Accediu  |  Registreu-vos-hi
"(...) la neutralitat aparentment objectiva i científica de l'historiador, que mira endarrere i sentencia què és el que realment va succeir, és producte de la seva identificació amb el vencedor"
Àlex Matas i Pons. «Els marges dels mapes: una geografia desplaçada.»
ARTICLES » 27-09-2021  |  MEMòRIA HISTòRICA
4041

Què se'n va fer de la descendència de Jaume d'Urgell?

Ahir diumenge 26 de setembre En Marc Pons va editar l'article que ve a continuació. Hi tracta sobre la descendència d'En Jaume d'Urgell. Nosaltres hi destaquem En Pere de Coïmbra/Avís i Urgell, Conestable de Portugal, que va ser escollit rei per la Generalitat de Catalunya i està soterrat, encara ara, a l'església de Santa Maria del Mar de Barcelona. Sabem que amb ell van arribar a Catalunya els germans Anes Pinçon, que es van establir a la vila de Pals. En el retrat de Nuno Gonçalves hi apareix Na Felipa de Coïmbra, que duu un vestit vermell. Fou la germana del rei Pere i, segons la recerques d'En Caius Parellada, En Jordi Bilbeny i En Pep Mayolas, la segona muller d'En Cristòfor Colom.

Retaule on es representen alguns dels membres de la famiíia Avís-Urgell. Finals del segle XV. Obra de Nuno Gonçalves. Font: Museu Nacional d'Art (Lisbona)

Balaguer (comtat independent d’Urgell), 31 d’octubre de 1413. Fa 608 anys. Jaume d’Urgell, fill d’un cosí del rei Martí I i espòs de la germanastra petita d’aquest darrer Bel·lònida es rendia a les tropes del nou rei Ferran I, el primer Trastàmara. Un any i mig abans (28 de juny de 1412) havia perdut l’elecció del Compromís de Casp; i poc després (1 de maig de 1413) s’havia revoltat contra el nou rei. La derrota el va conduir a un llarg via crucis per diversos presidis castellans. Finalment, després de dinou anys empresonat, acabaria morint —probablement assassinat— a la masmorra del castell de Xàtiva (1 de juny de 1433). Però abans havia tingut cinc fills. Tot i que només Elisabet, Elionor i Joana van superar la infantesa i van sobreviure a la terrible repressió que el nou règim va desfermar contra la seva família. Què se’n va fer de la descendència de Jaume d’Urgell?

Elisabet, Elionor i Joana

Les tres filles de Jaume d’Urgell i Isabel d’Aragó i de Fortià (filla del comte-rei Pere III) que van assolir l’edat adulta eren ElisabetElionor, nascudes el 1409 i el 1410 respectivament, i per tant abans de l’esclat de la crisi successòria que conduiria al Compromís de Casp; i Joana, nascuda el 1415, quan el progenitor ja era reclòs al castell d’Ureña (prop de Valladolid); i, per tant, devia ser concebuda en un vis à vis penitenciari medieval. Durant els primers anys de la seva existència, les filles de Jaume van ser apartades de la mare i curosament dispersades, amb el claríssim propòsit d’evitar que mantinguessin el contacte i conservessin la identitat familiar. I assolida l’edat reproductiva, el règim Trastàmara els va imposar casaments forçats i allunyats de Catalunya. Elionor no va tenir descendència, però Elisabet i Joana van formar famílies que, d’alguna forma, mantindrien viva la flama dels Urgell.

El net de Jaume que va ser comte de Barcelona

L’any 1429, Elisabet va ser forçada al matrimoni amb Pere d’Avis (Lisbona, 1392), quart fill dels reis Joan I de Portugal i Felipa de Lancaster; i germà del famós Enric el Navegant. D’aquesta unió matrimonial, negociada personalment per Alfons el Magnànim (el segon Trastàmara), van néixer sis plançons (tres nois i tres noies). El més rellevant seria el primogènit, Pere de Portugal. L’any 1464, en plena Guerra Civil catalana, les oligarquies nobiliàries del país que havien donat suport a la candidatura de Jaume a Casp (1412), però que desprès no havien volgut secundar la seva revolta (1413); i que, en aquell moment (1464), controlaven la Generalitat i el Consell de Cent; van deposar Joan II —el tercer Trastàmara— i van nomenar Pere d'Avis i Urgell comte de Barcelona. Pere va morir dos anys més tard (1466) sense descendència.


Fragment d'una representació de Pere de Portugal, net de Jaume d'Urgell, escollit comte de Barcelona per la Generalitat.
Font: Capella de Santa Àgueda (Museu d'Història
de Barcelona).

El net neerlandès de Jaume d’Urgell

Elisabet va tenir cinc fills més. Però, o bé no van tenir descendència (Jaume, cardenal de Lisboa), o bé van morir en plena edat reproductiva i en sospitoses circumstàncies (Joan, que va ser enverinat a Nicòsia per la seva sogra Carlota de Xipre; i Beatriu, que va ser enverinada a Bruges per una conspiració palatina ordida pels Borbons francesos). Joan va morir sense descendència; i Beatriu, abans de tastar el verí, va engendrar un fill; Felip de Cleves, que, inicialment, va ser un entusiasta partidari dels Habsburg vienesos als Països Baixos; i, després, a causa d’una traïció perpetrada per l’arxiduc Maximilià (el que, més tard, seria consogre dels trastamaríssims Reis Catòlics) va liderar la segona revolució independentista de Flandes (1492). Aquella revolució no va culminar el seu objectiu, i el net neerlandès de Jaume d’Urgell va morir marginat (1523). I sense descendència.


Felip de Cleves, el net neerlandès de Jaume d'Urgell. Al seu escut s'aprecien les armes d'Urgell / Font: Bibliothèque
Nationale de France.

El besnet de Jaume, que va ser rei de Portugal

Isabel, la tercera filla d’Elisabet, va ser casada amb el seu cosí Alfons V de Portugal, (1448).  En aquell enllaç li va tocar jugar el paper d’una estratègica peça del tauler polític peninsular; on els Avis de Lisbona i els Trastàmara de Barcelona dirimien el lideratge del projecte hispànic. Isabel va morir jove, però va tenir descendència: Joan seria rei de Portugal, però moriria sense fills legítims (1495). En canvi, el fill il·legítim de Joan, Jordi de Lancastre —que, seguint aquesta hipòcrita llei moralista de bons i bastards, seria el rebesnet il·legítim de Jaume d’Urgell—, va tenir una extensa descendència. Però, dels sis fills que va tenir, cinc van seguir la carrera eclesiàstica i no es van reproduir. L’únic que no la va seguir, Joan, va tenir el mateix tràgic destí que el rei Sebastià a la desfeta portuguesa de Kasar-el-Kebir (1578). Desaparegut en combat. I sense descendència.


Joan II de Portugal, besnet de Jaume d'Urgell i la seva besàvia paterna Felipa de Lancaster / Font: Wikimedia Commons

Elionor, a Nàpols

Elionor va ser la única de les tres filles adultes de Jaume que no va tenir descendència. El 1438, amb 28 anys (una edat molt avançada —a l’època— per contraure matrimoni), i en plena campanya de conquesta de Nàpols; va ser forçada al matrimoni amb Raimon Orsini, un oligarca de Salern que havia pactat amb Alfons el Magnànim (el segon Trastàmara) facilitar el desembarcament i l’avituallament de les tropes catalanes. El detall de l’edat de l’enllaç es molt revelador; perquè evidencia la resistència d’Elionor a patir el mateix destí que Elisabet. Fins i tot, la no-descendència després de vint anys de teòric matrimoni, ho corroboraria. En qualsevol cas, el que sí que és segur, és que Elionor no va perdonar mai els Trastàmara. I, poc després d’enviudar (1459), va liderar una revolta anticatalana (que volia dir anti-Trastàmara) a Nàpols, que no va tenir èxit. Va morir poc després.


