Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història l'escriuen els vencedors."
Winston Churchill
NOTICIES » 28-11-2013  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
4357

La lluita contra la censura de Fontcuberta a l'Arts Santa Mònica

La censura omple el Centre Arts Santa Mònica de la mà del fotògraf Joan Fontcuberta. L'exposició, amb textos de tot el món censurats, té el suport del PEN català amb motiu del Dia Internacional de l'Escriptor Perseguit. El projecte "Deletrix" ha crescut gràcies al micromecenatge.

Joan Fontcuberta ha inaugurat la seva exposició "Deletrix" al centre Arts Santa Mònica, un treball metafòric que reuneix 15 fotografies que il·lustren els processos de la censura, amb la finalitat de lluitar contra aquesta actitud.

Fins al 8 de desembre es pot visitar, de manera gratuïta, a l'Espai Balcó de l'Arts Santa Mònica.

El fotògraf ha cercat per biblioteques i arxius durant els sis últims anys per buscar aquestes fotografies de textos històrics censurats dels segles XVI a XIX, i que descobreixen "l'estètica de la censura".

El fotògraf ha advertit que tot i que l'exposició versa sobre la censura feta sobre Erasme per part de la Inquisició, "es tracta de denunciar els nous inquisidors", ha dit Fontcuberta, que ha lamentat que aquests es disfressen tot i que la seva verdadera identitat és l'autoritarisme i el messianisme.

Aquesta exposició, que es complementa amb un vídeo i un llibre, s'ha organitzat al costat del PEN Català amb motiu del Dia Internacional de l'Escriptor Perseguit que es farà aquest divendres, dins de la vocació d'aquesta organització de defensar la llibertat d'expressió, ha explicat la seva presidenta, Carme Arenas.

El seu projecte és, doncs, una defensa de la llibertat d'expressió i alhora un estudi de les connexions entre art i censura.

 

Exposició del fotògraf Joan Fontcuberta al centre d'Arts Santa Mònica

Exposició del fotògraf Joan Fontcuberta al centre d'Arts Santa Mònica




versió per imprimir

  1. albert
    05-12-2013 10:18

    Lort Trol, sempre tens raó. Endavant amb les destrals. Però et recordo que ens hauries d'encaixar les desenes d'elements fruit de la manipulació que anem incorporant al web, i que tu (i la majoria absolutíssima dels mortals àdhuc) menysteniu. Primer llegir atentament, després contextualitzar-ho dins dels processos de les dinàmiques centrífugues i centrípetes de les constitucions dels estats centralitzats i imperiosos, i, després, reconèixer que el que encara es fa actualment (censura, manipulació, abducció, tergiversació, etc etc), llavors era el més habitual, el més imprescindible, i el més eficaç per construir un estat, en aquest cas el castellano-espanyol.

  2. Trol
    04-12-2013 16:24

    Joanma: i? De Freakypedia no et pots fiar gaire, excepte els membres d´aquest fur de l´INH, còm tu?

  3. Joanma
    04-12-2013 14:20

    Ara si que m'has fotut Trol, Georges Bataille "historiador" i a més "oficialista". Respeteu vos la seva figura i deixeu-me a mi llegir la seua obra amb esperit crític. sap que "va fundar una societat secreta, Acéphale (sense cap), el símbol del qual era un home decapitat, amb l'objectiu d'instigar una nova religió, i planejava sacrificar a la seva amant al moment de la inauguració"? (últim entrecomillar tret de wikipèdia). I encara ens diu il·luminats?

  4. albert
    03-12-2013 00:41

    bé, anem al teu nivel: dins de cada investigació es destrien una sèrie d'elements, uns els consideres que encaixen o són plausibles, d'altres no, i d'altres són fruit de conjectures i elements que no s'han considerat. Dius el 2009..., Vaig sentir al 2005 la primera projecció pública del Cervantes/Servent. Ara bé, si tu menystens la falsedat (per manipulació) de la partida de naixement del Carvantes, convertit en Cervantes (Miguel), què fas aquí? Si no jugues a anar provocant a partir de no considerar elements cabdals com aquest (denunciats per César Brandàriz), poc tenim que dir-nos, excepte que, que t'aprofiti la teva adulteració. A l'INH s'analitza allò que és a l'abast per temps i recursos, i allò que és trascendent. Intentem no discutir el sexe dels àngels malgrat que, en cas d'haver estat manipulats, si se'ns fa arribar, ho assenyalarem també. Però, negar com fas una i altra vegada, l'evident manipualció de textes, documents, cartes, llibres, pintures, etc , per part del poder castellano-español, amb el fí d'anul.lar aquests fets com a fets de la història dels antics regnes catalano-aragonesos, i així Castella abduir el que no li pertanyia (per a bé i per a mal), és, senzillament, marejar la perdiu. Per cert, com pots observar, la majoria d'investigadors ni et contesten. Ells tenen feina, molta feina. I, per a discutir-los el que exposen, has d'anar a la seva exposició i no demanar-nos si hi ha partida de naixement del Carvantes manipulada. I gràcies per pujar el ranking del web amb les tevés visites, però no és pas el nostre objectiu -de momento... ;-) -.

