Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La gent està atrapada en la història, i la història està atrapada a la gent."
James Baldwin
ARTICLES » 12-11-2020  |  PROJECTE CORONA CATALANO-ARAGONESA
2359 lectures

Mor Pere el Gran, el comte-rei almogàver

Els catalans, de la mà del rei Pere el Gran, van conquerir a l'any 1282 les illes de Malta, Sicília i Gerba. Aquests territoris passaren a formar part de la Nació Catalana durant més de 430 anys. Article d'En Marc Pons d'aquest 11 de novembre a elnacional.cat.

Retrat de Pere el Gran. Font: col·lecció pictòrica del Palau de la Generalitat.

L’11 de novembre de l’any 1285, fa 735 anys, moria a Vilafranca del Penedès el comte-rei Pere II de Barcelona i III d’Aragó. Pere el Gran va ser el continuador de l’expansió marítima catalana, iniciada pel seu pare Jaume I l’any 1229, amb la conquesta de Mallorca. Pere el Gran es va casar amb Constança Hohenstaufen, reina de Sicília a l’exili després que el seu pare Manfred hagués estat mort (1266) pels Anjou en la defensa del seu regne. Els Anjou, una branca menor de la casa reial francesa, havien creat una coalició franco-pontifical que havia culminat amb l’ocupació militar de Sicília.

Precisament aquesta maniobra francesa seria la que impulsaria Pere i la cancelleria de Barcelona a obrir una guerra contra els Anjou usurpadors. L’any 1282 va desplegar una campanya militar que va culminar amb la conquesta de les illes de Malta, de Gerba i de Sicília; i la restauració en el tron de la nissaga legítima representada per la seva esposa Constança. Des de llavors (1282), el regne de Sicília sempre va formar part de la corona catalano-aragonesa; fins que el 1713, el primer Borbó hispànic la va lliurar als Habsburg a canvi de la retirada austríaca de la Guerra de Successió (1705-1715).

En la campanya de recuperació de Sicília, hi van tenir un paper molt destacat els almogàvers. Pere el Gran no era el fundador d’aquest cos militar, però sí que seria el primer que els confiaria el protagonisme d’una campanya militar. Al capdavant dels almogàvers hi va situar Roger de Llúria, en substitució de Jaume Pere (fill natural del rei, que l’havia desobeït en l’operació de Calàbria). Després de campanya de Sicília, la fama dels almogàvers va abastar la totalitat de la Mediterrània. Pocs anys després (1305) serien els fundadors dels dominis feudals catalans d’Atenes i de Neopàtria.

Barcelona.
Dimecres, 11 de novembre de 2020.

Marc Pons

https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-pere-gran-comte-rei-almogaver_555312_102.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Gil de Vas
  13-11-2020 15:31

  Cridaven Aragó, Aragó; no pas Aragón, Aragón. Per tant, si voleu saber d'on venien els calés de la soldada, em sembla que ja està aclarit.

 2. Lluís Roldán Pascual
  13-11-2020 12:56

  Crec que això de cridar Aragó, Aragó, prové d,alguna sèrie televisiva.
  El que seria significatiu per saber on romanien més vinculats els almogàvers, tindria a veure amb qui els pagava la soldada.
  D'on provenien els recursos per al seu manteniment i la iniciativa per a dirigir-los? D, Aragó O de Barcelona?

 3. Gil de Vas
  12-11-2020 21:29

  Ja sabem i resabem que el rei d'aragó és el comte de Barcelona, però els almogàvers cridaven ARAGÓ, ARAGÓ i no pas Barcelona, Barcelona.

 4. Francesc D.
  12-11-2020 17:36

  I el comte de Barcelona, no era també el rei d'Aragó?

 5. Gil de Vas
  12-11-2020 17:21

  És que els almogàvers servien al rei d'Aragó, no pas al comte de Barcelona. Però es veu que als d'aleshores tant els fotia.
  Com també els fotia que Ferrant II s'intitulés primer com a rei de Castella que d'Aragó. quins ...llons!

 6. Lluíslluís
  12-11-2020 17:04

  En resposta a Frede:

  Crec que per una banda ens volen perquè aportem el dinamisme (en molts aspectes) que ells no tenen ni han tingut mai i, per altra banda, ens volen eliminar perquè la nostre existència desemmasacara la falsificació històrica que atribueix a Castella aquest dinamisme.

  En relació a l'article, són molt necessaris aquest tipus de lectures per tal de compensar l'ofensiva pseudo-històrica protagonitzada pel nacionalisme aragonès que defineix els almogàvers com a "soldados aragoneses" i parla del rei "Pedro III de Aragón", negant-li qualsevol particularitat catalana.

 7. Frede
  12-11-2020 09:34

  És curiosa aquesta actual fòbia malaltissa de l'Estat espanyol per voler mantenir Catalunya sota el seu domini quan, al llarg de la historia, des que els Borbons van arribar a les Espanyes, s'han anat desprenent alegrement de tots els territoris catalans amb total impunitat, Catalunya Nord, Nàpols, Sicília, estats americans, etc. És evident que els importava un borrall donat que no eren propietats seves. Però, com deia a l'inici, per què ens volen continuar sotmeten si tampoc som de Castella? És un enigma interessant.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
25773 lectures
2019 INH 33 Pere Alzina/ «100 mots maltesos d’origen català»
2019 INH 34 Cesc Garrido/ «L’església i catedral visigòtica dels Sants Just i Pastor esmentada com a “St. Iuste”»
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Podia ser que un nen, criat al camp, sense contacte amb cap centre de coneixement tècnic, fos un dels enginyers i...[+]
Amb una cura i una precisió inusitades, En Paolo Pellegrino rellegeix la biografia d’En Lleonard, la contrasta...[+]
Si els catalans van ser els primers descobridors d'Amèrica, els primers colonitzadors i pobladors, havien de...[+]
Tothom assegura que Jeronimus Bosch era un pintor flamenc, però en Pau Mora ha trobat una referència que ens fa...[+]