Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Hi ha dues maneres d'enganyar-se. La primera consisteix a creure el que no és veritat; la segona, a negar-se a creure el que és veritat."
Søren Kierkegaard
ARTICLES » 08-06-2011  |  LA CORONA CATALANO-ARAGONESA
26007

En Ferran Cortès era un súbdit de la Corona d'Aragó

Era Hernando Cortès un extremeny? O, com defensa En Jordi Bilbeny, fou un príncep de la casa reial catalana? Fa poc que En Pep Mayolas l'ha identificat amb l'Alfons d'Aragó i Gurrea. Ara, En Joanjo Albinyana ha trobat que al Carlo Famoso, d'En Lluís Çapata, al 1566, ja se'l feia, amb tota normalitat, aragonès.

L'escut del qual parla l'autor del llibre

L'escriptor siscentista Lluís Çapata, al seu llibre "Carolo famoso", editat per En Joan Mey a València a l'any 1566, ens confirma que En Cortès era aragonès. Parem atenció al següent fragment que trobem al cant XXV, pàgina 138:  

CORTES
Y aquel gentil escudo repartido
Todo el en quatro partes diferentes
Qu'en en un quadro esta un aguila en su nido
Y al otro un fiero Leon de bravos dientes
Y al otro tres coronas, y esculpido
Al otro el claro México en sus fuentes
Con las ocho cabeza en cadena
Corteses de Aragon familia buena.

Llegit això, algú podria pensar que l'autor està parlant del cognom Cortés en general, sense especificar clarament que es tractés del famós conqueridor de Mèxic. Però, si hi parem atenció, observarem que en una part del seu escut apareix Mèxic. Per tant, no hi ha cap dubte que està anomenant concretament l'escut d'armes del famós Hernán Cortés.  

També es podria argumentar que fa referència a l'origen dels primers Cortés, abans que acudissin a Extremadura. Caldrà recordar que a totes les seves biografies ens el volen presentar com a extremeny i s'afarten de dir que el cognom és extremeny, concretament els identifiquen amb els Cortés de Monroy.

Per tant, al text trobem que el verb està conjugat en present i el que ens està dient és que al voltant de 1566, data d'impressió del llibre, per un escriptor extremeny com diuen que era En Çapata, fent referència clara i inequívoca del gentilici del conqueridor, la família dels Cortés és aragonesa.  

Voldria deixar clar que En Lluís Çapata és contemporani d'En Cortés i quan mor aquest l'escriptor només té 21 anys; amb la qual cosa conegué la fama de l'esmentat conqueridor. Així, doncs, crida fortament l'atenció que un autor com En Lluís Çapata, parlant de l'escut d'armes d'Hernan Cortés, suposadament extremeny com ell, acabe afirmant que els Cortés són d'Aragó. Seria lògic pensar que si ambdós personatges foren extremenys, al poema, quan es parla de la família dels Cortés, en Çapata escriuria que aquesta seria extremenya o castellana.

Però, en canvi, aquesta frase –"Corteses de Aragon familia buena"– sí que té sentit en el context d'una descoberta catalana d'Amèrica com ja ve demostrant l'investigador Jordi Bilbeny des de fa anys als seus escrits i conferències.


Carlo Famoso portada 1/2 Carlo famoso pàgina 2/2


Joanjo Albinyana



Autor: Joanjo Albinyana




versió per imprimir

  1. Santo Job
    14-07-2017 21:26

    Antón: Valdés es un concejo, efectivamente, pero también es el Valle del Esva o Valle del Ese. Pero bueno, que de Asturias se trata, a fin de cuentas, y sabemos de qué zona hablamos.

  2. Antón Martín
    14-07-2017 07:36

    Más que valle, Valdés es un concejo con capital en Luarca.

  3. Santo Job
    13-07-2017 20:11

    Sin salir de la obra de Luis Zapata de Chaves, vámonos al Canto XI, fol. 54v:

    Cortés, porque de un hombre tan famoso
    El principio primero se recuente,
    Para qu'el tener poco un generoso
    Para obrar no sea a nadie inconueniente:
    En Medellin d'España el más hermoso
    Lugar, nació de limpia y noble gente,
    De padres hijos dalgo y sin contienda
    Aunque pobres de hauer y de hazienda.

