Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
NOTICIES » 24-04-2014  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
4754

L'Institut Nova Història replica el «nacionalisme espanyol» de C's

L'Institut Nova Història respon les crítiques de la portaveu unionista al rigor dels seus estudis.

Les declaracions de Carina Mejías al Nació Digital

L'Institut Nova Història (INH) lamenta profundament les desqualificacions que la Sra. Carina Mejías, portaveu de la formació política Ciutadans, va dirigir ahir a la nostra entitat de recerca. Des de l'INH sempre s'ha procurat treballar amb el màxim rigor científic, aportant dades comprovables i referenciades als nostres estudis, argumentant i contrastant els raonaments històrics que s'hi inclouen i contextualitzant les conjectures que s'hi proposen. Sempre hem estat oberts al debat i a la reflexió i mai no s'ha dogmatitzat cap assumpte ni període del nostre passat.

És per aquest motiu que considerem que les declaracions de la Sra Mejías només poden ser fruit del desconeixement de les publicacions i estudis de la nostra entitat. En aquest sentit, l'Institut Nova Història convida la diputada a conèixer les aportacions històriques que publiquem cada any, per tal que pugui opinar amb rigor i congruència sobre la tasca que s'està fent.

L'historiografia evoluciona i les noves recerques sempre aporten modificacions indispensables a la visió que tots tenim dels períodes històrics que s'analitzen. L'Institut Nova Història no deixarà de seguir treballant en la seva tasca de revisió crítica i d'investigació profunda de la història del nostre país pel fet que una entitat política desitgi congelar l'avenç científic amb l'únic objectiu manifest d'evitar que alguns dels seus fonaments ideològics i polítics no trontollin.

El nacionalisme espanyol no pot aturar la recerca de la veritat històrica de Catalunya. Les investigacions d'En Jordi Bilbeny i dels membres de l'Institut Nova Història, desenvolupades al llarg de més de trenta anys, indiquen que el relat de la història de Catalunya que fins avui ha estat explicat, no ha tingut en compte l'extraordinària tasca d'alteració, ocultació i falsificació de les dades i personalitats que s'ha exercit i s'exerceix per part de l'estament censor castellà.

Afortunadament, la censura no ha pogut esborrar totes les empremtes de la memòria del nostre país. L'Institut Nova Història treballa per recuperar aquestes dades tan importants i fer-les arribar als experts i al públic general. A les nostres publicacions es reprodueixen mapes dels segles XV i XVI, conservats amb cura a biblioteques d'arreu del món, que demostren que la descoberta catalana d'Amèrica va ser un fet incontestable. Igualment, l'Institut Nova Història redescobreix edicions de llibres que es van intentar fer desaparèixer i d'altres en llengua catalana que es van fer traduir i manipular per fer-los passar pel que no eren. Recuperem la vertadera identitat de personatges rellevants de la política, la cultura i les ciències del nostre país que havien desaparegut o que havien estat tergiversats a les seves biografies. Sortosament, molts dels llibres afectats per la censura castellana s'han conservat en la seva llengua i versió original a l'estranger.

En definitiva, gràcies a aquesta tasca ingent de recuperació, l'Institut Nova Història creix constantment en nombre d'investigadors i de seguidors dels seus estudis i aquest increment de l'atenció pública demostra que l'objectiu de la redescoberta de la nostra història s'està fent de manera precisa i rigorosa.

Enllaços:
http://www.naciodigital.cat/noticia/67614/es/ridicul/dir/cristofol/colom/catala
http://www.naciodigital.cat/noticia/67693/institut/nova/historia/replica/nacionalisme/espanyol


