Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan al món apareix un geni, es pot identificar per aquest senyal: tots els necis es conjuren contra ell"
Johnathan Shift «Thoughs on various subjects, moral and diverting».
ARTICLES » 30-06-2021  |  LA CORONA CATALANO-ARAGONESA
4024 lectures

Els catalans del nord recorden a Lluís XIV que havia de respectar, segons el Tractat dels Pirineus, les constitucions i llibertats catalanes

L’Andreu Marfull ens fa arribar un fragment del llibre 'El tractat dels Pirineus i la mutilació de Catalunya' d’En Josep Sanabre. Avui fa 361 anys que els catalans del nord recordaven a Lluís XIV que havia de respectar l'article 55 del Tractat dels Pirineus. És a dir, les constitucions i les llibertats dels catalans del Rosselló. La lluita acabà amb una forta repressió.

Portada del llibre d'En Josep Sanabre

Dissolució dels organismes catalans al Rosselló

[…] Signada la ratificació del nou article 42 del Tractat dels Pirineus, la Generalitat, restablerta a Perpinyà el 1654, dos anys després de la sortida del Principat cap al Rosselló dels catalans fidels a França, el 30 de juny de 1660 presentà un doble missatge, al rei i al seu primer ministre Mazarín, demanant la seva pròpia subsistència. Després de fer història del seu origen, de la seva missió jurídico-política, dels pactes convinguts amb el rei de França de respectar-la, i de l’article 55 del Tractat dels Pirineus, pel qual hom exigia el respecte a les constitucions i llibertats de Catalunya, el memorial lliurat al rei deia:

“Lo abolir aquesta Casa y Consistori de la Deputació als catalans dels comptats del Rosselló y Conflent y terras adjacents que, ab lo tractat de pau de v. m. ha concordada ab la Corona de Espanya, réstan baix de la sua obediència ha de resultar en gran deservey de v. m. y desconsuelo de sos fidelíssims vassalls_ …

“En lo tractat de la pau concordat entre v. m. y lo rey cathòlich, cap. 55, és estat v. m. servit honrar los catalans, que en virtut del present tracte “tous les catalans et autres habitans de la ditte province… sans nul excepter pourront rentrer et reentreront, et seront effectivament laysezz et restablis en la possession de tous leurs biens, honeurs, dignités, privileges, droits, exemptions, constitutions et libertés…” Intenció, donchs, és estada de v. m. als catalans, encara que haguessen seguit lo partit contrari en dit temps de guerra, per lo dit tractat de pau, conservarlos en totas sas honors, dignitats, privilegis, fraanquesas, drets, exempcions constitucions y llibertats que los éran estadas concedidas, no fahent separació ni divisió alguna dels que gloriosament havían de restar vassalls de v. m. en aquells qui v. m. judicarà no ser de son real servey que fàssan son domicili baix de la sua real obediència. De on, senyor no creuen estos fidelíssims catalans, vassalls de v. m., los vulla frustrar sos gloriosos desigs en què no gozen de totas sas ditas honras, dignitats, privilegis, franquesas, drets, constitucions y llibertats que gozaren antes de dita guerra, particularment de la Casa y Consistori de la dita Deputació y General, que per ditas constitucions en corts generals de tants centenars de anys és estada a dits catalans establida per los fins y ab lo zel que són ja explicats. y no permeterà v. m. que estos catalans, sos fidelíssims vassalls, sían de inferior condició de aquells que, restant de la obediència de Espanya, gòzan de la dita Deputació, no havent sos serveys de aquestos vassalls de v. m. desmerescut de sa real gràcia, clemència y bondat, los dexe privats de sos únich consuelo, tant del real servey de v. m., com és mantenir y conservarlos llurs llibertats, exempcions, constitucions y privilegis, tant comuns com particulars, y particularment la Casa de la Deputació… (Archive du Ministère des Affaires Etrangères, París, Correspondance Polítiquue, Espagne, Vol. 39, f. 230-32)”.

"La resposta oficial a aquelles gestions fou l’edicte signat a Sant Joan de Luz els primers dies de juny de 1660, mitjançant el qual el rei de França, fent ús de la seva omnipotència i de la seva autoritat, extingia per sempre el Consell Reial, la Diputació i els Tribunals del Patrimoni Reial i del Mestre Racional, expressió de les Constitucions de Catalunya, prohibint als oficials d’aquells tribunals de reunir-se i d’exercir llurs funcions.

