Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Malfia't de la història. Somnia-la i refés-la."
Pere Quart
NOTICIES » 01-11-2012
40552

Reivindiquem que l'Arxiu de la Corona d'Aragó recuperi el nom original d'Arxiu Reial de Barcelona

Fart de mentides, manipulacions i sentències totalitàries, disfressades de lleis democràtiques, En Francesc Magrinyà reivindica que recuperem el nom original de l’Arxiu Reial de Barcelona, suplantat després del 1714 i del 1939 per Archivo de la Corona de Aragón

L'autor corregint el nom de l'Arxiu.

Cap a final del passat mes de juny, m'estava passejant amb uns amics pel barri vell de Barcelona després d'assistir a la manifestació contra la sentència que el Tribunal Suprem havia dictat contra la immersió. Realment estava indignat. Ho estàvem tots, car la sentència és repugnant es miri com es miri. Sobretot per dos motius. De primer, per la seva finalitat: destruir de cap a cap la llengua, la cultura i la nació catalanes. En segon lloc, pel procediment: el Tribunal Suprem s'ha aprofitat de la infame jurisprudència sorgida arran de la derogació de l'Estatut tal com va ser votat pel poble català el 2006, derogació endegada pel Tribunal Constitucional. Aquell Estatut tallat, retallat i recontraretallat ja no va agradar a la majoria de catalans, però, malgrat això, els catalans van votar en referèndum que sí d'una manera impecablement democràtica. I en un estat de dret, quan el poble decideix, ja no hi ha res més a dir. Allò va, com se sol dir, a missa.

Però el Tribunal Constitucional va destrossar la decisió del poble. En lloc de bastir ponts entre la legalitat vigent i la decisió sobirana del poble, aquest Tribunal compost per 12 individus va anul·lar el subjecte fonamental de la democràcia: el vot popular. Quins drets sobrenaturals se suposa que tenen dotze persones per fer una cosa així? Cap ni un. Es va perpetrar, doncs, un cop d'estat. I a un estat que permet aquestes arbitrarietats hem de pertànyer? No, de cap manera. Es va donar més validesa al vot d'aquests dotze senyors per damunt del vot d'un milió set-centes mil persones. I això és, senzillament un acte feixista. I d'aquell acte feixista n'ha sortit tot un seguit de normativa així mateix feixista contra l'autogovern català, com la sentència citada suara i contra la qual ens vam manifestar els meus companys i jo i dos milers de persones més.

Doncs b√©, amb aquest √†nim indignat em passejava aquella tarda per darrere de la Generalitat amb els companys despr√©s de la manifestaci√≥, fins que vam anar a topar amb les portes de l'arxiu m√©s important d'Europa tocant a la hist√≤ria medieval i al descobriment d'Am√®rica: l'anomenat en dues lleng√ľes ‚Äďno fos cas que no s'entengu√©s!‚Äď Arxiu de la Corona d'Arag√≥/Archivo de la Corona de Arag√≥n. Llegir all√≤ ja em va fer acabar els torrons. Ja era massa. Doncs no, senyors arxivers! La denominaci√≥ √©s falsa i imposada per Castella! El nom correcte vost√®s el saben prou b√©! √Čs Arxiu Reial de Barcelona! I √©s d'aquesta manera com els nostres reis catalans i secretaris i arxivers de la Cancelleria l'han anat anomenant des dels segles XII al 1714! I a m√©s, aquest arxiu el tenim a Barcelona, perqu√® aquesta ciutat era la capital de l'imperi catal√†! La denominaci√≥ "de la corona d'Arag√≥" va ser imposada despr√©s de la derrota del1714 com una acte m√©s per enfonsar-nos com a naci√≥, talment com la sent√®ncia m√©s amunt al¬∑ludida tamb√© ha estat imposada per destruir-nos com a poble. I √©s per aix√≤ que aleshores ho vaig voler recordar als seus arxivers escrivint el nom correcte als r√®tols d'entrada d'aquest Arxiu amb un senzill¬†retolador, de la qual cosa n'√©s testimoni la foto que acompanya aquest text. I ara tamb√© vull que ho s√†piguen els nostres pol√≠tics i els d'Espanya i els ciutadans catalans i els espanyols mal informats i tothom.

Ja n'hi ha prou, de tanta mentida i d'afany de destruir-nos! Exigeixo el canvi de nom ara mateix!