    Por cierto, la cita del Carlo Famoso del texto mencionado por el autor del artículo es inexacta. La referencia precisa es "canto XXV, folio 138v". Lo de poner XXXV en vez de XXV es una errata que a todos nos puede pasar y el olvidarse de señalar que es el vuelto en vez de el recto del folio, también.

  4. Santo Job
    13-07-2017 18:23

    Antón: Y a los Valdés los hace asturianos, como es cosa conocida, pues vienen del valle de Valdés. Las armas que describe corresponden a los Valdés de Salas o Valdés del valle de Valdés, y es el escudo que podemos observar que usaban tanto Fernando de Valdés Salas (se puede observar en la universidad de Oviedo, por ejemplo) como Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés (colofón de la Historia Natural y General de las Indias, aunque aparece en más ocasiones, si bien no dibujado sino blasonado).

    "Que sin dar lugar a más patraña,
    Es casa solariega en la montaña".

    Lo de "la montaña" era una locución habitual para referirse a Asturias y Cantabria, que no dejan de ser ambas Asturias (Asturias de Oviedo y Asturias de Santillana).
    En cuanto al uso de "patraña", se da porque es complicado rimar "montaña". Los versos heráldicos de los linajes que se ven ahí siguen todos la misma fórmula ABABABCC.

  5. Antón Martín
    13-07-2017 17:36

    Zapata os ha colado una. En los versos referentes a los Colón dice:

    [...] de Genoua otro tiempo estos uarones, [...]

    Génova.

    Vaya.

    ¿En qué quedamos? ¿es de fiar o no? ¿Lo es sólo cuando conviene?

  6. Santo Job
    13-07-2017 02:54

    Cortés tenía la idea de lanzarse a conquistar aquello y había conseguido juntar gente y medios, si bien no tantos como uno piensa que serían necesarios. Hernán estaba completamente decidido y era lo bastante carismático como para convencer a gente de hacer aquella locura. Intentó que Velázquez lo apoyara, pero Velázquez se negó a ello ya que tenía rencillas personales con Cortés y que no iba a aceptar que el mando fuera para Cortés, ya que eso le tenía que corresponder a Velázquez, que por algo era el gobernador.
    Sin embargo, eso no impidió a Cortés lanzarse a la aventura como prófugo. Si le salía bien, según su aritmética mental se vería recompensado por haber conseguido tal hazaña. No se equivocaba.

    Lo de mandar el tesoro de Moctezuma es una buena forma de comprar voluntades y asegurarte de que atenderán a tus solicitudes. Un titánico soborno, dicho de forma menos elegante.

    El marquesado del Valle se le concede por los méritos contraídos, que no eran pequeños.

    No, Cortés no se cartea con el emperador. Le escribe las "Cartas de Relación" como manera de informar de sus servicios, pero la cosa no era sólo para el emperador, sino también para que se imprimiesen. Era un memorial de servicios con el fin de ver premiados sus servicios, como bien ocurrió.

    Mira los Documentos Cortesianos, que es la recopilación de documentos generados por y por causa de Hernán Cortés. No recurdo bien si son cuatro o cinco tomos, es lo que pasa al hablar de memoria. Y sí, se conservan manuscritos autógrafos de Hernán Cortés tanto en España como en México.

    Insisto, elevar un memorial al rey o a uno de los consejos no tiene mayor significación que la de que alguien tiene particular interés en que resuelva algo.

  7. Francesc 2
    13-07-2017 01:50

    Imagina't tu quina importància, quin poder no tindria en Cortès que s'atreveix a fer una expedició com aquesta sense una ordre expressa de l'emperador! Això es declarar-se en rebel•lia. I declarant-se en rebel.lia, ¿com va poder aconseguir els homes, les municions, les armes i tot l'aparat que una expedició tan ambiciosa com aquesta demanava? D'on ho va poder treure si era un rebel? Qui l'ajudaria a obtenir-ho? D'on li vindrien els subministraments? Hauria hagut de comprar funcionaris per tirar endavant l'empresa. Realment, una persona molt i molt poderosa. Una persona capaç de negar-se a complir les ordres... Però de la seva ascendència, joventut, se'n saben poques coses.. que va participar a la guerra de Nàpols i de la de Granada. Bufff... però el cas és que bé que va obtenir un marquesat atorgat pel rei/emperador, marquesat que va continuar amb el seu fill –el qual sí que s'ho va passar molt malament-. Altrament, en Cortès envia el tresor d'en Moctezuma a l‘emperador, que s'estava a Molins de Rei. I, a més s'hi carteja, cosa perfectament normal si es té un rang altíssim en l'escala social i militar. La rebel•lia no casa gaire amb aquesta persona. A més a més, si es declara rebel, per què envia el tresor a Carles I? A més, com pot declarar-se en rebel•lia un noble de segona fila? Exacte, hi ha manuscrits –autògrafs?- i molta informació sobre ell. Però no hi ha gairebé res dels seu primers trenta-cinc anys de la seva vida, que segur que van generar també molta documentació. És això el que estranya. No sé això que dius de la coherència amb l'Argensola. El que em sembla estrany és que el text d'en Zapata no parli de les quatre barres de l'escut d'en Cortès ni del fet de ser tots dos extremenys. I insisteixo que són les quatre barres, el símbol de la família reial. Home, sí que significarà alguna cosa prou important el memorial. Estem parlant de la conquesta de Mèxic, del màxim responsable d'aquesta!

