Accediu  |  Registreu-vos-hi
"(...) la neutralitat aparentment objectiva i científica de l'historiador, que mira endarrere i sentencia què és el que realment va succeir, és producte de la seva identificació amb el vencedor"
Àlex Matas i Pons. «Els marges dels mapes: una geografia desplaçada.»
NOTICIES » 24-05-2006
5846

Conferència "Colom: mort i enterrament a Catalunya. Estat de la qüestió"

Barcelona, 24.05.06.

Conferència "Colom: mort i enterrament a Catalunya. Estat de la qüestió", i presentació d'un document inèdit, al Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya.

En Jordi Bilbeny desenvolupa en la seva conferència la possibilitat que hagués estat enterrat "amb pompes fúnebres" a la Catedral de Barcelona. Acte, imatges, gravació de so i documents:

"Les poques dades que tenim sobre el dia i el lloc de la mort d'En Cristòfor Colom ens les proporcionen, en llurs obres, uns quants cronistes d'Índies. D'entrada, com que tot el que afectava el descobriment d'Amèrica, s'havia posat --per la Reial Cèdula de 21 de setembre de 1556, reforçada per la del 14 d'agost del 1560-- sota la supervisió de la censura reial a fi i efecte d'encobrir la vida i els fets del Descobridor i d'anar ajustant les gestes de Catalunya a la geografia i als personatges de Castella, tot el que se'ns diu en aquests llibres cal posar-ho sistemàticament en quarantena. Això no vol dir que sigui tot sigui fals de cap a cap, sinó que sota el retoc i l'arranjament del censor s'hi mostren encara rastres que ens permeten fer-nos una idea del que realment es va esdevenir." -- Jordi Bilbeny







versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    34989
    Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
    Catalunya i el Mediterrani
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    En David Grau exposa els seus dubtes i reflexions sobre el nom del Mestre del Renaixement. Era realment De Vinci?...[+]
    Qui era la mare d'En Joan d'Àustria? Va ser educat a Yuste, a 460 km del mar, el capità general de la...[+]
    Article publicat al butlletí «Sobirania i Justícia», núm. 20 el 14 d'octubre del...[+]
    Va ser àcrata En Salvat-Papasseit? Va ser autonomista o federalista? Va tenir alguna mena d’ideologia...[+]