Representació d'Alfons el Magnànim / Font: Museu de Saragossa.

Joana, a Foix

El 1435; Joana, de 20 anys, va ser casada amb el comte Joan I de Foix, un sinistre empresari de la guerra que li triplicava l’edat; i que, poc abans de les noces, havia negociat un acord bèl·lic amb el trastamaríssim Alfons el Magnànim, que incloïa disposar del cos i de l’ànima de la petita de les Urgell. Tan sols un any després (1436), el mercenari se’n va anar a criar malves. Però aquella inesperada (i, molt probablement, celebrada) viudetat, no li va aportar la llibertat. Nou anys després (1445); de nou Alfons el Magnànim la va forçar a un nou matrimoni. En aquest cas amb Ramon Folc, comte de Cardona i hereu d’una de les principals famílies nobiliàries del país, que havien donat suport a Jaume a Casp (1412), i que li havien girat l’esquena a Balaguer (1413). Durant el segle XVI, la seva descendència es diluiria en els cenacles de l’aristocràcia terratinent castellana.

Representació del castell de popa del 'Rainbow' / Font: Rijks Museum. Amsterdam.

Els misteriosos tentacles de la descendència de Jaume

Entre la descendència de Elisabet, hi ha un enigmàtic detall que ha alimentat poderosament el misteri dels Urgell. Gira al voltant de l’anglesa Felipa de Lancastersogra d’Elisabet d’Urgell; consogra de Jaume d’Urgell; i penyora del tractat secular entre Anglaterra i Portugal. Un segle llarg després de la seva mort, el Rainbow, una de les naus capitanes de la marina anglesa que va derrotar la “Armada Invencible” hispànica (1588) lluïa les armes dels Lancaster i la senyera de Catalunya. Aquest detall apunta clarament que l’eix familiar Lancaster-Avis-Urgell, hauria promogut un eix comercial Barcelona-Lisboa-Londres; que, posteriorment (1548-1555) hauria estat la principal via de l’exili protestant català. Un moviment que generaria nissagues com els Cordell, els Argall, o els Gorgas; protagonistes indiscutibles de la creació de les Tretze Colònies angleses a Amèrica.

Barcelona. Diumenge, 26 de Setembre 2021

Marc Pons

https://www.elnacional.cat/ca/cultura/marc-pons-descendencia-jaume-urgell_649754_102.html



Autor: Marc Pons/ El Nacional.cat




versió per imprimir

  1. Xavi G.
    02-10-2021 21:58

    Ostís tu, és que fins i tot un recurs humorístic te l'ha de rectificar.

    Adán també se'l va inventar aquest quan va visitar la fira de San Isidro per donar-li al manubrio de l'organillo.

  2. Martina Patina
    02-10-2021 16:52

    Caralt, no no...

    Caralt, no has aortat mai ni un sol document. Veig que hi entens molt, de substàncies estupafaents.

    Sens dubte ets un expert erudit professional en estupafaents.

    Tot ho has après a Mollet?

  3. Guillem Caralt
    02-10-2021 16:07

    Un aspecte notable de l'INH es que gairebe' tots son homes. Potser un 90%.



    La meva teoria personal es que les dones aprenen des de molt joves (dels pares, crec) que si trobes un home que sempre et diu exactement ho que vols pensar, es un home molt i molt perillos.



    Martina, com els altres fans de Bilbeny, ets un "enabler".



    Ets com l'amiga d'un drogadicte, que al principi el vol reformar pero' al final acaba comprant-li droga.



    Veus clarament que Bilbeny menteix, i en comptes de dir-li, "Jordi, ets un gran investigador--" (si realment ho creus) "--no hauries de mentir."



    Pero' no. Quan veus que menteix, acuses els altres de fer lo mateix. Sense cap prova, es clar.

  4. Martina Patina
    02-10-2021 15:58

    Caralt, d'on véns?
    Caralt, del camp!
    Caralt, què dus?
    Caralt, vi blanc!
    Caralt, tastem-lo!
    Caralt, que és bo!
    Caralt, tornem-hi!
    Caralt, no no...

  5. Guillem Caralt
    02-10-2021 14:32

    "Jo sóc catedràtica de 324 matèries diferents."



    ES CLAR QUE SI!



    De Colon, saps mes que tots els catedratics experts en historia.



    De Cervantes, saps mes que tots els catedratics experts en filologia.



    De Leonardo, saps mes que tots els catedratics experts en historia de l'art.



    Com el Bilbeny, ets una gran experta-en-tot!



    Ens pots explicar com funciona la homeopatia?

  6. Martina Patina
    02-10-2021 14:27

    Caralt, aprèn a llegir i sobretot a escriure. Després torna i fes veure que ets un expert erudit professional. Jo sóc catedràtica de 324 matèries diferents. Ho veus? Per això has d'obeir-me. Sóc experta erudita professional número 1. De res.

  7. Guillem Caralt
    02-10-2021 13:34

    No crec que siguin homonims amb i sense accent, pero' en tot cas no en tinc ni idea.



    Igual s'ho ha inventat ell.



    Era frequent canviar el cognom per adaptar-lo a altre llengua.

  8. Xavi G.
    02-10-2021 13:27

    I el cognom pel que era conegut a Castella, homònim al del intestí que acaba en l'anus, d'on prové??

  9. Guillem Caralt
    02-10-2021 01:46

    Les proves son contundents. Va naixer a Genova i era d'una familia genovesa.

  10. Martina Patina
    02-10-2021 01:32

    Doncs "genovès" pot fer referència al gentilici, sigui per origen geogràfic, sigui per ser vassall o súbdit d'algú genovès, sigui per origen familiar, sigui per designació tradicional, sigui perquè era d'una colònia de genovesos instal·lada a vés a saber on de (posem un exemple: Catalunya), sigui que genovès pogués voler dir "estranger".

    Així és més d'expert, Guillem?

  11. Guillem Caralt
    02-10-2021 01:27

    Quan parlem de personatges historics parlem dels seus origens i dels seus llocs de naixement. Res mes.

  12. Martina Patina
    02-10-2021 01:26

    Aleshores, és català qui és català? O qui se sent català, Guillem.

  13. Guillem Caralt
    02-10-2021 01:24




    1. "No. No és curiós. Cristòfor Despuig diu moltes coses. No veig que surti a la cita, el tros on diu "genovès"."



    O sigui, per tu' es completament honest utilitzar un text per recolzar un argument teu, i no citar unes paraules del mateix text que desmenteixen l'argument. Curios. Et veus qualificada a evaluar treballs academics de historia? I de japones i de fisica quantica i de geologia?



    2. A part, Guillem, com saps que Colom era genovès. En algun lloc posa que se sentia genovès? Perquè si havia nascut a Gènova, posem per cas, però ell se sentia català...? Ah! Aleshores què? No sabem res!



    Val, perfecte. Doncs aixins no sabem si Juli Cesar era roma' ni si Palto' era grec ni si Mussolini era italia'. Veig que tens tota la capacitat per ser una historiadora brillant.



    3. Em sento jugador de la NBA. Michael Jordan. Aixo' vol dir que soc ell? Que be! SOC RIC!

  14. Martina Patina
    02-10-2021 01:16

    No. No és curiós. Cristòfor Despuig diu moltes coses. No veig que surti a la cita, el tros on diu "genovès".

    A part, Guillem, com saps que Colom era genovès. En algun lloc posa que se sentia genovès? Perquè si havia nascut a Gènova, posem per cas, però ell se sentia català...? Ah! Aleshores què? No sabem res!