  8. Santo Job
    13-07-2017 00:47

    Cortés no emprendió la conquista del imperio azteca por encargo del César Carlos, la hizo ppr su cuenta y como prófugo del gobernador Diego Velázquez de Cuéllar. El gobernador Velázquez había prohibido tajantemente a Cortés que se lanzase a hacer aquello y emitió orden de detención en su contra, mandando incluso a Pánfilo de Narváez al mando de unos miles de soldados para detener a Cortés.

    Sí, de Cortés hay manuscritos autógrafos y abundante documentación producida por causa suya. Si de verdad te interesa, se hizo una recopilación en varios volúmenes con el poco imaginativo título de Documentos Cortesianos. Ahí encontrarás las referencias adecuadas a los documentos originales y dónde se encuentran.

    Insisto en la coherencia intertextual entre Zapata y Argensola. El linaje de los Cortés es originario de Aragón, pero hay y había ramas en otras partes.

    No, elevar un memorial al rey o al consejo no significa nada aparte del interés de quien lo escribe en que se resuelva lo que pide. Normalmente se elevaban a instancias cuanto más altas mejor, pero eso no quiere decir que tuviese cercanía con el rey. He visto memoriales al rey de gente común y corriente, como un fulano que le dio una cuchillada a un inglés en una reyerta de taberna y pedía al rey que anulase su condena.

