Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Abans que l'amor, els diners,la fe, la fama i la justicia, DONEU-ME LA VERITAT."
Henry David Thoreau(1817-1862)
ARTICLES » 24-11-2022  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
1046 lectures

Parlament de Na Tònia Vila, Regidora de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Arenys de Munt en l’obertura del 21è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya

La regidora Tònia Vila ha pronunciat el parlament de benvinguda del 21è Simposi.

Foto de la regidora Vila durant seu parlament del Simposi.

Bona tarda i ben tornats a Arenys de Munt, poble que us acull de nou.

Vull excusar l’alcalde, En Josep Sànchez, que està de baixa i no pot fer la inauguració del Simposi, i espero que es recuperi ben aviat perquè pugui tornar a reprendre la seva activitat a l’ajuntament.

Avui inaugurem la 21a edició del Simposi, primer de la Descoberta d’Amèrica i després de la Història Censurada de Catalunya, i celebrem tots aquests anys de recerca històrica.

Certament, la recerca del nostre passat és importantíssima i cal fer-ne difusió per poder comprendre el nostre present, perquè saber d’on venim ens ajudarà a saber cap a on anem.

Des de les institucions, també des dels municipis, hem de fer tot el que està a les nostres mans per  donar a conèixer i impulsar iniciatives encaminades a la recuperació de la nostra memòria històrica.

Malauradament, l'interès per la història és baix i això és paradoxal, ja que cada un de nosaltres, amb les nostres vides, formem partde la història del nostre país. En aquests moments estem vivint fets històrics mundials de gran calat i voldria posar èmfasi en tres aspectes de la nostra actualitat que convé recordar per al futur.

En primer lloc, és imprescindible parlar sobre la invasió d'Ucraïna, que ens ha dut a una situació d'extrema fragilitat política i econòmica i amb uns efectes devastadors d’abast global.

També voldria esmentar les revoltes socials importantíssimes que volen canviar l’status quo de les polítiques mundials. La darrera és la impressionant revolta que estan portant a terme les dones iranianes. Però en aquests primers 20 anys del segle XXI hem tingut revoltes extraordinàries a Belarus,el Líban, les primaveres àrabs, Taiwan, Amèrica del sud... Arreu hi ha hagut mobilitzacions i protestes, gairebé totes encapçalades per dones i joves, que diuen prou a una manera de fer i de conduir un món patriarcal i gens inclusiu.

No voldria acabar sense fer esment a la situació que estem vivint a nivell nacional:  la repressióque estem vivint els catalans i catalanes a mans d’un estat feixista ha fet que, després de 5 anys de l’1-O, encara patim la vulneració dels nostres drets fonamentals i la persecució judicial a tots els nivells per defensar unes idees polítiques totalment legítimes.

La complexitat històrica que estem vivint s’explicarà més endavant als llibres d’història, però cal tenir els ulls ben oberts i la ment desperta per copsar el que realment està passant en aquests moments que, segurament, són un canvi de paradigma.

Moltes gràcies a l’Institut Nova Història per continuar confiant en Arenys de Munt.

Endavant, doncs, amb el 21è Simposi. Moltes gràcies.

Tònia Vila

18 de novembre del 2022Autor: Tònia Vila
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  35379 lectures
  Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
  Catalunya i el Mediterrani
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Quan trobem en textos castellans del Siglo de Oro l'expressió “rayo de sangre”, “rayo de leche”, “rayo...[+]
  El Racing Club Lens de França llueix els colors de la bandera catalana a la samarreta.Una llegenda explica que...[+]
  En Manel Capdevila ens explica la importància de diferenciar entre el terme "regne d'Aragó" i el terme "Corona...[+]
  Durant un parell d'anys, En Lleonard va estar al servei d'En Cèsar Borja, en tant que enginyer militar. Gairebé...[+]