Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història no és factual en absolut, sinó una sèrie de judicis acceptats."
Geoffrey Barraclough
ARTICLES » 19-10-2019  |  PROJECTE CORONA CATALANO-ARAGONESA
699 lectures

Mor el viking Robert d’Hauteville, l’avi de Ramon Berenguer III

La relació entre els catalans i vikings o normands ve de molt lluny: de principis del segle X. Aleshores, els normands es van estendre per Sicília, Malta i el sud d'Itàlia i van emparentar amb la casa comtal catalana: un primer tast de la unió dinàstica entre el casal de Barcelona i el de Sicília al darrer quart del segle XIII. Article d'En Marc Pons a "elnacional.cat".

El disset de juliol de l’any 1085, fa 933 anys, moria a l’illa de Cefalònia (Grècia) el mercenari i aventurer normand Robert d’Hauteville, conegut també com a Robert Guiscard, afectat per una febre tifoide. Robert d’Hauteville, nascut a Coutances (Normandia) l’any 1015, era descendent de l’elit vikinga que, dirigida pel príncep Rol·ló, s’havia establert a la Normandia a principis de la centúria del 900 i hi havia creat un ducat semi-independent en l’esfera política del regne de França. Posteriorment els Hauteville, una branca menor de la casa ducal vikinga de Normandia, acabarien empobrits i es convertirien en mercenaris i aventurers.

Cap a l’any 1035 Tancred (el seu pare), amb la seva host particular, es desplaçaria a Apúlia (a l’extrem sud-oriental de la península italiana), llavors escenari d’un important conflicte que enfrontava els oligarques milanesos i els emperadors bizantins. Robert l’acompanyaria i ràpidament assoliria un paper important en aquell petit exèrcit. Durant la primera fase de la seva estada, posarien les seves armes tant al servei dels uns com dels altres, fins a aconseguir la força suficient per forçar els contendents a concedir-los el domini de Calàbria (a l’extrem sud-occidental de la península italiana) que, durant diverses generacions, exercirien de forma quasi independent.


Mapa possessions normandes l'any 1130 / Font: Wikimedia Commons

El domini de Calàbria els convertiria en un nou actor polític de la regió. Aquesta situació portaria, entre altres coses, que el Pontificat (la superpotència de la regió) hi fixés la seva atenció i impulsés el matrimoni entre Ramon Berenguer II, comte independent de Barcelona, i Mafalda de Pulla, filla de Robert d’Hauteville i princesa de Calàbria, que buscava construir una aliança entre dues potències navals emergents (Barcelona i Calàbria) en l’esfera política de Roma. Roger, el fill i hereu de Robert, col·laboraria amb el seu nebot Ramon Berenguer III en la conquesta de Tarragona, posant al seu servei la host d’un parent seu anomenat Robert d’Aguiló.

L’aliança entre Robert d’Hauteville i Ramon Berenguer I de Barcelona ―els avis de Ramon Berenguer III― culminaria dos segles més tard amb la unió dinàstica dels casals de Barcelona i de Sicília.

Marc Pons
Tarragona.
Dimarts, 17 de juliol de 2018
https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-viking-robert-hauteville-ramon-berenguer_288615_102.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  18303 lectures
  Presentació de la universitat
  El poble que Canta - Benvinguda
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  D'on ve el terme "virrey" que En Colom va utilitzar fins a l'avorriment? Directament del llatí? O és un...[+]
  En Pius Canal ha localitzat una signatura d'En Cervantes, que creu adulterada, i sota la qual li sembla llegir...[+]
  Un cop feta pública la restauració de la Gioconda del Museu del Prado, l'Albert Fortuny ens dóna el seu punt de...[+]
  Són de Quevedo tots els poemes atribuïts a Quevedo? O com passa al llarg de tota la història de la literatura...[+]