Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Què és la història? Una senzilla faula que tots hem acceptat."
Napoleó
NOTICIES » 01-05-2010
8865 lectures

La traïció anglesa. Comerç colonial i destrucció de la sobirania catalana (1706-1715)

el poble català fou l’únic poble que perdé la Guerra de Successió

El llibre "La Traïció anglesa. Comerç colonial i destrucció de la sobirania catalana (1706-1715)" mostra el preu de l’abandonament de Catalunya pels anglesos i la importància de la diplomàcia de Felip V per aconseguir fer un tomb en la difícil situació política en què es trobava el 1709. El llibre planteja que la política espanyola no va anar sempre a remolc de la de Lluís XIV sinó que va gaudir d'un cert marge d’independència.

Bergheyck fou la peça fonamental en aquest canvi de rumb en el moment en què va proposar oferir als enemics anglesos i holandesos millors avantatges comercials que als aliats francesos. Bergheyck va reblar el clau quan va aconsellar al Borbó espanyol no consentir que el monarca francès negociés en el seu nom les ofertes comercials americanes.

Tot aplicant aquests principis, Monteleón, ambaixador espanyol a Londres, va negociar directament amb el govern tori anglès, però afegint, com a condició prèvia, que Felip V tingués les mans lliures per poder esclafar el poble català i les seves constitucions. La reina Anna, i el govern anglès, malgrat el Pacte de Gènova (1705) i la paraula de la reina de defensar-les, van cedir als desitjos del monarca espanyol de destruir la sobirania catalana, a canvi d’un sucós benefici comercial amb les colònies espanyoles d’Amèrica.

Per tot plegat, es pot dir que el poble català fou l’únic poble que perdé la Guerra de Successió.

Antoni Muñoz i Josep Catà
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. David2
  01-05-2016 15:09

  Un dels privilegis que van obtenir els britànics va ser el "asiento de negros", o sigui el comerç d'esclaus africans. O per què us penseu que la marina britànica perseguia els altres traficants, catalans per exemple?

 2. isleño
  14-02-2015 10:14

  Llavors, la perdua le Flandes, Nàpols, Sicilia, Milà,GIbraltar, Menorca i Cerdenya a Europa, Sacramento a l'América i la inferencia del anglesos al comerç americà no va sopesar una derrota per a tot el pobre espanyol en el ser conjunt, no? Si es que aquí només es por llegir nacionalisme radical i victimiste.

 3. Joaquin Beltran
  16-04-2014 01:03

  Tambien Aragon perdio y mucho.Por lo pronto sus señas de identidad,anulacion del consejo de Aragon manera de vivir y de gobernarse,Felipe V cargo a Aragon unos impuestos abusivos que empobrecieron el Reino, todas sus instituciones fueron abolidas y pasaron a depender del centralismo Borbonico castellanizante .Ya con FelipeII aprovechando el episodio de traicion de su consejero Antonio Perez, entro el ejercito extranjero (castellano) ,y decapito al Justicia Mayor Juan de Lanuza(figura genuinamente Aragonesa)como el defensor del pueblo actual,pero que venia ejerciendo desde el año 1250 por defender a Antonio Perez (aragones el)que se habia refugiado en Aragon al amparo de sus leyes.Los borbones mas tarde remataron la faena.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
25734 lectures
2019 INH 35 Rafel Mompó/ «L’Inquisidor Fernando de Montemayor i Sigüença»
2019 INH 43 Jordi Bilbeny/ «El rostre de “Leonardo da Vinci” demostra que no és “Leonardo da Vinci”»
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En un llibretó d’En Ferran Soldevila, editat al 1923 ja hi trobem la presència d'un Colom català, defensat...[+]
Dues cartes del rei Ferran a en Diego Valera, a la tardor del 1476, en què el monarca dóna ordres d'atacar...[+]
Per què el canvi de Toledo per Madrid? No era una ciutat prou castellana, Toledo? No hi havia ja l'estructura del...[+]
En David Grau ens demostra que en Leonardo Da Vinci no era un pobre desgraciat que tenia bona mà amb el dibuix i...[+]