Premsa
Institut Nova Història


Redacció: Daniel Solano




versió per imprimir

  1. Tramuntanot
    09-05-2014 13:57

    El que passa és que a Ciudadanos no els interessa que es pugui debatre, contrastar, discutir i analitzar la informació que es pugui tenir al nostre abast. Tant és així que no els interessa recuperar la integralitat dels arxius de Salamanca, patrimoni de tots els Catalans, ni tampoc els fa res que s'hagi tancat per 450 anys més l'accés a documents i arxius històrics de l'estat Espanyol. Els primers que censuren i combaten l'accés al lliure pensament i esperit crític i analític son doncs C's amb la Sra. Mejías al capdavant. Apa CNIs passeu-ho bé, bordegassos morts de gana! Enhorabona INH

  2. Pep
    08-05-2014 03:20

    Geschichtelen, el que fem amb aquesta notícia és reproduir literalment traduïda al català l'entrevista que em van fer a La Vanguardia Digital. El webmestre de l'INH em va donar l'oportunitat d'ampliar algunes respostes o de matisar-ne d'altres, però a la fi vaig optar per respectar el treball de la periodista, que va extractar l'hora i vint de conversa que vam tenir en un treball que buscava un retorn en forma de lectures i comentaris al web del diari. Entenc, aleshores, que les aportacions de la hipòtesi "Erasme era català i fill d'en Colom" no s'han de buscar en la notícia que reprodueix l'entrevista, o en l'entrevista mateixa, sinó en el llibre que motiva l'entrevista. Un cop llegit, i mentre pel camí (la lectura) s'ha assabentat d'altres coses, hom pot decidir si és defensable o no la hipòtesi d'aquest titular. En un interviu de tan poc espai i amb respostes sintetitzades o retallades segons el criteri de la periodista es fa molt difícil defensar una afirmació tan xocant i per això tan necessitada de suports argumentals. Això no vol dir que estigui disconforme amb la feina de la periodista: tot el que està escrit jo ho vaig dir, per bé que amb matisos i contextes molt més amplis. La notícia a la pàgina de l'INH té la funció d'assabentar-te de l'existència del llibre i, si s'escau, desvetllar-te l'interès.

  3. Geschichtelehrling
    07-05-2014 16:39

    Si se'm permet una crítica constructiva, només dir que en aquesta web es barregen articles més o menys treballats amb hipòtesis i tesis interessants amb d'altres que no aporten absolutament res, com ve a ser el cas del de 'Pep Mayolas: La meva hipòtesis és que Erasme era català i fiil de Colom', en base a què?.

  4. Trol
    06-05-2014 16:47

    Jeit: ¿en dónde has leído que alguien se alegre aquí de que Cristobal Colón fuera de origen gallego? Se que desde algunas páginas web gallegas lo reclaman. Pero intentándo centrar el tema, nuevamente, respecto a las declaraciones de C´s respecto al INH... ¿no os habéis planteado que la gente, de la misma manera que vosotros discrepáis, también pueden discrepar de vosotros y vuestras ridículas teorías? Y digo ridículas puesto que las pruebas que aportáis son insuficientes. No habéis trabajado bien la materia, desdeñáis pruebas de expertos, como por ejemplo, en el caso del Quijote, la obra de Martí de Riquer, y tantas otros, como Américo Castro, etc. La verdad es que me quedo pasmado cuando leo una nueva "aportación" del INH a la comunidad historiográfica. Para variar, vosotros, cuándo se os descalifica, descalificáis a su vez a los que os desenmascaran. Habíes patinado con mucho aceite, aunque habéis tenido cierta notoriedad, ciertamente. Lleváis tanto tiempo agitando el árbol de la sabiduría, y nunca ha caído nada... hasta que finalmente habéis decido talar el árbol, y entregárlo a la masa ultranacionalista deseosa de leer flatulencias en forma de "aproximanciones" a la historia de Cataluña. Me gustaría que un Jaume Vicens levantara la cabeza. Estoy convencido de que la querría bajar ipso facto. Un saludo.

  5. jeit
    06-05-2014 16:17

    El més curiós és que qui titlla de ridícul i catalufos a qui proposa la catalinat de Colom com a hipòtesi de recerca, trempa d'emoció amb les hipótesis d'un Colom d'origen gallec, per si era 'uno de los nuestros' i no pas un genovés.

