Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Em meravello sovint que la història resulti tan pesada, perquè gran part d'ella ha de ser pura invenció"
Jane Austen (1775-1817) Escriptora
NOTICIES » 01-05-2010
5546 lectures

Cristòfor Colom era català, segons un documental que es pot veure als Cinemes Verdi

Actualitzat a les 10:18 h 09/11/2006

Cristòfor Colom era de Barcelona, no va simpatitzar mai amb els Reis Catòlics i les tres caravel·les van salpar cap a Amèrica des de Pals, a l'Empordà. Aquestes són algunes de les coses que s'expliquen en la pel·lícula "L'apropiació del descobriment d'Amèrica". És una pel·lícula dirigida per David Grau, que ha recollit la investigació que sobre el descobriment ha fet Jordi Bilbeny.

D'"historicidi", ho qualifica Carme Sansa, l'actriu que pregunta, investiga i remou la història tantes vegades explicada de la conquesta d'Amèrica per Cristòfor Colom. Avalat per les investigacions del filòleg Jordi Bilbeny, David Grau porta al cinema aquesta "teoria de la conspiració", que afegeix encara més polèmica a l'entorn del popular personatge.

El documental descobreix l'origen barceloní de Colom i el seu perfil ideològic, gens pròxim als Reis Catòlics. No és estrany, doncs, coincidir amb la tesi dels que diuen que la història oficial va ser reconstruïda i adaptada a les necessitats del poder. D'aquesta manera, les tres caravel·les no van sortir, en realitat, de Palos de Moguer, sinó de Pals, i els populars germans Pinzones, es deien Pinsons i eren originaris de l'Empordà.

En la presentació del film, l'historiador Jordi Bilbeny acompanyava el director. Els seus llibres van ser l'origen d'aquest documental, que, des dels Cinemes Verdi Park, capgira totes les lliçons d'història apreses i la majoria de llibres publicats.
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  35327 lectures
  Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
  Catalunya i el Mediterrani
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Més enllà de tots els tòpics que s'han dit sobre Sant Jordi, ara en Jordi Bilbeny aprofundeix en les arrels...[+]
  D'on ve el terme "virrey" que En Colom va utilitzar fins a l'avorriment? Directament del llatí? O és un...[+]
  Un mapa interactiu permet descobrir els noms de carrers i places de la ciutat californiana, alguns dels quals...[+]