Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Qui controla el passat, controla el futur... qui controla el present, controla el passat"
George Orwell
ARTICLES » 11-09-2021  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
3070 lectures

Videu de presentació del llibre 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana'

Us oferim el videu que reprodueix la presentació, a Santa Coloma de Queralt el dia 15 de juliol d'enguany, del llibre 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana'. Hi van intervenir En Ramon Mullerat, batlle de Santa Coloma de Queralt; En Biel Ferrer, filòleg i professor de Llengua i Literatura Catalana a l'Institut Gabriel Ferrater de Reus i, finalment En Jordi Bilbeny, escriptor i investigador.

Llibre presentatAutor: Jordi Bilbeny
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Xavi G.
  15-09-2021 12:02

  Ho pagareu moniatos.

  Ai Pepsi, quin final més patètic tindràs. Ja t'hi veig amagant-te per no ser reconegut amb l'única possibilitat que tens, que és diluint-te amb el teu arxi-enemic la cocacola si et deixen. hohoho

 2. Hola Pepsicola
  14-09-2021 19:24

  Que no, que no te empeñes, que salió del puerto atlántico de Palos de Moguer.

 3. Xavi G.
  14-09-2021 11:19

  Anaven fent navegació de cabotatge.
  És ben lògic el que dius i no dubto que pararen per abastir-se una vegada traspassades les columnes, però penso més bé en Cadis (com diuen altres cròniques que fou aquest el port de surtida inicial) o potser Barbate. Després feren una altra parada a Canàries per ja aventurar-se en la mar incògnita. Però el port de sortida inicial em quadra més que fos Pals per algunes evidències que n'hi han. Segurament pararien també prop de Barcelona o potser a Sant Carles de la Ràpita.

 4. Hola Pepsicola
  14-09-2021 10:15

  Las elucubraciones y suposiciones infundadas no son certezas Xavi, será mejor que te tomes la medicación y te dediques a otra cosa.

 5. Xavi G.
  13-09-2021 12:31

  Del llibre de Luisa Alvarez de Toledo "Africa vs Amèrica, la fuerza del paradigma" cap. III "Las guerras de Guinea:El combate por el trono" volia destacar tres catalanismes que hi surten.

  Dos claríssims com son "manegueta" (algun tipus de peça de fusta) i "placel" (de Placell: Paratge del mar on l'arena és a flor d'aigua i no s'hi pot navegar)

  El tercer es el terme "Ballenells" que també identifico com a català, potser un valencianisme.

  https://web.archive.org/web/20091215051257/http://americaversus.iespana.es/3parteg/2combate/textocom.htm

 6. Xavi G.
  13-09-2021 12:13

  Ara resulta que Carles I de Catalunya, Aragó, Castella i Llió, Granada, València, etc... va ordenar en 1536 segrestar tots el mapamundis per refer-los canviant topònims... I que l'istme americà estava en litigi.

  http://www.papelesdesociedad.info/?Africa-versus-America-la-fuerza

 7. Hola Pepsicola
  12-09-2021 21:18

  Bueno me es igual, pues fíjate qué importante tenía que ser Palos para que los reyes comprasen la mitad, desde luego sería un puerto próspero y por el que la expedición de Colón pudo perfectamente haber salido. Desde luego mucho mejor situado que cualquier puerto mediterráneo, vamos es de cajón. Es como si para ir a Nápoles me den para elegir salir de Coruña o de Barcelona y elija Coruña. Pues no, lo lógico será salir del que me quede más cerca, y si quiero atravesar el atlántico tendré que partir de un puerto atlántico y no mediterráneo.

 8. Xavi G.
  11-09-2021 20:27

  No Pepsi.

  Sí t'hi fixes en la Wiki, Palos era meitat del comte de Miranda (Estunyigues), amb 6 de les 12 parts, i les altres 6 parts i per tant meitat, del comte de Cifuentes (Silves).
  Més endavant els ducs de Medina-Sidonia li comprèn tirant els diners una part de les 6 als de Miranda.

  Per tant tenim que els Cifuentes tenien 6 parts de Palos, els Miranda 5 i els Medina 1.
  Després SÓN ELS CIFUENTES els qui venen la seva meitat, les seves sis parts, a la corona.