  6. Xavier
    06-05-2014 13:24

    Tigre, no has fet cap comentari de la meva cavil·lació sobre Santa Teresa. Ja sé que no t'has dignat a obrir els enllaços d'allò que trobes RIDÍCUL (ELEVAT A LA ENÈSIMA POTÈNCIA) i que només cercava alguna explicació/contra-argumentació al "de Avila". Sí fessis l'esforç d'obrir el tercer enllaç i poguessis dir-me, com a expert en gravats, la teva opinió general del que hi apareix a la pàgina 5 del pdf., t'ho agrairia. T'ha cridat l'atenció? Com diferenciaries que és un gravat de València i no de Màntua o Verona?

  7. Valderoures
    05-05-2014 20:53

    No hay ningún misterio con el Escorial. Semejante edificio solo pudo tener una función : Albergar a la legión de falsificadores de documentos que hicieron desaparecer toda referencia los Servent, Teresa d´Oliva ,Colom , Erasme, Ferran de Cortes etc etc , así como la "descoberta catalana de America" . Y cualquier escrito , mapa o documento hispano o europeo en el que figurara un catalán o valenciano. Durante décadas , las 24 horas del día estuvieron trabajando allí centenares de escribanos, en la que fue la mas importante empresa de falsificación que ha conocido el mundo en su historia. Y todo ello dirigido por alemanes traídos desde Baviera ya que Castilla era un descampado subdesarrollado como todo el mundo sabe. Y todo ello para satisfacer la obsesión patológica que tenia Felipe II con los catalanes. Esos falsificadores hicieron tan bien su trabajo que hoy en día es casi imposible encontrar pruebas de ello . Pero seguro que el INH el cual; "treballa con el màxim rigor científic,aportant dades comprovables i referenciades als seus estudis" las trovará. No me cabe ninguna duda

  8. Jonay
    05-05-2014 10:01

    Todo lo que ha dicho el INH sobre Canarias es cierto, se lleva años y años ocultando y manipulando para engrandecer una historia inventada por Castilla, pero por suerte aún quedan archivos como los de la diócesis de Canarias que corroboran dichas teorías.

  9. Ramon
    04-05-2014 13:52

    Ok, els polítics manipulen enquestes, resultats electorals, la realitat del dia a dia i tota mena d'informació que els afecti segons interessos de partit, ho intenten i poc o molt ho aconsegueixen. Però a mi m'agradaria que et mullessis una mica més en el camp de la manipulació de la història hispànica. Em sembla que, més enllà de que els d'INH ho puguin fer millor o pitjor, no t'acabes de creure que sempre hi ha hagut una malatissa obsessió-necessitat per bastir i suportar un relat d'Espanya des de l'edat mitjana fins ara que no s'aguanta. Potser em falta llegir més comentaris teus. Salutacions

  10. Frederic
    02-05-2014 10:36

    Amics, potser us interessi. És una tesi doctoral que tracta sobre inscripcions llatines falses del segle XVI. http://www.tdx.cat/handle/10803/83977 Salut! Frederic

  11. Francesc D
    02-05-2014 09:44

    El que és ridícul és, la hitòria oficial.Molt bé per el llibre d'en Mayoles que, aporta una mica més de llum i sentit comú allà on només hi ha boira.

  12. Lluís
    30-04-2014 22:46

    Posats a fer broma, el Covarrubias ja diu (1611): "Escoria, la hez de los metales. Escorial, lugar donde se echa la escoria, y no se si el sitio donde su majestad Filipo II fundo el monesterio de san Lorenço tuvo este nombre a esta causa. Vide infra Escurial". I a Escurial explica que és tal monestir, i que es diu així per les herrerias, que allà llencen la escòria. Després diu que Tamarid ho considera nom àrab, que vol dir "casa que reluce". Novament, primer no ho sap, i a Escurial, resulta que ja ho sap. I amb en Tamarid, no és pas clar per què es deia Escurial. Val a dir que el NTLLE no indexa la paraula Escurial, l'has de mirar tu a les pàgines. Tot una contradicció, per variar. Com bé diu en Jordi, el senyor Covarrosses també l'hauríem d'estudiar. :)

