Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Qui controla el passat, controla el futur... qui controla el present, controla el passat"
George Orwell
ARTICLES » 21-02-2022  |  LLEONARD I LA CORONA CATALANA
3909

Jordi Bilbeny: 'Leonardo da Vinci va poder ser un fill perdut de la casa reial catalana'

Reproduïm el resum d'una antiga entrevista a En Jordi Bilbeny arran de l'estrena del film 'Desmuntant Leonardo'. L'historiador ha defensat, entre d'altres, la catalanitat de personatges com Colom o Cervantes.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

Barcelona (ACN) .- " Leonardo da Vinci va tenir una relació més forta amb Catalunya del que fins ara s'ha pogut imaginar". Aquesta és una de les tesis que defensa l'escriptor i investigador Jordi Bilbeny al documental Desmuntant Leonardo del qual és guionista i que està dirigit per Dani de la Orden i Marc Pujolar.

En una entrevista a l'ACN, Bilbeny ha destacat que el documental posa una gran ombra de dubte sobre tot el que s'ha dit al voltant de Leonardo da Vinci i es tracten "diversos aspectes de la seva biografia que són fruit de la tergiversació premeditada dels censors d'Estat". Desmuntant Leonardo es podrà veure fins que acabi aquest mes als Cinemes Girona. A finals de juliol l'havien vist 1.000 persones.

El documental d'investigació històrica aprofundeix en la figura del geni del Renaixement i segueix l'estela d'anteriors documentals com L'apropiació del descobriment d'Amèrica (2003), Enigma Cervantes (2004) i Colom i la Casa Reial Catalana (2011). De fet, són ben conegudes les investigacions de Bilbeny, que va defensar la catalanitat de personatges com Colom o Cervantes.

En aquest cas el personatge investigat és Leonardo da Vinci. A Bilbeny des de fa molts anys va cridar-li l'atenció com en el fons d'algunes de les obres de Leonardo es veuen unes muntanyes molt semblants a les de Montserrat. El seu interès va créixer en descobrir el llibre Leonardo, los años perdidos de José Luis Espejo en què es pregunta si el pintor va ser a Montserrat. "Al llibre", ha explicat l'investigador, "s'aporten raons de pes per creure que Leonardo havia d'haver estat a Montserrat o havia tingut una relació amb la muntanya". Així mateix, va recalcar una altra dada fonamental del llibre, en referència a una obra de Luis Racionero sobre l'escut d'armes de Da Vinci que es troba a Anchiano, el lloc on va néixer. De fet, ha destacat que curiosament a l'escut d'armes figuren les barres catalanes, "en lloc de quatre n'hi ha tres però tothom sap que el nombre de pals o barres era indistint", ha afegit.

A partir d'aquí va començar la investigació de Bilbeny, que ha dit que pensava que Da Vinci podia ser "el fill intocable d'un Papa, una persona que va arribar a vell escrivint i pensant coses que eren tingudes per herètiques". Finalment va canviar la direcció de la investigació veient l'escut d'armes i va interpretar que podia ser "un fill perdut de la casa reial catalana segurament de Nàpols": "Si Leonardo havia viscut a Itàlia i els reis de Nàpols estaven emparentats amb gairebé totes les famílies nobles de la península itàlica potser s'havia de començar per allà”.

Bilbeny va començar a escriure sobre els resultats de la investigació i va fer alguna conferència fins que el director dels seus anteriors documentals David Grau i la productora Pilar Montoliu van decidir tirar endavant el documental. Tot i això, Pilar Montoliu va decidir canviar el director de la pel·lícula, una direcció que va passar a mans de Dani de la Orden, fill de la productora; un jove director que s'estava començant a fer un nom a nivell audiovisual, com explica Bilbeny.

El documental no defensa que Leonardo da Vinci fos català, sinó que ofereix dades sobre aquesta connexió amb Catalunya. Ha volgut deixar ben clar que això no és perquè ell ho digui o que ho defensi per la seva ideologia política: “Al principi vaig entrar amb la intenció de demostrar que Da Vinci no és un pobre italià sinó un noble o aristòcrata italià. Volia saber qui era Leonardo da Vinci i el que surt de moment és un personatge vinculat a la casa Reial catalana de Nàpols, parent dels Borja i que pinta uns quadres amb unes muntanyes que s'assemblen molt a les de Montserrat”.

L'investigador va ressaltar que Da Vinci "no és un nen analfabet sense estudis, sinó un aristòcrata amb estudis de llatí, aritmètica, de matemàtica, de música, enginyeria militar i segurament amb estudis de medicina".

