Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Què és la història? Una senzilla faula que tots hem acceptat."
Napoleó
ARTICLES » 03-06-2024  |  LLEONARD I LA CORONA CATALANA
7007 lectures

Orígens de Leonardo da Vinci: el gegant italià seria en realitat català Leonardo da Vinci, català?

Compartim la nova notícia del mitjà de comunicació francès de Barcelona "Equinox" on es fan ressò de les tesis de l'INH sobre En Lleonard, dit da Vinci. Seguidament podeu llegir-ne la traducció al català.

La Joconda. Retrat de la Mona Lisa.

Això és el que avança l'Institut Nova Història, que explica aquesta modificació de la història per la xenofòbia històrica dels italians del Nord envers els del Sud.

És una figura emblemàtica del Renaixement que els catalans es reapropien. En tot cas, no tots els catalans. És a l'Institut Nova Història, un organisme revisionista català, a qui devem aquesta nova teoria. Per als investigadors de l'Institut, Lleonard estaria en realitat vinculat a la casa reial catalana de Nàpols, i no simplement el fill il·legítim d'un notari de poble toscà i d'una pagesa analfabeta.

En la versió oficial, Lleonard da Vinci hauria nascut en un poble rural de Toscana, a Vinci, que hauria abandonat als 14 anys per integrar-se al taller d'un artista florentí. Per als historiadors catalans, aquesta versió és incoherent: no creuen que un jove criat en un medi modest i quasi analfabet pugui transformar-se en pintor i escultor d'enginyeria en pocs anys.

És per això que Jordi Bilbeny, de l'Institut Nova Història, argumenta que Lleonard de Vinci seria, de fet, un membre de la branca napolitana de la casa reial catalana. Més precisament, seria el nét del rei Ferran I de Nàpols, fill d'Alfons IV de Catalunya i de la seva amant napolitana Giraldina Carlino. Aquest origen noble explicaria millor l'ascensió de Lleonard.

Per què s'ha de reescriure?
Segons l'INH, la reescriptura de la història seria deguda a una xenofòbia dels italians del Nord cap als italians del sud. En la història italiana, els italians del Nord han menyspreat durant molt de temps als seus compatriotes del Sud, qualificant-los de «terteroni», un terme pejoratiu que designa persones primitives i incultes. Aquesta animositat històrica hauria incitat els historiadors a modificar la biografia de Lleonard per integrar-la en un marc nord-italià acceptable, i per tant suprimir la seva ascendència catalana.

Aquesta teoria, per descomptat, ha de prendre's amb precaució. Fa ressò d'una idea similar, dient que la Joconda també seria catalana, i que el paisatge del quadre mític estaria inspirat en les muntanyes de Montserrat.

L'Institut Nova Història és un institut de recerca històric revisionista que tracta de demostrar que la història catalana ha estat constantment reescrita en benefici de la història castellana. Finançat en part pel govern català, l'Institut també proclama que Don Quixot i Cristòfor Colom serien catalans. Totes aquestes teories són, evidentment, àmpliament criticades a Espanya i a tot el món, però sedueixen els nacionalistes catalans.

Lucille Souron

Podeu llegir l'article original a través del següent enllaç:
https://www.equinoxmagazine.fr/2024/06/01/origines-de-leonard-de-vinci-le-geant-italien-serait-en-realite-catalan/Autor: Lucille Souron
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Frede
    05-06-2024 14:44

    Tinc entès, si no vaig errat, que l'INH no rep cap subvenció del govern català. Per tant, a la senyora Souron se li hauria de fer arribar aquesta dada i demanar que faci una rectificació a la revista.
    D'altra banda, potser caldria tenir preparat un document oficial on s'explicités que l'INH no està subvencionat. Potser demanant-ho a la Generalitat?
    Així, quan les males arts treguin el cap, només caldrà fer-los arribar el document.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35799 lectures
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Salvador Dalí va manifestar que el filòsof i estudiós de la ciència Giambattista della Porta era català....[+]
El refrany esmentat al Quixot "andar buscando los tres pies al gato", és una altra prova concloent que el Quixot...[+]
En David Grau ens demostra que en Leonardo Da Vinci no era un pobre desgraciat que tenia bona mà amb el dibuix i...[+]
En Francesc Magrinyà recull la línia de recerca oberta per En Jordi Bilbeny sobre la identificació de...[+]