    Guillem, tu ets genovès? O suec?

  15. Guillem Caralt
    02-10-2021 00:54

    Un exemple perfecte de la honestidat del Bilbeny;



    https://www.inh.cat/articles/Una-guillotina-contra-el-cordo-umbilical-mental-o-com-vencer-la-gran-placenta-de-la-ceguesa-i-de-tot-prejudici






    "També En Cristòfor Despuig, en escriure vers el 1557 els seus Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa, afirmava que la descoberta d'Amèrica, que va impulsar En Colom "ab pròspera fortuna del mateix rey don Fernando de Aragó, per manament y ordre del qual se comensà, se ha de atribuir no gens a castellans". És evident, doncs, i entra pels ulls, sense cap enrevessament mental, que si la descoberta d'Amèrica no s'havia d'atribuir als castellans i, d'altra banda, el rei Ferran, en tant que rei i monarca exclusiu de tots els estats de la Nació catalana, deixava a la seva filla Joana, la part que li pertocava de les Índies, és que les terres d'Amèrica havien d'haver estat sotmeses, en algun moment de la història, als reis catalans i a la Nació catalana."



    Es curios que Bilbeny no digui que Despuig afirma que Colon era genoves, no?

  16. Guillem Caralt
    02-10-2021 00:45

    Xavi:



    Prop de Xativa, al costat del poble El Genoves, hi havia un poble que es deia El Castella'.



    La gent del poble eren tots pastors i no van navegar mai.



    Quan Despuig diu "NO GENS ALS CASTELLANS", parlava d'aquests.

  17. Martina Patina
    01-10-2021 23:28

    Vejam, sr. Caralt,

    On diu en Bilbeny tant que ha entrat a tants d'arxius? Per a entrar a un o a deu arxius ho puc fer demà mateix i això no vol dir que sigui expert en res, per tant la qüestió tampoc és si és veritat que hi ha entrat o si no hi ha entrat. Vostè podria voler demostrar amb això l'honestedat del tal Bilbeny, però aleshores podria fer servir això, com si en Bilbeny ha afirmat una altra qualsevol cosa i es demostrés que és veritat o mentida. Jo, ara mateix, no recordo que ell s'hagi referit mai gaire sobre arxius on ha anat. De fet no crec quer sigui res de què s'amagui. En Bilbeny confronta moltes versions d'historiadors d'aquests experts a què vostè sembla referir-se i els cerca contradiccions i moltes altres vegades combinacions del que expliquen, entre uns i altres, per tal de superar els mateixos problemes que aquests mateixos experts semblen reconèixer i en Bilbeny deixa observar. Qui ha dit mai si ell ha o no descobert un o mil documents. Així descobreix discursos i descobreix si quadren o no. Vaja, llegeix i pensa, observa i exposa. No crec que amb això faci cap cosa anti-científica, no? Proposa un relat que extreu dels mateixos experts en bona mesura i ho fa emergir a la palestra historiogràfica. Punt. És que no entenc tanta obsessió si ha descobert un sol document. O si ha anat a un sol arxiu de fonts primàries. Potser no. O segurament a quasi cap. I què? El seu relat, el pot fer, i no ha de ser necessàriament una cosa rebutjable per l'acadèmia. Després puc entendre els dubtes pel fet que al final les seves tesis passen sempre per la necessitat de la censura. Però és que part de la força de crítica contra en Bilbeny cau perquè no és en Bilbeny, sinó els seus (de vostè) experts, els que reconeixen contradiccions, falsificacions, retocs etc. en els documents que estudien. Tots aquests experts, ara un, adés un altre, s'adonen d'això, d'allò, etc., però potser no havien caigut a veure la qüestió de la censura. L'encert d'en Bilbeny passa pel fet que en col·locar la censura al mig de tot aquest endiumenjat, resulta que de cop i volta tot s'entén, totes les contradiccions que els experts veien, tots els retocs que els experts reconeixien, totes les informacions desajustades, totes les coses sorprenents, antihistòriques etc, tot pren una llum nova. Que es pot criticar la proposta d'en Bilbeny. Qui diu que no? Bé, potser certs adeptes fanàtics que com en tot nou mètode, hi ha. Però en general, i oficialment ningú diu que no es pugui dubtar del que proposa ni en Billbeny ni en Mayolas ni ningú. Jocrec que en Mayolas ja ho diu prou, que el que ell proposa moltes vegades és això, un relat que no pot demostrar. Però negar l'interès d'això... donat aquest mètode que ells apliquen, i que sembla més o menys nou, no és cert que no sigui interessant. Criticable, ho pot ser, però no pas per acientífic. No del tot, per més que és clar que hom no s'ha d'anar inventant relats. Jo crec que l'esforç de realisme que fan és interessant. Perquè els fa aportar coses, perspectives, que poden anar en una bona línia. Aram com que no és la línia de l'acadèmia castellana... aleshores és quan hi ha problemes. No fotem: quan vostès diuen que cap expert ni revista mundial els fa cas o els en farà, això no és cap argument de pes, tampoc. Parlem dels termes de les coses. N'hi ha prou que l'acadèmia (Madrid) els desacrediti perquè com una corretja no els facin cas ni cap universitat de l'estat espanyol i des d'aquí a cap altra universitat. Es podria pensar en autors d'universitats de fora l'estat espanyol, però són pocs i dependents a darrera instància dels de l'estat a què ens referim. Per això jo crec que s'enverina el debat en el fet de si els reconeixen a acadèmies o revistes etc. Si la majoria són pura corretja putrefacta, a més. Una mena de cosa mafiosa, tot molt aparentment correcte i avorrit. Entengui'm: avorrit vull dir que solen ser revistes per a complir l'expedient de les tesis doctorals de refregits i d'auto-idolatració (això sobretot a l'estat espanyol / Catalunya) de l'espai mafiós que toca. Aquestes revistes publiquen coses interessants a compt-gotes o diluïdes, les coses interessants, en una massa d'articles que no aporten res i només encara enterren les tesis mare de les quals beuen i acaben amagant, quasi es pot dir, per a l'estudiant ras. Més valdria que s'ho estalviessin. Aquestes són les revistes que no els publiquen res? Bé. Són debats diferents. Ho veu? Tot és, com ve a voler dir vostè, més difícil, més... cosa d0experts.

    Perquè vostè... sr. Caralt... és crític. Però és crític i prou, o crític... professional, expert? Jo sí. I ho veu? tot és més complex del que crec que vostè reflectia als seus escrits pomposos (i amb part de raó, i amb part d'error).

  18. Guillem Caralt
    30-09-2021 14:13

    "molts pensem que hi ha prou indicis per sospitar que algun d'aquest il·lustres personatges sí ho era de català o almenys amb orígens familiars o gran influencia catalana"



    "Molts pensem...hi ha prou indicis per sospitar...algun d'aquests...almenys...."



    O sigui, es possible que l'INH no hagi encertat mai.



    Gracies pel aclariment, Amic.

  19. Hola Pepsicola
    30-09-2021 13:45

    A ver Edmundo, dónde están los documentos censurados que yo los vea

  20. Edmund Cooke
    30-09-2021 12:43

    Molt interessant aquest comentari teu d'ahir a la nit Mr. Vox. Tot i que és molt llastimós haver de contrargumentar-te i desacreditar-te en un xat que parlava de la possible descendència de Jaume el Dissortat i la seva vinculació amb el nostre Descubridor, penso que serà un bon exercici pels que participem al xat.