Redacció
La Vanguardia
19/08/2014

Enllaç:
https://www.lavanguardia.com/cultura/20140819/54413166158/bilbeny-leonardo-da-vinci.html



Autor: La Vanguardia/Jordi Bilbeny




versió per imprimir

  1. Xavi G.
    28-02-2022 18:09

    Hola, he estat tenint problemes per publicar des de fa mesos i darrerament des del 23-2 que no ho havia pogut fer.

    Ara veig que surten tots els missatges que no s'havien publicat i en alguns estava simplement desbarrant pensant-me que no sortirien publicats, particularment el de l'Estalisnau.

    Per si voleu esborrar-lo.

  2. Edmund Cooke
    27-02-2022 17:53

    Wiki:

    Anton de luna i xèrica…. Ningu sap quan ni on va neixer….

  3. Edmund Cooke
    27-02-2022 17:51
  4. Edmund Cooke
    27-02-2022 16:54

    …. Llegeix i apren benvolguda Marieta ….

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Benet_XIII

    La seva heraldica identica als lluna catalans de l'armorial gelre…idèntica!

    I gran sorpresa!…..El blasonari castella….

    https://www.blasonari.net/apellidos/Luna-De-Luna.html

    …Res diu del papa lluna Benet XIII…. Es clar, qui manega el blasonari castilla és l'estatpanyolcatolicristicastillà….. Però fns i tot, aquest merdosos usurpadors no ho poden tapar tot…. Molt recomenable el contingut textual i heraldic d'aquest blasonari, del que palmariament s'en deriva origen català dels lluna….i per tant de tota la nissaga…. Una mes de tantes nissagues usurpades a la nacio catalana….

    I la heraldica de la wiki pel casal luna, una burda imitació escaquètica i ridícula dels lluna urgelats…

    https://es.wikipedia.org/wiki/Casa_de_Luna

    …. Es clar, la lluna, es a dir, la mitja lluna es un simbol 100% catolicristià…. Ostres no!… pero si es el contrari!…. La mija lluna es un simbol musulma !…. oi que sí Marieta meva?




  5. Edmund Cooke
    27-02-2022 16:27

    … més astronautes per la Marieta….

    Papa Català del segle XIV: papa Lluna talment Benet XIII….de la mateixa nissaga dels Lluna catalans, quina heraldica llueix a l'armorial gelre….gran nissaga que RBIV fa deixar a terres manyiques quan va conquerir i inventar el regne d'aragó….

    Aquesta nissaga va haver de catolicastellanitzar-se, un cop esborrats els templers i instituida la desfesta del cisme cristià d'avignon….

    Tot documentat

    Tot academia oficial

    Veus com fins i tot ens heu robar astronautes Marieta de l'ull viu?….

  6. Edmund Cooke
    25-02-2022 13:38

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  7. Edmund Cooke
    25-02-2022 13:31

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  8. Xavi G.
    25-02-2022 12:38

    En Vic precisament és on està ple de calderes volcàniques similars a les de la Lluna, hahaha, que no s'entereu de res, haha. I allí és on precisament es va rodar l'alunitzaje per part de Estanilau Cul de Vic.

  9. Xavi G.
    25-02-2022 11:19

    Que expliqui el Baydal què signifiquen els "ce ce ce" de la Celestina a veure si li explota el cap.

    O que pregunti a algun expert filòleg i hispanista austríac si li sembla, hahaha, pallassos.

  10. Frede
    25-02-2022 10:42

    Que previsible que ets Marieta de l'ull viu! Aquí o en altre lloc de la web ja he vaticinat que, davant les meves constants demandes d'educació als trolls pel que fa al català, la resposta seria aquesta: perquè em dona la gana. Has provat de fer el mateix en una pagina en alemany, xinés o rus? No. Perquè et dona la gana fer-ho aquí. Entesos. Com Putin. El vostre imperialisme feixista us porta a fer les coses, perquè us dona la gana, fent ús del poder de la força. Envair països, imposar una llengua, etc. Però vaja, no insisteixo perquè com Putin, Hitler, Franco, etc. us importa tres dallonses el que diem els demòcrates i la gent que vol ser lliure.

    Ara bé, pel que té a veure amb l'objectiu de la web, investigar la possible censura i manipulació de la historia catalana per part de l'Estat espanyol, hauries de seguir els nostres criteris. És a dir, analitzar un tema per article, tal com es presenten. De cada article aportar les referencies necessàries per documentar la tesi o la contraargumentació i per descomptat no fer un batibull de tot el que et passa pel cap i intentar ser un mínim de rigorós. El cherri-piking també és això de fer un pastiche embolicat de titulars sense cap mena de lligam científic. Ja ens agrada que ens facis un índex de tot el que s'investiga aquí, però ja el sabem, no cal. El que ens interessa és aprofundir cada tema. A favor o en contra, però amb criteri i capacitat investigadora. Per descomptat aportant dades i indicant on es troben aquestes dades per poder verificar-ho. Com fa l'INH. A veure si n'aprens d'una vegada, que el temps passa, noia, o noi!

