NOTICIES » 11-10-2011
17741 lectures
|
Què n'hem de fer del 12 d'octubre?
En Jordi Bilbeny ens fa una sèrie de reflexions per prendre consciència del significat del 12 d'octubre, així com de l'adulteració d'aquesta diada per ajudar-nos a vèncer els prejudicis nacionals que encara arrosseguem.
Davant de l'interrogant de si hem o no de celebrar el 12 d'octubre, voldria fer unes precisions.
La primera de totes és que el que no podem celebrar és una festa imposada pel govern espanyol, sigui el 12 d'octubre o el 23 d'abril. Les festes han de celebrar-se perquè la ciutadania les celebra o les vol celebrar. I una festa imposada per l'estat espanyol és sempre una festa imposada. Ara bé, dit això, voldria també remarcar que, en aquesta festa precisa, el que l'Estat ens ha volgut inculcar és una gesta nàutica castellana, esdevinguda espanyola per raons d'estat. Una festa que, tal com Espanya ens la ven, als catalans no ens va ni ens ve. Però vet aquí la meva tercera consideració. És cert que l'anomenada descoberta d'Amèrica és una festa aliena a Catalunya? És una festa castellano-andalusa on els espanyols celebren les gestes de la gran ciència naval andalusa i de la seva gran marina? No cal ser gaire espavilats per adonar-nos que Andalusia no va tenir mai cap marina que fes cap gesta remarcable. Que a l'Edat Mitjana l'única marina hispana que va sobresortir per les seves gestes i conquestes fou la marina catalana. I que no hi ha cap ciència nàutica ni cap cosmògraf, ni cap mapamundi ni carta de navegar, ni cap escola de pilots a la Castella dels segles XIII, XIV i XV. Llavors, si la ciència nàutica, la cosmogràfica i la marina important eren a Catalunya, on també hi havien les llotges, els consolats i les cases de contractació, Castella va organitzar i dur a terme sense tot això la gesta naval i científica més important del tots els temps? És clar que no. És evident que és materialment impossible que una gent que no tenia els instruments necessaris per navegar i guiar-se per les mars del món, pogués arribar on ens diuen els llibres que va arribar: a l'altre costat de l'Atlàntic.
Però els llibres estan adulterats. Ara sabem que no es podia editar un llibre sense que passés per la supervisió de la censura d'estat. I que, per tant, la història que l'estat espanyol ha confegit d'aquests fets és totalment desvirtuada i falsa. I anem a la darrera consideració: si En Colom era català, si ho era també el papa Alexandre VI i el bisbe de Barcelona, Pere Garcia, que és a Roma enllestint la butlla pontifícia d'atorgament de les noves terres als Reis Catòlics i, després ve a Barcelona, on la fa pública; si catalans són els membres de la cancelleria reial catalana que intervenen en l'assumpte americà, com En Joan de Coloma i En Gabriel Sanxis i mossèn Joan Pere; si català és el cap militar de la segona expedició, En Pere Bertran Margarit, cosí d'En Colom; si era també català i monjo de Montserrat el Pare Bernat Boïl, que és el Legat del Vaticà a les terres del Nou Món; si vivien a Catalunya els germans Ianyes Pinçon i En Joan de Cossa, tal com deixa palès la documentació de l'època; si En Colom torna a Barcelona, on és rebut multitudinàriament; si tota la segona expedició els reis i En Colom la preparen des de Barcelona, on amb aquest fi hi signen més de cent documents; com podem dir que els catalans no hi vam tenir res a veure i que aquest fet no ens afecta o no ens incumbeix? I tant que ens afecta. I tant que ens incumbeix. I el més important de tot: ens pertany, perquè forma part de la nostra història i de la nostra civilització.
El 12 d'octubre potser hauria de deixar de ser una festa perquè els catalans, amb una bena als ulls, i amb informació adulterada, deixem de mirar-nos amb recel i menyspreu el que els espanyols ens diuen que hem de celebrar. És clar que no hem de celebrar la festa de l'adulteració documental, de la censura infinita i del rentat de cervell, amb imposició inclosa. Ens faríem un flac favor, per no dir un favor suïcida. El que hem d'aprofitar d'aquest i de tots els 12 d'octubre esdevenidors és la informació, els sentit crític, la restauració del nostre passat, la nova documentació que aflora a través de múltiples estudis. Hem d'aprofitar aquesta festa, no per ploriquejar un altre cop més, o per brindar inconscientment, sinó per recuperar la memòria col·lectiva i passar-la a les generacions futures, que és també el camí més recte i lluminós per recuperar la nostra dignitat: la personal i la nacional. I sortir així, d'una vegada per totes, definitivament, del gran decorat de la mentida i l'alienament en què ens han incrustat els nostres multiseculars exterminadors.
