Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure ...la pròpia història"
Paulo Freire
OPINIó » 11-08-2016  |  PROJECTE SOBRE LA CENSURA I LA MANIPULACIó
3066 lectures

Una setmana a la Universitat Nova Història

En Pol Bragulat ens dóna el seu parer sobre la seva estada a la 3a Univerisitat Nova Història

Diu el saber popular que no pots jutjar imparcialment quelcom si no ho has conegut de primera mà. Precisament, aquesta setmana passada de l’1 al 5 d’agost vaig participar a la tercera edició de la Universitat Nova Història a Montblanc. El curs l’organitzava l’Institut de Nova Història, una entitat amb què havia establert contacte per pura casualitat. Resulta que per al Treball de Recerca del Batxillerat vaig acabar fent-li una entrevista a en Jordi Bilbeny, de qui d’alguna forma se’n podria dir que “contigo empezó todo” a l’institut.

Les dues hores i mitja d’explicació d’en Bilbeny, detallant tot allò que desconeixia o que dubtava, varen destarotar la meitat del treball que tenia pensat. Es veu que és comú que quan parles per primer cop amb ell acabes amb la sensació d’haver pujat en una muntanya russa: el cap et dóna voltes i tens ganes de serenitat per tornar a posar a lloc tots els pensaments que et ballen. La veritat és que no estava així pel fet que m’haguessin dit que la decadència catalana era una fal·làcia o perquè m’expliquessin que En Colom era català. Sinó que el cervell em bullia perquè, per primer cop en la meva vida, se m’havia obligat a tractar la Història amb ment crítica, dubtant del que se m’havia explicat i utilitzant la raó a l’hora d’analitzar els fets històrics. No m’havien explicat un conte del qual m’havia d’empassar cada paraula. Se m’havia donat l’opció de valorar raonadament i decidir per mi mateix.

Algú pot preguntar-se a què ve aquesta petita batalleta, però és crucial per entendre què va passar durant els cinc dies en aquell claustre de l’antic convent de Sant Francesc, a Montblanc. Una quinzena d’investigadors i una quarantena de participants varen estar durant cinc dies escoltant arguments, debatent, raonant i preguntant críticament sobre els temes que es proposaven a les conferències. De forma quasi excepcional en l’estudi de la Història, qüestionàvem allò que crèiem que no tenia coherència, s’aportaven dades noves i no es tenia por a rebatre conceptes que fins ara es tenien com a veritats monolítiques. Durant una setmana el pensament lliure hi tenia lloc enmig d’aquell grup de gent que es respectava, sovint en la discrepància mútua. Al cap i a la fi, els dies de convivència i participació tenien un sentit per ell mateix més enllà de les conviccions que es compartien.

No tinc ni idea si mai s’acabarà d’acceptar fer un debat històric sobre a quin nivell de manipulació la inquisició i censura espanyoles van arribar. Ni tampoc sé si mai aconseguirem convèncer el nostre país que la Història que sempre ens han explicat del nostre poble ha estat tergiversada. El que sí sé és que, només pel fet d’haver participat en aquest curs de l’Institut Nova Història, hauré posat un gra de sorra perquè la raó i el pensament crític i lliure puguin ser una normalitat a la nostra societat.

Pol Bragulat

Agost del 2016
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Exodus
    16-08-2016 19:42

    En Pol Bragulat: la demostració empírica que es pot ser desvergonyidament jove i haver tingut temps, ja, d'assolir una maduresa que molts no ensumaran en tota la seva vida. Felicitats per l'experiència viscuda i per expressar-la tan ben explicada!

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
21993 lectures

Aconseguits 5755€
de 6000€
Queden 17 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Manel Capdevila ens explica que Catalunya va ser un regne i que a més, el terme que es va emprar per denominar...[+]
No cal remuntar-nos al segle XV per trobar indicis de manipulació de la història. La Vikipèdia espanyola n'és...[+]
Quan va arribar el blat de moro a Catalunya? Tot i que sembla, pel nom, que ja hi havia de ser des de temps...[+]
l'Estat creat pels catalans -durant els segles en què la Nació Catalana va tenir una existència plena- mai no...[+]