Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Fins i tot el passat es pot modificar; els historiadors no paren de demostrar-ho."
Jean Paul Sartre (1905-1980) Filòsof i escriptor francès
ARTICLES » 23-11-2021  |  LLETRES CATALANES (SEGLE D'OR)
3508

Teresa de Jesús, ¿una santa catalana o castellana?

En Víctor Fernández ha escrit aquest article per al diari 'La Razón', en el qual es fa ressò, entre d'altres coses, de la conferència d'En Jordi Bilbeny, al 20è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya, sobre la catalanitat de Santa Teresa. Hem conservat la versió original castellana.

Santa Teresa de Jesús, reformadora de la vida monástica española / Efe Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge.

El Institut Nova Història insiste con la teoría de que la autora mística era la abadesa de Pedralbes.

El pasado sábado el Institut Nova Història organizó una de sus tradicionales conferencias. En este caso fue la vigésima edición de su simposio “La historia censurada de Cataluña” que entre los días 19 y 20 de noviembre en Arenys de Munt donde volvieron a aflorar los temas habituales tratados por esta entidad, como la catalanidad de Colón. Estos actos concluyeron con una conferencia del historiador Jordi Bilbeny centrada en la figura de la santa y escritora Teresa de Jesús. Pero, ¿existen argumentos para afirmar que la gran autora mística ni nació en Ávila ni murió en Alba de Tormes? Bilbeny cree que sí y que la historiografía española, léase Inquisición, se encargó de esconder todas las evidencias que demuestran que Teresa Sánchez de Cepeda Dávila y Ahumada era catalana.

El pasado enero, el Institut Nova Història se hacía eco de las investigaciones de Joan Cassola quien había localizado una postal del siglo XIX en la que se hablaba de Santa Teresa de Cardona, “verdadera identidad” de la mística castellana. Según estas indagaciones, Teresa fue la abadesa de Pedralbes, en Barcelona, entre 1521 y 1562, es decir, prácticamente toda su vida.

El instituto de historiadores también señala que el célebre “Libro de la Vida” de Santa Teresa no fue realmente escrito en castellano, como siempre se ha pensado sino que fue una obra llena “de catalanismos, catalanadas y errores de traducción”. Jordi Bilbeny asegura que “no podía ser una mujer castellana, sin estudios, sino que debía ser una dama catalana con una gran formación cultural, de una familia notable, monja de Valencia o Barcelona”.

Otro integrante del Institut Nova Història, Pep Mayolas fue el encargado de señalar a Santa Teresa como Teresa de Cardona i Enríquez, nada que ver Teresa Sánchez de Cepeda Dávila y Ahumada. Era descendiente de la casa real catalana, además de prima hermana del rey Fernando. De ella se habla, siempre según los seguidores de Bilbeny, en una obra de 1643, impresa en Palermo, además de en un libro del siglo XIX. También han aportado como hipotética prueba un cuadro anónimo de los siglos XVII-XVIII en el que se inscriben las palabras “S. Theresa Abadesa i Martir” y que sería una representación de la mujer que estuvo al frente de Pedralbes.

En la actualidad, Bilbeny emplea como argumento para su teoría el libro “Historia del Carmen Descalzo”, aparecida en 1637 en Madrid, donde se apunta que Santa Teresa nació en una ciudad fundada por los fenicios, que no había nada de Ávila para apuntar que aquella fue su cuna. Así que debía ser Barcelona, una teoría que perduraba en el siglo XIX.

Estos argumentos han encontrado el aplauso de algunos ideólogos del independentismo más extremo, como es el caso del muy controvertido historiador Víctor Cucurull quien, además de apoyar que Santa Teresa de Teresa era la abadesa de Pedralbes, también ha buscado la catalanidad de San Ignacio de Loyola, Miguel de Cervantes, Hernán Cortés o Amerigo Vespucci. Cucurull ha llegado a decir que el emperador Carlos I de España y V de Alemania no acabó sus días en el monasterio de Yuste sino en el de Sant Jeroni de la Murtra.

En la inauguración del simposio el pasado viernes, Bilbey aseguró que “la historia de nuestro Pueblo inventada por la censura de estado no es un relato casual. Nada casual. Llevan siglos escribiéndolo, puliéndolo, reescribiéndolo y volviéndolo a escribir. Nada han dejado al azar. O mejor dicho: casi nada. Han dejado pequeñas migajas, a menudo insignificantes y muy difíciles de detectar. Pero las detectamos, las analizamos, las contrastamos con otros fragmentos de nuestro pasado que han quedado olvidados en libros, cuadros, esculturas y todo tipo de papeles y papelitos. Y las damos a conocer”.