"Amb aquest edicte hom escarnia el tractat de pau dels Pirineus, que donava als rossellonesos plena garantia de l’usdefruit de llurs privilegis i llibertats; i no cal dir que també escarnia els pactes i compromisos incorporats al tractat franco-català firmat i juramentat a Barcelona i a Peronne el 1641. La dissolució dels organismes polítics pels quals aquestes terres catalanes es governaven anà seguida de la instauració del Consell Sobirà del Rosselló i de la persecució dels rossellonesos contraris al canvi de llur secular nacionalitat. La resistència a aquella assimilació estrangera motivà que el Rosselló i les altres terres catalanes pirinenques fossin ocupades militarment pels francesos durant mig segle, amb la missió d’ofegar les protestes amb les més violentes repressions de la nostra història. Molts centenars de famílies -els noms de més de cinc-centes ens n’han vingut a les mans- pagaven llur fidelitat a la pàtria natural amb la pèrdua de la vida, del patrimoni i de la llibertat, talment com havia succeït al segle XV, en temps de Lluís XI.

"L’oposició de la població a la nova sobirania fou tan persistent, que el Govern francès entaulà negociacions posteriors per retornar el Rosselló a Espanya; però aquesta proposta no interessà els consellers del Govern de Madrid, que tantes vegades havien ofert aquelles terres catalanes per tal de resoldre conflictes de fora d’Espanya, a Flandes, Portugal, Itàlia, Lorena, etc. I així restà consumada l’amputació de Catalunya d’unes comarques tan essencialment nostres com el Rosselló, el Vallespir, el Conflent, el Capcir, i una part de Cerdanya, la catalanitat de les quals havia estat consagrada per una mil·lenària tradició històrica i cultural i encara avui és testimoniada per la toponímia i per la parla autòctona de llurs habitants […].

Josep Sanabre, 1960

Fragment de El Tractat dels Pirineus i la mutilació de Catalunya, de Josep Sanabre, 1960. Editorial Barcino, carrer Portaferrissa, 17, Barcelona, pp. 91-93.Autor: Josep Sanabre
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Francesc D.
  09-07-2021 08:50

  Aquest és un dels molts documents oficials, en rel.lació a uns pleits de la Cancilleria Real de Valladolid, avalat per funcionaris del reino de españa y fet públic a la xarxa per a l'abast de tothom. No cal ser Albert Einstein ni, un catedràtic a sou del reino d'escanya per a constatar el que és evident. Potser els quí esteu adoctrinats pel relat del nazional catolicisme i us heu empassat totes les seves mentides, ara necesiteu la signatura i l'aval del Toni Cantó per a que un document sigui vàlid. Malgrat els esforços de la censura per a fer dessapareixer el regne de Catalunya, és evident que encara queden rastres.

 2. Bernal Francés
  09-07-2021 08:25

  Muy bien Francesc. Como te decía, solo aparece así en documentos extranjeros -este es castellano- es decir, por gente que desconocía el rango del territorio. Mira a ver si te das un rulo por el Arxiu Real y encuentras alguno de la propia Corona de Aragón donde figure Cataluña como regne.

 3. Francesc D.
 4. Francesc D.
  08-07-2021 22:54

  És aquest en concret. https://www.archivesportaleurope.net/es/ead-display/-/ead/pl/aicode/ES-D708/type/fa/id/ES-47186-ARCHV-UD-184149/unitid/ES-47186-ARCHV-UD-184149+-+ES-47186-ARCHV-UD-7140793/search/0/_QUOTE_reino+de+catalu%C3%B1a_QUOTE_