    Abans de res, heu de saber que els usurpadors, a més d'aplicar la inversió colonial, autors o no de l'engany, ja en siguin conscients o no, tots ells bé per psicopatia, o bé per psicologia inversa, o més patològicament per una barreja d'ambdues, actuen com si l'engany fos la veritat...i tots aquells que en són conscients, així com els que ni que sigui en són, però només d'una part ínfima de l'engany, per tal d'evitar afrontar la dissonància cognitiva que els torba, gaire bé sempre enganyen o menteixen dient la veritat, i també diuen la veritat enganyant...tot depenent de la seva major o menor adscripció psicològica a l'ideari rere l'engany i al propi engany, i òbviament a la dimensió i conseqüències que es poden derivar si l'engany es descobreixi en la seva integritat...és pura lògica, ja que el fet de superar la dissonància cognitiva implicaria un canvi de paradigma tan gran, o més, que el propi engany, donat que el paradigma era un engany.

    Au doncs, Mr. Vox, anem ara per tu:

    -Haig de confessar.----MENTEIX DIENT LA VERITAT, TOT ENFONTENT-SE
    Per confessar-te ves al mossèn de la teva parròquia. Això és un xat per adults, vailet!

    -Soc un pobre desgraciat castella' analfabet a sou de Vox. ----MENTEIX DIENT LA VERITAT, I DIU LA VERITAT MENTINT
    Doncs sí, estic d'acord. Sense cap prova em crec que ets un desgraciat castellà a sou de Vox, però em puc equivocar com tots, és clar. Oi Mr.Vox?
    Doncs no, no em crec que siguis ni pobre ni analfabet

    No tinc estudis i mai he llegit cap llibre.---MENTEIX DIENT LA VERITAT
    Doncs no em crec que no tinguis estudis. I quan dic estudis, no vull dir que hagis estudiat, si no que tens algun títol d'aquells que reparteixen a Madrid on sense llegir ni un llibre ni fer cap examen ja te'l donen!
    Doncs sí em crec que mai en t'ha vida hagis llegit un sol llibre de la primera a la darrera pàgina, dropo!

    Sabem tots la veritat----OLORA LA DISSONÀNCIA I NI ELL SAP SI MENTEIX DIENT LA VERITAT, O DIU LA VERITAT MENTINT
    Doncs no sé que dir-te marrec. Enhorabona?...Aquí tenim clar que la veritat no es podrà saber mai donada la ingent feina realitzada pels teus alliçonadors durant 500 anys pel cap baix. Només mirem d'aproximar-nos-hi amb criteri, lògica, recerca,...i sobretot Principi d'Ockham noi...bàsic per aplicar el mètode científic quan tot falla, i per molt que us foti és així.

    Colom era catala', i Servent i Santa Teresa i Xacsper i Lleonardu i Miquel Angel i Rafel i Erasme i Orgasme i Marc Pol i Picas i Matis i Xagall i Rembran i Cortes i Fran Cis Co Pi Sa RRo i tots els altres----MENTEIX DIENT LA VERITAT ENFONTENT-SE.
    Doncs no ho saben del cert com ja he dit abans, però molts pensem que hi ha prou indicis per sospitar que algun d'aquest il·lustres personatges sí ho era de català o almenys amb orígens familiars o gran influencia catalana, i creiem que la única manera d'esclarir-ho és investigar més...per cert, t'en deixes molts, però que molts i molt rellevants...ara en venen al cap aquest, però ni han més....El Bosco no, En Bosch...Americo Despuccio no, Aimeric Despuig...Baruch Spinoza no, Benet Espinosa...Ara entens que els burinots com tu ens feu nosa, oi?...Nosaltres volem avançar i saber més i més, ho entens oi?...és allò que dieu els castillans de...”el saber no ocupa lugar”...doncs aixó valilet!

    Una llista aqui':
    entendràs que ni jo, ni ningú amb dos dits de front, mirarà cap link teu...com diu el botifler d'en Pedrerol: has quedado...retratado!...i òbviament ja no tens cap mena de credibilitat.

    Es veritat que tots els documents del mon--no, de l'univers--han estat manipulats i reescrits per tots el paisos del mon per robar la gloria de Catalunya, la unica nacio' autentica que mai ha existit, la nacio' qui ha produit els homes i dones mes importants de la historia.----DESVARIA PER NO FER FRONT A LA DISSONANCIA COGNITIVA, MENTINT DIENT LA VERITAT I ALHORA DIENT LA VERITAT ENGANYANT TOT PLEGAT FENT BEFA
    Ostres Mr.Vox, que t'has begut l'enteniment? Aquí no diem això...veus com tens problemes de compressió pura i dura?...ja t'assembles a en Ramiro el rodamon viatger!...només defensem que tots els estats han manipulat la historia, igual que ho fan avui dia i en directe pels informatius i mitjans...això no cal demostrar-ho oi?...fins i tot un tanoca com tu sap que la historia la escriuen els vencedors, o no?...ho fan simplement per subsistir al llarg del temps i per mantenir el control del poder/motor econòmic, sotmeten tothom que no siguin ells.
    I sí, òbviament defensem que abans de l'usurpació castellana, els espanyols erem els catalans i no els castellans...ara els catalans no volem ser espanyols ni que ens ho regalin... No anem de víctimes, no volem res vostre, només volem que ens deixeu en pau.
    No defensem que siguem ni haguem estat els millors de l'univers com dieu tu i el teu amic Ramiro el dropo rodamon, ni defensem que hem donat a la historia els millors homes i dones del mon...tan sols volem que es reconegui, per pura lògica i amb simple seny, que és molt contundent, assenyat, clar i català afirmar que alguna cosa sí que va passar, i que val la pena investigar-ho, oi?...massa casualitats, en massa llocs diferents, amb tantes referències creuades, massa ocultacions, massa sense sentits, massa inversemblances, massa llacunes i incongruències, massa coincidències fortuïtes de noms, llocs, escuts, etc...

    I reconec que Jordi Bilbeny, Lluis Maria Mandado i Pep Mayolas son els intel.ectuals mes grans de tota la historia. Sense estudias avancats, saben mes que tots els experts del mon en totes les materies. De fet, podem dir que Arenys de Munt es el poble mes important del mon, mes que Nova York i Paris i Londres junts.-----DIU LA VERITAT ENGANYANT I MENTEIX DIENT LA VERITAT, TOT FENT BEFA. SAP QUE LES INVESTIGACIONS D'AQUESTS INTELECTIUALS FAN TRONTOLLAR EL SEU PARADIGMA

    Dons mira, em sap molt greu haver de dir-ho, però de ben segur que no són els mes grans de la historia, ni saben més que ningú. També tinc molt clar que hi ha molts, moltíssim experts que en són plenament coneixedors de les teories d'aquests nostres instel·lectuals que has mencionat i que conscientment encobreixen l'engany front les masses com ells ens anomenen, és a dir, com ells anomenen al poble...we the people, entens?...és a dir, que molts dels grans experts que tant admireu s'apunten a la premissa que tant t'agrada repetir en angles "és més fàcil enganyar a la gent que fer-los veure que han estat enganyats”...i resulta que són els nostres investigadors els que tenen la part més difícil, ja que els ha tocat convèncer a la gent que han estat enganyats...i qualsevol ens neuronal sap que això té molt més mèrit que repetir com un lloro un cop i un altre i un altre cop sempre la mateixa mentida, oi?

    Què dius caraltroll!...ni de conya Arenys de Munt és tan important, llondro!....ni ganes que ho sigui...el que volem es que marxeu i ens deixeu tranquils, no volem més gent de fora ni ser com els de fora...volem ser lliures, volem ser catalans i acollir tots aquells que ho vulguin ser, res més. La España d'avui i d'ahir us la regalem...No es tan difícil d'entendre sòmines!
    El que sí puc dir-te es que va haver-hi un temps del nostre passat esborrat en que mentre Arenys apareixia als mapes i portolans, de la mateixa manera que Londres i París, no hi apareixien ni Madrid ni Sevilla ni Palos de la Frontera, i per descomptat tampoc Nova York...quin problema tens per admetre que això és així i no es necessita ser un expert per entendre-ho?