  9. Francesc 2
    12-07-2017 23:15

    Es que és això: no potser que una expedició de conquesta d'una importància tan immensa com aquella l'atorguin a un subaltern. I tornem a reproduir el debat que ja vam tenir, molt fatigós. No pot ser. Hi ha, per exemple, el desembarcament a Normandia. Qui n'és el màxim responsable? Eisenhawer:el capità general de tots els exèrcits aliats que reconquereixen Europa des de l'Atlàntic. Té el màxim càrrec militar, un carrec que es correspon exactament a la magnitud de l'empresa. Se li coneixen unes qualitats de comandament de què anteriorment ja havia fet gala i havia demostrat. Era conegut, hi ha l'historial sobre la seva persona... Un currículum, vaja. La personalitat i el càrrec d'Eisenhawer van generar, per la seva importància, també una grandísssima documentació. Semblantment, En Cortès, abans d'obtenir el càrrec, havia també de generar molta documentació. I ha de ser algú de l'alta noblesa o un membre de la família reial. I Carles I i el seu consell havia de saber perfectament a qui concedia el càrrec. I el seu consell també. Tu mateix vas dir que en Cortès va participar a la Guerra de Nàpols. Quin rei, quina monarquia, quin país, quina nació hi estava al darrere? Tots ho sabem: el rei de la Nació Catalana, el rei de la Corona Catalanoaragonesa, la Nació Catalana, la Corona Catalanoaragonesa. Per tant, en Cortès ha de ser natural d'algun lloc d'aquesta nació o corona. És a la guerra de Nàpols on fa carrera. I també a la Guerra de Granada. Gràcies als mèrits de guerra obtinguts en aquestes campanyes, Carles I li concedeix la conquesta del regne asteca. Diguem que s'ho havia guanyat miltitarment. O, si no, quin càrrec proposes tu que tenia en Cortès quan es va responsabilitzar de l'empresa mexicana?. Sí, d'acord amb això del concili de Trento. Ja en vam parlar a bastament. El concili de Trento permet conèixer la data de naixement de moltíssima més gent. I gent, diguem-ne, no influent, gent "menys important”, però és que abans, segles XIII, XIV, XV, XVI, com més important i influent eres generaves també molta documentació. Com més influent, més documentació: contractes de compra/venda, testaments, darreres voluntats, nomenaments, altres contractes, plets, judicis, deixes, herències, informes etc. En una paraula. També podies ser molt conegut. De tot això ja en vam parlar, recordes? Una persona que és el màxim responsable de la conquesta de Mèxic havia de generar quantitats immenses de documentació abans d'anar a les Ïndies. Una documentació que donés compte, entre altres coses, dels passos que el van dur a obtenir el càrrec. Però aquesta documentació no hi és o no hi ha gran cosa. Cosa molt estranya. Estranyíssima. No és lògic ni versemblant. Aquí ha passat alguna cosa... greu. Documents posteriors, dius? D'acord. Però també documentació contemporània. El tema Cervantes el deixo de banda una vegada més, perquè la partida de naixement a d'Alcalà d'Henares tots sabem que és, pel cap baix, molt irregular. Segur que hi ha documents autògrafs d'en Cortès? Bufff, permet-me dubtar-ne. En tot cas, trobo rellevant que hi hagi algun document en el qual s'observi que en Cortès s'adreça al rei, directament al rei. Si feia això, és que era algú d'un rang molt elevat i encara més si s'hi adreça personalment per carta o trametent-li un memorial i passant per damunt de secretaris. Això no ho podia fer un qualsevol. Un subaltern. Un oficial menor. En Cortès havia de ser una persona realment molt important. És dir, de l'alta noblesa o de la família reial. Versos d'en Zapata. Home, allí s'hi fa referència a Mèxic. Per tant, al conqueridor, Hernan Cortes. .I també a l'Aragó. El que fa estrany és que no parli d'Extremadura: la suposada terra de tots dos. També hi trobo estrany el fet que si era un extremeny que provenia de l'Aragó, no s'hi especifiqui res, en els versos, sobre les quatre barres, que sabem que el seu escut tenia. Acabo. Et pregunto quin càrrec creus que en Cortès tenia quan va aconseguir ser la màxima autoritat de l'empresa mexicana. Salutacions.


  10. Santo Job
    12-07-2017 01:33

    Es que no le borran los primeros años. En aquella época, anterior al Concilio Tridentino, es casi imposible tener documentación de la infancia de nadie salvo de las casas reales o la más alta nobleza. Un niño no genera documentos, las escuelas no tienen registros, los libros de bautizos no están extendidos (algún meticuloso cura como Andrés Bernáldez sí lleva ese tipo de registros), no hay nada que nos permita saber con certeza categórica sobre las infancias de esos personajes.
    Para tener datos sobre la infancia hay que recurrir a documentos posteriores como declaraciones judiciales, cartas de privilegio, cartas privadas...
    Por poner un ejemplo: de un personaje puede no saberse cómo era su infancia pero sí saber cuándo y dónde nace a partir de que haya tenido que declarar en un juicio, donde se le hace decir de dónde era y qué edad tiene. Sirva el ejemplo de Cervantes. En Valencia en 1580 alguien lo presenta como testigo, y lo presenta como "excelente caballero, vecino y natural de Alcalá de Henares, de edad de 32 años". Con eso ya tenemos un documento externo que corrobora la partida de bautismo de Alcalá y algún dato suelto extra.
    En el caso de Cortés, creo que hay algunos documentos autógrafos en Simancas (memoriales al rey pidiendo algo), en Indias (lo mismo, pero al Consejo de Indias), y algún documento suelto en algún otro archivo menor. Lo menciono de memoria, pero hay documentación autógrafa.
    La mención de Zapata (Corteses de Aragón familia buena) es coherente con lo de Argensola, que dice que es un hecho aceptado que el solar de los Cortés está en Agüero (Huesca). Y efectivamente, podría ser que los Cortés de Extremadura desciendan de los Cortés de Agüero. Lo que no me creo es que descendieran los Rodríguez de las Varillas de Don Vela de Aragón, pero este tipo de genealogías emparentadas con realezas muy antiguas o remontándose a los romanos eran moneda corriente: los Tenorio, Silva, y Benavides descenderían de los reyes de León, los Pacheco remontarían su linaje al romano Lucio Junio Pacieco, y cosas de este pelaje. Todos querían tener genealogías ilustrísimas y nadie les iba a estropear una buena historia, no había manera de demostrar que no era así.