 5. Francesc D.
  08-07-2021 22:40

  Un document ben oficial. Només n'adjuntaré un encara que n'hi han més. Ejecutoria del pleito litigado por el licenciado Pablo Bravo y Sotomayor, fiscal de la Real Cancilleria de Valladolid y Francisco Ruiz, alguazil mayor de Soria, con Tomás Esplugues y su criado Antón Leurian, vecinos del Reino de Cataluña, sobre la venta de una carga de vidrios y objetos en Soria contraviniendo las leyes y pragmáticas. 1598-8-3 https://www.archivesportaleurope.net/es/ead-display/-/ead/pl/aicode/ES-D708/type/fa/id/ES-47186-ARCHV-UD-184149/unitid/ES-47186-ARCHV-UD-184149+-+ES-47186-ARCHV-UD-7140793/search/0/_QUOTE_reino+de+catalu%C3%B1a_QUOTE_ ES-47186-ARCHV-UD-184149-ES47186-ARCHV-UD-71407993 aquest és un document oficial espanyol que, segurament tampoc reconeixereu car el vostre fanatisme ceg no us deixa veure la realitat.

 6. Bernal Francés
  08-07-2021 20:38

  Y no, no habéis encontrado ningún documento en el que se miente a Cataluña como reino. Habéis encontrado alguna que otra obra (siempre del siglo XVII hacia atrás, la fiabilidad es cuanto menos dudosa) extranjera donde el autor se refiere así a Cataluña, pero el asunto es que en toda la documentación oficial de la Corona de Aragón (que es una de las más vastas del mundo) jamás se lo cita así.
  Qué obsesión, ni que haber sido reino otorgase o restase derechos o cualquier otra cosa. Qué más da, es absolutamente innecesario para reconocer la personalidad histórica catalana, que nadie en su sano juicio niega. Hacéis más daño vosotros a la historia catalana con vuestras falacias.

 7. Bernal Francés
  08-07-2021 20:33

  Esta sí que es buena. Resulta que ahora el "relato oficial" (en el supuesto de que exista tal cosa) sí que es válido, tras haber repetido hasta la saciedad que es todo falso, y de lo que se trata es de cambiar los nombres y poner 'catalán' donde dice 'castellano' (o toscano, o francés, o lo que sea).
  Te acabas de poner en evidencia bonitamente.

 8. Francesc D.
  08-07-2021 17:10

  Tot el que s'aporta aquí i pel que jo puc constatar, ve de fonts de la història o el relat oficial, el que pasa és que se li dona un altre interpretació car, sovint la història oficial no te ni cap ni peus. S'ha de ser algú per rebatre el que no lliga? Si l'homa del temps diu que està plovent i hom surt al carrer i veu que fa Sol, que val, la versió de l'homa del temps perque ho ha dit a la televisió? Si hom trova un document on s'esmenta catalunya com un regne però, la història oficial manipulada pels poders de l'estat, ho neguen, ja no val aquest document? I la mateixa pregunta em faig jo, I tu qui ets per a dir-me a mi el que tinc que dir?

 9. Bernal Francés
  08-07-2021 16:26

  A ver, que yo me entere. Aquí únicamente aportáis documentos producidos por el INH, al que por otra parte absolutamente NADIE en el ámbito académico toma en serio, ni en Cataluña, ni en España ni en ningún lugar del mundo. ¿Estás diciendo que lo que es aceptado por la comunidad académica internacional es propaganda franquista? ¿Pero tú quién eres? ¿quién ta avala? ¿cuál es tu formación? ¿algún documento que acredite el valor de tu opinión?
  NO.

 10. Francesc D.
  08-07-2021 15:18

  No és potser la veritat absoluta però,Te més credibilitat i aporta moltes més proves i raonaments que, la propaganda franquista que t'has empassat tu i la resta de trolls que rondeu per aqui.

 11. Hola Pepsicola
  07-07-2021 20:14

  Francesc pero no te das cuenta que todo lo que leéis es propaganda independentista escrita por independentistas?

 12. Francesc D.
  06-07-2021 22:49

  Llegeix-te el llibre d'en Mandado,'El Cid de Valencia fou català' no son 15 pàginas, son 377 amb tota mena de raons i ilustracións. No se si estas acostumat a llegir tant.

