada per la censura i pel control ideològic? O és només una distracció...[+]