  (Jo ja sé que amb tanta partició me la volen pegar..., però bé)

  Per tant ens queda que Palos era una part dels Medina, sis parts de la Corona i cinc parts dels Miranda, tal i com també diu a la portada del famós llibre del Herrera "Hechos gnles. de los castellanos..." on surt també la imatge topogràfica de Pals de l'Empordà: "El Almirante sala de Palos villa del Conde de Miranda a descobrir"

  https://es.m.wikipedia.org/wiki/Palos_de_la_Frontera

  Jo de moment sé que Pere de Torroella era senyor de l' Empordà, que també va cambiar de bàndol en la guerra i que surt al cancionero de Estunyiga.

 9. Hola Pepsicola
  11-09-2021 12:52

  Xavi Palos era mitad de los reyes mitad del conde de Cifuentes.

 10. Xavi G.
  10-09-2021 21:11

  Ah, per cert Ramir, vaig estar mirant l'enllaç de la wiki sobre els Pinzón i a la referència 5 que enllaça amb una pàgina wep que se suposa que es un llibre o no sé què de Luisa Alvarez de Toledo, que costa d'entendre prou i que n'hi ha un mapa de la costa africana que es impagable, on sense entendreu massa, diu que Isabel I o ella mateixa s'enfada perquè un historiador havia posat que la costa africana de Guinea pertanyia a Ferran el Catòlic i no a Isabel. Quan Isabel la reclama perquè diu que li venia d'herència dels seus avantpassats castellans, que eren baleners crec que diu.

  Quin liu eh?

  https://web.archive.org/web/20091215051257/http://americaversus.iespana.es/3parteg/2combate/textocom.htm

 11. Xavi G.
  10-09-2021 20:54

  Ramir, exaltat, aquests dos són els possibles condes de Miranda senyors de Palos de la frontera en la època de la descoberta.

  On surt Palos de la Frontera i la seva proesa en les seves biografies??

  https://es.wikipedia.org/wiki/Pedro_de_Z%C3%BA%C3%B1iga_y_Avellaneda

  https://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_de_Z%C3%BA%C3%B1iga_Avellaneda_y_Velasco

  S'ha de destacar a més de la primera biografia la xocant mort de tota una bona sèrie de nobles, tots durant el transcurs de l'any 1492. Com a mínim xocant.

 12. Ramiro Romero
 13. Francesc D.
  05-09-2021 14:49

  No te'n adones que Catalunya és una nació ocupada des del 1714 i privada de les seves llibertats? No te'n adones que cada cop que el poble català aixeca la veu se'ls reprimeix i se'ls hi aplica el 155 entre d'altres venjances i malvestats? No te'n adones que la nostra història és la que el vencedor ha volgut que sigui? Potser tu no te'n adones, o no vols adonarte'n car, estàs al bandol del colonitzador.

 14. Hola Pepsicola
  05-09-2021 12:44

  Yo no soy el que usa la historia para defender una ideología. No existe causa unionista, pues es el estado natural de España. Existe el sedicionismo traidor, que construyendo un relato falso y victimista pretende destruir un país.

 15. Francesc D.
  04-09-2021 19:09

  La teva propaganda no està al servei de la causa unionista? A cas els Vardulios no teniu ideologia política? A cas la vostra llibertat de pensament és neutre i no esteu influenciats per rés? No et canses de ser tant ridícul?

 16. Hola Pepsicola
  04-09-2021 18:24

  Comentari ocultat per inapropiat (No respecta les normes de conducta).
  La repetició de comentaris d'aquest tipus pot portar al bloqueig permanent de l'usuari.

  Feu clic aqui per mostrar-lo

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34789 lectures
22è Simposi - Presentació
Francesc Robusté - Cap a una Història científica
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'Andreu Mas publica a Presència un article sobre les entitats dedicades a recuperar la història de Catalunya,...[+]
Segons la història oficial, Isabel de Castella va rebre Elx i Crevillent com a dot pel seu casament amb Ferran...[+]
Descobrim una prova de catalanitat a la nau Victòria de Magallanes en un mapa antic de les Philipines exposat al...[+]
En Manel Capdevila ens explica la importància de diferenciar entre el terme "regne d'Aragó" i el terme "Corona...[+]