    Gracies, o gracies, Lluis Maria, per deixer-ens tastar la teva infinita saviesa.----PERD EL SENY. PERCEP AQUEST SENYOR COM UN PERILL PEL SEU PARADIGMA.PURAMENT TROGLODÍTIC!
    De res Mr.Vox, però em dic Cooke, Edmund Cooke, no Lluis Maria, i no sóc cap savi, només penso...prova-ho, alliberat, madura i deixa de fer el ridícul.

    Donec Perficiam!

  21. Xavi G.
    30-09-2021 12:07

    Home, Guillem, del text del Despuig es pot interpretar el que jo dic, però dir que eren castellans i xim pum a mi em sembla que no és una interpretació, és pura invenció.

    Si deixem així el text de Despuig queda clar el que vol dir.

    "y la jornada de les Yndies del mar Océano, que Christòfol Colom, genovés, començà y aprés acabaren Ferrando Cortés y Francisco Pissarro, ..., s'ha d'atribuir NO GENS A CASTELLANS."·

    El context del llibre també ens porta a pensar açò mateix, ja que es una constant crítica als castellans fent notar, quan de castellans es parla, lo dolents que són, ja sigui de forma genèrica, "Ara Déu sap si són causa ells de molts mals que no serien en lo món si ells no [hi] fossen.", ja sigui quan es parla d'algun personatge castellà en concret, "Diego de Valera, que és castellà, [ho] escriu, i no ho escriguera, per ser en nostre favor, si així no fora."

    Si a Cortés i Pissarro els hagués fet Despuig castellans, d'alguna forma dolenta els hauria adjectivat en aquell paràgraf.

  22. Martina Patina
    30-09-2021 08:11

    Però jo em demano...

    És aixins?

  23. Guillem Caralt
    29-09-2021 22:54

    Haig de confessar.



    Soc un pobre desgraciat castella' analfabet a sou de Vox.



    No tinc estudis i mai he llegit cap llibre.



    Sabem tots la veritat:



    Colom era catala', i Servent i Santa Teresa i Xacsper i Lleonardu i Miquel Angel i Rafel i Erasme i Orgasme i Marc Pol i Picas i Matis i Xagall i Rembran i Cortes i Fran Cis Co Pi Sa RRo i tots els altres.



    Una llista aqui':



    https://twitter.com/themarquesito/status/1123998373579767809



    Es veritat que tots els documents del mon--no, de l'univers--han estat manipulats i reescrits per tots el paisos del mon per robar la gloria de Catalunya, la unica nacio' autentica que mai ha existit, la nacio' qui ha produit els homes i dones mes importants de la historia.



    I reconec que Jordi Bilbeny, Lluis Maria Mandado i Pep Mayolas son els intel.ectuals mes grans de tota la historia. Sense estudias avancats, saben mes que tots els experts del mon en totes les materies. De fet, podem dir que Arenys de Munt es el poble mes important del mon, mes que Nova York i Paris i Londres junts.



    Gracies, o gracies, Lluis Maria, per deixer-ens tastar la teva infinita saviesa.

  24. Edmund Cooke
    29-09-2021 22:38

    Ho veieu?...No te sentit dialogar seriosament amb aquests lloros ensinistrats i engarjolats a sou dels castillans....

    Respostes i arguments standars científicament fomamentats d'aquest caraltroll i compartits per tots els experts del mon:

    "- I ens diu que no es en mandado.
    MENTIDER"

    " -No has entés el text Xavi...." i acaba argumentant amb la seva habitual manca de respecte i menysteniment les opinions d'en Xavi amb una delirant paranoia mencionant Franco, Madrid i jugadors de futbol...

    No em digueu que no són patètics!...fan pena i tot, oi Martina?...ja s'ho trobaran...els va massa gran tot plegat i no se n'ensorten ni se n'ensortiran...No s'adonen que no es pot enganyar a tothom per sempre....sempre es massa temps...oi Caraltroll?...au vinga, pren-te la medicació i a dormir tros de soca!

    Desperta Ferro!

  25. Martina Patina
    29-09-2021 21:56

    Caralt, t'has descuidat de dir una cosa:

    "És aixins"

    Hahahahaahahahahahahhaahhaahahahhaahahahhahahahahahahahahahahahahahaahahaahahahahahahahahahqhahahahahahahahahahahaahhahhahahahqhahqhqhq! M'he cansat

  26. Guillem Caralt
    29-09-2021 21:32

    "els catalans despòtics es van inventar castella"



    I ens diu que no es el Mandado.



    MENTIDER

  27. Guillem Caralt
    29-09-2021 21:31

    No has entes el text, Xavi. Mai diu que Pissarro i Cortes no eren castellans. I Fernando (Fernando...no Ferran...que curios, oi?) era Rei de Castella tambe'.



    "El tema de "Genovès" en Despuig, com en d'altres que aquí s'han apuntat, es deu a una confusió que el mateix Colom va propiciar i m'he explico.

    Es tracta del poble d'El Genovès prop de Xàtiva, que Colom, perseguit com estava per la corona, i com s'hi va estar-hi allí protegit i amagat bona cosa d'anys pels Vilaragut, urgellistes com ell, doncs va dir que era fill d'aquell poble per protegir-se una mica, d'El Genovès, feu dels Vilaragut."




    Un historia maca. Tens la mes minima prova?

    I saps que'? Franco governava en Madrid. Obviament, era Madrid, Nou Mexic. Si, es aixins. i ho se perque' si. I saps que'? Ronaldo i Ronaldinho i Cristiano Ronaldo eren tots la mateixa persona. Obviament. Seria massa casualitat que tots eren jugadors de futbol que marcaven molts gols i que parlaven portugues. Tots el documents estan falsificats Mai he trovat un document falsificat, pero' ho dic jo i soc molt gran, i si no em creus ets un esclau.

  28. Edmund Cooke
    29-09-2021 21:07

    Xavi G., és la tàctica/argumentari standard dels colonialistes usurpadors i els seus esclaus servils abduits psicologicament, com ara tots els trolls que ens burxen.....està estudiadíssim!...els antropolegs i sociolegs en diuen inversió colonial, és a dir, el mon a l'inrevers...la negació quan és afirmació, i la afirmació quan és negació..., la culpabilitat quan és inocència, i la inocència quan es culpabilitat...i l'usurpador sempre es posiciona així, fins que els fets els sobrepassen....per que s'entengui, possaré l'exemple paradigmàtic dels indis nodramericans exterminats per la cavalleria de l'exercit de la unió federal dels estats units....tots sabem que va ser un genocidi, i que els dolents eren els americans i els bons eren els indis...però ves per on, durant largs lustres tothom ens pensàvem que els dolents eren els indis degut a la propaganda cinematogràfica holywoodenca, però ara ja tothom sap que va ser a l'inrevés...