  13. Pedrito
    30-04-2014 21:46

    El hispanista británico Henry Kamen ha buceado en cientos de libros y documentos para concluir que muchas de las cosas que sabemos acerca de El Escorial han sido manipuladas "para satisfacer no solo a los turistas, sino aún más importante, el orgullo nacional". Esta es una de las afirmaciones que se incluyen en su libro 'El enigma del Escorial. El sueño de un rey' (Espasa) donde el autor intentan disipar algunas dudas sobre el edificio construido por Felipe II. En declaraciones a Europa Press, Kamen señaló que el Escorial "no es un emblema de nada" e indicó que se ha intentado "mitificar" un edificio que Felipe II construyó para dar gracias por la "misercordia" divina tras la famosa victoria de la Batalla de San Quintín. "Felipe II fue el último rey guerrero de la historia de España, ningún rey se atrevió después a poner el pie en el campo de batalla", subrayó. Según este autor, durante los siglos que siguieron a la batalla de San Quintín hubo muchos españoles "ansiosos por fomentar la imagen anhelada de una España grande y poderosa que había conquistado medio mundo y que deseaban enfatizar el papel de la victoria militar". Concretamente, fue en el siglo XVII cuando empezó a cambiar el carácter con el que se había creado el Escorial y comenzaron a hacerlo "más nacional" y "esa no era la intención de Felipe II", subrayó Kamen, uno de los historiadores más leídos sobre temas de la España moderna y autor de una veintena de obras entre las que destacan, 'Felipe de España', 'Imperio' o 'Los desheredados'. UN SÍMBOLO, SÓLO PARA LOS CASTELLANOS En esta misma línea, resaltó que el Escorial es más un "símbolo" para los "castellanos" pero no es un símbolo español y afirmó que, por ejemplo, los catalanes "no tienen ningún interés por el Escorial. Para ellos es más importante Monserrat", comentó. "Hay que jugar con la realidad política de la península para valorar la aportación del edificio", declaró. Así, para Henry Kamen, el Escorial "es un templo de paz, más que un símbolo de poder o de guerra" y advirtió que en en sus salas no se puede encontrar ningún símbolo de guerra. A este respecto, dedica Kamen todo un capítulo de su libro, bajo el epígrafe de 'La sala de batallas', para terminar demostrando que esta sala no alberga referentes a ninguna victoria o batalla española. Preguntado por los misterios y las muertes enigmáticas que confieren al Escorial un cierto carácter esotérico, Kamen señaló que no ha encontrado "respuestas misteriosas", aunque admite que algunos puedan ver al Escorial como un "templo mágico", pero las pruebas sobre su magia "son muy difíciles de conseguir", advirtió y aseguró que tras leer multitud de libros descartó "casi todas las teorías esotéricas". Todos los misterios que se han trasmitido acerca del Escorial certifica los "intentos de mitificar un edificio que es evidentemente misterioso", señaló Kamen, para quien el misterio más grande que ha encontrado entre sus muros ha sido intentar entender "por qué tantos escritores se han negado a estudiar la documentación existente sobre el Escorial y poder tener conclusiones". Por otra parte, este historiador recordó que el Escorial constituyó un "desafío y una provocación" en su época y afirmó que hubo muchas protestas contra su elevado costo sus aislamientos y privilegios. "Los españoles se opusieron bastante al carácter y la existencia del Escorial pero a pesar de las críticas y la oposición de muchos castellanos, incluso de la iglesia, Felipe II siguió adelante". Por último, Kamen declaró que Felipe II es un "rey invisible" dentro del Escorial porque no dejó ninguna estatua de sí mismo ni señal de su presencia y recordó que este edificio ha asumido a lo largo de la historia "unas formas y significados que su fundador jamás hubiera llegado a imaginar".