  11. Francisco Jiménez Garcia
    25-02-2022 09:58

    Si nyora Maria Garcia, estàs fora de onda.

  12. Maria Garcia
    24-02-2022 21:46

    pretendida falsificación de la literatura del Siglo de Oro
    He aquí uno de los hilos de los que el INH más estira: "Como es filólogo", apunta Casals, "centra toda la pretendida falsificación de la literatura del Siglo de Oro castellana, que en realidad parece que sería una traducción de obras catalanas, cuyos originales se habrían hecho desaparecer, en el estudio de diversos catalanismos que contendrían tanto La Celestina , como el Lazarillo de Tormes , la poesía de santa Teresa de Jesús o el propio Quijote ". Y Baydal replica: "¡Es una tontería! Cualquier historiador o filólogo castellano te puede demostrar que las pretendidas catalanadas de los textos son palabras de uso corriente en el siglo XVI".

  13. Maria Garcia
    24-02-2022 21:45

    Por poner un ejemplo, Baydal expone el caso de Marco Polo, que tiene fresco en la memoria porque ha escrito un pequeño ensayo para un libro sobre el falseamiento de la historia, tanto en nuestra casa como entre el nacionalismo español -en el que el INH ocupa varios capítulos—, que se publicará en otoño: "En dos artículos publicados en Cambio 16 , y que se pueden encontrar en la web del INH, Bilbeny quiere demostrar que los viajes de Marco Polo en realidad los hizo un catalán, Jaume de Alaric, que, efectivamente, hizo de embajador de Jaume I al gobernador del gran khan en Persia (pero no en China), como explica el Libro del feits. Para tal propósito, cita la máxima autoridad en el tema, John Larner, biógrafo del viajero, al que hace decir... ¡todo lo contrario de lo que verdaderamente afirma! Me explico: Bilbeny extrae la frase 'el libro no es la obra de un mercader veneciano' y la utiliza para sus propósitos, cuando Larner, en realidad, dice que en el siglo XVIII se creyó esto, pero unas líneas más abajo declara contundente que él cree que: '[...] el libro se compuso en prisión de Génova, fruto de la cooperación de Marco y un compañero de celda, Rustichello de Pisa'. De estas tergiversaciones, hay varias, pero es peor cuando afirma que la única embajada documentada en la corte del gran khan, en aquella época, es la de Jaume Alaric. ¡Es rotundamente falso! del profesor de Cambridge AC Moule para saber que hubo muchas, ¡que la presencia de monjes y mercaderes, a menudo con funciones diplomáticas, fue una constante! Por citar tres: Giovanni de Pian di Carpine, Giovanni de Montecorvino o Pietro de Lucalongo. Pero, claro: ¿quién irá a comprobar esto? ¡Nadie! Él juega a esto: sabe que la gran mayoría de lectores o asistentes a sus conferencias, ni han leído a Larner ni irán a comprobar qué dice. Y mucho menos son especialistas en los viajes medievales. Porque los especialistas no vamos, a escucharle."

  14. Maria Garcia
    24-02-2022 21:34

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  15. Maria Garcia
    24-02-2022 21:30


    Por ejemplo? "¡El caso del puerto de Pals clama al cielo!", interviene Alcoberro, hijo de la villa ampurdanesa. Se refiere, claro, a la teoría de que el primer viaje de Colón no salió de Palos de la Frontera, a Huelva, sino de Pals, al Baix Empordà. La prueba que aporta Bilbeny es que, hoy en día, por Palos pasa un riachuelo de dos metros de caudal como máximo, de donde es imposible que zarparan naves que calaban más de tres metros de fondo. De los estudios realizados por ingenieros de minas y arqueólogos sevillanos, que han aportado pruebas de un gran puerto en el siglo XV, no dice nada. En cambio, da por buena la interpretación de un documento de 1479, descubierto por Núria Coll, en el que los consejeros de Barcelona se quejan a Ferran el Católico de los ataques de un corsario de nombre "Vicens Anes Pinçon, de la villa de Pals ", según la cual la ciudad a la que se hace referencia es la ampurdanesa. Esconde que los compañeros de viaje del corsario en el mismo documento se dice que eran de "Civilla" (Sevilla), demostrando que la catalanización de los topónimos era práctica habitual en la época. Más aún: que si se dirigían a Fernando el Católico, y no a Juan II, que todavía era rey de Aragón, es porque los malhechores eran súbditos del primero, que ya era rey de Castilla. "En el colmo del despropósito, incluso afirma que de Palos no podía salir ningún barco porque tiene una playa de 15 kilómetros orientada a levante... exactamente igual que, como sabemos todos los palsencos, tiene la playa de Pals", remacha Alcoberro.