Víctor Fernández

Barcelona

CREADA.21-11-2021 | 20:17 H

https://www.larazon.es/cataluna/20211121/t2ykhlbiobadtbpnux33gw65eq.html



Autor: Victor Fernández/La Razón




versió per imprimir

  1. Franquinspain
    29-11-2021 08:46

    Goital els AMORRATS DIA I NIT.

    Queraltet tu empastifes sempre AMORRAT als nostre darreres fins a les altes hores de la matinada.

    Tu queraltonet, justificaves aquesta obsessió dient primer que eres de ciutat, i que eren hores suposadament normals.

    En acabat, més endavant deies que si et conectaves dia i nit fins més enllà de les tres de la matinada, era per que eres de EEUU, i es clar el canvi hora i tal i tal.

    Ara és en PEpsi cola qui actua de la mateixa manera. Aquest pep cola es conecta més enllà de les tres de la matinada.

    POdria ser que en COla fos....no se de Colombia? o de La india? o és que ets tu Queraltonet, qeu et fas passar per un altre?


    DORM!

  2. Hola Pepsicola
    28-11-2021 16:18

    Eran todos catalanes, hasta los indios ajajjaja

  3. Guillem Caralt
    26-11-2021 14:16

    pobre

  4. Franquinspain
    26-11-2021 14:03

    Queraltó bonic, tu dorms?

    Has d'admetre que tothom et convidi a que dormis, ha de ser per alguna raó oi?

    AMORRAT fins a altes hores per aquests percals.

    I......si no em poses números i....molts més espais jo no seré capaç de llegir-te.


    M'ACOSTUMES a un fer i en acabat, pobre de mi, jo i les meves cabretes.....buf

    Mumi queraltó mumi tu una mica, val?

  5. Franquinspain
    26-11-2021 09:02

    Queraltó queraltó dorm un poquet!

    No aportes ni un sol argument o raonament.

  6. Edmund Cooke
    25-11-2021 18:15

    Exacte Highface!...Mai dones cap argument...només fas befa espeternegant com un vailet consentit.....una altre vegada el mateix fil de twitter?....ets molt repetitiu ...i tu consideres una prova això??....així no m'estranya que hagis contat 4.500.000 de proves i documents....un fil de twiter deu meu!!

    A més el teu lider Arturo el twitaire maduro s'en deixa un....Kalonimus, el princep jueu...recordas que ja ho ha possat de manifest el Dr. Marfull això??...i al teu patètic lider ni s'ho ensuma, oi?...és clar, repetint sempre l'argumentari que us han preparat a la Faes sense pensar ni fer anar les neurones....

    ...Apa noi, com diu en Franqui, ves a dormir .....i treballat millor els teus acudits i brometes de fira que ja comences a cansar tan repetitiu com un lloro...upsss, però si es que en sou tots els trolls de lloros!...ho tens difícil marrec!

  7. Guillem Caralt
    25-11-2021 13:28

    Mai cap argument...

  8. Franquinspain
    25-11-2021 09:17

    Hola Queraltó:

    Com va?

    Ja dorms?

    Confirmo que segueixes arromat/ada per aqui DIA I NIT fins a altes hores de la matinada.

    Hauries de participar i no pas empastifar.


    Però no ho pot evitar doncs ets un TROL.

  9. Guillem Caralt
    25-11-2021 03:02

    "milions de proves genoveses si us plau...

    Més proves i documents...."



    https://twitter.com/themarquesito/status/1230426903569469441

  10. Edmund Cooke
    25-11-2021 00:35

    Companys, no té sentit creuar cap argumentació seriosa amb aquesta gent ufana i superba....entrar a discutir amb ells és del tot estèril...és com jugar a tenis amb un nen mimat, consentit i mal educat que sempre s'apunta tots els jocs i els sets al seu favor, tot i perdre'ls un rere l'altre llençant totes les pilotes fora....