    El problema que tenim a Catalunya des que els catalans despòtics es van inventar castella es que mai s'han pogut girar les tornes com sí va passar als EEUU amb el teme dels amerindis...aquí no portem lustres d'inversió colonial, sino segles....i com ja han dit els pseudocatedràtics de cartró en caraltroll, el santo job, el francés i demés adlaters castillanopanyols:

    "es mes fàcil enganyar a la gent que fer-los veure que han estat enganyats"

    Anem a fer una comparativa INH-Academia Oficial Historia Española:

    -des de l'INH no s'enganya ningú, les coses es diuen, es comparteixen però no s'imposen, imposició que d'altra band és materialment impossible d'exercir per l'INH.
    -l' INH és una petita organització amb un abast petit...només cal veure les visites als xats
    -l'INH no té ni 20 anys d'antiguitat, molts pocs anys com per produir enganys tan massius com el de l'exemple dels indis nordamericans

    -des de l'Academia, s'imposen les coses sense cap desviació des de fa segles. els llibres de text i els temaris que ensenyen als alumnes no ha variat des que hi ha escoles. els contnguts s'imposen com a dogma de fe....Don pelayo, oi?
    - l'academia té el recolzament de l'Estat espanyol, (i d'altres com ara França, Italia i el Vaticà) com a minim des que es constitui al 1711 amb la destrucció, ja formal, és a dir, legal des del punt de vista castillano-francés, de la nació catalana. Per tant, l' Academia ha tingut segles i recursos gaire be ilimitats per perpetrar l'engany més gran de la historia des del meu punt de vista...i a més durant llargs segles la majoria de la gent era analfabeta, amb el que l'engany era molt molt, però que molt fàcil de perpetrar....

    ...es la lluita de David contra Goliat...tots sabem com acabarà, oi?

    Donec Perficiam!

  29. Xavi G.
    29-09-2021 20:46

    El tema de "Genovès" en Despuig, com en d'altres que aquí s'han apuntat, es deu a una confusió que el mateix Colom va propiciar i m'he explico.

    Es tracta del poble d'El Genovès prop de Xàtiva, que Colom, perseguit com estava per la corona, i com s'hi va estar-hi allí protegit i amagat bona cosa d'anys pels Vilaragut, urgellistes com ell, doncs va dir que era fill d'aquell poble per protegir-se una mica, d'El Genovès, feu dels Vilaragut.

    Respecte a els banquers genovesos que sovintejava.
    És normal, Colom, com de família de banquers que era, i tenint vetada a la banca catalana, doncs el més normal es que anés a la banca genovesa a la que coneixia i que el coneixien. Vamos, que estava quasi com en família i, molt important, entre banquers ja sabem..., estic segur que ni li cobraven interessos!!

  30. Xavi G.
    29-09-2021 20:35

    Bé, que es diguin Gurrea és un altre tema colateral, però del que et deia, el paràgraf que has posat del Despuig continua i acaba amb,

    "... Cortés i Francisco Pissarro, amb pròspera fortuna del mateix rei don Fernando d'Aragó, per manament i ordre del qual se començà, s'ha d'atribuir NO GENS A CASTELLANS."·

    Per tant Pissarro i Cortés no eren castellans segons Despuig, i els noms poden ser perfectament aragonesos. Que els aragonesos en aquell temps encara no eren castellans. Avui sí.

    I espera i veuràs... hahaha

  31. Guillem Caralt
    29-09-2021 20:13

    (Xavi...tinc la sensacio' que no estas convencut com els altres. Veus que l'INH es una mica ridicul.)

  32. Guillem Caralt
    29-09-2021 20:10

    "Ferrando Cortés y Francisco Pissarro"



    Noms castellans. Segons l'INH, eren Alonso Gurrea Noseque i Nosequants i Fran Cis Co Pi Sa Rro, o alguna cosa aixins.



    Despuig era molt i molt catalanista, i si fossin catalans, ho hauria dit.



    "precisament diu que no ho eren."



    Endavant! La cita! Estic impacient.

  33. Xavi G.
    29-09-2021 19:56

    Sr. Guillem Caralt, no sé d'on es treu que segons Despuig, Ferrando i Pissarro eren castellans, quan precisament diu que no ho eren.

  34. Xavi G.
    29-09-2021 18:06

    AÇÒ, açò és el que sou tots plegats!!

    https://www.youtube.com/watch?v=CsaGiqVGRV0

  35. Guillem Caralt
    29-09-2021 16:53

    No tinc ni una gota de sang castella'. Segurament ets molt mes castellana tu.

  36. Martina Patina
    29-09-2021 16:18

    Poca gent és tan castellana com el que ací escriu com a Caralt.

  37. Bernal Francés
    29-09-2021 15:48

    Martina, a pesar de que presumas de tenernos calados, es obvio que no pescas el fondo de la cosa, y es que Caralt y yo podríamos ser la misma persona con diferentes pseudónimos. Podríamos, digo, lo que no significa que lo seamos. Sobre todo por que él, como catalán, da pruebas de ser una bellísima persona, mientras que yo, como castellano, desprendo maldad y azufre por los cuatro costados. Soy malísimo.

  38. Guillem Caralt
    29-09-2021 14:19

    "Un contemporani quasi dels fets de Colom."



    Es curios que cap contemporani de Colon diu que era catala', no? Tots diuen que era genoves (o ligur, o italia'.)

  39. Guillem Caralt
    29-09-2021 14:17

    Martina, dius que "en Despuig i tots els conscients sabem la veritat."




    "y la jornada de les Yndies del mar Océano, que Christòfol Colom, genovés, començà y aprés acabaren Ferrando Cortés y Francisco Pissarro, ab pròspera fortuna del mateix rey Don Fernando de Aragó, per manament y ordre del qual se comensà"



    --Cristofor Despuig



    O sigui, segons Despuig Colon era genoves i que Cortes i Pizarro eren castellans.



    Gracies per la teva aclaracio'.

  40. Xavi G.
    29-09-2021 14:09

    D'imaginaris greuges res, els greuges han estat constants i fins a avui.

    Son precisament aquests greuges constants del poder castellà, i que hem patit tots en major o menor mesura per part de qualsevol castellà a la vida quotidiana, que el relat de l'INH pren versemblança i força.

  41. Martina Patina
    29-09-2021 14:05

    Ja, Francés. Un contemporani quasi dels fets de Colom. Tots us tenim calats. Això és el que passa. Tothom sap com sou vosaltres. Tan és que us digueu Pepsi Cola com Bernal Francés, que a col-legi ja us vam conèixer i al barri. Sou vosaltres, els desavagats usurpadors que només sabeu robar el lloc dels que s'ho treballen i us creieu mestres d'embullar troques. Però només sou mestres de la cridòria. I en Despuig i tots els conscients sabem la veritat com que prohibiu que sigui dita. No heu aprofitat mai el botí. L'heu pifiat. No sé si us n'adoneu, però al capdavall discutim si Colom era català, si era genovès... Però el que és segur que no era, és castellà. Això només ho és qui no pot ser una altra cosa.

  42. Bernal Francés
    29-09-2021 13:55

    En efecto, Martina, la tradición catalana del lloriqueo injustificado puede presumir notable abolengo. El mismo que los oídos sordos del resto del mundo a postura tan quejica y tan anclada en imaginarios agravios.

  43. Martina Patina
    29-09-2021 12:37

    ¿Quina província espanyola per mar i per terra ha fet millor mostra de si que aquesta qu·és vuy la Corona d'Aragó, y especialment nostra Cathalunya? Açò és tan clar y tan que no y à home que gens lletrat sia, que [ho] ignore. Ni tanpoch lo ignoren los castellans, mas per no donar-nos lo que es nostre no sols ho volen ignorar mas volen-ho negar. Ara Déu sap si són causa ells de molts mals que no serien en lo món si ells no [hi] fossen.

  44. Bernal Francés
    29-09-2021 09:36

    Ya me echabas de menos, eh, Edmundicio? Aquí estoy, asistiendo con gozo a la ridícula performance en la que te afanas con admirable empeño. A falta de argumentos, insistes en echar mano de tu habitual panoplia de insultos de seminarista avinagrado, mientras el Sr. Caralt te da una somanta de guantás sin despeinarse. Gracias por estos impagables ratos.

  45. Guillem Caralt
    28-09-2021 22:29

    Pobret.



    Ara et trobes millor?

