Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)
ENTREVISTES » 11-12-2012
7066 lectures

La conquesta d'Amèrica va ser catalana, no castellana

Enric Guillot és l'autor del llibre Descoberta i conquesta catalana d'Amèrica, una història reescrita pels catalans, en què mostra la manipulació i l'eliminació a què han estat sotmeses les iconografies catalanes en els mapes espanyols d'Amèrica

Enric Guillot

Va començar a fer el seu llibre perquè va trobar una bandera catalana sobre un mapa del segle XVI al continent americà...
Sí. Navegant per internet, buscant mapes, me'n va sortir un d'Amèrica del segle XVI, que per curiositat vaig obrir, i vaig trobar que hi sortia una senyera. Em va xocar, no sabia bé si era una senyera, però sí, ho era.

Hi ha escuts i banderes que poden semblar de Catalunya...
Hem de mirar el nombre de pals i de columnes. Amb els colors groc i vermell, o blanc i vermell, no poden ser altra cosa que banderes catalanes.

El seu llibre vol demostrar que es vol ocultar la presència dels catalans a Amèrica.
Hi ha una iconografia molt abundant, es podrien fer un parell més de llibres d'aquests, en què el que apareix no quadra amb el que diu la història oficial. Si Amèrica la va conquerir Castella, en exclusiva, per què hi ha tota aquesta iconografia catalana present? És iconografia feta per europeus que veuen de manera neutral què hi havia en aquella època. Estan fets per portuguesos, francesos, normands, alemanys, italians..., i a aquests no se'ls pot aplicar que siguin partidistes.

Quina motivació hi ha per ocultar tot això? Sabem que n'hi ha que per posar-se les medalles, però que desaparegui tota aquesta cartografia...
El problema està només aquí a Espanya, aquí no es troba pràcticament res.

Fora d'Espanya sí que podem trobar-los?
És clar, tot el que no va poder requisar la inquisició i els reis espanyols està fora. La immensa majoria d'aquests mapes són a l'estranger.

I els que queden estan manipulats?
Substitueixen pals o els esborren, els canvien els colors, es guixen, s'enfosqueixen els quadrants dels escuts... És una falsificació. Hem de pensar que aquests mapes a l'època eren regals de luxe fets per cartògrafs; no servien per navegar, però sí per decorar. Eren regals que es feien entre reis i comtes. Expressen quins són els països i les nacions que hi ha a cada lloc. No hi ha més. En el llibre es veu clarament que s'han repintat els pals i s'han enfosquit, deixen el mapa retocat.

Indica que això pot ser per la manipulació de la censura reial i la inquisició.
Tenien un índex de llibres prohibits; el primer que fa Felip I de Catalunya i II de Castella quan puja al tron és ordenar requisar qualsevol cosa que tingui a veure amb el descobriment d'Amèrica. Si no entregaves els mapes t'hi jugaves la pena de mort o la confiscació de béns...

La presència de catalans a Amèrica també implica que vam ser autors del genocidi racial i de l'esclavitud...
Es pot dir una sola guerra en què no hi hagi hagut morts? Això no és un genocidi, és una conquesta. Si dius genocidi és veritat que els europeus van matar un de cada deu indis, els nou restants se'ls van carregar les malalties. Era una conquesta, evidentment no anaven a repartir clavells. Com tampoc es reparteixen clavells en la Primera Guerra Mundial, ni en la segona, ni en qualsevol altra guerra que puguis pensar. Quan entra Felip V a Catalunya mata un de cada deu catalans. No és genocidi, és simplement gent que vol diners, volen or, i després hi ha una Església que vol cristianitzar-ho tot. Si els indis arriben a tenir coets i metralladores no s'haurien conquerit.

Quins són els orígens de Cristòfor Colom? Són catalans?
És un personatge català 100%, no pot ser de qualsevol altre lloc. Li donen uns títols per llei que només poden donar a catalans de família reial. Eren títols de la corona catalana, no existien a Castella.