  5. Trol
    02-12-2013 18:20

    Albert, des de l´INH s´insisteix molt amb aquesta partida de naixement d´En Carvantes, però la veritat, tinc els meus dubtes de la seva exitència, i a més, què voldría dir aquesta partida d´En Carvantes? Cervantes ha sigut recordat com En Cervantes i no per En Carvantes. La seva firma és clara al respecte. No va firmar mai Carvantes però si Cervantes. Per cert, el periodista Albert Torras va publicar un llibre dien que Cervantes (no Carvantes) era català i gai l´any 2009: "Gais i lesbianes de la història de Catalunya" (Ed. Llibres de l'Índex). Per què l´INH no ha dit res d´aquesta noticia sobre la vida sexual d´En Cervantes català?

  6. Trol
    01-12-2013 16:05

    Això ho dius perque t´agrada llegir l´Sport (encara recordo portades com: ¡Qué malos sois, Mou!, o editorial de J.M.C. dien que Neymar era un jugador que encaixaba amb el caràcter del Reial Madrid per la serva prepoténcia). Ves per on! I no en vull dir res d´El Mundo Deportivo perque com és Grup Godó... Per cert, ara que parlas de que ningú en farà costat, imagino que venin d´un ultra del INH, que esteu més sols que "un alma en pena", saps l´ho que estàs dien.

  7. Trol
    01-12-2013 14:36

    ¡Poco respeto veo por la Facultad de Historia de la UB! Imagino que os queda un poco grande la institución, ¡para qué negarlo! El intento que se hizo en su día por adaptar la Escuela de los Annales franceses a la realidad historica catalana es algo del todo intrascendente, ¿verdad? Os daré la razón, pasar por la Facultad puede no aportar nada al alumnado, pero también os digo que leer vuestras pseudo-historietas de ciencia-ficción historica suponen un verdadero ejercicio de contención del musculo de la risa. Senyor Bilbeny, dice alegremente que el erasmismo castellano era un mito. ¿Conoce la obra de Bataillon? ¿Era un embustero? ¿Usted cree que empleó sus mejores años como académico fueron papel mojado? Su labor ha sido ingente, y muchos reconocemos su esfuerzo. Veo que usted lo denigra al afirmar que "el erasmismo en Castilla" fue un mito. ¡Peor para usted si no quiere creerlo! Sobre el Descubrimiento de América, es innegable que no se puede abstraer uno de los navegantes vizcaínos -el actual País Vasco tiene mar, ¿no?-, que sirvieron como fuente de inspiración. Sobre la Conquista de México por navegantes extremeños... ¿Hernán Cortes era navegante? -ya sé que según sus divertidas teorías era catalán-; y sobre la Democracia Española, no entiendo que pretender hacer entender. ¿Un mito? ¿Quiere decir que no estamos viviendo en democracia en España a 1 de diciembre de 2013? La ignorancia es muy atrevida...

  8. Jordi Bilbeny
    29-11-2013 20:01

    L'erasmisme a Castella és un mite, com la descoberta d'Amèrica feta per castellans o la conquesta de Mèxic duta a terme per navegants extremenys. O la democràcia espanyola. Sempre som davant de mites, de llegendes urbanes culturalitzades. I la Universitat és el seu principal defensor i difusor. Com deia En Cesc, fer un curs d'istòria a la Universitat no és el mateix que saber istòria, si la istòria és l'estudi dels fets. Dels fets pelats. Fer un curs d'istòria a la universitat és garantia de saber (o no) només la mitologia o la telolgia de la istòria.

  9. Trol
    29-11-2013 13:32

    Albert, seré diver, tú eres un "matao". Te recomendaría que te pasases por la Facultad de Historia de la UB -¿sabes lo que es una Facultad?- y escuches las lecciones de cierto profesor de Historia de Demografía Moderna para que así puedas aprender algo de historia, y no hagas, día si y día también, el ridículo. ¡Buen fin de semana!

  10. albert
    29-11-2013 12:39

    Cisneros? Erasmisme a Castella? Contes xinesos? Trol, ets díver

  11. Trol
    29-11-2013 12:04

    Curioso, la Inquisición -¿española?- no debió de ser tan implacable con el erasmismo en las Españas, puesto que el gran reformador de la Iglesia, al menos en el Reino de Castillo, el Cardenal Francisco Jiménez de Cisneros, era un fiel seguidor de su doctrina. Si se quiere obtener más información del erasmismo en Castilla, no en Aragón o Cataluña puesto que aquí no germinó dicho movimiento -luego resulta que los castellano vivían alejados de Europa, y demás cuentos chinos que os inventáis en el INH-, os recomiendo la obra del francés Georges Bataille. Ya sé que es un historiador oficialista, y que no tiene las tablas de los historiadores extra-oficialistas de esta noble y respetable casa, pero algunos sentimos respeto por su figura.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35164
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del monarca més poderós de la...[+]
Si els Della Rovere eren els Rovira, llavors tindria sentit que al 1471, any que Francesco della Rovere esdevé el...[+]
Leandre Martí descobreix un missatge en clau enviat des de la Barcelona del 1910 i a l'INH ens hem quedat amb la...[+]
l'Estat creat pels catalans -durant els segles en què la Nació Catalana va tenir una existència plena- mai no...[+]