Jordi Bilbeny
* Aquest article també va ser publicat al Butlletí de Notícies núm.1 de L'Assemblea Nacional Catalana - Moviment per la Independència el 12 d'octubre de 2011.
Redacció: Jordi Bilbeny
versió per imprimir
Per mi el 12 d´Octubre es la festa del Pilar de Saragossa, com si fos el 24 de Juny que es Sant Joan ó el 23 d´Abril que es Sant Jordi. Moltes Gracias.
La llana de la Mesta la compraven flamencs i anglesos i marxava amb llurs vaixells. No amb els dels castellans. Felip II va unir sota el seu poder, en apoderar-se del regne de Portugal, les dues grans potències navals de l'època: la portuguesa i la catalana. I amb la perícia dels marinerss d'una banda i de l'altra va crear l'Armada Invencible, que no ho va ser tant....com sabem... Hi havia realment molts vaixells de la Corona de Castella en l'expedició? Sabent com sabem que no tenien tradició nàutica m'atreviria a dir que no.
Hauríem de celebrar el 12 ó"13"d'octubre(segons el calendari actual) com dia de revindicació catalana naval i de catalanitat de Colom.I respecte al tema naval castellà, queda ben clar a les cròniques castellanes que era un autèntic dessastre, per això van decidir confiar la seva marina als genovesos i desde aleshores ja no es van preocupar més, ja que feina teníen a terra (en bastant més de 200 anys les seves fronteres quasi no es van moure).
Sí, Castella tenia un imperi que anava de Machichaco a Fisterra...on anirem a parar. Castella no fa res en la nàutica fins a segles després. I la famosa "Armada Invencible" és curulla de naus catalanes com testimonien les pintures contemporànies...Castella estaven amb els cigrons, cabres i empobrits
Només cal observar els portolans medievals, per adonar.nos de l'importancia dels castellans, no tan sols a nivell marítim, sino com a estat.Una presencia basicament escadusera.I en quant a les gestes castellanes per mar...que voleu que us digui...Jo no en conec cap!!!
El transport de la llana es feia bàsicament en vaixells anglesos i flamencs
Imagino que de Santurtzi a Oostende o Portmouth no calen gaires astrolabis...per transportar la llana.
El 12 d'octubre és ,encara que ens tinguin enganyats, la diada dels Països Catalans. El volen fer passar pel dia dels Països Castellans, desemmascarem-los. De fet tots els països fils de Colom celebren aquesta festa, per què la pàtria de Colom no l'ha de celebrar i protagonitzar? Ja és hora de que en diada tant resplendent cobrim de flors els monuments al català més il·lustre, fins tenim monument a ell dedicat a Madrid, Mèxic, Bonaire... Que hi desfilin les delegacions cíviques, les dels païos colombins i hi faci parada l'exèrcit nostre, el de la federació de virregnats o l'imperi català, Espanya. I també la de tots els nostres països fill ara retrobats. Avui tant o mes que l'onze de Septembre davant de Rafael De Casanovas.
Els catalans ens hem d'apoderar de la festa del Nou Món, i excloure'n els castellans, de fet tenim tot el dret del món a a vergonyir-los, especialment davant les nacions filles del príncep català Colom. Com en aquelles noveles de nadons robats, que un dia retroben els seus veritables pares, i fiquen a l'oprobi els raptors. Avui els monuments a Colom haurien de vessar de banderes catalanes i comitives com el de Casanovas l'onze de septembre. Perquè avui és la festa dels Països Catalans.
Bé, a banda de la gesta de Colom i de la festa de "la raza" , també celebren la festa de la verge del Pilar convertida en patrona d´espanya i de la guardia civil. Dues mostres més d´aquesta perpétua voluntat d´alienació de tot alló que ens pertany i de mentida històrica.
la marina castellana medieval no té cap trascèndència, la que hi havia era internacionalmet poc important, cap ciutat marítima castellana amb port tenia dret a vot en les corts castellanes a l'edat mitjana, el poder polític de l'estat castellà estava concentrat a l'interior de la meseta, això ja indica la importància que tenia el mar per castella, cap ni una...
Cadascú que celebri (o no) el que vulgui. A mi no es una festa que em faja massa gràcia, però es sols la meva opinió. En lo que respecta a la segona part...es ben sabut que els vascs, asturians i castellans res sabien de naútica....es clar, la llana de la Mesta, que a finals del segle XV feia segles que l'enviaven a Anglaterra i als Paisos Baixos, ho feien per "Wifi". Dels portuguesos tampoc es varen ensenyar res els castellans....el recordo que en aquella època ja arribaven a l'India circumnavegant Àfrica de forma rutinària. Llegeix-te "Las Reglas del Viento", està en castellà però no el farà mal, i informat una mica.