Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)
ARTICLES » 08-01-2020  |  PROJECTE COLOM
2626 lectures

Els catalans de Colom funden la primera ciutat europea d'Amèrica

Article d'En Marc Pons del 6 de gener del 2020 a «elnacional.cat». El 6 de gener del 1494 Cristòfor Colom i els catalans que van anar amb ell funden la primera ciutat europea al Nou Món.

Mapa del continent americà, 1542. Font: Cartoteca de Catalunya

6 de gener de 1494
El 6 de gener de l’any 1494, fa 526 anys, en el decurs del segon viatge colombí (1493-1494), Cristòfol Colom fundava La Isabela, el primer assentament estable europeu al continent americà. Segons la historiografia oficial espanyola, Colom havia salpat de Cadis el 15 de setembre de 1493, tot i que la investigació moderna ha provat que part del comboi format per disset naus ho havia fet de Barcelona unes setmanes abans. El 22 de novembre de 1493, desembarcava a Fuerte Natividad (illa de la Hispaniola), però en comprovar que el destacament de trenta-nou homes que havia deixat allà havia estat massacrat, va ordenar virar cap a llevant a la recerca d’un indret més segur.

Un cop havia reconegut el terreny i havia dibuixat els plànols del que seria aquell primer assentament estable, va nomenar el valencià Antoni de Torres com a governador de la plaça. Torres era el capità de la nau Marigalant, tripulada exclusivament per catalans i valencians, finançada per banquers catalans i botada a Barcelona. Torres era jueu convers, de la família Ben Ha’Levy, i era el germà de Lluís de Torres, el primer europeu fumador i el primer importador de tabac a Europa. La missa que va acompanyar l’acte protocol·lari de fundació de la ciutat seria oficiada pels religiosos lleidatans Bernat Boïl i Ramon Pané.

La tasca de construcció de la ciutat va córrer a càrrec, exclusivament, dels tripulants de la nau Marigalant. Poc després, aquests mateixos pioners fundarien la ciutat-factoria de La Vega, situada a uns vint quilòmetres a l’interior seguint el curs del riu Camú. El primer governador d’aquell emplaçament fabril seria el navilier tarragoní Miquel de Ballester. D’aquesta forma, articulaven l’eix producció-exportació típic del model colonial. La Vega produiria sucre, terrissa, armes i monedes, que serien embarcades cap a la península Ibèrica a través del port de La Isabela. La màxima autoritat militar i policial d’aquells assentaments seria l’empordanès Pere de Margarit.

Marc Pons
https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-catalans-colom-primera-ciutat-europea-america_457410_102.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  28233 lectures
  Lluís Batlle - Les anomalies de les expressions “poner puertas al campo” i “de pe a pa'
  Pere Alzina - Una connexió religiosa desconeguda: el vincle de l’Abat Oliba amb Sench Amand de Còli
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Us presentem una novetat per aquest Sant Jordi. Es tracta "Del Ter al Túria", un llibre escrit conjuntament per...[+]
  La pregària hebrea del segle XV Ein K'Eloheinu té grans similituds musicals amb l'himne nacional...[+]
  En un llibretó d’En Ferran Soldevila, editat al 1923 ja hi trobem la presència d'un Colom català, defensat...[+]