Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Sense Història és impossible fer política."
Jules Michelet
NOTICIES » 01-05-2010
5414 lectures

L'INH tradueix el documental "Leonardo, Montserrat i el secret de la Gioconda" de J.L.Espejo

L'Institut Nova Història ha col·laborat en la realització d'aquest documental (originalment en castellà) en la seva versió en català i en anglès (subtítols), finançant la traducció dels textos a ambdues llengües així com la locució en català.

S'ha pretès ajudar la difusió en llengua catalana d'unes dades tan poc conegudes de Leonardo, com són els seus parents a Barcelona, els seu possible origen a la Catalunya nord, i la rel·lació de la Gioconda amb Barcelona..

Espejo ens glosa Montserrat, la muntanya màgica...

El compositor Richard Wagner, identificava Montserrat amb la no menys llegendària Montsalvat a la seva òpera Parsifal (1882), el personatge llegendari que va inspirar el cèlebre poema de Wolfran von Eschenbach cap el 1200.

Goethe, al seu poema titulat Geheimnisse (els Misteris), descriu un enclavament idèntic al de Montserrat. En un passatge d'aquesta obra anomena Rosacreu (Rosenkreuzer) la vall on s'ubica el monestir. El 1816 va aclarir, en el diari Morgenblat, que la idea original del poema era "conduir el lector a través d'una mena de Montserrat ideal".

Ignasi de Loiola (fundador de l'Orde dels Jesuïtes) va interrompre el seu viatge a Montserrat, camí de Jerusalem, i va romandre al monestir i els seus voltants diverses setmanes, en les quals va renunciar a la carrera militar, va regalar l’espasa i armadura, i va aprendre l’essencial de la seva doctrina (els coneguts Exercicis Espirituals), amb el suport d'un monjo anomenat Dom Chanon.

Francesc d'Assís, segons la tradició, va arribar a Montserrat a peu, des de Barcelona.

Espejo pensa que també hi va venir En Leonardo Da Vinci. Amb arrels catalanes (el seu escut d'armes ès la tribarrada), i potser fins i tot amb família a Barcelona. Un avantpassat seu (Giovanni Da Vinci) va morir A Barcelona el 1406. On -segurament- hi va deixar família i amics.
Enllaç al vídeo:
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  19663 lectures

  Aconseguits 8000€
  de 4000€
  Campanya finalitzada

  Més informació
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Que els catalans van ser els descobridors d'Amèrica ho tenim molt clar a l'INH. Tant, que sempre estem esperant...[+]
  En un viatge a Malta, en Pere Alzina es va adonar de la gran quantitat de noms catalans encara vius a l'illa, tant...[+]
  Sabeu que hi ha uns pastissets a Suècia que es diuen...[+]
  Tots els estudiosos reconeixen que tota la cartografia mediterrània fins al segle XVI era feta per cosmògrafs...[+]