Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure ...la pròpia història"
Paulo Freire
ARTICLES » 11-09-2021  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
3150

Videu de presentació del llibre 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana'

Us oferim el videu que reprodueix la presentació, a Santa Coloma de Queralt el dia 15 de juliol d'enguany, del llibre 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana'. Hi van intervenir En Ramon Mullerat, batlle de Santa Coloma de Queralt; En Biel Ferrer, filòleg i professor de Llengua i Literatura Catalana a l'Institut Gabriel Ferrater de Reus i, finalment En Jordi Bilbeny, escriptor i investigador.

Llibre presentat



Autor: Jordi Bilbeny




versió per imprimir

  1. Xavi G.
    15-09-2021 12:02

    Ho pagareu moniatos.

    Ai Pepsi, quin final més patètic tindràs. Ja t'hi veig amagant-te per no ser reconegut amb l'única possibilitat que tens, que és diluint-te amb el teu arxi-enemic la cocacola si et deixen. hohoho

  2. Hola Pepsicola
    14-09-2021 19:24

    Que no, que no te empeñes, que salió del puerto atlántico de Palos de Moguer.

  3. Xavi G.
    14-09-2021 11:19

    Anaven fent navegació de cabotatge.
    És ben lògic el que dius i no dubto que pararen per abastir-se una vegada traspassades les columnes, però penso més bé en Cadis (com diuen altres cròniques que fou aquest el port de surtida inicial) o potser Barbate. Després feren una altra parada a Canàries per ja aventurar-se en la mar incògnita. Però el port de sortida inicial em quadra més que fos Pals per algunes evidències que n'hi han. Segurament pararien també prop de Barcelona o potser a Sant Carles de la Ràpita.

  4. Hola Pepsicola
    14-09-2021 10:15

    Las elucubraciones y suposiciones infundadas no son certezas Xavi, será mejor que te tomes la medicación y te dediques a otra cosa.

  5. Xavi G.
    13-09-2021 12:31

    Del llibre de Luisa Alvarez de Toledo "Africa vs Amèrica, la fuerza del paradigma" cap. III "Las guerras de Guinea:El combate por el trono" volia destacar tres catalanismes que hi surten.

    Dos claríssims com son "manegueta" (algun tipus de peça de fusta) i "placel" (de Placell: Paratge del mar on l'arena és a flor d'aigua i no s'hi pot navegar)

    El tercer es el terme "Ballenells" que també identifico com a català, potser un valencianisme.

    https://web.archive.org/web/20091215051257/http://americaversus.iespana.es/3parteg/2combate/textocom.htm

  6. Xavi G.
    13-09-2021 12:13

    Ara resulta que Carles I de Catalunya, Aragó, Castella i Llió, Granada, València, etc... va ordenar en 1536 segrestar tots el mapamundis per refer-los canviant topònims... I que l'istme americà estava en litigi.

    http://www.papelesdesociedad.info/?Africa-versus-America-la-fuerza

  7. Hola Pepsicola
    12-09-2021 21:18

    Bueno me es igual, pues fíjate qué importante tenía que ser Palos para que los reyes comprasen la mitad, desde luego sería un puerto próspero y por el que la expedición de Colón pudo perfectamente haber salido. Desde luego mucho mejor situado que cualquier puerto mediterráneo, vamos es de cajón. Es como si para ir a Nápoles me den para elegir salir de Coruña o de Barcelona y elija Coruña. Pues no, lo lógico será salir del que me quede más cerca, y si quiero atravesar el atlántico tendré que partir de un puerto atlántico y no mediterráneo.

  8. Xavi G.
    11-09-2021 20:27

    No Pepsi.

    Sí t'hi fixes en la Wiki, Palos era meitat del comte de Miranda (Estunyigues), amb 6 de les 12 parts, i les altres 6 parts i per tant meitat, del comte de Cifuentes (Silves).
    Més endavant els ducs de Medina-Sidonia li comprèn tirant els diners una part de les 6 als de Miranda.