  11. Francesc 2
    11-07-2017 23:18

    Bona nit, Santo. Sí, feia temps que no xerràvem. No, no argumentem que en Cortes sigui un frau. L'home evidentment va existir i va conquerir Mèxic.El que sí que és un frau és precisament això que dius: la seva infantesa, tota la nebulosa que hi ha sobre els seus primers anys, sobre el seu estament i sobre la seva ascendència. I evidentment, el seu origen extremeny. Era de la Corona Catalanoaragonesa, era aragonès i comte de la Ribagorça i de la família reial de Ferran el Catòlic, tal com ho mostren les quatre barres de l'escut i els versos d'en Çapata que en Joanjo Albinyana ha trobat. El raonament que fa em sembla molt lògic Bufff.... documents autèntics, allò que es diu autèntics, estrictament originals d'en Cortès ... home, doncs permet-me que ho posi en dubte. Ja Carles I va fer recollir la seva relació.També cal posar sota dubte els llibres de l'època que parlen sobre ell. Recorda que l'infant Felip va fer recollir la primera edició del llibre d'en Gómara "porque...no conviene que sepa.". En canvi, és curiós això que dius sobre la reialesa. Em demano el següent: Per què se li esborren els primers anys si no era de la reialesa? O és que, com l'escut indica, pertanyia a UNA ALTRA reialesa? Salutacions i bona nit.

  12. Santo Job
    10-07-2017 21:58

    Hola, Francesc. Hacía ya unos días que no te veía por estos lares, supongo que habrás estado ocupado con tareas académicas, vistas las fechas.
    Vosotros argumentais que lo de Cortés es un fraude, pero no refutais ninguno de los documentos que todo el mundo acepta como auténticos. Cortés es un personaje muy bien documentado salvo su infancia, circunstancia normalísima para la época excluido el caso de la realeza, de la cual suele haber documentación incluso de la infancia.
    Tengo que hacer una pequeña corrección sobre mi afirmación anterior: no es una glosa marginal, sino un titulillo exento, que a veces es fácil confundir unas con otros.

  13. Francesc 2
    09-07-2017 23:15

    Santo, ja n'hem parlat i molt, d'en Cortès. Tot el que s'explica d'ell sobre el seu naixement, la seva joventut, la seva ascendència és un frau. I n'hem parlat.I molt.

  14. Santo Job
    09-07-2017 09:38

    El teu nom: lo que has hecho es minar una cita con toda la mala intención de que parezca que pone lo que tú que quieres. El texto de Argensola dice explícitamente que Hernán Cortés nació en Medellín, y luego habla el texto sobre Agüero (provincia de Huesca), que sería el solar y origen de los Cortés.
    Página 622: "[...] la familia de los Corteses, que aunque trae su origen de Lombardía, se lo estableció el Reino de Aragón tan honoríficamente que todos los Corteses de España lo reconocen ansí. Aunque la persona deste capitán le tuvo en Medellín.
    Ahuero, solar de los Corteses (glosa marginal)
    Es Ahuero lugar pequeño, vecino de los montes Pirineos contiguos a Francia, y uno de los que posee Don Miguel de Gurrea, marqués de Navarrens [...]"
    Ese texto es coherente con lo que dice Luis Zapata, que los Cortés proceden de Aragón.

  15. alalba55
    28-09-2015 19:43

    Mocte fuma..... Moctezuma realmente era de Sepalachin (sepa la chingada de donde era). Lo cierto es que la Corona de Aragon tenia puesta su mira en la expansion mediterraneo-oriental y realmente pintaron menos que poco en la conquista de America, salvo excepciones.
    Dijo un pensador frances que para tener un pais el mejor camino es INVENTAR LA HISTORIA Y BUSCARSE UN ENEMIGO CERCA.
    Soy de Huelva, i'm sorry (Como alguien me diga que el primer sitio donde se jugo al futbol en España fue en Gerona,,,,,,,)

  16. amigo
    13-05-2015 16:22

    A ver si lo he entendido. Hernán Cortés era aragonés???? y por lo tanto catalán??? y como no podía ser menos, siendo un personaje histórico de relevancia, miembro de la casa real catalana????.
    Y dentro de la gran familia real catalana ¿qué parentesco tenía con Colón, Erasmo de Roterdam y Leonardo da Vinci entre otros muchos?

