Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Història és, per descomptat, exactament el que es va escriure, però ignorem si és exactament el que va succeir"
Enrique Jardiel Poncela (1901-1952) Escriptor
ARTICLES » 08-04-2021  |  PROJECTE DE LES LLETRES CATALANES (SEGLE D'OR)
399 lectures

‘El Quixot d’Avellaneda’, obra del rector de Vallfogona

Un assaig de Pere Coll atribueix a Francesc Vicenç Garcia l’autoria de l’obra apòcrifa. Article d'En Ramon Moreno de dimarts 6 d'abril per al setmanari La República.

Ramon Moreno

ACN- L’any 1614, un any abans de publicar-se la segona part d’El Quixot de Cervantes, va aparèixer una versió apòcrifa del conegut llibre de cavalleries escrita per Alonso Fernández de Avellaneda. Segons Pere Coll (Sant Joan de les Abadesses, 1958), Avellaneda és el pseudònim darrere el qual s’amagava Francesc Vicenç Garcia, popularment conegut com el rector de Vallfogona. A Francesc Vicenç Garcia i els seus miralls (Llibres de L’Índex) l’autor vincula el rector de Vallfogona amb el Quixot d’Avellaneda, entre altres obres.

Assaig històric i literari

“Faig assaig històric i literari intentant identificar els veritables autors que hi ha sobre uns narradors que ens han explicat com si fossin els autors autèntics”, ha definit Coll sobre la seva obra. Així, l’escriptor ja ha escrit altres volums com Calder[ón] o la dramatúrgia catalana al servei de la monarquia, on sosté que Calderón és el pseudònim darrere el qual s’amagava el governador català Felip Ramon Calders, o Les identitats catalanes de Cervantes. Cervera o Servent, llibre que defensa la catalanitat de l’autor d’El Quixot. Els dos volums han estat publicats també per Llibres de L’Índex.

De fet, la identitat real d’Avellaneda ha estat subjecte de diverses teories al llarg de la història. Coll sosté que Rafel Cervera (Miguel de Cervantes) i el Rector de Vallfogona es coneixien perquè tots dos eren de Barcelona i coincidien a les trobades literàries. “Hi havia una antipatia i admiració mútua entre ells”, ha explicat Coll. Des del seu punt de vista, això referma que al pròleg del Quixot d’Avellaneda hi hagi retrets cap a Cervantes, acusant-lo d’envejós. A més, ha assegurat que el rector vivia en un lloc que portava per nom Avellana.

El Quixot i altres obres

Coll sosté que a banda del Quixot, el rector també va escriure altres obres, com La desordenada codicia de los bienes ajenos, sota el pseudònim de Carlos Garcia. L’escriptor publicarà un segon volum sobre els llibres del rector de Vallfogona, que sortirà al setembre, sobre les seves diferents facetes. Amb tot, el seu objectiu és oferir “un enfoc diferent” de l’anomenat segle d’or de la literatura espanyola.

RAMON MORENO

06/04/2021

https://www.larepublica.cat/altres-categories/llibres/el-quixot-davellaneda-obra-del-rector-de-vallfogona/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=el-quixot-davellaneda-obra-del-rector-de-vallfogona

versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  25176 lectures
  2019 INH 36 Pere Coll/ «Els Calders de Barcelona i el seu anagrama»
  2019 INH 39 Joanjo Albinyana/ «Notes sobre el 1r viatge de Carles I per terres valencianes»
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Va viure Leonardo a Catalunya? Es va estar a Montserrat? Hi va tenir relació directa? Un estudi del recorregut...[+]
  Una petita referència que en Joan Ventura troba en un llibre d'en Henry Kamen, li fa pensar que, efectivament,...[+]
  En Pau Mora ens aporta informació d'un frare agustí català anomenat Erasme, a qui se li perd la pista a...[+]
  Una troballa preciosa d’en Roger Mallola ens permet establir una relació entre el pintor urbinès Federico...[+]