 13. Alvaro Prim
  06-07-2021 19:28

  A ver Francesc . Te pido un trabajo de al menos 15 paginas a doble espacio en el que demuestres lo que dices. Te estoy pidiendo menos de lo que pedias a Santo Job ;)

 14. Hola Pepsicola
  06-07-2021 16:16

  Nosotros somos los fanáticos, lo que faltaba. XD

 15. Francesc D.
  06-07-2021 14:02

  Una flor no fa primavera,no ha demostrat rés. Tu creus que m'he quedat sense arguments? Serviria d'alguna cosa demostrar el que dic si, el vostre fanatisme ceg no us deixa veura la realitat? Jo ja ho tinc clar que espanya és una construcció totalment catalana i sincerament, se m'en fot el que penseu aquells que només preteneu ridiculitzar i menystenir el que s'exposa en aquesta web.

 16. Alvaro Prim
  05-07-2021 19:17

  Francesc. Ya te has quedado sin argumentos como con Santo Job. Al menos antes le exigías una tesis doctoral por cada termino que decias que era catalán y no castellano

 17. Francesc D.
  04-07-2021 14:11

  Sou la òstia els Castiellanos!

 18. Hola Pepsicola
  04-07-2021 10:03

  En concreto dice: (...) don Alfonso por la gracia de dios Rey de castiella, de Toledo, de Leon, de Gallizia, de Sevilla, de Cordoua, de Mvrcia, y de (?), de Badalloz, y de Baeça, y del Algarue.

 19. Hola Pepsicola
  03-07-2021 22:48

  Si claro, la diptonguización era bastante más frecuente en el castellano antiguo que en el español moderno, es algo que se ha conservado ínegro en el astur-leonés.
  En esta imágen que te adjunto del Fuero de Valladolid de Alfonso X se puede leer Castiella al menos en la segunda columna:
  https://3.bp.blogspot.com/-zF0xFnRi-ls/WB9zgZv1B3I/AAAAAAAAFUw/ejAWi8b7LhA3JmEdr7DoxR7_LSDExgygACLcB/s1600/Fuero%2Bde%2BValladolid-BNE.JPG

 20. Francesc D.
  03-07-2021 21:59

  I tens alguna referència on es pugui comprobar que Castella, 'en castellano antiguo' es deia Castiella?

 21. Hola Pepsicola
  03-07-2021 17:20

  @Francesc en castellano antiguo Castilla era Castiella, y castellano viene de castiellano. Lara es un bonito pueblo de Burgos, de ahí viene el apellido. No te digo que no estuviesen emparentados con los Urgell, es más, seguramente lo estaban como gran parte de la nobilidad ibérica. Eso en mi opinión refuerza la unidad.

 22. Francesc D.
  02-07-2021 22:04

  Estas segur que Lara és un cognóm castellà? Car, les armes dels Lara, son les mateixes que les d'Urgell. Els Lara son una branca dels Urgell catalans establerts a castella. Fins hi tot, el nóm de castella és un nóm català car, de 'Castilla,amb 'i' tindria que sortir ''castillano'. Si us anomeneu 'castellanos,amb 'e', és per que ve del català castellà o terra de castells. El castellà o castlà era el senyor del castell i castella, és una terra de senyors de castells que depenian dels comtes Catalans inicialment i que després es van anar independitzant. Fes-li un cop d'ull al llibre d'en Mandado ' el Cid de València era català o quan i com els catalans van fer Espanya' quedaràs garrativat. Salut!

 23. Hola Pepsicola
  02-07-2021 11:29

  Ayer se cumplieron 24 años de la liberación de José Antonio Ortega Lara, castellano viejo y patriota español que resistió 532 días de secuestro en condiciones infrahumanas esperando la muerte segura de manos de la sanguinaria banda terrorista marxista y antiespañola ETA. ¿Es posible tener apellidos más castellanos que Ortega y Lara?

 24. joan soldevila
  01-07-2021 11:54

  Semblaria que encara no hem avançat gaire: només cal recordar l'ús que recentment han fet de l'article segon de la seva constitució per no permetre el normal desenvolupament de l'escola en català.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35802 lectures
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Va tenir Castella els 8 milions d’habitants que ens diuen que va tenir, constituint així el motor i el nexe...[+]
El diari Levante es feia ressò aquesta setmana de la catalanitat de Cervantes segons Lluís Maria Mandado, que...[+]
D'on ve el terme "virrey" que En Colom va utilitzar fins a l'avorriment? Directament del llatí? O és un...[+]
En Cesc Garrido, conscient que En Lleonard estaria vinculat a la casa reial catalana de Nàpols, identifica "La...[+]