  14. Xavier
    30-04-2014 20:58

    I no dubto de la bondat i humilitat del Sr. Micó però malauradament visc a prop de 500 km. de Barcelona i no és cosa fàcil per a mi però, i enllaçant-ho amb el teu últim post d'un altra entrada amb la que em tractes de prepotent, he de dir que no soc tant prepotent com creus i que si el Sr. Micó s'avé a visitar-me procuraré de donar-li audiència.

  15. Xavier
    30-04-2014 20:12

    Val Lluís, molt apropiat, "escuro", " a escuras".

  16. Xavier
    30-04-2014 19:59

    A Teresa de Jesús (d'Avila) sembla que la tenen des d'aquí identificada però jo et faré la meva elucubració. Podria ser algun familiar de la Isabel de Borja i Enríquez de Luna (sor Francesca de Jesús)(1), com una neboda i per tant germana de Sant Francesc de Borja i Aragó i de Joana de Borja i Aragó (sor Joana de la Creu -abadessa-) del convent de les descalces de Santa Clara de Gandia, matriu de nombrosos convents de descalces a tota la península (2), o potser alguna neboda o neta d'aquesta última com la Jauma Centelles i Cardona (Sor Justa de la Creu), la Magdalena de Borja i Centelles de Cardona (sor Magdalena de Jesús) o l'Anna de Borja i Centelles de Cardona (sor Anna de la Creu), fundadores i abadesses de convents de descalces a Castella i abadesses del convent de les descalces d'Oliva (3) i de la nissaga dels Centelles, comtes d'Oliva. Com ho veus com a mera especulació? Potser..., Santa Teresa d?Oliva... (1) http://es.wikipedia.org/wiki/Francisca_de_Jes%C3%BAs (2) http://www.lavirtu.com/eniusimg/enius4/2009/9/adjuntos_fichero_408675.pdf pàg. 38 (3) http://www.raco.cat/index.php/Cabdells/article/view/165326/217695

  17. Lluís
    30-04-2014 14:49

    Xavier: en alguns mapes, apareix etiquetat com "El Escurial". :)

  18. Xavier
    30-04-2014 13:57

    Perquè com el propi nom indica, "El Escorial" només podia ubicar-se a Castella.

  19. Trol
    30-04-2014 13:01

    Carles: ¿te suena la "Guerra dels Malcontents" de 1827. En ella, un grupo de catalanes, protestó porque el nefasto Fernando VII hubiera abolido, entre otras cosas, la Inquisición, ya había sido desaparecido con la Carta otorgada de Bayona, y nuestra Constitución de Cádiz de 1812. Te dejo el enlace. Por favor, haznos un favor a todos, y estudia la historia de tu país, no la de Matrix, o bueno, quizá sea la misma: http://ca.wikipedia.org/wiki/Guerra_dels_Malcontents. Por cierto, no insistáis tanto con el tema de la Inquisición en España, que en Cataluña llevamos las de perder. Apareció aquí mucho antes que en el Reino de Castilla. Un friki saludo a todos los foreros del INH. Con mucho desafecto, Trol.

  20. Carles de L'H
    30-04-2014 12:45

    A Espanya la destrucció de documentació oficial o no i el dogmatisme del poder ha sigut la norma en èpoques d'unificació forçada, absolutisme, inquisició, i guerres civils. Per tant la cerca històrica en aquest país, com la investigació policial de crims i ocultacions, necessita aprofitar-se de fets que en principi només son indicis i suposicions. Com pot ser que no existeixin els originals de tants documents o que la primera edició del Tirant lo Blanc l'haguem d'anar a cercar a la Biblioteca Britànica. Aquí com es diu en castellà "hay gato encerrado",. Més endavant aquestes investigacions recalçades sovint al principi només en petits detalls, poden trobar l'entrellat i recompondre els fets històrics de una manera més propera a la realitat del que va passar. Tenint en compte sempre que la investigació científica no és mai absolutament definitiva, sinó que ha d'estar sempre subjecte a posteriors elements que puguin provar altres hipòtesis.

