Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història l'escriuen els vencedors."
Winston Churchill
NOTICIES » 24-04-2014  |  PROJECTE DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
5860 lectures

El Perú recupera ''la mar de l'almirall Grau''

El Tribunal Internacional de l'Haia ha resolt una llarga disputa territorial entre els governs peruà i xilè per un tros d'oceà Pacífic amb nom català.

La setmana passada, el Tribunal de Justícia Internacional de l'Haia va resoldre una disputa territorial que el Perú i Xile arrossegaven des de feia més d'un segle. Amb la sentència dictada pels jutges de la ciutat neerlandesa, el Perú ha recuperat 50.000 km2 de mar. El govern peruà es va afanyar a celebrar la recuperació de la 'mar de Grau', un nom d'evidents reminiscències catalanes.

El nom de la mar de Grau fa referència a un dels grans herois nacionals del Perú, d'origen familiar català, però força desconegut a casa nostra: l'almirall Miguel Grau.

El màxim 'cavaller de les mars' de la Marina de Guerra peruana, Miguel Grau Seminario, va néixer el 27 de juliol de 1834 a Piura (vídeo). Era fill de María Luisa Seminario del Castillo --una noia de la ciutat-- i de Juan Manuel Grau y Berrío, ex-tinent coronel dels exèrcits colombians que havien arribat al Perú amb Simón Bolívar per lluitar per la independència americana. Juan Manuel Grau era fill de Joan Francesc Grau i Girona, nat a Sitges el 1760 i traslladat a Colòmbia en cerca de fortuna.

grau1

L'almirall Miguel Grau Seminario és recordat amb tota mena de places i carrers, a més d'acadèmies, clubs esportius i fins i tot amb una data al calendari festiu peruà, el 8 d'octubre, en commemoració del combat naval d'Angamos al Pacífic (vídeo) del 1879, en què va perdre la vida.

grau2

Article original publicat a VilaWeb el 03/02/2014.
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Frederic
    27-04-2014 20:24

    Recony! No trobo ni cansalada ni corredisses en l'article. El senyor Ves... per on! no sé què diu. Ah! Suposo que perquè fem esment als orígens catalana de la mar de Grau, el senyor Grau... Clar, els escanyols no ho fan això. Déu nos en guard! Això de la Hispanidad i altres collonades diverses, com la Roja, no ho fan per esmentar res antic ni res escanyol. És un ball modern.

  2. Vespertine
    27-04-2014 04:18

    ¿Qué tiene que ver el tocino con la velocidad?

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
22070 lectures

Aconseguits 5755€
de 6000€
Queden 11 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Francesc Magrinyà recull la línia de recerca oberta per En Jordi Bilbeny sobre la identificació de...[+]
Si els primers navegants a creuar l’Atlàntic amb En Colom eren catalans, els seus intruments havien també de...[+]