    Ruiz-Domènec: "hay que remarcar que todas estas pseudohistorias no tienen nada que ver con el catalanismo"
    La tentación por pedir a los presentes que, uno por uno, se encaren con todos y cada uno de los temas y personajes que el INH ha deconstruido los últimos años es grande, pero

  16. Frede
    24-02-2022 17:50

    Buff! Quin nivell, Maria. El que diu l'article és que un analfabet era impossible que arribés a l'alçada on es va encimbellar Leonardo o Colom. Cosa ben diferent del que et passa a tu. És palesa la teva ignorància que t'obliga a aprendre de memòria quatre paraules per anar-les repetint cada vegada que et passeges per aquí. Força avorrit, la veritat. Aprofito per tornar a dir que, per educació i respecte, t'has d'expressar en català en una pàgina catalana, que parla de coses catalanes i ho fa en català.

  17. Marc Vicent Adell2
    24-02-2022 15:43

    María, estem en el tema d en Leonardo. Tu has de tenir clar quins són els punts de la tesi d en Bilbeny amb els quals no hi estàs d acord o que no comparteixes i saber argumentar les tevés posturas i idees al respecte. Però anem malament quan confesses que no saps què contestar-li. Jo començaria per la teva crítica i explicaría QUÈ vols criticar, el perquè i els arguments en què et bases.

  18. Maria Garcia
    24-02-2022 15:07

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  19. Maria Garcia
    24-02-2022 15:05

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  20. Marc Vicent Adell2
    24-02-2022 14:37

    María, no m has respost a res del que t he dit. I a més, no saps argumentar ni explicar ni desmunta ni criticar el tema principal de l article per la qual cosa te n fuig a cercar altres temes dels quals tampoc no tens ni idea.

  21. Maria Garcia
    24-02-2022 14:06

    Si, es lo mismo decir que la tierra era plana, que decir desde una página web que todo el siglo de oro, la conquista de América, la reconquista, la nobleza, tartessos, los Santos y todo personaje relevante de la península eran catalanes,,,, si, es lo mismo, lo mismo,,,, y que todo el mundo mundial está en contra de Cataluña y que sólo está página lo ha descubierto,,,,, y me basta saber un poco de castellano antiguo, para saber que es imposible que todo el siglo de oro sea una traducción del catalán al castellano, bajo un mismo patrón de traducción,,,, ande, ande, ande,,,,, no me cuenta royos,,,,

  22. Marc Vicent Adell2
    24-02-2022 13:52

    I sobre l ús de les condicionals i de les proves et recomano la lectura de l edició del Lazarillo d en Francisco Rico, la de la Rae, plena de condicionals i sense tenir davant el manuscrit autògraf i la primera edició d aquesta obra, que no existeix però que la descriu com si la tingués davant.

  23. Marc Vicent Adell2
    24-02-2022 13:31

    No sé quins estudis tens, María, però hauries de saber que les ciències es completen i renoven amb nous coneixements i descobertes. Per exemple, les càtedres d història d aquests països que esmentes eplicaven que la terra era plana, que el centre de l univers era la terra i que la sang no circulava però ja no ho expliquen perquè allò que defensaven no era així car van aparèixer proves en una altra direcció i el discurso científic ha agur de canviar I això s esdevé continuament. Pel que fa a la filología hispànica i catalana es defensava fins no fa gaire veritats inqüestionables sobre el Lazarillo, la María de Zayas, el Quixot i el Tirant lo Blanch però han aparegut estudis nous en una altra direcció que plantegen altres lecturas i noves perspectives. Concretament, et recomano les obres de Francisco Calero sobre l autoría del Lazarillo i dels Quixots i veuràs que la ciència avança que és una Barbarita.

  24. Maria Garcia
    24-02-2022 08:11

    Este "artículo" debería ser mostrado en todas las, cátedras de historia del mundo, en todas, como ejemplo de lo que jamás debe hacer un historiador, un científico o cualquier persona dedicada al estudio de cualquier ciencia, sencillamente INCREÍBLE,,,, utilizando condicionales y sin dar ninguna prueba,,,,, cuando la biografía de Leonardo está perfectamente documentada en cualquier cátedra de historia de ITALIA, ESPAÑA, REINO UNIDO, FRANCIA,,,,, Lo dicho, increible

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34990
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Construeixen i fan sonar un instrument musical que En Lleonard tan sols havia dissenyat en un...[+]
No deixa de ser soprenent que el terme anglès “marine” s’assembli tant al mot català “mariner” i que...[+]
En Pep Mayolas és un mestre del detall i de la feina ben feta, tant que sempre ens sorprèn amb una visió...[+]
Els qui hem vist les proves de la manipulació històrica secular que hem patit, no tenim cap dubte de la...[+]