Francesc Magrinyà i Rull
versió per imprimir

 1. David2
  03-06-2016 16:24

  Per als boinapitecus, de la "seva" Viquipèdia:

  el Archivo del Patrimonio Real de la Corona de Arag√≥n ¬ęes el resultado de la evoluci√≥n del Archivo Real de Barcelona, creado por Jaime II el Justo [...], que fue el archivo √ļnico y central de la Corona desde 1318.

 2. PERICO
  23-11-2015 19:00

  Sr Magrinyà: Se ha pasado "cuatro pueblos". Lo que pide Ud. no ha existido NUNCA.

 3. Francesc
  06-03-2013 20:48

  Jes√ļs, s√≠, en efecte. El nom original era Arxiu Reial de Barcelona. I va √©sser canviat despr√©s de la Guerra de Successi√≥. Es un canvi, doncs, efectuat per dret de conquesta. I el dret de conquesta no hauria de ser el fonament √®tic de res, perqu√® √©s injust. Salutacions.

 4. jesus
  17-01-2013 22:37

  Nombre original?? si nunca se llamo así. de verdad que pena la incultura... de todas formas no creo que se pueda. más que nada porque a pesar de que el archivo esta en Barcelona es propiedad de una comisión mixta (ministerio de cultura, generalitat catalana, gobierno de Aragón, Valencia y Baleares) asi que chatos... lo teneis jodido para cambiar el nombre.

 5. Aznar Galindo
  25-11-2012 11:46

  ¬ŅUniversidad por antonomasia? Hmm...Perm√≠teme un apunte: "Pedro IV de Arag√≥n otorg√≥ en 1354 un privilegio por el cual se fundaba en Huesca un estudio general con las facultades de teolog√≠a, c√°nones, leyes, medicina, artes y filosof√≠a (...) El rey concedi√≥ al estudio general oscense los privilegios de las universidades de Toulouse, Montpellier y L√©rida". Historia de la Universidad de Huesca. Jose M. Lahoz.

 6. Aznar Galindo
  23-11-2012 17:48

  Otro apunte, este sobre "imperios": "En la repoblaci√≥n de Soria por el EMPERADOR DE ARAG√ďN don Alfonso fu√© comisionado para ella el caballero I√Īigo L√≥pez, se√Īor de Llodio, el cual en 1117 gobernaba adem√°s √° Burgos, y en 1124 don√≥ √° San Millan los monasterios de Nanclares, San Rom√°n de Hornillos y Santiago de Villanueva de Mena despu√©s de haber asistido √° los cercos de Zaragoza, Tudela y Tarazona". LA HISTORIA DE BIZCAYA DOCTOR D. ESTANISLAO JAIME DE LAYBURU Y GOICOECHEA

 7. Aznar Galindo
  22-11-2012 21:40

  M√°s palabras del art√≠culo mencionado: "Para su fundaci√≥n, Jaime II mand√≥ concentrar en este archivo de Barcelona los documentos que con anterioridad a 1318 se ten√≠an depositados en diversos lugares e instituciones, sobre la base de la acumulaci√≥n de fondos documentales que se hab√≠a producido en los a√Īos anteriores en la casa de la Orden del Hospital en Barcelona, que a su vez hab√≠a concentrado documentaci√≥n procedente de diversos dep√≥sitos: el del monasterio de Santa Mar√≠a de Sijena (Huesca), el de San Juan de la Pe√Īa (Huesca), el de la Casa del Temple en Zaragoza, el de Montearag√≥n, el de Santes Creus, m√°s los existentes en otras casas de funcionarios, eclesi√°sticos y palacios reales dispersos por todos los reinos del rey de Arag√≥n (como el de Calatayud), y los de algunas comandas catalanas del Temple, como las de Barber√† o Barcelona. Por ello, desde sus inicios, el Archivo Real de Barcelona, como la Canciller√≠a, fue tambi√©n √öNICO PARA TODA LA CORONA DE ARAG√ďN".

