Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan al món apareix un geni, es pot identificar per aquest senyal: tots els necis es conjuren contra ell"
Johnathan Shift «Thoughs on various subjects, moral and diverting».
ARTICLES » 27-08-2022  |  MEMòRIA HISTòRICA
1631

Segresten Gal·la Placídia, la reina de Barcelona

Gal·la Placídia va ser la primera reina des del primer cop en la història que Barcelona va ser seu règia.

Tal dia com avui de l’any 410, fa 1.612 anys, a Roma (llavors capital de l’Imperi romà d’Occident); el rei visigot Alaric i la seva guàrdia personal segrestaven Gal·la Placídia (388-450), filla de l’emperador romà Teodosi I (347-395) i de la seva segona esposa Gal·la, i germanastra de l’emperador Honori i del futur emperador Valentinià III. El seu segrest es va produir en el context del saqueig de Roma a mans dels exèrcits visigots. El rei Alaric se la va emportar com a ostatge per garantir el compliment del pacte pel qual els visigots abandonaven Roma: la concessió del seu establiment a les províncies Narbonense i Tarraconense.

Després de la mort d’Alaric (a finals del 410), els visigots van entronitzar Ataülf, cunyat del difunt; que es va casar amb Gal·la Placídia per suavitzar les relacions amb Roma. Ataülf i Gal·la Placídia van conduir el poble visigot al sud dels Pirineus, i el van establir sobre el territori que, més tard, seria Catalunya. Però no van triar Tarragona com la capital del seu regne; sinó que es van decidir per Barcelona, que per primer cop es convertia en seu règia. Un dels motius d’aquella elecció seria la composició sociològica d’aquelles ciutats: mentre Tarragona era una urbs oligàrquica i gentrificada, Barcelona era un actiu nucli de fabricants i de negociants més inclinats al pacte.

El regnat d’Ataülf i Gal·la Placídia va ser molt efímer: tan sols una setmana després de l’establiment de la seu règia a Barcelona, Ataülf va ser assassinat per ordre d’un magnat de la nació visigoda anomenat Sigeric, que l’havia acusat de cedir excessivament a les pressions dels romans (per influència de la seva esposa), i de posar en risc el poble visigot. Segons algunes fonts, també a Barcelona va néixer l'únic fill de la parella, que va ser anomenat Teodosi, en honor al pare de Gal·la Placídia, però que va morir prematurament poc després de l’assassinat del rei Ataülf. Després d’aquell regicidi, Gal·la Placídia va ser apartada del poder i humiliada públicament.

Marc Pons

Enllaç:

https://www.elnacional.cat/ca/opinio/segresten-gala-placidia-reina-barcelona-marc-pons_872421_102.html



Autor: Marc Pons/ El Nacional.cat




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    35124
    Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
    Catalunya i el Mediterrani
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    En Marc Terrades ens fa arribar unes imatges d'unes naus d'armades espanyoles del segle XVI, que, curiosament,...[+]
    La façana de l'ajuntament d'Ulm ens aporta una prova més de l'existència i reconeixement de Catalunya com a...[+]
    La lectura de l'article "Lleonard i la Casa Catalana d'Itàlia'" d'en Jordi Bilbeny ens dóna moltes pistes de qui...[+]
    A ran de la presa de consciència que hi ha a València el Carrer d'En Colom, dit així perquè un gran personatge...[+]