    Per exemple, passem a analitzar les proves i documents que s'empassen tots el trolls que espeterneguen pel xat:


    4.500.000 highface manhattan dixit...ni un de més, ni un de menys....quina precisió per un llimac castillà que es creu important per autodefinir-se estadounidec!....un sòmines poruc i covard que des de l'altra banda de l'Atlàntic, es perd en les seves patètiques i ridícules argumentacions veient-se forçat a enumerar-les resseguint ordinals correlatius creient-se que així algú s'empassarà el seu patètic, pueril, ridícul i inversemblant deliri castillà, argumentacions que d'altra banda mai demostren res....,bé res, excepte
    :
    -el seu coeficient intel·lectual: 0,00
    -la seva capacitat cognitiva: 0,00
    -la seva profunda empatia, erudició i saviesa: 0,00
    -la seva educació i respecte pels demés: 0,00
    -el gran número de documents, articles i publicacions reconeguts per algú: 0,00

    Resumint highface, no ets més tontoroto per que no entrenes prou...ànims pallús, ara anem a pels 5.000.000 de proves i documents!


    200.000 rodamon dixit....i 1.000.000 de cireres vermelles...quina erudició!...almenys aquest llondro, tot i ser un tontu com en highface, no va de superdotat ni de superior com el sòmines d'en manhattan...això el dispensa, pero no el justifica...

    Més cireres i milions de proves genoveses si us plau...

    Més proves i documents.... que em pixo i no paro....

  11. Mir de Tost
    24-11-2021 18:56

    Si un diari com "La Razon" fa un article tan mesurat com aquest, vol dir que, potser, només potser, alguns comencen entreveure alguna cosa de cert en les investigacions de l'INH.

  12. LluísLluís
    24-11-2021 10:02

    Personalment, trobo aquest tema molt interessant on apareixen molts indicis que obririen el tema de la catalanitat de Santa Teresa.

    Seria de gran interès que la molta feina que ha fet l'INH sobre aquest tema, quedés reflectit en algun recull d'indicis breu i concret que es pogués valorar amb els responsables del monestir de Pedralbes.

    Amb aquest recull com a base, també es podria escriure un relat sobre la biografia d'aquest personatge històric.

    Es podria organitzar des de l'INH un grup de treball amb aquests objectius?

  13. LluísLluís
    24-11-2021 09:51

    A mi em sembla un bon artícle on es destaquen alguns punts de la teoria de la Sta. Teresa, abadessa de Pedralbes.

    Un punt d'inici molt vàlid per a la discussió i debat historiogràfic en aquesta web o qualsevol altre fòrum.

    Ara bé, si comencen a aparèixer persones fent burla, insultant, menystrenint, no podrà haver-hi cap mena de discussió verssemblant.

    Sembla que és la tècnica, oi? Insultar, ignorar, desacreditar i així evitar que es discuteixi sobre el tema en qüestió.

  14. LluísLluís
    24-11-2021 09:45

    En català és verssemblant, no verosimil.

  15. Franquinspain
    24-11-2021 08:26

    1.Dius

    "Es molt curios que la Razon, un diari d'extrema dreta,"

    ?

    2. Dius: te la ment oberta i publica aquest article (fent befa nomes una mica),

    ??

    Que t'empatolles. Et vols centrar!

    3.mentres vosaltres, els grans lliurepensadors, mai accepteu la possibilitat que la historia acceptada es molt mes verosimil que les vostres tonteries.

    Tornes de nou a desviar-te completament del fil, del tema, com per exemple que parlen de proves, i documents, si Queraltet aquelles que tu sempre demanes. Ai no! que tot el món s'enriu de nosaltres. Per això ets AMORRAT dia i nit, insultant a Catedràtics, univesitats,...

  16. Guillem Caralt
    24-11-2021 03:45

    Es molt curios que la Razon, un diari d'extrema dreta, te la ment oberta i publica aquest article (fent befa nomes una mica), mentres vosaltres, els grans lliurepensadors, mai accepteu la possibilitat que la historia acceptada es molt mes verosimil que les vostres tonteries.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35160
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Construeixen i fan sonar un instrument musical que En Lleonard tan sols havia dissenyat en un...[+]
Us presentem una novetat per aquest Sant Jordi. Es tracta "Del Ter al Túria", un llibre escrit conjuntament per...[+]
Va tornar una de les caravel·les colombines a Baiona, com diuen algunes cròniques? És un error creure que van...[+]
Nombrosos errors a la grafia dels topònims delaten la intervenció d'un copista poc atent o atent només a...[+]