Vist el mapa que surt en portada, sembla que tot Amèrica fos catalana...
D'inici les conquestes eren catalanes, no castellanes. Per exemple, Castella entre el 1480 i el 1498 fa dues convocatòries de corts i no parlen de res d'Amèrica perquè no hi eren. L'únic que fan és confirmar l'hereu de Castella.

Aquí a Catalunya sí?
Els consolats de mar i les lleis mercantils eren catalanes. Els que dominàvem marítimament la Mediterrània érem nosaltres. Els castellans què havien conquerit abans del 1492? Fora de la península, res.

El seu llibre ha tingut com a eina internet; no té por de la fiabilitat?
Només les imatges. Les que tinc estan certificades pel lloc i el museu on es poden trobar.

I qui pensi que vostè busca tres peus al gat, què?
Dono una iconografia que dóna a entendre que els que van fer aquesta gesta van ser els catalans, els valencians, els mallorquins i els aragonesos. Qui no vulgui veure això o qui no s'ho vulgui creure no s'ho creurà. Si no és el que jo dic que és, què és?

Joan Solé


PDF:  Descarregar article El Punt/AVUI
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Emilio
  11-07-2014 13:34

  I perquê no es parla catalá a Amêrica?? Algú pot explicar-ho?? Y perquê portava Colom la senyera de Castilla?? M'he perdut alguna cosa??

 2. Lutxipi
  10-11-2013 02:33

  En tot cas hi ha iconografia Aragonesa an es continent que noltros nomenam Amèrica. Ets escuts heràldics amb fondo groc i pals vermells no són exclusius de sa Corona d'Aragó. ...això són conceptes molt bàsics, i m'alarma bastant que transgiverseu tant una cosa tan obvia. Això no s'atraca ni prop fer-hi a sa tesis històrica d'en Gabriel Verd. Ès aquesta web colcún tipo de broma?

 3. MARIA
  28-08-2013 18:00

  ¿I que paper va tindre el valenciá Luis Santangel en la conquista americana? Luis Santangel va ser determinant per a la consecució de l´expedicio de Colon, a qui va coneixer en 1486. Colóndespres d´entrevistar-se amb els reis i no aconseguir convencer-les, va decidir, anar a França per a oferir-li els seus servicis al monarca galo.En este moment va coneixer Luis Santangel, qui depres d´aconseguir que els reis tornaren a escoltar al navegant i oferint- se ell mateix per a finnançar , fet que va propiciar que els monarques acceptaren les pre- tensioses condicions imposades pel futur Almirall en les capitulacions de Santa Fe, fir- mada per Santangel com a secretari del rei va assumir la direcció económica de l ´empre- sa, asegurant la `part que corresponía aportar a la Corona de la seua fortuna personal 1.400.OOO maravedíes.¿ Aço es aixina o no?.

 4. Guerau
  26-12-2012 00:59

  Catalunya ha fet el que cap país del món hagués permès... deixar-se colonitzar pel país més endarrerit i pobre d'Europa... té el record guiness de la bonhomia estéril...

 5. Tramontana
  20-12-2012 17:55

  Els castellans es van apropiar de l'Imperi català, van canviar una miqueta la bandera i li'n van dir España.... i fa segles que dura la estafa!!!

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
27124 lectures
Joanjo Albinyana - La nissaga catalana dels TRastàmara i Ferran I de Nàquera
Ferran Mozas - En cerca de Tartessos. Si existí, on era? Una revisió de les fonts
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La censura dels textos, pintures i gravats del passat no és un hàbit dels temps pretèrits. Passa actualment...[+]
En un viatge a Malta, en Pere Alzina es va adonar de la gran quantitat de noms catalans encara vius a l'illa, tant...[+]
Com és que al primer llibre d'Erasme en castellà hi ha un escut amb les armes reials catalanes i...[+]