 8. Aznar Galindo
  22-11-2012 11:03

  "Hasta el d√≠a de hoy, nadie ha podido aportar constancia documental ninguna de que en 1137 o antes existiera un archivo condal de Barcelona, como tal instituci√≥n. Si hubiera existido, quiz√° Ram√≥n Berenguer III no hubiera perdido un pleito en 1113 porque no pudo encontrar ciertos juramentos escritos. Lo que hoy se conserva en el ACA son documentos de √©poca condal, procedentes en algunos casos de las escriban√≠as de los condes de Barcelona, que pasaron por diversas manos o se guardaron en diversos dep√≥sitos antes de su ingreso en el Archivo Real de Barcelona muchos a√Īos, y aun siglos, m√°s tarde. Otros documentos de esa √©poca ingresaron en el ACA bastante despu√©s (como en el caso ya mencionado de Sant Joan de les Abadesses), y unos y otros se mezclaron hasta constituir las colecciones tal como hoy se conocen" CARLOS L√ďPEZ RODR√ćGUEZ Director del Archivo de la Corona de Arag√≥n OR√ćGENES DEL ARCHIVO DE LA CORONA DE ARAG√ďN, (EN TIEMPOS, ARCHIVO REAL DE BARCELONA)HISPANIA. Revista Espa√Īola de Historia, 2007, vol. LXVII, n√ļm. 226, mayo-agosto, p√°gs. 413-454, ISSN: 0018-2141

 9. Francesc
  20-11-2012 16:00

  Aznar, l'Arxiu Reial de Barcelona √©s la continuaci√≥ de l'arxiu comtal de Barcelona. A l'arxiu comtal hi ha documents de fins i tot el segle IX relacionats amb els comtes de Barcelona. L'Arxiu Reial de Barcelona n'√©s la continuaci√≥. Imperi catal√†? Els fets ho proven: expansi√≥ cap a Mallorca, cap al sud, Sic√≠lia, Sardenya. Mariners catalans, almiralls catalans, soldats catalans, consolats catalans, virreis catalans etc... Dic que √©s mentida perqu√® el nom des del segle XIV era el d'Arxiu Reial de Barcelona.I √©s despr√©s de la Guerra de Successi√≥ que se li canvia el nom. Finke reprodueix l'expressi√≥ que usaven els escrivans de l'Edat Mitjana: "In archivo Palatio nostro Barchinone" o "in archivo nostro Regio". Rubi√≥ i Lluch reprodueix una carta de Pere III el Cerimoni√≥s en la qual s'hi diu: "si aquells llibres de la ordinaci√≥ de casa nostra son acabats, metats aquells dos que s√≥n en pergam√≠ en l'arxiu nostre de Barchinona e aquell de paper nos trametats per persona certa.. El mateix rei, al document de la creaci√≥ del ducat de Girona per al seu fill l'infant Joan escriu: "instrumentis, et registris que in archivo nostro Barchinone recondita sunt" El cronista del segle XV Turell parla, sempre que s'escau, de l'Arxiu Reial de Barcelona. Tamb√© ho fa el cronista Pere Miquel Carbonell en les seves cr√≤niques d'Espanya quan empra el sintagma "recondit en lo reial arxiu de Barcelona". Crist√≤for Despuig al segle XVI escriu: "en temps del rei en Jaume se pos√† foch en lo arxiu reial de Barcelona (per tant, dic jo, ja hi havia un arxiu reial a Barcelona a l'√®poca de Jaume I, cosa de sentit com√ļ, per altra banda) ahont se cremaren molts originals de cor√≥niques de altres actes important√≠ssims. [...]De Jaume Ramon Vila (segle XVI i XVII) cal transcriure el seg√ľent fragment" El bateig dels indis consta en les escriptures recondites en el Racional de Barcelona i en el Reial Arxiu de Barcelona.I a les corts de Sant Cugat del Vall√®s i de Tortosa es diu: que tota persona pot haver trashlat de de les pr√†gmatiques a altres scriptures del Arxiu Reial (Corts, XII, p√†g 311). "La denominaci√≥ posterior de "Archivo Real y General de la Corona de Arag√≥n" √©s reveladora. S'hi suprimeix el nom de la ciutat que era la seu de la instituci√≥: Barcelona. Que l'arxiu en q√ľesti√≥ sigui, estigui i hagi estat des de la seva creaci√≥ a la ciutat de Barcelona i que hagi estat conegut tot temps amb la denominaci√≥ d'Arxiu Reial de Barcelona tenen una import√†ncia extraordin√†ria. En tenen perqu√® la situaci√≥ de l'arxiu implica per si mateixa que LLA ON RADICA √ČS ON HI HA LA SEU DE LA NEGOCIACI√ď I DE LES DECISIONS, √ČS A DIR DE LA SEU DE L'ESTAT. I en tenen encara m√©s si tot aix√≤ es relliga amb el fet concomitant d'√©sser tamb√© Barcelona la seu de la Cancelleria, la del Mestre Racional amb el seu arxiu particular, l'escrivania reial i, sobretot, la casa dels reis, la seu de la monarquia. La conjunci√≥ de tots aquests fets determina concloentment la capitalitat d'un estat" (C. Parellada, p√†g 138-139). La zona m√©s afavorida en termes de poder per a aquest estat √©s el Principat de Catalunya: per la llengua, pel fet que els panteons reials s√≥n a Catalunya, pel fet que la universitat per antonom√†sia de la Confederaci√≥ al segle XIV era a Catalunya (Estudi General de Lleida) i pel fet que els t√≠tols dels primog√®nits reials fan refer√®ncia a Catalunya: duc de Montblanc, duc de Girona, pr√≠ncep de Girona, comte de Cervera i Senyor de Balaguer. Estaria molt b√©, Aznar, que ens parlessis de la repressi√≥ borb√≤nica a l'Arag√≥.Fes-ho!

