Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Què és la història? Una senzilla faula que tots hem acceptat."
Napoleó
NOTICIES » 12-12-2014  |  PROJECTE ALTRES FIGURES CATALANES
3245 lectures

Meravelles descrites

Editen els viatges de fran Jordà de Catalunya, un llibre que ens parla de la presència d'aquest religiós català a l'Índia del segle XIV

En la literatura universal el Llibre de les meravelles, de Marco Polo, ocupa un lloc eminent per haver posat davant dels ulls dels lectors europeus contemporanis un conjunt de fets, persones, països i costums totalment desconeguts, que només podien ser catalogats com a «meravelles». Gràcies a aquesta narració, Occident va poder imaginar com era l’Orient. Pocs anys després, cap al 1328, frare Jordà de Catalunya va tornar d’una missió per l’Índia i va descriure la ruta que va seguir i tot el que va veure en aquelles terres remotes.

El relat està amarat de novetats i d’exotisme: arbres gegantins, fruites dolcíssimes, rituals pagans ancestrals, «certa terra sobre la qual cau el mannà en gran quantitat», aus que parlen i «semblen homes racionals», «unes illes sols per a dones i unes illes sols per a homes», on «es mengen amb gran delit els homes blancs i grassos, quan en poden haver»...

Meravelles descrites es publica per primera vegada en català i aviat serà considerat un «clàssic» de la nostra literatura.

Traduït per: Jordi Joan Baños

Editat per: Jordi Joan Baños

Angle editorial
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Caterina
    14-12-2014 20:59

    El que em sorprèn, un cop he entrat a l'enllaç Angle Editorial i he llegit l'entrevista de cac.drac, és que hagi de ser un corresponsal de la vanguardia, és a dir, un periodista, la persona que rescati aquest personatge històric clarament català que s'han apropiat francesos, portuguesos i italians. A què es dediquen els historiadors catalans? a fer seguidisme dels seus amos de Madrid ?. Els historiadors catalans no tenen perdó, no poden argumentar desconeixement perquè el llibre va ser traduït al francès l'any1926.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
20426 lectures
2019 INH 11 Quim Gibert/ «Traces catalanes a Puerto Rico_ Notes d’un viatge d’estiu»
2019 INH 15 Pol Bragulat/ «La casa d’En Sirvent i el temps de la seva estada a Barcelona»
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
El Juan Palomo a qui es fa referència a "Los deshauciados del mundo y de la gloria", és en Joan...[+]
Una petita referència que en Joan Ventura troba en un llibre d'en Henry Kamen, li fa pensar que, efectivament,...[+]
Per què el catalanisme explica de dues maneres irreconciliables la destrucció de l’esplèndid Castell-Palau...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del monarca més poderós de la...[+]