Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Abans que l'amor, els diners,la fe, la fama i la justicia, DONEU-ME LA VERITAT."
Henry David Thoreau(1817-1862)
NOTICIES » 24-04-2014  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
7720

El Perú recupera ''la mar de l'almirall Grau''

El Tribunal Internacional de l'Haia ha resolt una llarga disputa territorial entre els governs peruà i xilè per un tros d'oceà Pacífic amb nom català.

La setmana passada, el Tribunal de Justícia Internacional de l'Haia va resoldre una disputa territorial que el Perú i Xile arrossegaven des de feia més d'un segle. Amb la sentència dictada pels jutges de la ciutat neerlandesa, el Perú ha recuperat 50.000 km2 de mar. El govern peruà es va afanyar a celebrar la recuperació de la 'mar de Grau', un nom d'evidents reminiscències catalanes.

El nom de la mar de Grau fa referència a un dels grans herois nacionals del Perú, d'origen familiar català, però força desconegut a casa nostra: l'almirall Miguel Grau.

El màxim 'cavaller de les mars' de la Marina de Guerra peruana, Miguel Grau Seminario, va néixer el 27 de juliol de 1834 a Piura (vídeo). Era fill de María Luisa Seminario del Castillo --una noia de la ciutat-- i de Juan Manuel Grau y Berrío, ex-tinent coronel dels exèrcits colombians que havien arribat al Perú amb Simón Bolívar per lluitar per la independència americana. Juan Manuel Grau era fill de Joan Francesc Grau i Girona, nat a Sitges el 1760 i traslladat a Colòmbia en cerca de fortuna.

grau1

L'almirall Miguel Grau Seminario és recordat amb tota mena de places i carrers, a més d'acadèmies, clubs esportius i fins i tot amb una data al calendari festiu peruà, el 8 d'octubre, en commemoració del combat naval d'Angamos al Pacífic (vídeo) del 1879, en què va perdre la vida.

grau2

Article original publicat a VilaWeb el 03/02/2014.



Redacció: VilaWeb




versió per imprimir

  1. Frederic
    27-04-2014 20:24

    Recony! No trobo ni cansalada ni corredisses en l'article. El senyor Ves... per on! no sé què diu. Ah! Suposo que perquè fem esment als orígens catalana de la mar de Grau, el senyor Grau... Clar, els escanyols no ho fan això. Déu nos en guard! Això de la Hispanidad i altres collonades diverses, com la Roja, no ho fan per esmentar res antic ni res escanyol. És un ball modern.

  2. Vespertine
    27-04-2014 04:18

    ¿Qué tiene que ver el tocino con la velocidad?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35121
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Xavier Martínez Gil fa un repàs a la significació del dia 12 d'octubre i conclou que hauria de ser la Diada...[+]
Sabies que els noms valencians de Timor, Pego i Aitana es repeteixen idèntics a Indonèsia, a l'illa de Timor?...[+]
Té alguna relació la sardana i la bruixeria? Com és que els primers textos històrics on s'esmenta aquesta...[+]