  21. Trol
    30-04-2014 12:06

    Amigos perro-flautas del INH, no puedo estar menos de acuerdo con vosotros. Leo atónito lo siguiente: "Des de l'INH sempre s'ha procurat treballar amb el màxim rigor científic, aportant dades comprovables i referenciades als nostres estudis, argumentant i contrastant els raonaments històrics que s'hi inclouen i contextualitzant les conjectures que s'hi proposen. Sempre hem estat oberts al debat i a la reflexió i mai no s'ha dogmatitzat cap assumpte ni període del nostre passat". Sin embargo, en el articulo de Pep Mayolas, sobre Francisco de Pizarro, del pasado 17 de abril, leo: "Per mi, En Francisco Pizarro podria ser un fill de l'amistançada de Ferran II, la dama segarrenca Aldonça Roig d'Ivorra i Alemany. Hi ha fonts que diuen que el Rei Catòlic tingué dos fills amb aquesta senyora: el més conegut, l'Alfons d'Aragó (1470-1520), arquebisbe de Saragossa i més tard de València, mecenes, pare de 7 fills il·legítims amb Anna de Gurrea i avi i tutor de Sant Francesc de Borja, entre d'altres. L'altra filla de Ferran II i Aldonça Roig seria una noia anomenada Joana, que potser es confon amb una Joana tinguda amb una tal Joana de Tàrrega". ¿Es esto rigor historiográfico? Decir: "Per mi, En Francisco Pizarro podría ser un fill de l´amistançada que el Rei Catòlic...", ¿lo es? Ya no me escandalizo leyéndoos, me habéis inoculado poco el virus de la zafiedad y falta de rigor histórico, pero por favor, un poquito de seriedad. En este caso, el Sr. Mayolas no aporta ni una sola prueba, salvo este párrafo que es de traca: "Bé, aquesta Aldonça Roig es casaria el 1475 amb un noble anomenat Francesc de Castre-Pinós de So i Carròs, i diuen que d'ell en tindria almenys dos fills. Podria ser que el matrimoni fos una tapadora per dotar de legitimitat els qui en realitat serien fills de Ferran i Aldonça, que continuaria sent l'amant del rei. Aquell mateix 1475 naixeria un Francesc de Castre-Pinós de So i Carròs i Roig d'Ivorra, que neix en el mateix període de temps que la censura fa néixer el pastor de porcs Francisco Pizarro. Francesc Pinós De So i Carròs = Francisco Pi çarro". Me siento un poco como Karra Ejalde en "Airbag", "re-Dios". ¿Qué os tomáis antes de hacer vuestro artículos? Antonio Escohotado tiene libros interesantísimos sobre la materia (Historia de las drogas). Creo que lo leeré de nuevo. Cuenta, por cierto, que los bereberes, antes de entrar en la Península Ibérica, iban fumados para acometer su empresa. De ahí que se les llamara "asesinos", palabra procedente, etimológicamente hablando, del "hachís". Imagino que tenéis mucha presión para elaborar artículos de "hondo calado" en el sentimiento ultra-nacionalista catalán. La Guerra Mundial Z que estáis librando contra los malos, malísimos españolistas, y además, contra los "botiflers" catalanes que estamos por seguir siendo lo que hasta ahora hemos sido, es decir, españoles, os pesa. Pero no desfallezcáis. Seguid por este camino. Tarde o temprano acabaréis en algún certamen internacional de mentira y manipulación histórica. ¡No me cabe la menor duda! Y los chacales que os defienden a capa y espada, serán vuestras comparsas. Un saludo, estimados amigos frikis del INH.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35163
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del monarca més poderós de la...[+]
Si els catalans van ser els primers descobridors d'Amèrica, els primers colonitzadors i pobladors, havien de...[+]
Va tenir alguna cosa a veure En Narcís Monturiol i el seu submarí Ictineu amb el projecte literari de Jules...[+]