  46. Edmund Cooke
    28-09-2021 19:52

    ...i a sobre per protegir-se aquest poruc fa servir cínicament i hipòcrita paraules d'en Jordi de fa casi 10 anys!!!....no em digueu que no és un luxe comprovar com aquest troll caralt-llot ha de recórrer a les sàvies paraules d'en Jordi quan es veu acorralat i sense arguments...quina mena de coneixements i discerniment ens pot aportar un individu tan patètic i anacrònic com ara aquest Caralt-llot?...cap ni un...res de res...

    AI CAPITO DOCTORE?

  47. Edmund Cooke
    28-09-2021 19:50

    Heus aquí....ja tenim l'alter ego del Bernal Francés, que es pensa que sóc en lluis maria Madado....Caralt-llot, ets patètic....ja veus fantasmes com el teu adlàter Frances?....et recomano el mateix tractament que li vaig adreçar....medicació frenopàtica i dormir profundament....sembla que amb ell li va anar bé ja que fa setmanes que no sumiqueixa com ara tu, troç de soca!

  48. Guillem Caralt
    28-09-2021 19:20

    Administrador? Et sap greu eliminar els comentaris de Lluis Maria? Perdo'! Volia dir de l'Edmund!



    "Però aquí el que té pes no són les riotes, les befes o els insults, sinó els documents."



    ---Jordi Bilbeny



    https://www.inh.cat/articles/-Jo-el-que-faig-es-dir-aqui-hi-ha-un-frau.-Aqui-hi-ha-uns-canvis.-Es-canvia-aixo-per-allo-

  49. Edmund Cooke
    28-09-2021 18:59

    Caralt-llot, possat al dia amb l'article que en Pons li va fer a la Sra. Cuadrada "catalunya va crar un imperi maritim a la mediterranies"....és del 3 de setetembre d'enguany si no recordo malament....
    comprovaràs que fins i tot merdosos com tu desconeixeu l'origen del vostre patètic i podrit estatpanyol!

  50. Edmund Cooke
    28-09-2021 18:52

    Jo només he argumentat que el teu argument Palos/Sevilla a la carta és una burda manipulació, com tot el que has dit quan ple de falsa euforia has manifestat que la carta es una prova perfecte del teu sense sentit....certament estàs mancat de comprensió i memòria....fins i tot les papallones en tenen més que tu, torç de llondro....
    Realment delirant, Caralt-llot.... Realment et creus que t'en sortiràs enganyant la gent d'una manera tan patètica i pueril?....tu el que tens són estudis endarrerits sòmines!,,,,possat al dia i deixa de somiqueixar marrec dropo!!!

  51. Guillem Caralt
    28-09-2021 18:11

    "La rèplica de l'Emund Cooke sobre la carta del consellers, no és pas d'un aficionat a la història, genial, ben argumentat, en Schuster diria, no hace falta desir nada mas."



    Edmund Cooke ha argumentat que la carta no es una traduccio'.

    Ningu' havia dit que la carta era una traduccio'.



    Realment delirant, Lluis. Realment et creus capac de determinar si un argument es bo? Tens estudis avancats?

  52. Lluís Puig
    28-09-2021 17:14

    La rèplica de l'Emund Cooke sobre la carta del consellers, no és pas d'un aficionat a la història, genial, ben argumentat, en Schuster diria, no hace falta desir nada mas.

  53. Guillem Caralt
    28-09-2021 17:14

    "Però aquí el que té pes no són les riotes, les befes o els insults, sinó els documents."



    ---Jordi Bilbeny



    https://www.inh.cat/articles/-Jo-el-que-faig-es-dir-aqui-hi-ha-un-frau.-Aqui-hi-ha-uns-canvis.-Es-canvia-aixo-per-allo-

  54. Edmund Cooke
    28-09-2021 16:49

    és cert caralt-llot, la gent dropa, botiflera i poruga com tu desespera qualsevol...qualsevol amb sang a les venes i que estimi catalunya, és clar!!....I si jo tinc problemes de comprensió lectora tu els tens de comprensió pura i dura, ja que la historia no s'estudia carallot s'esbrina tros de llondro! ...AI CAPITO DOCTORE??

  55. Guillem Caralt
    28-09-2021 15:13

    1. Un llibre del 1733? En seriu? Gairebe' 250 anys despres? O sigui, si un llibre publicat al 2330 diu que Carles Puigdemont era italia', es una prova?

    Aqui veiem un altre cas del famos cherry-picking de l'INH. si existeixen miliers de documents que diuen una cosa, y mai heu descobert cap document falsificat, i existeix un llibre publicat segles despres que diu altre cosa, significa que tots els documents son falsos i el llibre diu la veritat.

    No es pot estudiar la historia aixins.


    2. Els comentaris del Santo Job desmonten completament l'article de Jordi Indiano. (La veritat es que el quadre que es veu al principi de l'article, un quadre del s. XX on apareix Palos de la Frontera, desmonta ja la metodologia, i sense metodologia un article no val res.



    3. Els comentaris del Sr Cooke, com sempre, tenen un olor de desesperacio'.

    Mai he dit que la carta es una traduccio' (un problema de comprensio' lectora, Sr Cooke?)

    La carta obviament parla de persones i llocs d'Andalusia. Res mes a dir.

  56. El teu nom
    28-09-2021 12:38

    https://www.inh.cat/articles/Un-llibre-publicat-a-Madrid-al-1733-assegura-que-els-germans-'Pinzon'-eren-'Catalans'

    A Madrid al 1733 encara deien que els germans Pinçon eren catalans

  57. El teu nom
    28-09-2021 12:25

    Un estudi molt aprofundit dels germans Anes Pinçon d'En Jordi Indiano


    https://www.inh.cat/articles/La-nissaga-dels-Ya-ez-i-el-seu-establiment-a-Catalunya

  58. Edmund Cooke
    28-09-2021 12:19

    La carta dels consellers....Perfecte exemple, però de manipulació malaltissament extermporánea feta per un troll botifler. Tot el que diu aquest pseudoexpert en humanitats i paleografia es fals. Tot.

    La carta va ser escrita i redactada en català, pels consellers de Barcelona. Només cal llegir-la per adonar-se'n. No ha aparegut mai el suposat original en castellà en base al qual aquest pseudocatalà farsant i botifler fonamenta la seva mentida....qui es pot creure que una carta escrita en català, que parla d'atacs corsaris a la capital de l'imperi, és a dir Barcelona, escrita pels consellers de Barcelona, adreçada a l'hereu de l'imperi català quin centre neuràlgic era Barcelona, va ser escrita en castellà?...és absurd, petètic, pueril i totalment inversemblant...per tant, no hi dubte, Pals és Pals i Civilla és Civilla. Res de Palos, Palos de Moguer o Palos de la Frontera....res de Sevilla, ni macarenes...tot mentida!..mentida putrefacta!

    D'altra banda no cal se paleògraf per saber que la carta mai va ser redactada en castellà, ni traduïda del castellà al català, ni del català al castellà...només cal ser llest i honest...el problema que tenen aquests pseudocatalans es que és una carta que va poder escapolir-se del control de la inquisició...per això és un document original escrit en català. Per això fa tan de mal a les pseudoneurones dels trolls...

