Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Malfia't de la història. Somnia-la i refés-la."
Pere Quart
ARTICLES » 25-11-2014  |  PROJECTE DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
3909 lectures

Jordi Bilbeny: 'Som gent normal explicant petites troballes que, en conjunt, poden capgirar la perspectiva de la nostra història'

Vilaweb entrevista En Jordi Bilbeny en l'avinentesa del 14è Simposi d'Arenys de Munt

Il·lustració de l'article de vilaweb

Un debat i la projecció del documental 'Desmuntant Leonardo', de Dani de la Orden i Marc Pujolar, van inaugurar ahir al vespre el catorzè Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt (Maresme). Avui és el dia fort de les jornades organitzades per l'Institut Nova Història (INH) i el municipi, amb trenta-quatre ponències de deu minuts sobre les darreres troballes que apunten a 'la tergiversació de la història de Catalunya i la Corona d'Aragó per part de la corona castellana i la censura espanyola'.

Una trentena llarga són moltes ponències. 'Al primer simposi vam començar amb dues ponències o tres; l'any següent ja n'eren cinc o sis, i l'altre deu o dotze… I així ha anat creixent fins ara, que en són trenta-quatre, però en podrien haver estat una dotzena més! Hi ha molta gent que investiga: de lluny i tot, com un company murcià que no podrà ser avui aquí.' Ho explica Jordi Bilbeny, cap de recerca de l'INH i un dels principals impulsors d'aquesta línia d'investigació històrica que propugna de 'reinterpretar el passat esborrat' a partir d'una 'actitud de ment oberta, rebutjant el dogma o la doctrina i expressant una combinació específica de qualitats de rigor com són el mètode multidisciplinari i l'enfocament global'.

'Som gent normal, allunyada de poltrones i càtedres i que no té res a perdre, que ve a explicar una petita troballa i entre tots fem un efecte multiplicador i capgirem la perspectiva de la nostra història. Per això cada any es multipliquen els participants.' La idea, afegeix, és donar informació via simposis, jornades i a la web perquè cadascú pugui jutjar: 'No hi ha qüestions de fama pel mig: sols importa la informació. La gent lligada a l'INH i algunes altres entitats afins sols presenta i aporta informació. I aquest és l'element revolucionari: som gent diversa que aportem informació. La llàstima és que els detractors ens jutgen la gent, no la informació.' Però Bilbeny no s'hi amoïna: 'Ho solc comparar amb el procés independentista: fa trenta anys érem tots terroristes i ara mira. Passarà el mateix amb la informació que fem sortir actualment'.

Entre les investigacions i estudis que es presenten enguany a Arenys de Munt, l'INH destaca l'aportació del mateix Bilbeny sobre una de les figures cabdals de la descoberta d'Amèrica, Americo Vespuche o Despuche; la de l'investigador Enric Guillot, sobre 'L'estadística catalana respecte a l'estadística castellana a Amèrica'; la de l'escriptor Pep Mayolas, sobre 'Les naus d'En Colom i l'armada de Joana la Boja', i la de l'estudiós Manel Capdevila, que hi explicarà els seus descobriments sobre 'Les banderes dels Merode i dels Stuart i Amèrica'.

El simposi es clourà al vespre amb una conferència del president de Súmate, Eduardo Reyes, sobre 'la recerca d'una història verídica per a un futur plural' i amb la presentació del manifest 'A favor del dret humà de conèixer la veritable història de la nació pròpia', a càrrec de Dolors Marín i Carles Mitjà. 'Des del punt de vista jurídic és important el manifest que presentarem, fet per un advocat i una investigadora de l'INH que es vol difondre internacionalment, perquè pregona que tots els pobles tenen dret de saber la pròpia història i no la que els expliquen els vencedors', diu Bilbeny: 'Pot ser un pas endavant.'

Vilaweb (article original del 22 de novembre del 2014)
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Xavier
  29-11-2014 20:58

  ciencia y doc..., t'adverteixo que aquí no estem mig tronats, conforme estan els de les webs que enganxes i pegues en una altra entrada, per fer el record.

  (AQUÍ ESTEM MOLT PITJOR!!!)))

 2. Anònim
  26-11-2014 11:47

  La ràbia del David i similars els delata. No volen conèixer la veritat perquè potser els crearia un trauma.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
19041 lectures
2019 INH 29 Pere Baladron/ «Similitud de cognoms entre els Colom de Barcelona i els dels Països Baixos»
2019 INH 30 Joan Casajuana/ «Orígens perduts de la guitarra i d’En Juan de la Enzina»
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Com cal dir-ne, dels reis catalans? Eren catalans els nostres reis? Va ser Catalunya un regne? Un apèndix del...[+]
Una petita referència que en Joan Ventura troba en un llibre d'en Henry Kamen, li fa pensar que, efectivament,...[+]
Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]