Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Espanya té un problema amb la veritat."
Carles Puigdemont
ARTICLES|NOTICIES » 01-05-2010  |  LLEONARD I LA CORONA CATALANA
5130 lectures

La Bella Principessa

La pràcticament imperceptible empremta d'un dit en una cantonada. Aquest mínim detall, invisible fins ara, ha permès atribuir un quadre que es pensava que era obra d'un artista alemany del segle XIX al geni del Renaixement Leonardo da Vinci.

Roma  (EUROPA PRESS).- La pràcticament imperceptible empremta d'un dit en una cantonada.  Aquest mínim detall, invisible fins ara, ha permès atribuir un quadre que es pensava que era obra d'un artista alemany del segle XIX al geni del Renaixement Leonardo da Vinci.

La Bella Principessa és el títol d'aquest quadre que, segons ha publicat la revista italiana "Antiques Trade Gazette" pertany a Da Vinci.

Una empremta del dit índex o cor que és "molt semblant" a la trobada en el 'Sant Jeroni' del pintor renaixentista que conserva el Vaticà és la clau per atribuir l'obra a Da Vinci". Capturar-la ens va portar com a mínim dues hores i després vam haver d'estudiar més de 20 gigabytes de dades", va assenyalar Jean Penicaut, responsable de l'empresa Lumière Technology, propietària de la càmera multiespectral que captà l'empremta. Però no només l'empremta dactilar sinó També la prova del Carboni 14, que assenyala que el pergamí data d'entre 1440 i 1650, i les anàlisis amb raigs infrarojos de la tècnica de l'artista confirmen l'autoria de l'obra.

L'artífex d'aquesta troballa és Martin Kemp, professor emèrit d'Història de l'Art de la Universitat d'Oxford i expert en l'obra de Da Vinci.  Va ser qui li "bategà el cor" en veure l'obra i començar els seus estudis.  Segons confessa, ell va ser el primer sorprès en veure com "tot encaixava" i relatarà la seva història en un llibre de més de dues-centes pàgines que es publicarà a finals d'any.

El mateix Kemp va ser qui va decidir rebatejar l'obra com «La Bella Principessa». Un petit tresor de només 33 centímetres d'alt per 23 d'ample, que ara ha vist multiplicat el seu valor.  De fet, el quadre va ser adjudicat fa més de deu anys en una subhasta a Nova York sota el títol de «Jove de Vestit amb Perfil del Renaixement» per poc més de 12.000€, quan ara podria superar amb escreix els cent milions d'euros.  No per res, es tracta de l'única troballa sobre Da Vinci dels útlims 100 anys.
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  31753 lectures
  Rediscovering the Catalan Malta (Redescobrint la Malta Catalana) - Jordi Bilbeny [ENG]
  21è Simposi - Presentació
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Construeixen i fan sonar un instrument musical que En Lleonard tan sols havia dissenyat en un...[+]
  Dues cartes del rei Ferran a en Diego Valera, a la tardor del 1476, en què el monarca dóna ordres d'atacar...[+]
  La censura dels textos, pintures i gravats del passat no és un hàbit dels temps pretèrits. Passa actualment...[+]
  Molta gent té la sensació que els catalans no hem tingut mai un passat guerrer i que sempre hem estat una gent...[+]