  17. Mocte Fuma
    13-05-2015 10:24

    Asi como Cortés era catalán de Barbastro, Moctezuma también lo era.

    Era costumbre el dia del solsticio de invierno en Chenoouyeapacaticalatlan el comer munchetes amb fuet y beber cava para celebrarlo, a la vez que le sacaban el corazon como sacrificio a unos botiflers y los arrojaban para que se lo comiera el Moloc Jun-Quheras...

  18. Joan Padró
    18-10-2014 22:59

    Llevant, una sola pregunta, són originals manuscrits o còpies totes aquestes cartes de Cortés amb el seu pare? Si són còpies amb lletra d'impremta el més segur es que estiguin manipulades per la censura castellana.

  19. somontano
    19-01-2013 19:05

    yo creo que cortes es de barbastro delos que tienen autobuses.catalan como que no era.vale de mentir

  20. Llevant
    18-01-2013 20:41

    ¿Y toda la correspondencia de Cortés con su padre Martín Cortés? ¿Y el oro que le envió desde Mexico a Extremadura? Esta parte de la historia está perfectamente documentada. Se saben los nombres y procedencias de cada uno de los componentes de la expedición de Cortés (que por cierto, siempre se rodeó de extremeños). La historia-ficción como entretenimiento festivo puede estar bien, pero siempre hay alguna persona que no ha leído a algún estudioso autentico de la materia como Hugh Thomas que se puede creer esas elucubraciones. Por cierto, soy aragonés, patria de innumerables Cortés.

  21. Francesc
    17-07-2011 16:05

    He acabat de llegir la “Historia verdadera de la conquista de la nueva España “d’en Bernal Dias del Castillo , i tot i que no es original ,esta farcida de paraules com: Marlota,rebusterias,dalles,ánimas,Sobrepellices,Gobernalle,Primas(delgadas),Argenteria,Plana(pagina),Tornamos,Chirinolas,i expressions com:Que se decía,Yo soy casado, no cureis,porque ya era ido, arribado,gorra de carmesí con medalla de sant jorge,eramos obligados,se les hacia de mal,supimos muy del cierto,era muy de mañana,tejían cosas muy primas,una cosa de reir,avaluar,con la mucha gente,no quedara roso ni velloso de nosotros,subia de socarrén a socarrén,lanzas hechas como dalles,si eramos vivos,veintiuna planas, i algunes d’altres que no conec be el seu significat, car no soc cap expert en la matèria.

  22. El teu nom
    20-06-2011 15:51

    Hola Joanjo i companys. Podeu ampliar més informació ací: http://books.google.es/books?id=seFFAAAAcAAJ&printsec=frontcover&dq=LOS+ANALES+DE+ARAGON&hl=ca&ei=T0n_Tc39IYiN-wbuh6XrAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCoQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false Pàg. 619 i següents. "Medellín. Es ahuero lugar pequeño vezino a los Montes Pirineos contiguos a Francia" Pàg. 622 Ara no té pèrdua com comença el llibre, feu-li una ullada.

  23. Nom
    20-06-2011 10:40

    Això de la noblesa espanyola fa pudor a fals. Sempre és el mateix, un noble català mort sense hereus i una neboda de segona fila casada amb un noble espanyol esdevé hereva. No m’ho crec. Els vertaders hereus dels llinatges catalans van haver d’emigrar per oposar-se a uns reis espanyols: ineptes i catalanòfobs i estrangers. Si hi vàrem haver de botiflers, altres van ser bons catalans.

  24. Guerau
    14-06-2011 01:31

    familiars d'Alfons Felip de Gurrea i Aragó es van emparentar amb la casa de Medina sidonia, i per això aquest llinatge familiar castellà heretà l'almirallat de la Mar Oceana. Tota la història catalana es pot reconstruir a partir dels enllaços familiars de nobles catalans amb nobles castellans.. i com els castellans ho hereten tot...

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34988
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quondam vol dir difunt? Sí, és clar: i s’aplica quan algú és un difunt biològic. Però també s'utilitza...[+]
És universalment sabut que en Lluís Vives era un català monolingüe i que, llevat del llatí, la seva única...[+]
En Pius Canal ha localitzat una signatura d'En Cervantes, que creu adulterada, i sota la qual li sembla llegir...[+]