Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan llegeixis una biografia, tingues present que la veritat mai és publicable."
George Bernard Shaw
ARTICLES » 08-06-2018  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
2819 lectures

Cicle de conferències sobre censura i la manipulació a la història de Catalunya (Calella, juliol i setembre 2018)

Conferències sobre la manipulació de la història de Catalunya a Calella aquest juliol i setembre.L'Institut Nova Història organitza amb la col·laboració de l'Ajuntament de Calella un Cicle de 4 Conferències sobre Manipulació i Censura a la Història de Catalunya (vegeu cartell adjunt). L'organització d'aquestes jornades és fruit d'una iniciativa del grup de col·laboradors locals encapçalats per En Joan Seseras i En Xavier Galícia, als quals l'INH agraeix públicament l'empenta i l'alt grau de compromís en la difusió de la tasca de l'INH.

Aquestes xerrades s’impartiran a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell de Calella. En concret a la Plaça de l’Ajuntament, 4. Se’n faran quatre: dues al mes de juliol i les altres dues el mes de setembre.

Conferències de juliol:

 • Dijous 5 de juliol encetarà el cicle en Jordi Bilbeny a 2/4 de 8 del vespre amb la conferència intitulada La censura d’Estat i la traducció sistemàtica d’obres literàries en català al castellà.
 • Dijous 19 de juliol en Pep Mayolas impartirà al mateix lloc una xerrada, també a 2/4 de 8 del vespre, sobre Santa de Teresa, el títol del qual és Teresa d’Àvila i Teresa de Cardona: a la recerca de Teresa de Jesús.Santa Teresa, abadessa

Conferències de setembre:

 • Dijous, 13 de setembre: aquesta vegada en Jordi Bilbeny parlarà a l’edifici citat i també a 2/4 de 8 sobre en Cervantes. Vet ací el títol de la xerrada: De Cervantes a Servent: la història adulterada d’un català universal de Xixona.
 • Dijous 20 de setembre, finalment, l’Albert Fortuny exposarà, igualment a 2/4 de 8 a la sala esmentada, les seves investigacions sobre la Gioconda d’en Leonardo da Vinci. El seu parlament duu el títol següent: El paisatge de la Mona Lisa i la relació d’En Lleonard amb Catalunya

Institut Nova Història/Ajuntament de Calella
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Antón Martín
  22-06-2018 08:25

  Se te olvida que hubo una Castilla austracista (Madrid, Toledo o Alcalá de Henares, sin ir más lejos), así como una Cataluña borbónica (lo fue casi todo el Pirineo, y también puedes darte un rulo por Cervera). Lo del proceso internacional y Núremberg ya es para que te den algún calmante y todo.

 2. Johan Padró
  21-06-2018 18:40

  El 19 de juny de 1707 les tropes borbòniques perpetren l'extermini de Xàtiva.
  Per ordre de Felip V, la ciutat és cremada, enderrocada i sotmesa a la rapinya, i llur població executada o deportada. El nom de Xàtiva, per decret, és substituït a tots els mapes i documents oficials pel de Colonia Nueva de San Felipe. Fins i tot, fou reemplaçada als mapes la denominació Illa de Xàtiva que, fins aleshores s'havia aplicat a l'illa gran de Terra del Foc. Cremaren tots els arxius municipals. L'extermini va més enllà de ser físic i jurídic, els genocides pretenen esborrar la història d'una nació i atemorir a la resta de poblacions austriacistes.
  "La obstinada rebeldía con que hasta los términos de la desesperación resistieron la entrada de mis armas los vecinos de la ciudad de Xàtiva [...] empeñó mi justicia a mandarla arruinar para extinguir su memoria, como se ejecutó para castigo de su obstinación, y escarmiento de los que intentasen seguir su mismo error" –Felip V de Borbó.

  Fins al dia d'avui, aquest genocidi resta pendent de càstig i d'un procés internacional, si més no, semblant al celebrat a Nuremberg contra els nazis. No sigueu còmplices amb l'oblit i transmeteu la veritable història de l'extermini de Xàtiva, Quart de Poblet, Sallent, Monistrol de Montserrat,... i tantes altres viles arrasades pels mateixos genocides que tornarien 230 anys després durant la guerra del 36.

 3. Johan Padró
  21-06-2018 17:47

  Nou article de la vanguardia sobre Leonardo da Vinci.
  http://www.lavanguardia.com/cultura/20180621/45304525835/descubren-primera-obra-pictorica-da-vinci.html
  No aporta res de nou pero cal llegir-lo

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
22499 lectures

Aconseguits 5930€
de 6000€
Campanya finalitzada

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Tot i que Vilanova de Sixena, el lloc on la història oficial fa néixer En Miquel Servet, és una població...[+]
L’historiador aragonès Jerónimo Çurita ja va certificar que l’anomenada Franja de Ponent formava part...[+]
Ponència d'En Manel Capdevila al 8è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt...[+]
És universalment sabut que en Lluís Vives era un català monolingüe i que, llevat del llatí, la seva única...[+]