 10. Aznar Galindo
  20-11-2012 12:50

  Francesc, con todos los respetos, ¬Ņdesde el siglo XII? Hmm...pues resulta que fue creado por Jaime II en 1318, as√≠ que parece que nos hemos saltado un par de siglos. ¬ŅImperio catal√°n? Me gustar√≠a ver en qu√© documento hist√≥rico (no de ahora, claro) se habla de algo as√≠. Se le dio una nueva planta en 1738 (esto no es al d√≠a siguiente de la derrota) Hombre, decir que el nombre de "Corona de Arag√≥n" es mentira, pues la verdad, no s√© en qu√© te basas cuando all√≠ se conservan documentos important√≠simos de toda la Corona. No acierto a comprender por qu√© a los catalanistas les sienta tan mal el nombre de Arag√≥n, cuando es el que hist√≥ricamente se le dio a la Corona. Adem√°s, los aragoneses tambi√©n lucharon contra los borbones (y lo pagaron caro). No tiene nada que ver con que ahora se quieran independizar de Espa√Īa por motivos econ√≥micos, ¬°solo es historia se√Īores!

 11. Joan Cabestany
  15-11-2012 00:42

  He trobat l'article d'en Rovira i Virgili que fou publicat el 28-VII-32 al diari LA PUBLICITAT, any LIV, n¬ļ 18.085, p. 1, titulat "L'Arxiu anomenat de la Corona d'Arag√≥", per√≤ no al web renaixement.tk com havia dit abans, sin√≥ a www.scgenealogia.org/articles/aca.htm. Llegiu-lo, que en treureu bon profit.

 12. Josep Roig
  11-11-2012 10:00

  Ja seria hora d'una punyetera vagada que tot això quedes clar per sempre mes. Jo personalment n'estic ben fart. Es que sembla com si Catalunya, sempre hages estat sotmesa ala corona d'Aragó , i per postres (esta clar), ells so creuen i o entenen aixi. Ens cal focalitzar demostrar i que el mon ens recolzi per tal de demostrar qui te raó. Es que si no encara ens foterant l'arxiu, encara diran que es d'ells. Son gent de mal fiar. Ens hem d'anticipar, un director es director perquè s'anticipa als fets. Tenim masses coses importants penjades ala ma de Deu, i això no pot ser. Tots vosaltres esteu fent una feina importantíssima però cal que aquesta feina quedi oficial i reconeguda aquí i arreu del mon. Molts, molts , ànims.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
Article editorial d'En Jordi Bilbeny arran de les intencions de la CUP Barcelona d'enretirar el monument a En Cristòfor Colom de la ciutat comtal.
19636
Presentació de la 4a Universitat
Llogari Pujol - Sense Egipte no hi hauria hagut la Bíblia
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí HI HA QUINZE
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Entre les primeres biografies redactades d‚ÄôEn Colom, tenim la de l‚Äô¬ęitali√†¬Ľ Paolo Giovio, que va escriure...[+]
L'Andreu Mas publica a Presència un article sobre les entitats dedicades a recuperar la història de Catalunya,...[+]
Van ser tradu√Įts els autors catalans dels segles XVI i XVII sistem√†ticament al castell√†? Ho van ser alguns de...[+]