Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La llengua i la història són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"
Àngel Guimerà
EDITORIAL » 01-05-2010
7036

Som? Què som? Què han dit que som?

Som? Què som? Què han dit que som? Què repetim nosaltres que som? I per què? Però, podem dubtar? ¿Podem dubtar si tenim suficients elements que converteixen la història que ens expliquen, la que hem estudiat, en una contínua inconsistència? Com es pot defensar una mentida rere una altra mentida? Com es pot saltar per damunt de la manipulació? Com és que la Universitat fa seva la incongruència? Els acadèmics ens repeteixen el que han preparat als tallers de la manipulació, la que el poder i la monarquia espanyola, va organitzar per poder construir una història d'Estat, una història espanyola, unitària, una història que fulminés els regnes i les cultures de la península diferents a la de Castella. Només se'n va salvar Portugal, evidentment.

D'això en diem coneixement, estudi, rigor? Pot la Universitat defensar el terror d'un dels genocidis culturals més gran comès a l'Europa Occidental? Realment, és aquesta Universitat la nostra Universitat? Algú pot defensar sense posar-se vermell, que la gran obra mestra (ens diuen) de la literatura castellana, el Quixot, no és la més gran sàtira, justament, contra la hidalguia i la incapacitat castellana d'entendre i acceptar el món tal com és? Algú pot defensar gratuitament que En Colom era genovès, però que el van fer Virrei (o sigui, substitut del rei) per a les terres que descobrís en nom de la corona? Algú pot defensar alegrement que la corona catalano-aragonesa no va tenir res a veure amb el que anomenem la descoberta d'Amèrica? Doncs l'equip de recerca de l'Institut Nova Història, en dubtem, analitzem les incongruències, busquem els rastres i els elements que permeten desconfigurar la història oficial que, com anem demostrant, no s'aguanta per enlloc.

Per què els historiadors, a Catalunya, ens neguen? Per què ens ridiculitzen? Per què es converteixen en transmissors i codefensors del genocidi? Pel sou? Ho fan pel sou? Ho fan perquè no tenen prou categoria científica sobre el que parlen? Bé, algun dia ens trobarem, sense problemes, posant les coses a lloc. Però és decebedor quan t'adones que menystenen la màxima premissa de la ciència: la recerca, el dubte, anar més enllà, forçar-se a pensar. I, en canvi, et diuen que no es pot raonar, que només cal repetir, ni que siguin inconsistències.

Us convidem a acompanyar-nos, dins d'aquest petit però agosarat espai de reflexió i discusió, el temps que considereu oportú per tal d'enfortir-lo, d'engrandir-lo, de fer-lo vostre, i així ajudar-nos a ser curosos, precisos i rigorosos amb aquesta tasca producte del dubte. Del dubte que tot saber ha de poder integrar per tal d'engrandir-se i de fer-se consistent.

Albert Codinas
President de l'Institut Nova Història


Autor: Albert Codinas




versió per imprimir

  1. craso
    19-10-2012 19:32

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  2. Albert Aymà
    20-12-2011 20:28

    Fa temps que us segueixo i us reitero la meva admiració pel vostre esforç. Si mai us puc col·laborar fotogràficament, en sóc professional, no dubteu gens ni mica en fer-me arribar un correu vostre. Com que no sóc historiador, procuro no xerrar gaire. Permeteu-me, però, un dubte que tinc des de fa molt temps: El nom de Catalunya podria tenir el seu orígen en "Terra de càtars"? Si anem tirant endarrere, trobo que tot plegat coincideix bastant. He xerrat massa? Ho teniu estudiat? Salutacions!

  3. Frederic Roig Boada
    12-12-2010 19:49

    He llegit el vostre comentari en relació a la Sagrada Família. En aquesta línia estaria bé que de tant en tant es fes esment a la usurpació de la historia en la actualitat. Aquell tic tan habitual que quan els catalans són famosos es parla d'espanyols i quan l'espifien tornen a ser catalans. Hi ha exemples diaris en la ciència, l'economia, el periodisme, l'espectacle, etc. Actualment en l'àmbit dels esports és molt evident aquesta suplantació de l'identitat catalana. No cal parlar de l'enorme gruix d'actors, periodistes, etc. que treballen a Espanya i representa què són espanyols. És la conseqüència directa d'aquests anys de manipulació. Fins i tot no fa gaire posaven en dubte que Catalunya fos un país. Suposo que ha de ser dur arribar a la conclusió que tens una història fictícia, però tard o d'hora ho hauran d'entomar. Salut!

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35130
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'Andreu Mas publica a Presència un article sobre les entitats dedicades a recuperar la història de Catalunya,...[+]
Més enllà de tots els tòpics que s'han dit sobre Sant Jordi, ara en Jordi Bilbeny aprofundeix en les arrels...[+]
Josep Maria Vall Comaposada ens parla sobre l'origen de la bandera...[+]
Va poder viure 92 anys En Cristòfor Colom? Va poder creuar l’Atlàntic en el seu primer viatge als 78? Un marí...[+]