Accediu  |  Registreu-vos-hi
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Oscar Wilde (1854-1900) Dramaturg i novel·lista
ARTICLES » 13-07-2011  |  PROJECTE DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
8554 lectures

L'Organització i finançament del primer viatge colombí

És cert que el primer viatge de descoberta al Nou Món el va pagar la reina de Castella? A final del s. XIX diversos historiadors espanyols ja van dir que es tractava d'una faula, perquè la reina havia empenyorat les joies de la corona a banquers de València i Barcelona a canvi de fons per a la conquesta de Granada. Aquest article exposa l'altra cara de la moneda que ens permet vincular aquella primera expedició transoceànica amb Catalunya i la Cancelleria reial catalana.

Fins fa pocs anys, encara es creia que el finançament de l'expedició l'havia dut a terme la reina Isabel, tota sola, com a senyora exclusiva de Castella, sense cap mena de participació catalana. I que els diners els havia aportat ella després d'empenyorar les seves joies. Però a les darreries del segle XIX, diversos historiadors espanyols ja van denunciar que això era un mite. I a començament del segle XX En Francesc Martínez i Martínez ho va corroborar aportant documentació que evidenciava que, efectivament, es tractava d'una faula, perquè la reina ja havia empenyorat les joies a banquers valencians i barcelonins, a canvi de diners per a la conquesta de Granada.

A més a més, els cronistes ens parlen amb prou precisió que l'entorn que va ajudar En Colom i el va afavorir estava format per membres de la Cancelleria reial catalana, entre els quals hi havia En Lluís de Santàngel, tresorer general de la Corona, que va aportar els diners; En Joan de Coloma, secretari reial, que va signar el contracte de descoberta amb En Colom; Mossèn Joan Pere, del Molí de Pals, home de la Cort i responsable del comerç exterior de Catalunya, que el va preparar conjuntament amb En Coloma; En Joan Ruiz de Calcena, que el va segellar; En Gabriel Sanxis, escrivà de racions, En Joan Cabrero, cambrer del rei; En Jaume Ferrer, secretari reial i cosmògraf, que assessora els monarques en temes nàutics i amb qui En Colom es carteja; o l'Alfons de la Cavalleria, vicecanceller d'Aragó, Catalunya i València, que fa els preparatius per a l'edició de la carta d'En Colom, en la qual l'únic protagonista i impulsor de l'empresa és sempre el rei Ferran.

A més a més, des que En Colom va arribar a les terres governades pels Reis Catòlics fins al moment darrer d'embarcar-se cap al Nou Món, tot sovint apareix el ducat com a moneda de pagament. Doncs bé, a Castella no hi van haver ducats fins després de la Pragmàtica de Medina del Campo, del 13 de juny del 1497, mentre que als diversos Estats de Catalunya era una moneda corrent. I per això mateix, perquè si el pagament es va fer amb moneda catalana, és que l'organització també ho era, En Jaume Ramon i Vila, ens advera que "En Barcelona se provehí á Cristofol Colom (qui fou lo qui descobrí las Indias) de 17 milia ducats ques prengueren prestats de Lluis de St. Angel, escribá de racions del Rei Catolich, com consta per scripturas auténticas recónditas en lo Racional de Barcelona, ab las cuals provehí Cristofol Colom la armada que feu per lo principi del descobriment de esta empresa".

Jordi Bilbeny
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Pep
  10-08-2011 02:38

  No et deixes en Leandre Coscó, el traductor de la carta del català original al llatí? ;-)

 2. Xavier
  28-07-2011 01:39

  Bocabada't me quedat !!!!

 3. Pere
  13-07-2011 12:23

  Clar, concís, precís i...directe a barraca! Well done!

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
24529 lectures
Jordi Bilbeny - Els tres Reis d'Orient i la religió dels catalans
Jordi Àlvarez - L'Anglaterra catalana. Des dels Hastings (1066) fins a la mort de la reina Elisabet (1603)
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Cesc Garrido ha trobat la ressenya d'una carta enviada per l'Emperador Carles, des de Molins de Rei, a la seva...[+]
Si fos cert que la Celestina és una obra catalana traduïda al castellà, l'acció de la qual passa a València,...[+]
Sabies que la dona del gran compositor rus Seguei Prokófiev va ser la catalana Carolina Codina? En Bartomeu...[+]
Per l'Esteve Renom, hi podria haver hagut una relació directa entre En Servet i En Servent. Una relació ocultada...[+]