Portada
Els enregistraments del 23è Simposi ja són al webAnunciem la publicació dels enregistraments de les ponències del 23è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya, celebrat aquests 22 i 23 de novembre del 2024 a Arenys de MuntLLEGEIX-NE MÉS »
La 'Franja de la franja' ens suggereix que a la meitat de l'Aragó es parlava català
Parlament de Na Teresa Vilardell a la inauguració de la 11a Universitat Nova Història, el 3 d’agost del 2024, a Montblanc
|
L'enigma de la «baula perduda» en la història de MaltaEn Ramon Munné acaba de tornar de fer un viatge turístic per Malta, on ha observat certes curiositats que li han cridat molt l’atenció. Ens les explica en aquest article.
Parlament d'obertura del Simposi 2024 d'En Jordi BilbenyParlament d’En Jordi Bilbeny, pronunciat a l’acte d’obertura del 23è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya. Arenys de Munt, 22 de novembre del 2024.
Un assaig defensa que el Quixot era de les Garrigues i no de la ManxaSegons Pere Coll, el poble de partida del personatge seria la Pobla de Cérvoles.
|
Entrevistes recents
Pere Alzina: “Quasi no s'han estudiat els diversos segles d'influència catalana a Malta”Pere Alzina té estudis en Biologia i s’ha especialitzat en Zoologia i en Gestió Ambiental. Amb motiu d’un viatge que va fer a l’illa de Malta el març de 2010, va trobar tot de sorpreses lingüístiques que el van encuriosir. Malgrat els cinc segles d’influència catalana en aquest petit estat europeu, ningú no havia estudiat, fins llavors, el pes del català en el maltès. Arran d’això va voler investigar la influència de la nostra llengua en els noms dels ocells observats a l’illa. Parlem amb ell amb motiu de la seua conferència 'La influència del català en el maltès revelada a través dels noms dels ocells' a les Aules d’Extensió Universitària de la Universitat de Lleida. Entrevista d'En Marc Codinas el 3 d'abril del 2022 per al suplement dominical Lectura del diari 'Segre' de Lleida.
Els catalans que es van aventurar pel Mar del Nord eren molt llançatsEn Marc Pons ha entrevistat Na Dolors Pifarré, doctora en història medieval. La doctora Pifarré ha investigat i divulgat el paper dels primers mercaders i armadors catalans de la baixa edat mitjana (segles XIV i XV) a l’Atlàntic Nord.
|
Publicacions
Sant Francesc, els càtars i la llengua catalanaUna invitació a redescobrir la figura de Sant Francesc. Un llibre revelador sobre la relació de Sant Francesc amb el catarisme, Provença, Catalunya i la llengua catalana
'Teresa de Jesús, clarissa, abadessa, catalana i doctora', el nou llibre d'En Pep MayolasAquest mes d'abril es publica el nou llibre d'En Pep Mayolas sobre la figura de Santa Teresa de Jesús.
|
Més articles...
Sobre el mot castellà «rayo» que apareix en textos del Siglo de Oro amb el significat de «raig»Quan trobem en textos castellans del Siglo de Oro l'expressió “rayo de sangre”, “rayo de leche”, “rayo de agua”, “rayo de aceite” o “rayo de vino”, ¿som davant d’una expressió genuïnament castellana dels segles XVI i XVII, desconeguda dels catalans d'avui, o d'una mala traducció, d'una traducció barroera d'un text català i coneguda de tothom? L'Àlex Sendra ens ho explica en aquest article.
El Caganer, el Dimoni, el fum i la visió transcendentEn Jordi Bilbeny continua aprofundint en la figura més que emblemàtica del nostre Caganer, que ara posa en relació amb els antics cultes religiosos, on el tabac i el cànem eren plantes sagrades, inductores de la visió transcendent i la comunió mística
Les «Pallamos Islands» de l'OrinocoQue els catalans van ser els descobridors d'Amèrica ho tenim molt clar a l'INH. Tant, que sempre estem esperant el següent "fòssil català" que confirmi, una altra vegada el que ja sabem. Una paraula nativa, una gravat perdut, el nom d'una au, una edificació retrobada o, com la darrera descoberta d'En Francesc Garrido, un topònim revelador. Benvinguts a les Illes Palamós de l'Orinoco.
L’organització virregnal a València i el príncep Cristòfor ColomReproduïm un antic article d’En Jordi Bilbeny en el qual glossa el llibre ‘Los virreyes de Valencia. Fuentes para su estudio’. Se’n dedueix que el virrei havia de ser membre de la família reial. En Colom, que també va ser virrei, havia igualment de pertànyer-hi, com efectivament va succeir.
|
Vols que organitzem una activitat al teu municipi?
Fes clic aquí per veure les ofertes disponibles.
Fes clic aquí per veure les ofertes disponibles.
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí |
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+] ...[+] Si com exposa en Jordi Bilbeny, els Della Rovere són els Rovira de Morella, llavors Sixte IV hauria d’haver...[+] Hi havia port a Pals o no hi havia port? Mentre els escèptics continuen dubtant, l'Albert Fortuny analitza el...[+] El català va ser la llengua dominant a la Cúria romana durant els pontificats de Calixt III i Alexandre VI. En...[+] |
DARRERS ARTICLES COMENTATS
EL MÉS COMENTAT
(En els darrers 90 dies)
(En els darrers 90 dies)
EL MÉS LLEGIT
SECCIONS |
PROJECTES |
L'INSTITUT |
A LA XARXA |