    Per tant tenim que els Cifuentes tenien 6 parts de Palos, els Miranda 5 i els Medina 1.
    Després SÓN ELS CIFUENTES els qui venen la seva meitat, les seves sis parts, a la corona.

    (Jo ja sé que amb tanta partició me la volen pegar..., però bé)

    Per tant ens queda que Palos era una part dels Medina, sis parts de la Corona i cinc parts dels Miranda, tal i com també diu a la portada del famós llibre del Herrera "Hechos gnles. de los castellanos..." on surt també la imatge topogràfica de Pals de l'Empordà: "El Almirante sala de Palos villa del Conde de Miranda a descobrir"

    https://es.m.wikipedia.org/wiki/Palos_de_la_Frontera

    Jo de moment sé que Pere de Torroella era senyor de l' Empordà, que també va cambiar de bàndol en la guerra i que surt al cancionero de Estunyiga.

  9. Hola Pepsicola
    11-09-2021 12:52

    Xavi Palos era mitad de los reyes mitad del conde de Cifuentes.

  10. Xavi G.
    10-09-2021 21:11

    Ah, per cert Ramir, vaig estar mirant l'enllaç de la wiki sobre els Pinzón i a la referència 5 que enllaça amb una pàgina wep que se suposa que es un llibre o no sé què de Luisa Alvarez de Toledo, que costa d'entendre prou i que n'hi ha un mapa de la costa africana que es impagable, on sense entendreu massa, diu que Isabel I o ella mateixa s'enfada perquè un historiador havia posat que la costa africana de Guinea pertanyia a Ferran el Catòlic i no a Isabel. Quan Isabel la reclama perquè diu que li venia d'herència dels seus avantpassats castellans, que eren baleners crec que diu.

    Quin liu eh?

    https://web.archive.org/web/20091215051257/http://americaversus.iespana.es/3parteg/2combate/textocom.htm

  11. Xavi G.
    10-09-2021 20:54

    Ramir, exaltat, aquests dos són els possibles condes de Miranda senyors de Palos de la frontera en la època de la descoberta.

    On surt Palos de la Frontera i la seva proesa en les seves biografies??

    https://es.wikipedia.org/wiki/Pedro_de_Z%C3%BA%C3%B1iga_y_Avellaneda

    https://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_de_Z%C3%BA%C3%B1iga_Avellaneda_y_Velasco

    S'ha de destacar a més de la primera biografia la xocant mort de tota una bona sèrie de nobles, tots durant el transcurs de l'any 1492. Com a mínim xocant.

  12. Ramiro Romero
  13. Francesc D.
    05-09-2021 14:49

    No te'n adones que Catalunya és una nació ocupada des del 1714 i privada de les seves llibertats? No te'n adones que cada cop que el poble català aixeca la veu se'ls reprimeix i se'ls hi aplica el 155 entre d'altres venjances i malvestats? No te'n adones que la nostra història és la que el vencedor ha volgut que sigui? Potser tu no te'n adones, o no vols adonarte'n car, estàs al bandol del colonitzador.

  14. Hola Pepsicola
    05-09-2021 12:44

    Yo no soy el que usa la historia para defender una ideología. No existe causa unionista, pues es el estado natural de España. Existe el sedicionismo traidor, que construyendo un relato falso y victimista pretende destruir un país.

  15. Francesc D.
    04-09-2021 19:09

    La teva propaganda no està al servei de la causa unionista? A cas els Vardulios no teniu ideologia política? A cas la vostra llibertat de pensament és neutre i no esteu influenciats per rés? No et canses de ser tant ridícul?

  16. Hola Pepsicola
    04-09-2021 18:24

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35124
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Els Gualba són una nissaga de polítics i homes de lletra prou importants de la Catalunya dels segles XV i XVI....[+]
Qui eren els ambaixadors de Ferran el Catòlic a Roma? Pot ser que en el moment de màxima puixança de la Nació,...[+]
Què hi fa la bandera espanyola en una rèplica històrica de la nau Victòria? ¿Per què en aquesta rèplica...[+]
Per l'Esteve Renom, hi podria haver hagut una relació directa entre En Servet i En Servent. Una relació ocultada...[+]