    Els del consell de cent, a qui havien d'adreçar la carta?....m'explico: donada la recent derrota dels catalans front el bastard Joan II, van adreçar la carta a Ferran el catòlic, a qui si no... el sense fe estava tan vell que no podia llegir, ni parlar, ni pensar, ni pixar....a més, donat que el sense fe havia desheretat a Carles de Viana (l'hereu reconegut per la Generalitat )en benefici de Ferran, i això va ser un dels detonants de la guerra civil, òbviament els consellers van adreçar la carta a l'hereu reconegut i proclamat pel bastard sense fe i traïdor Joan, per la força de les armes....un bastard, que d'altra banda ja estava més a l'altra barri que en aquest. A qui si no l'havien d'adreçar? Cal recordar que el catòlic va pendre possessió de la corona a l'any 1479. La data de la carta, donat que no existia el servei de burofax, no es pot fixar amb exactitud (i això sense tenir en conte que aleshores regia el calendari gregorià i no el julià com ara), però es obvi que va ser entre el 1477 i el 1479 d'aquell calendari, un cop pèrdua la guerra i estan fora de joc el sense fe, però amb l'hereu ja reconegut ...i la carta la van adreçar no al rei de castellà, sinó a l'hereu de la corona catalana...la resta de títols, del tot irrellevants, penjaven de la corona de la que era l'hereu....pero es que a més, tampoc era rei de castella...En tot cas, rei consort de Isabel la Catòlica reina dels subreialmes peninsulars, i tampoc era rei de silícia, en tot cas virrei...era com he dit l'hereu de la corona catalana, l'entitat jurídica i fiscal a la que pertanyien tots els reialmes i subreialmes de la nació catalana, que anaven des de l'actual Portugal, Galicia, asturies, Navarra, castella, valencià, Mallorca, corcega, sicilia, napols, granada, sud de frança, atenes i neopatria...

    Desperta Ferro!

  59. Ramiro Romero
    28-09-2021 11:50

    Vamos, resumiendo,,,, XAVIg,,,, que eran catalanes,,,,,, y punto, solo Cataluña dió personajes históricos a la península,,,,, si es que sois unos cachondos,,,,,!!!

  60. Xavi G.
    28-09-2021 11:09

    S'hauria de fer un estudi crític de Diego Ortiz de Zúñiga i les seves obres, " Annales Eclesiásticos y Seculares de Sevilla.." i "Discurso Genealógico de los Ortizes de Sevilla" a veure si es va basar en fonts primàries per fer aquestes obres històriques i genealògiques o s'ho va inventar pràcticament tot fent història-ficció.
    Perquè en temo que estem més a prop de la segona opció i és en aquestes obres d'aquest autor en que es basen tots els autors posteriors per construir la història dels Zúñiga-Miranda de Palos, dels Silva-Cifuentes de Palos i dels Jofre Tenorio de Moguer, aquest darrer, un obscur avantpassat de les dues primeres cases, sobre tot dels Silva.

    No he trobat res en contra d'aquest Ortiz de Zúñiga, però sí d'un historiador contemporani que va alabar les seves obres, Jose Pellicer de Ossau Tovar, i a aquest sí que Maians i altres van provar que era tot un falsari.
    Tots dos van fer les seves obres històriques en el context de la guerra de separació de Catalunya i de la guerra amb França per tant (i Portugal i Flandes, etc..), amb una Panya en decadència i a la defensiva, on el respecte pels fets històrics era el que menys importava, sinó que el que primava era la defensa a ultrança de la monarquia hispànica contra els enemics exteriors, Catalunya inclosa es clar...

    https://es.wikipedia.org/wiki/Diego_Ortiz_de_Z%C3%BA%C3%B1iga

  61. Ramiro Romero
    27-09-2021 22:15

    Y digo yo,,,,, no será más fácil decir los personajes históricos que no son catalanes???, total serán 2 o 3 nada más, si colon, cortes, Pizarro, almagro, marco polo, elcano, Magallanes, santa Teresa, san Ignacio, San Francisco, erasmo, Cervantes, Shakespeare, el siglo de oro, la reconquista, el descubrimiento, el gótico, el románico, San bartolome, el gran capitán, tartessos, quevedo, gongora, garcilaso, Lópe de vega, la celestina, el lazarillo, la nobleza castellana, Vasco da gama, el comercio, etc etc etc,,,,,, si todo es de origen catalán,,, cáspita!!!!,,,,,, de verdad hablais en serio???, venga, borradme el comentario,,,, me la bufa

  62. Guillem Caralt
    27-09-2021 21:50

    "No, el rei era EnJoan II. Som a la guerra civil catalana del 1462-1472. Aquest Anes Pinçon de la vila de Pals practicava el cors contra els joanistes"



    El rei d'Arago' era Joan II. Tu parlaves de la carta al rei Ferran. Donc estem en el Regne de Castella--o sigui, Palos i no Pals.



    En tot cas, si llegeixes tota la carta, veuras que obviament tradueix els noms dels llocs. Civilla es Sevilla, Pals es Palos.



    Es ben evident.

  63. El teu nom
    27-09-2021 21:41

    No, el rei era EnJoan II. Som a la guerra civil catalana del 1462-1472. Aquest Anes Pinçon de la vila de Pals practicava el cors contra els joanistes

  64. Guillem Caralt
    27-09-2021 21:30

    La carta es una prova perfecta!






    Has estudiat paleografia? Doncs jo si.

    "En la plage d'aquesta costra ciutat son arribades tres calaveres armades. De la una se diu ser senyor Hernandaries Sayavedra, de la altra Pero Vascas de Sayavedra, e de la tercera Gonsalbo de Stunyaga. E los patrons se dien Diego de Mora, de Çivilla; Joan Rodrigues Floriano de Çivilla, e Vicens Anes Pinson, de la villa de Pals. Et per quant dits patrons e senyors son vassalls e subdits de la Senyoria Vostra: en aquesta vostra ciutat e encara en tots los lochs de la costa de aquest vostre principat son stats avituaillats e tractats com a jermans..."



    O sigui, Civilla, Civilla, Pals...i es completament obvi que l'autor de la carta ha traduit "Sevilla" i Palos" a "Civilla" i "Pals".


    I parla de Gonzalo de Estunyiga, alcalde del castell de...Palos!

    I diu "Et per quant dits patrons e senyors son vassalls e subdits de la Senyoria Vostra".
    I Fernando, en aquest moment, encara no era rei d'Arago', pero' de Castella si!

    O sigui, es normal que tots els experts del mon arribin a unes conclusions, i els no-experts a altres....





  65. El teu nom
    27-09-2021 20:49

    Potser així hi ha més sort!

    Carta dels Consellers de Barcelona al rei Ferran, denunciant un robatori de Vicens Anes Pinçon de la Vila de Pals.

  66. El teu nom
    27-09-2021 20:46

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Els_Anes_Pin%C3%A7on_a_Catalunya#/media/Fitxer:Pinsons.jpg

  67. El teu nom
    27-09-2021 20:45

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Els_Anes_Pin%C3%A7on_a_Catalunya#/media/Fitxer:Pinsons.jpg

  68. El teu nom
    27-09-2021 20:43

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Els_Anes_Pin%C3%A7on_a_Catalunya#/media/Fitxer:Pinsons.jpg

  69. Guillem Caralt
    27-09-2021 20:27

    "Sabem que amb ell van arribar a Catalunya els germans Anes Pinçon, que es van establir a la vila de Pals"



    1. No van existir mai "els germans Anes Pincon". Van existir els germans Pincon.



    2. A Palos, no a Pals. No hi ha cap prova que mai estaven a Pals.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35166

Aconseguits 500€
de 8000€
Queden 21 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Henry Ettinghausen qüestiona la "decadència catalana" dels segles XVI i XVII, fa un repàs de la història de...[+]
Que els catalans van ser els descobridors d'Amèrica ho tenim molt clar a l'INH. Tant, que sempre estem esperant...[+]
Article publicat al butlletí «Sobirania i Justícia», núm. 20 el 14 d'octubre del...[+]
Un fet poc conegut de la vida del genial arquitecte modernista és la seva detenció un Onze de Setembre, durant...[+]